EĞİTİM - 02 Temmuz 2024 Salı 11:46

Teknolojinin Lider 100leri projesi ilk mezunlarını verdi

A
A
A

Teknoloji sektöründe Türkiye’nin rol modellerinin belirlendiği ve eğitimle desteklendiği ’Teknolojinin Lider 100leri projesi’ ilk mezunlarını verdi. Türkiye’nin teknoloji alanında en yetenekli gençlerinin seçilerek eğitim programına dahil edildiği projede eğitim alan öğrencilerin yüzde 80’i kadınlardan oluşuyor.

Teknolojide Kadın Derneği (Wtech), Cumhuriyet’in yeni yüzyılında önemli bir projeye imza attı. “Teknolojinin Lider 100leri” projesi ile katılımcılara kapsamlı ve tamamen ücretsiz bir eğitim programı sunuldu. Proje kapsamında 166’sı kadın 23’ü erkek olmak üzere toplam 189 öğrenci 4 aylık eğitim süreci sonunda sertifikalarını alarak mezun olmaya hak kazandı. Türkiye’nin teknoloji alanında en yetenekli gençlerinin seçilerek eğitim programına dahil edildiği projede öğrencilerin yüzde 80’i kadınlardan oluşuyor.

Türkiye’nin teknolojide yetişmiş insan gücüne katkı sağlamayı hedefleyen projenin ilk mezunları destekleyici kurumların temsilcilerinin katılımıyla 1 Temmuz’da gerçekleştirilen özel etkinlikte sertifikalarını aldılar. Törende Teknolojide Kadın Derneği Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Zehra Öney ve Teknolojide Kadın Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Banu Arıduru proje hakkında bilgiler verdi.

Proje ile ilgili konuşan Teknolojide Kadın Derneği Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Zehra Öney, “Yaklaşık dört yıl önce bilimde ve teknolojide sayıca az motivasyon olarak düşük olan kadın uzman sayısını arttırmak, kadınları teknolojiye, istihdama ve üretime kazandırmak amacıyla Teknolojide Kadın Derneği’ni kurduk. Dernek olarak amacımız sadece kadınlara değil tüm gençlerimize, tüm insanlığa hizmet vermek ve bu alanda teknolojide çeşitliliği sağlamak, kadınları teknolojiye, istihdama ve üretime kazandırmak. Bunu yaparken de sadece kadınlara değil tüm gençlerimize, tüm insanlığa hizmet vermek ve bu alanda teknolojide çeşitliliği sağlamayı hedefliyoruz. Teknoloji çağında Türkiye’nin güçlenmesi, ekonomik olarak refaha çıkabilmesi, teknoloji gücüyle nüfusu az da olsa dünyanın lider ülkeleri arasına girebilmesi ve özellikle yapay zeka ve bunun getirdiği yeni dünya düzenine uygun yeni insan formunun en güçlü olduğu ülkelerden birisi haline getirebilmek için tüm gücümüzle çalışıyoruz’’ dedi.

Teknolojinin Lider 100leri projesi ilk mezunlarını verdi

‘‘Geleceğin teknoloji liderlerini yetiştirmeye, istihdam etmeye devam edeceğiz’’

Projenin devam edeceğini de belirten Öney, ‘‘Teknolojide Kadın Derneği olarak Cumhuriyetin 100. yılında hayata geçirdiğimiz Teknolojinin Lider 100leri projemiz ile gençlerimizi geleceğin mesleklerinde istihdama hazır hale getirmek ve istihdama yerleştirmek en büyük hedefimiz oldu. Bu kapsamda dernek üyelerimiz ve 68 marka ile birlikte rekabet gözetmeksizin projenin etkisini arttırmak için ilk defa bir projede birleşti ve Türkiye’nin her tarafından 189 gencimizi bu programa dahil etmek için bir seçim süreci yaptık. Projemizi Türkiye’nin en büyük problemi olan rol modellerimizi yetiştirmeye odaklı olarak geliştirdik. Projemiz önümüzdeki dönemde de geleceğin teknoloji liderlerini yetiştirmeye ve istihdam etmeye, Türk ekonomisine rol model olacak liderleri eğiterek yetişmiş insan gücü sunmaya devam edecek ” açıklamasında bulundu.

