KÜLTÜR SANAT - 24 Mayıs 2022 Salı 14:58

Dr. Canbolat: "Türk mutfağı geleneği yeni nesillere aktarılamıyor"

A
A
A
Dr. Canbolat: "Türk mutfağı geleneği yeni nesillere aktarılamıyor"

İstiklal Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi Dr.

İstiklal Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Cihan Canbolat, “Yeni jenerasyonda evlenme yaşına gelen kızlarda, mutfağa girme oranı biraz daha düştü. Bu da mutfak kültürümüzün unutulacağı anlamına geliyor” dedi.


Cumhurbaşkanlığı himayesinde Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle organize edilen 21-27 Mayıs Türk Mutfağı Haftası, Kahramanmaraş’ta çeşitli etkinlikler ile devam ediyor.


Dulkadiroğlu Mutfak Müzesi’nde gerçekleştirilen etkinlikte, İstiklal Üniversitesi öğretim görevlileri tarafından Eşgili Aya Sulusu, Maraş Çeltik Pirinç Pilavı, Kısır Köftesi, Düğün Çorbası gibi çeşitli yemekler yapıldı.


Burada bir açıklama yapan İstiklal Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Adnan Küçükönder, yeni bir üniversite olduklarını belirterek, "Üniversite olarak bu programa elimizden gelen desteği sağlamak adına destek veriyoruz. Mühendislik Mimarlık Tasarım Fakültesi Dekanı olarak da gastronomi bölümünün bu etkinliğe katılımlarını sağladık. Bugün de onların yaptığı yemeklerin tadına bakacağız. Kahramanmaraş yemekleri gastronomi bölümümüzde bu şekilde öne çıkmaya başladı" dedi


İstiklal Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Cihan Canbolat da, Türk mutfak kültürünün yeni nesillere aktarılmadığına vurgu yaparak, “Ebelerimiz, ninelerimiz, dedelerimiz birer kimyagerdi. Birer fizik profesörüydü aslında. Mutfağa girdikleri zaman, neyin nasıl yapılacağını takır takır biliyorlardı. Ama yeni jenerasyonda evlenme yaşına gelen kızlarda, mutfağa girme oranı biraz daha düştü. Bu da mutfak kültürümüzün unutulacağı anlamına geliyor. Çok üzücü bir şey. Bu konuda önlemler almamız gerekiyor. Bu organizasyon ile asırlık Türk mutfağının gelecek nesillere aktarılması söz konusu. Çok önemli bir organizasyon. Asırlık Türk mutfağında Kahramanmaraş mutfağının yeri yadsınamaz. Kahramanmaraş mutfağının farklı dinamikleri var. Daha henüz tanıtılmamış şire (yöresel tatlı) kültürümüz var. Biz israfsız bir mutfağıyız, Kahramanmaraş mutfağı olarak” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sinop Sinop’ta afetlere karşı hazırlık toplantısı Sinop’ta muhtemel afet risklerine karşı alınacak önlemler, düzenlenen toplantıda görüşüldü. Sinop’ta, hidrometeorolojik afetlere karşı hazırlık çalışmaları kapsamında önemli bir toplantı gerçekleştirildi. Kent genelinde yaşanabilecek afet ve acil durumlara karşı alınan tedbirler "Hidrometeorolojik Afetler ve Afete Hazırlık Toplantısı"nda kapsamlı şekilde değerlendirildi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından yürütülen Afet Risk Azaltma Sistemi (ARAS) kapsamında, jeolojik risklerin dijital ortamda izlenmesine yönelik çalışmalar ele alındı. Heyelan duyarlılık haritaları ile kaya düşmesi riski bulunan alanların imar ve yatırım planlarına entegrasyonu görüşülürken, il genelinde kayıt altına alınan 300’ün üzerindeki heyelan sahası üzerinden öncelikli müdahale alanları gözden geçirildi. Toplantıda ayrıca, AFAD Acil Mobil Uygulaması’nın yaygınlaştırılması ve vatandaşların cep telefonlarında acil durum bildirimlerini aktif hale getirmesine yönelik bilgilendirme çalışmaları değerlendirildi. İklim değişikliğine bağlı artan aşırı yağışlar ve ani kar erimelerinin oluşturabileceği sel, su baskını, heyelan ve kaya düşmesi riskleri de gündeme geldi. Operasyonel kapasitenin artırılması amacıyla 24 saat esaslı izleme, saha konuşlanması ve ekiplerin akreditasyon süreçleri ele alınırken; ilgili kurumlar arasında iş birliği ve koordinasyonun güçlendirilmesi kararlaştırıldı. Toplantıya Vali Mustafa Özarslan ve ilgili kurum müdürleri katıldı.
Yozgat Başkan Ekinci, gönüllü öğrencilerle trafik kurallarına dikkat çekti Sorgun Belediye Başkanı Erkut Ekinci, ilçedeki trafik bilincini artırmak ve çocuklara güvenli ulaşım alışkanlıkları kazandırmak amacıyla düzenlenen trafik etkinliğine katıldı. Agah Efendi İlkokulu önündeki yaya geçidinde gönüllü öğrenciler ve Sorgun Belediyesi Zabıta Müdürlüğü personelinin katkılarıyla düzenlenen farkındalık çalışmasında öğrenciler trafik kurallarını yaşayarak öğrendi. Ayrıca Başkan Ekinci, minik öğrencilerle yakından ilgilenerek hem yaya hem de sürücülerin uyması gereken kurallar hakkında sohbet etti. Eğitim sırasında çocuklar yaya geçidi kullanımı, yaya ve sürücülerin uyması gereken temel trafik kuralları hakkında bilgi sahibi oldu. Öğrenci velisi Ümmühan Kodal, "Böyle olması bizim açımızdan da çocuklarımızın açısından da çok iyi. En azından içimiz rahat. Çünkü trafik yoğunluğu çok. Çocuklarımız okula güvenli geçebiliyor. Çok korkuyoruz her taraf trafik dört yol ağzı olduğu için. Bu konuda memnunuz" dedi. Öğrenci velilerinden İbrahim Karataş, "Uygulamamız güzel. Şoför ve vatandaşlarımızın biraz daha uygulama yapan görevlilere yardımcı olması gerekli. Sorgun’da bu sıkıntımız yok. Yolcularımız şoförlerimiz trafik kurallarına uyuyorlar" ifadelerine yer verdi. Eğitimin ardından açıklamalarda bulunan Belediye Başkanı Erkut Ekinci, "Agah Efendi İlkokulu’nda bu uygulama yaklaşık 2 aydır devam eden bir uygulama. Hem öğrencilerimizin hem velilerimizin hem de sürücülerimizin en azından okul giriş çıkış saatlerinde güvenli bir şekilde trafiği sağlama noktasında hem yaya geçidine olan özen itina sürücülerin bu konuda biraz daha hassas davranması hem çocukların güvenliği hem ailelerin güvenliği için iyi bir uygulama oluyor. Bu uygulamalar toplumun yetişmesini sağlıyor. Uygulamaya katılan çocuklar, onların velileri, bu çocukları gören sürücüler bundan sonraki süreçte bu uygulama olmasa bile biraz daha titiz ve dikkatli davranacaklarını düşünüyorum. Bu açıdan önemli. Okul müdürümüzü hem hocamızı hem de öğrencilerimizi kutluyorum, tebrik ederim" dedi.