ASAYİŞ - 20 Ocak 2023 Cuma 14:26

Sahte rapor çetesi, göstermelik danışmanlık şirketi açmış

A
A
A
Sahte rapor çetesi, göstermelik danışmanlık şirketi açmış

İzmir merkezli 18 ilde gerçekleşen ve joker hastalar kullanıp sahte engelli raporu hazırladığı belirlenen çeteye yönelik operasyonda gözaltına alınan 51 şüpheli, emniyetteki işlemlerin ardından adliyeye sevk edildi.

İzmir merkezli 18 ilde gerçekleşen ve joker hastalar kullanıp sahte engelli raporu hazırladığı belirlenen çeteye yönelik operasyonda gözaltına alınan 51 şüpheli, emniyetteki işlemlerin ardından adliyeye sevk edildi.



İzmir Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, sahte engelli raporu düzenleyen şüphelilere yönelik uzun süreli gerçekleştirdikleri teknik ve fizik takibin ardından operasyonun düğmesine bastı. İzmir merkezli 18 ilde; aralarında organizatör, joker, hastane çalışanları, doktor, devlet memurları, aracı ve sahte rapor sahiplerinin de bulunduğu 380 şüphelinin yakalanmasına yönelik dev operasyon başlatıldı.



25 bin-80 bin lira arası para karşılığında sahte engelli raporu


Soruşturma çerçevesinde yürütülen operasyonda yeni detaylar ortaya çıkarken, gözaltı işlemlerinin sürdüğü öğrenildi. Hakkında gözaltı kararı bulunan sağlıkçıların, hastanelerde kullanılan kayıt sistemi üzerinden usulsüzlükler (sahte hastalık tanısı oluşturma, ilaç muafiyet raporu yazma) yapıldığı, veya rapor alabilmek için gerekli olan tetkiklere, sağlam veya engel oranı düşük kişilerin yerine çeşitli hastalıkları bulunan joker kişilerin sokularak, 249 şahsa 25 bin - 80 bin TL arası değişen ücretler karşılığında sahte engelli raporu çıkartıldığı belirlendi. Ayrıca polis ekipleri tarafından yürütülen çalışmada, olayla ilgili 380 şüphelinin ‘Nitelikli Dolandırıcılık, Görevi Kötüye Kullanma ve Resmi Belgede Sahtecilik’ suçlarını işleyerek ilk belirlemelere göre yaklaşık 10 milyon TL kamu zararına sebebiyet verdiği tespit edildi. Operasyon çerçevesinde, aralarında, 32 organizatör, 13 joker, 1 doktor ve 6 devlet memuru olmak üzere toplam 35 hastane çalışanı, 51 aracı ve 249 rapor sahibi konumunda olan şahsın bulunduğu 380 şüpheliye adli işlem uygulandı. Şüphelilerden hakkında gözaltı kararı bulunan 53 kişiden 51’i gözaltına alındı.



Göstermelik danışmanlık şirketi açmışlar


Ayrıca soruşturma çerçevesinde, olayla ilgili şüphelilerin, sağlık kuruluna görünecek vatandaşları, rapor alacakları hastalıklarla ilgili bilgilendirdikleri ve doktorları yanlış yönlendirdikleri, bu sayede usulsüz rapor almalarını sağlayarak bu kişilerin erken emeklilik, ÖTV indirimi, ücretsiz ulaşım kartı gibi engelli vatandaşlara tanınan birçok hizmet ve avantajdan yararlanmasını sağladıkları ve kamu zararına neden oldukları da ortaya çıktı. Rapor alma sürecinin tüm aşamalarının şebeke üyeleri tarafından takip edilerek, rapor alacak şahıslara muayeneye girmeden önce kan şekerini yüksek göstermek için pirinç, tansiyonlarının yüksek çıkması için zeytin gibi besin maddelerinin yedirildiği de tespit edildi. Ayrıca şüphelilerin değişik yöntemlerle vatandaşlara ulaştıkları ve sahte engeli raporu aldırdıkları ortaya çıktı. Çete üyelerinin sigorta üzerine danışmanlık şirketi açtıkları ve burada göstermelik hizmet verdikleri, danışmanlık için gelenlere de sahte engelli raporu alabileceklerini söyleyip sistemi anlattıkları, hastanelerin engelli raporu alınan bölümlerinde ve hastane bahçelerinde zaman geçirip, rapor almaya gelen kişilere isterlerse engel oranını yükseltebileceklerini söyledikleri öğrenildi. Şüphelilerin, daha önce sahte rapor verdikleri kişiler aracılığıyla da yeni kişilere ulaştıklarının altı çizildi.