‘‘Mezun olan öğrencilerimizin ülkemizin gelişimine katkıda bulunacağına yürekten inanıyoruz’’

Proje ile teknoloji alanında yeni liderler yetiştirmeyi hedeflediklerini ifade eden Teknolojide Kadın Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Banu Arıduru da, “Teknolojide Kadın Derneği (Wtech) olarak proje destekçilerimizin de katkılarıyla hayata geçirdiğimiz “Teknolojinin Lider 100leri” projesi ile teknoloji alanında yeni liderler yetiştirmeyi hedefledik ve bugün yetenekli öğrencilerimiz programı başarıyla tamamlamış bulunuyor. Bu proje, Teknolojide Kadın Derneği’nin kurumsal üyelerinin de aralarında bulunduğu birçok marka ile el ele vererek hazırladığı “Birlikte Güçlüyüz” konsepti altında ortaya konulan çok önemli bir projedir. Projemiz kapsamında, 6 farklı başlıkta 4 ay süren programımızın içeriğinde; teknik eğitimlerin yanı sıra soft skill eğitimler ve mentorluk desteği de vardı. Bu kapsamlı programa başvurular planlarımızın da üstündeydi ve biz de kapasitemizi artırarak ilk dönemimizi 166 kadın ve 23 erkek katılımcı ile başlattık. Ne mutlu bizlere ki bugün bu katılımcıların tamamı başarıyla mezun oluyor. Mezun olan öğrencilerimizin ülkemizin gelişimine katkıda bulunacağına yürekten inanıyoruz” dedi.

Teknolojinin Lider 100leri projesi ilk mezunlarını verdi

Türkiye’nin genç teknoloji liderleri iş dünyasındaki yerini almaya hazır

Türkiye’de rol model ihtiyacını karşılamak amacıyla, hayata geçen eğitim programı, Türkiye’nin teknoloji alanında en yetenekli gençlerini seçerek onlara teknik ve sosyal beceriler kazandırma hedefiyle yola çıktı. Başvurular arasından seçilen öğrenciler Veri Analitiği, Python ile Veri Bilimi, Python ile Yapay Zeka, Robotik Süreç Otomasyonu, Süreç Analisti ve Siber Güvenlik alanlarda uzmanlaşırken bir yandan da IQ, EQ ve CQ alanında sosyal beceri eğitimleri ve onları destekleyen kurumlardan mentorluk desteği aldılar. Teknolojinin Lider 100leri projesi, teknoloji alanında daha fazla lider yetiştirmeyi, kadınların bu alanda daha aktif olmalarını teşvik etmeyi ve genç yeteneklerin kariyerlerini bu alanda geliştirmeleri konusunda yol gösteriyor. Proje ilerleyen dönemde yeni öğrencilerle uzun vadede geleceğin teknoloji liderlerini yetiştirmeyi amaçlıyor.

Teknolojinin Lider 100leri projesi ilk mezunlarını verdi

Projeyi destekleyen şirketler öğrencilerin istihdamında da destek oluyor

Türkiye’nin en yetenekli, yetkin ve eğitim olarak en güçlü gençlerine çağrıda bulunarak, onların teknoloji liderleri olarak yetiştirilmesinin hedeflendiği proje kapsamında destekçi olan firmalar aracılığıyla istihdam imkanı sunuluyor. Bu sayede, yetenekli gençlerin teknoloji sektöründe kariyer yapmaları teşvik ediliyor ve bu alanda daha fazla lider yetiştirilmesi hedefleniyor. Eğitimi başarıyla tamamlayan öğrenciler destekçi firmaların desteğiyle çalışma hayatına adım atıyor.

