KÜLTÜR SANAT - 17 Mart 2026 Salı 11:46

Depremde hasar gören 583 yıllık Ulu Cami yeniden ibadete açıldı

A
A
A
Depremde hasar gören 583 yıllık Ulu Cami yeniden ibadete açıldı

Kahramanmaraş’ta 6 Şubat depremlerinde ağır hasar alan kentin simge yapılarından 583 yıllık Ulu Cami, yürütülen restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından yeniden ibadete açıldı.


Kahramanmaraş’ın simge yapılarından Ulu Cami restorasyon çalışmalarının tamamlanmasını ardından yeniden ibadete açıldı. Dulkadiroğlu Beyi Süleyman Bey tarafından 1442-1454 yılları arasında inşa edilen yapının tarihi 583 yıl öncesine dayanıyor. Ulu Cami, Kahramanmaraş merkezli depremler sırasında ağır hasar almış ve kapsamlı bir restorasyon sürecine girmişti. Restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından cami, yeniden cemaatle buluştu.


Cami cemaatinden Adem Durdi, Ulu Cami’nin ibadete açılmasıyla köyden geldiğini belirterek, "Ulu Cami’de namaz kılmak istedim. İnşallah burada namaz kılacağım. Çok güzel olmuş. Namazımızı kıldık. Yapanlardan ve yaptıranlardan Allah razı olsun" diye konuştu.


"Camimiz yeniden yaptırıldı"


Cami İmam Hatibi Mustafa Hatimoğlu da caminin yeniden ibadete açılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Asrın felaketi olarak bilinen büyük Kahramanmaraş depremlerinde camimiz ağır hasar aldı. Ancak devletimiz ve milletimiz var olsun, camimiz yeniden yaptırıldı. Tekrar camimize kavuşmuş olduk. Cami yeniden ibadete açıldı. Rabbim devletimize, milletimize ve bütün İslam âlemine bir daha böyle felaketler yaşatmasın. Çok mutluyuz" dedi.


"Restorasyon çalışmalarıyla yeniden ihya edildi"


Gaziantep Vakıflar Bölge Müdürü Erdoğan Tunç ise restorasyon sürecine ilişkin bilgi vererek, "6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinde ağır hasar alan şehrimizin eserlerinden Ulu Cami, Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan restorasyon çalışmalarıyla yeniden ihya edildi. Öncelikle bir bilim kurulu oluşturuldu. Bilim kurulunun önerileri doğrultusunda uygulama projeleri hazırlanarak koruma kurulunun onayından geçirildi. Ardından restorasyon çalışmaları başlatıldı. Çalışmalar kapsamında yapının hasar alan bölgelerinde, özellikle duvarlarında güçlendirme işlemleri yapıldı. Ayrıca lazer taramaları gerçekleştirildi. Statik açıdan güçlendirme amacıyla paslanmaz çelik gergiler, kenetler ve çeşitli güçlendirme uygulamaları yapılarak eser daha sağlam hale getirildi. Özellikle camideki ahşap süslemeler ve bezemeler üzerinde titizlikle çalışıldı. Bu alanlarda konservasyon uygulamaları yapılarak tarihi dokunun korunması sağlandı ve eser yeniden ihya edildi. Böylece camimiz cemaatle yeniden buluştu" ifadelerini kullandı.