51 şüpheli adliyede


Emniyetteki işlemleri tamamlanan 51 şüpheli, bugün adliyeye sevk edildi. Şüphelilerin yanı sıra içinde şüphelilere ve organizasyona bilgilerin bulunduğu çok sayıda evrak ve klasör de mahkemeye gönderildi. Hakkında gözaltı kararı bulunan 2 şüpheliyi yakalama çalışmaları ise sürüyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bilecik Ceviziyle öne çıkan Gölpazarı’nda üretim zinciri güçleniyor Gölpazarı Kaymakamı Feyza Nur Kılıç, ilçelerinin geçim kaynağı olan ceviz üretiminin öne çıkarak güçlendiğini söyledi. Gölpazarı Kaymakamı Feyza Nur Kılıç; Gölpazarı İlçe Tarım ve Orman Müdürü Nurettin Kartal ile Ziraat Odası Başkanı Mehmet Denizli ile birlikte ilçede faaliyet gösteren Ceviz İşleme ve Kurutma Tesisi’nde incelemelerde bulundu. Gölpazarı’nda yetişen ve lezzetiyle bilinen cevizlerin tesisteki işlenme, kurutma ve paketleme aşamaları yerinde görüldü. "Cevizlerimizin işlenerek katma değere dönüşmesi, hem üreticimiz hem de ilçemiz için büyük kazanımdır" Gölpazarı Kaymakamı Feyza Nur Kılıç, "Tesis, bölge üreticisine sağladığı katkılar ile yerli ve kaliteli tarım ürünlerinin ekonomiye kazandırılması açısından önemli bir rol üstleniyor. Ceviziyle tanınan Gölpazarı’nda, üretimin desteklenmesi ve tarımsal ürünlerin katma değeri yüksek şekilde pazara sunulmasının kırsal kalkınmaya önemli katkı sağlıyor. İlçemizde yürütülen çalışmalar, üreticilerin gelir düzeyini artırmaya ve tarımsal sürdürülebilirliği güçlendirmeye yönelik. Gölpazarı’nın bereketli topraklarında yetişen cevizlerimizin işlenerek katma değere dönüşmesi, hem üreticimiz hem de ilçemiz için büyük kazanımdır. Üretmeye, büyümeye ve emeğin değerini birlikte artırmaya devam edeceğiz" dedi.
Kütahya Tavşanlı’da kar mesaisi Kütahya’nın Tavşanlı ilçesinde etkili olan kar yağışının ardından, ulaşımda aksama yaşanmaması için İl Özel İdaresi, Karayolları ve belediye ekipleri gece boyunca kar küreme ve tuzlama çalışması yürüttü. Tavşanlı genelinde akşam saatlerinde başlayan kar yağışı, hayatı olumsuz etkilememesi adına ekipleri harekete geçirdi. Yağış öncesinde hazırlıklarını tamamlayan ekipler, karın düşmesiyle birlikte koordineli bir şekilde sahaya indi. Trafik akışının sağlıklı bir şekilde devam etmesi ve buzlanma riskine karşı yürütülen çalışmalarda; İl Özel İdare ekipleri köy yollarında, Karayolları ekipleri ana arterlerde, Tavşanlı Belediyesi ekipleri ise şehir merkezi ve ara sokaklarda yoğun bir mesai harcadı. Kar küreme araçları ve tuzlama kamyonları, gece boyunca kritik noktalarda devriye gezerek yolları açık tuttu. Özellikle rampalar ve trafiğin yoğun olduğu bölgelerde kar birikintilerine anında müdahale edildi. Yetkililer, kar yağışının olumsuz etkilerini en aza indirmek için çalışmaların aralıksız sürdürüleceğini belirtti. Sürücülerin de kış şartlarına uygun ekipman ve kar lastiği olmadan yola çıkmamaları konusunda uyarılarda bulunuldu. Gece boyu süren hummalı çalışma sayesinde sabah saatlerinde ilçe genelinde ana yollarda herhangi bir kapama yaşanmazken, ekiplerin muhtemel yeni yağışlara karşı hazır bekletildiği öğrenildi.