Teknolojinin Lider 100leri projesi ilk mezunlarını verdi

Projede destekçi kurum olarak yer alarak ve gençlere imkan sunan markalar arasında Akbank, Alpplas, Amsterdam Tech, Arena, Arksigner Yazılım, Bilyoner, Binance, Borusan, Bosphorus ISS, BT Akademi, Castrol, Commencis, Damat Tween, Destek Patent, Dorçe Prefabrik, Düşyeri Bilişim, Ekşi Teknoloji, EnerjiSA, Ernamaş, Esas Holding, Fiba Retail, Fintables, Ford Otomotiv, FoxHR, Gemicioğlu Hukuk, Globaltürk Capital, Google Cloud, Gtech, Hitit Bilgisayar, Ingrammicro, Intertech, IT Servis Teknolojileri, İstanbul Data Science Academy, Kayalar Kimya, Koçzer, Kofana, Kredi Kayıt Bürosu, Lenovo, Linktera, Little Caesars Pizza, Logo Yazılım, Manpower, Mastercard, MediaMarkt, OBSS Teknoloji, Oggusto, Onedio, Opportune, Otokoç Otomotiv, Özay Hukuk Bürosu, Peakup, Pera Özel Eğitim Kurumları, Piksel Akademi, QNB Finansbank, Robusta, Sahibinden.com, Simon Kucher, TD Synnex, The Ritz-Carlton, Teknosa, Tempo Çağrı Merkezi, UNO, Ülker, Vodafone, Yapıkredi Bankası, 360+ Media Interactive Technologies yer alıyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Ankara’da izinsiz gösteri yapan 30 kişi gözaltına alındı Ankara’nın Çankaya ilçesinde yasadışı eylem yapan 300 kişilik gruptan 30 kişi gözaltına alındı. Ankara’da akşam saatlerinde bir grup Konur Sokak’ta toplanarak eylem yaptı. Polisle eylemciler arasında gerginlik yaşanırken Ankara Valiliği olay ile ilgili açıklama yaptı. Valilikten yapılan açıklamada 30 kişinin gözaltına alındığı duyurularak, "25 Nisan 2025 günü saat 21.00 sıralarında Çankaya İlçemiz Konur Sokak üzerinde yasadışı eylem yapan 300 kişilik grubun, polisin dağılmaları yönündeki uyarılarını dikkate almayarak yürüyüşe geçmeleri ve polise karşı mukavemet etmeleri üzerine, gruba müdahale edilmiştir. Olayla ilgili olarak 9 kadın, 21 erkek olmak üzere toplam 30 kişi gözaltına alınmıştır" ifadeleri kullanıldı. "Erkek polislerin kadın şahsı gözaltına alınırken üstü açıldı" şeklinde paylaşım ve haberler ile ilgili olarak valilik şahsın erkek olduğunu belirterek, "Bazı basın ve sosyal medya organlarında, ‘Erkek polis memurlarının sözde kadın bir şahsı gözaltına aldıkları sırada, vücudunun bir kısmının görüldüğü’ görsellerin yer aldığı tespit edilmiştir. Konu ile ilgili yapılan görüntü incelemelerinde ve çalışmalarda, gözaltına alınan şahsın 1998 doğumlu M.B. isimli erkek şahıs olduğu, eylem sırasında yüzünü kırmızı kaşkol ile kapattığı, şahsın üzerinde kot pantolon, deri ceket ve tişört olduğu tespit edilmiştir. Ancak gözaltı işlemi sırasında ilgili şahsın, polise direnmesi sebebiyle ortaya çıkan görüntülerinde kadın iç giyimi kullandığı anlaşılmıştır. Bahsi geçen şahsın daha önce de yasadışı toplumsal eylemlere karıştığı, müstehcen görüntülerin yayınlanmasına aracılık ettiğinden dolayı hakkında devam eden adli davalarının bulunduğu ve 2020 yılında yasadışı örgüt propagandası yapma suçundan gözaltına alındığı şeklinde kayıtlar bulunduğu tespit edilmiştir. Kamuoyunun hassasiyetinin istismar edilerek, kasıtlı olarak yayılan bilgilere itibar edilmemesi önemle rica olunur" ifadelerine yer verildi.
Muğla Memur-Sen Genel Başkanı Yalçın: "Milleti küçük gören jakobenlerin yanında olmadık" Memur-Sen ve Eğitim Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Muğla’da Eğitim Bir-Sen Muğla Şubesi’nin Menteşe Öğretmenevi’nde düzenlenen İl Divan toplantısına katıldı. Toplantıya Memur-Sen ve Memur-Sen Sendikasına bağlı şubelerin başkan ve üyeleri katıldı. Eğitim Bir-Sen Muğla Şubesi’nin İl Divan toplantısında konuşan Memur-Sen Genel Başkana Ali Yalçın, Anadolu’nun yerli ve milli değerleri üzerinde şekillenmiş olan 33 yıllık mücadele süresi içerisinde çizgisinden asla sapmayan ve bu karakterin üzerine yolculuğunu sürdürme iradesini her fırsatta ifade eden bir teşkilat olarak bugünlere geldiklerini açıkladı. "Toplumun değerleri ile hiç çatışmadık" Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, 33 yıllık süre içinde bu