GENEL - 13 Temmuz 2019 Cumartesi 12:19

Derelerden 65 bin ton atık çıkarıldı

A
A
A
Derelerden 65 bin ton atık çıkarıldı

İZSU Genel Müdürlüğü yağışlı mevsimin bitmesinin ardından derelerde temizlik çalışmalarını hızlandırdı.

İZSU Genel Müdürlüğü yağışlı mevsimin bitmesinin ardından derelerde temizlik çalışmalarını hızlandırdı. Başta Meles ve Arap olmak üzere yaz aylarında kokuya neden olan dereler temizlendi. İlçe merkezindeki derelerden çıkarılan malzeme miktarı 65 bin tonu (3 bin 250 kamyon) buldu.


İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, yağışlı kış mevsimi ve bahar aylarının ardından, yoğun yerleşim bölgelerinden geçen Meles ve Arap derelerindeki temizlik çalışmalarını tamamladı. Yıl boyunca yağan yağışların etkisiyle bu iki derenin tabanı ve çıkış ağızlarında biriken çöp ve malzemeler, suyun denize ulaşmasına engel olarak kokuya neden oluyordu. Sadece Meles ve Arap derelerinden 42 bin 720 ton (2136 kamyon) malzeme çıkarıldı.


2019 yılının ilk altı aylık döneminde 700 kilometre uzunluğunda dere temizliği yapılarak derelerden toplam 65 bin ton (3 bin 250 kamyon) malzeme taşındı. Derelere kurulan yüzer bariyerler sayesinde 370 ton malzemenin denize ulaşması engellendi. Çalışmalar kapsamında dere tabanında biriken katı atık, çöp gibi malzemeler 27 personel, 13 adet iş makinesi ile temizlenip 12 adet kamyonla da taşıma işlemi gerçekleştirildi. Körfez’e dökülen Bostanlı Ahırkuyu, Bayraklı Ilıca, Karşıyaka Peynircioğlu, Narlıdere Köroğlu ve Ali Onbaşı, Balçova Hacıahmet, Bornova, Manda, Çiğli Harmandalı başta olmak üzere ilçe merkezindeki tüm dereler yaza hazırlandı.



Toprak setler işe yaradı


Meles ve Arap derelerinde Nisan ayında başlayan temizlik çalışmaları kapsamında toplam dört noktada toprak setler yapılarak derelerdeki sular pompalarla boşaltıldı. Ardından tabanda ve çıkış ağızlarında biriken malzemeler temizlendi. Bölgede hava sıcaklığına bağlı olarak tabanda biriken malzemelerden kaynaklanan kokuyu en aza indirebilmek için kireç döküldükten sonra malzemeler alandan uzaklaştırıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray 3. kez alkollü yakalanan sürücü, gülerek “İnsanlık hali” dedi Aksaray’da alkollü araç kullanırken uygulama noktasına giren ve refüjden dönerek kaçmaya çalışan sürücü polisin hamlesiyle önü kesilerek yakalanırken, hem 1.12 promil alkollü çıkan, hem de 3 kez polise alkollü olarak yakalanan sürücü “Neden alkollü araç kullanıyorsunuz?” sorusuna gülerek “İnsanlık hali” diye cevap verdi. Olay, Hacılar Harmanı Mahallesi Selçuk Bulvarı üzerinde yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde halkın huzur ve güvenliğinin sağlanması, suç ve suçluların önüne geçilmesi amacıyla bekçilerle birlikte uygulama yapan asayiş ve trafik şubesi ekipleri şüphe üzerine şehir merkezi istikametine seyreden 68 ACD 998 plakalı otomobile ‘Dur’ ihtarında bulundu. İhtara görmezden gelerek orta refüjden dönüp kaçmak isteyen sürücü kaçamaklara karşı pusuda bekleyen diğer ekibin anında müdahalesiyle kaçamadan yakalandı. Araçtan inen A.K. (40) isimli sürücü alkollü olduğunu belirterek cep telefonuyla aradığı yakınını polis memurlarıyla görüştürmek istedi. Birçok polis memuruna görüşme teklif eden ancak polis memurlarının görüşmeyi kabul etmediği sürücü uygulama amirlerine de giderek telefonla yakını ile görüştürmeye çalıştı. Yoğun ısrar ve çabaları karşılıksız kalan sürücü uzun süre polis memurlarına dil döktükten sonra trafik ekiplerince alkol kontrolünden geçirildi. Alkolmetre ile yapılan kontrolde sürücünün 1.12 promil alkollü çıkarken, ehliyetine daha önceden 2 kez alkollü araç kullanırken yakalandığı için el konulduğu belirlendi. Kendini görüntülemek isteyen basın mensuplarına, “Çok da bir şey yok lütfen çekmeyin” diyen alkollü sürücü “Neden alkollü araç kullanıyorsunuz?” sorusuna da 3. kez alkollü yakalanmasına rağmen gülerek “İnsanlık hali” diyerek ilginç bir cevap verdi. Sürücüye alkollü araç kullanmaktan 12 bin 997 TL para cezası kesilirken 2030 yılına kadar ehliyetine el konuldu. Alkollü sürücü işlemlerin ardından ifadesi alınmak üzere polis merkezine götürülürken araç olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.