EKONOMİ - 08 Mayıs 2026 Cuma 10:40

Sanayi üretimi yıllık yüzde 1,1 azaldı

A
A
A
Sanayi üretimi yıllık yüzde 1,1 azaldı

Mart ayında sanayi üretimi yıllık yüzde 1,1, aylık yüzde 0,8 azaldı.



Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Mart ayı Sanayi Üretim Endeksi verilerini açıkladı. Sanayi üretimi yıllık yüzde 1,1 azaldı. Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2026 yılı Mart ayında madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,6 azaldı, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 1,3 azaldı ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 5,8 arttı.


Sanayi üretimi aylık yüzde 0,8 azaldı. Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2026 yılı Mart ayında madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre yüzde 1,6 azaldı, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 1,1 azaldı ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 3,9 arttı.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kütahya Tavşanlı’da mesleki eğitim şöleni Kütahya’nın Tavşanlı ilçesinde düzenlenen Mesleki Eğitim Fuarı, geleceğin teknisyen ve tasarımcılarının gövde gösterisine sahne oldu. Cumhuriyet Meydanı’nda kurulan stantlarda, patentli ürünlerden teknolojik tasarımlara kadar pek çok yenilik vatandaşların beğenisine sunuldu. Milli Eğitim Bakanlığı öncülüğünde, mesleki eğitimin geliştirilmesi ve genç nesillere tanıtılması amacıyla gerçekleştirilen etkinlikte, Tavşanlı’daki meslek liseleri inovatif projeleriyle dikkat çekti. Üç gün sürecek olan fuarda, öğrencilerin el emeği ve göz nuruyla hazırladığı projeler, hem akademisyenlerden hem de vatandaşlardan tam not aldı. Fuarın en dikkat çeken ürünlerinden biri, Tavşanlı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Mobilya ve İç Mekan Tasarımı bölümü tarafından geliştirilen özel tasarım koltuk oldu. Bölüm Şefi İsmail Bozdemir, koltuğun her oturuş pozisyonunda vücudu rahat ettirdiğini vurgulayarak, "Tasarımımızın en büyük özelliği tamamen demonte olabilmesi; yani dağıtıp bir çanta içerisinde muhafaza edebiliyorsunuz. Ayrıca zemindeki bozukluklardan veya engellerden etkilenmeyen özel bir yapıya sahip," dedi. Öğrencilerin çalışmalarını yerinde inceleyen Tavşanlı Uygulamalı Bilimler Fakültesi akademisyenlerinden Harika Özkan, gördüğü tablodan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Özkan, "Öğrencilerimiz sadece fikir oluşturmakla kalmamış, bu fikri teknolojiyle birleştirmişler. Küçük çocuklardan yetişkinlere kadar her yaş grubuna hitap eden, nesiller arası ve çok boyutlu düşünülmüş projeler görmek beni çok mutlu etti," diyerek emeği geçenleri kutladı. Okul bünyesinde gerçekleştirilen üretim faaliyetleri hakkında bilgi veren yetkililer, teknoloji odaklı üretimin ekonomik katkısına değindi. Tavşanlı Belediyesi için üretilen 200 adet döner sermaye bankının yanı sıra, CNC kesim teknolojisiyle kişiye özel tasarımlar yapıldığı belirtildi. Metal teknolojisi bölümünde ise geleneksel ve maliyetli kaynak işlemleri yerine, son teknolojiye sahip dört çerçeveli cam çıtalı parmaklık üretimine geçildiği ifade edildi. Bu sayede hem öğrencilerin üretim sürecinde kazanç sağladığı hem de okul bütçesine katkıda bulunulduğu vurgulandı. Tavşanlı İlçe Milli Eğitim Müdürü Raşit Küçükkağnıcı, fuarın amacına ulaştığını belirterek şu açıklamada bulundu: "Genç nesillere meslekleri tanıtmak amacıyla okullarımız Cumhuriyet Meydanı’nda stantlarını açtı. Tavşanlı halkımızın ve öğrencilerimizin gösterdiği yoğun ilgiden dolayı teşekkür ederiz. Mesleki eğitimin gücünü burada bir kez daha hep birlikte görüyoruz." Cumhuriyet Meydanı’ndaki teknoloji ve tasarım şöleni, ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor.
Adıyaman Adıyaman’da ebru sergisi açıldı Adıyaman Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Doktor Öğretim Üyesi Muhammet Çevik tarafından hazırlanan "Onaltı" adını taşıyan ebru, ebrulu tezyin ve ebrulu tasarım sergisi sanatseverlerin ziyaretine açıldı. Adıyaman Halk Kütüphanesi’nde geleneksel Türk sanatlarının yaşatılması ve genç kuşaklara aktarılması amacıyla düzenlenen sergide, ebru sanatının farklı teknikleri ile özgün çalışmalar yer aldı. Uzun yıllardır ebru sanatıyla ilgilendiğini belirten Muhammet Çevik, Adıyaman’da bu sanatın tanıtılması ve yaygınlaşması için çalışmalar yürüttüğünü söyledi. Hocalarından öğrendiklerini öğrencilerine aktarmaya çalıştığını ifade eden Çevik, sergiyle özellikle gençlerin sanat ve estetik ufuklarını geliştirmeyi hedeflediklerini kaydetti. 7-12 Mayıs tarihleri arasında sergilenecek olan eserler ziyaretçileri bekliyor. Sergide ebru merkezli çalışmaların yanı sıra ebrulu tezhip eserleri, ebrulu tasarımlar, hüsnühat yazıları ve kolaj çalışmalarının bulunduğunu dile getiren Çevik, farklı ebru çeşitlerine ilişkin örneklerin de ziyaretçilere sunulduğunu ifade etti. Renk ve formun bir araya getirildiği özgün çalışmaların da sergide yer aldığını belirten Çevik, klasik ve geleneksel ebru anlayışına alternatif olabilecek denemeler üzerinde durduklarını ifade etti. Muhammet Çevik, tüm Adıyaman halkını sergiyi ziyaret etmeye davet etti.