toplumun değerleri ile hiç çatışmadıklarını belirterek, "Memur-Sen ailesi olarak geldiğimiz ana kadar 33 yıllık süre içerisinde hiçbir zaman toplumun değerleri ile çatışmadık. Hiçbir zaman milletle kavga etmedik. Hiçbir zaman bu topraklara yabancı düşmedik. Hiçbir zaman diğer ülkelerin, bazı grupların, emperyalist odakların, Türkiye’deki lejyonerleri gibi onlardan ihale almadık, onlar adına içeride mikser görevi görmedik. Onun için Anadolu’nun yerli ve milli değerleri üzerinde şekillenmiş olan 33 yıllık mücadele süresi içerisinde de bu çizgisinden asla sapmayan ve bu karakterin üzerine yolculuğunu sürdürme iradesini her fırsatta ifade eden bir teşkilat olarak bugünlere geldik. "Milleti küçük gören jakobenlerin yanında olmadık" Memur-Sen’in ücret taleplerinin içine sıkışmış bir sendika olmadığını, millete ‘kömürcü’ diyenler ile hiçbir zaman yan yana gelmediklerini belirten Yalçın, "Memur-Sen ailesi, Gazze olaylarına bugün cereyan ettiği haliyle de dünden bugüne oradaki insan direnişine her zaman sonuna kadar dikkatli davrandı ve toplum vicdanında, kamu vicdanında bu konuda elinden gelen örgütlü gücü ile tüm çalışmalarda ya başı çekti, ya da omuz verdi. Vermeye devam ediyor. Bunu insani bir sorumluluk olarak görüyoruz. Onun için Memur-Sen bu konuda farklı bir aile. Sadece ücret talepleri içine sıkışmış, onun üzerinden toplumun isteği manipüle eden, köpürten ama ideolojik sendikacılık yaparak, bazı uluslararası kirli projelerin içerideki taşeronları gibi hareket ederek bu konuda biz bu milletle ters düşmedik. Tahtayı mora boyayacağız, çocuklara LGBT anlatacağız gibi hiç bir saçmalığın içeresinde yer almadık. Bazı sendika görünümlüler gibi Diyarbakır annelerini ziyarete giden ve annelerin teröre karşı direnişini destek veren, üyelerini ihya eden aymazlar gibi hiçbir zaman davranmadık. Genelde işimiz, ülkenin demokratikleşmesi, korku tünelinden çıkması, ham demokrasinin tam demokrasi olması, vesayet odaklarının millet iradesi üzerinden düşmesi, herkes eşit ama biz biraz daha eşitiz diyen, bu ülkedeki beyaz adamların, egemenlerin, benim oyumla çobanın oyu bir mi diyen aymazların, millete bidon kafalı, kömürcü, makarnacı diyen ve milleti bu anlamda horlayan ve aşağılayan bu anlamdaki bazı jakobenlerin hiçbir zaman yanında olmadık, safında olmadık. Her zaman millet yanında, insan yanında, ergen yanında hareket ettik. Çünkü bizim genelde kuruluş hikayemiz bu ülkenin demokratikleşmesi, özgürleşmesi, devletin insanları ve bütün vatandaşlarını tanıması ve hizmeti bu minvalde yürütebilmesidir. Buradaki mesele temel bakış açısından kaynaklı. Tıpkı bazı liderlerin Avrupa bu işe ne der, Avrupa’ya Türkiye’yi şikayet etmeye çalıştığı gibi eziklik içerisinde hareket ettiği yerde biz kendi coğrafyamızda, kendi toprağımızda medeniyet mefkuremizin geleneği olarak bir durmak, omurgalı olmak, diğer masum ve mazlumların mağdurların da bize tutunarak ayağa kalkması için bunu bir fırsat görürken, onların ne gördüğü ve ne de durduğu konusu onları ilgilendirir ama bizim durduğumuz noktanın erdem ve fazileti bütün toplumun tarafından tespit ve teyit edilmiştir" dedi. Memur-Sen’in yetkiyi almadan önce yetkili olanların hiçbir şey üretmediğini belirten Yalçın, "Sendikal alana ilişkin dokunuşlara gelince. Bizden önce yetkili olanlar, 2001 yılında çıkan yasadan sonra, 2010’a kadarki süreçte masaya gitti, geldiler. Ve biz onu afiş yaptık, gönderdik okullara, okullarda o afişi görüyorsunuz. 4 yıl biri, 5 yıl biri oturdu masaya. 5 yıl sıfır, 4 yıl sıfır. Uzlaştığımız, uzlaşamadığımız toplu sözleşmeler var ama toplu sözleşmede sadece eğitim, hizmet kolundakini ifade edecek olursak, sadece toplu sözleşme kazanımı 88 kazanım diye oraya yazdık ve sıfır sıfırın gerekçesini de Devlet Personel Başkanlığı’nın bu konuda ürettiği, kitabı kamu görevlileri sendikacılığın kitabını oraya resmini koyduk, açın bakın diye. Bu, bizim Memur-Sen’in yetkili oluşuna kadar, çok laf ettiler ama çok iş yaptılar değil" dedi.