Depremde hasar gören 583 yıllık Ulu Cami yeniden ibadete açıldı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Başkan Aras’tan 18 Mart mesajı Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü nedeni ile bir mesaj yayımladı. Çanakkale: Bir milletin destanı Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras "Varlığını özgürlüğüyle tanımlayan Türk milletinin tarihi, bu uğurda verilen büyük mücadele destanlarıyla yazılmıştır. Çanakkale Zaferi de Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dehası ve kahraman vatan evlatlarının üstün fedakârlığıyla yazılmış, bu destanların en şanlılarından biridir. 1915’te dünyanın en güçlü donanmaları, Çanakkale Boğazı’nı geçerek vatan topraklarımızı işgal etmeyi, milletimize diz çöktürmeyi hedefledi. Ancak karşılarında yalnızca bir orduyu değil; canı pahasına vatanına, bağımsızlığına ve geleceğine sahip çıkan bir milletin sarsılmaz iradesini buldular. O irade; yokluk içinde direnen, imkânsızlıklar karşısında yılmayan, umudu silah kadar güçlü bir kuvvete dönüştüren bir iradeydi" dedi. Birlik ve beraberliğin gücü Başkan Aras "Çanakkale aynı zamanda birliğin ve beraberliğin, en büyük ordulardan ve en gelişmiş silahlardan dahi üstün olduğunu göstermiştir. Anadolu’nun dört bir yanından gelen vatan evlatları tek yürek olmuş, canlarını vatan uğruna siper etmiştir. O günden bugüne değişmeyen gerçeklerden biri, bu milletin en sağlam siperinin, kenetlendiği andaki birlik ruhu olduğudur. Çanakkale Zaferi, Türk milletinin "muhtaç olduğu kudretin damarlarındaki asil kanda" bulunduğunu göstererek Millî Mücadele’ye ilham olmuş, Anadolu’da direnişin ateşini tutuşturmuştur. Çanakkale’yi geçilmez kılan milletimiz, Kurtuluş Savaşı’nda da düşmanı vatanın bağrından söküp atmıştır. Tarih boyunca bu topraklar nice emellerin hedefi olmuş; ancak milletimiz her seferinde kenetlenerek bağımsızlığını kararlılıkla korumuştur" şeklinde konuştu. Cumhuriyetin mayasında Çanakkale vardır Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, "Laik, demokratik, bağımsız ve güçlü Türkiye Cumhuriyeti’nin mayasında Çanakkale ruhu vardır. Bugün dünyada ve bölgemizde her gün yeni savaşlara ve çatışmalara tanıklık ederken; imkânsızlıklar içinde kazanılan zaferler, Misak-ı Millî sınırlarının kararlılıkla savunulması, tam bağımsızlık uğruna verilen mücadeleler ve Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün fikirleri bizlere hem pusula hem de güç kaynağı olmaya devam etmektedir. Bu mirasa sahip çıkmak; aynı ruhla, omuz omuza, bu vatan için kenetlenmekle mümkündür" dedi. Şehitlerimizi minnetle anıyoruz Başkan Aras "Bu duygu ve düşüncelerle, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 111. yıl dönümünde; başta Mareşal Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, vatan toprakları için canlarını feda eden tüm şehitlerimizi rahmet, minnet ve saygıyla anıyorum. Çanakkale Geçilmez!" dedi.
Şırnak Sağlık-Sen’den tıp bayramında birlik mesajı Sağlık-Sen Şırnak Şube Başkanlığı Cizre ilçe ve işyeri temsilcileri tıp bayramının hafta sonuna denk gelmesinden dolayı ilk mesai gönünde hazırladıkları karanfilleri tüm sağlık çalışanlarını gözeterek birlik ve beraberlik şiarıyla kutladı. Sağlık-Sen Cizre Devlet Hastanesi İşyeri Temsilcisi Mehmet Budak, Cizre ilçe temsilcisi, kadınlar komisyonu ilçe temsilcisi ve gençlik kolları ilçe temsilcisi ile birlikte Cizre Devlet Hastanesinde görev yapan Sağlık çalışanlarına karanfil dağıttı. "Sağlık çalışanlarının hak ve hukuku gözetmenmelidir" Sağlık Sen Cizre Devlet Hastanesi İşyeri Temsilcisi Mehmet Budak, icap nöbeti tutan ancak bu nöbetin ücretini alamayan, malpraktis uygulamasındaki eksiklikler nedeniyle mağdur olan, görevi sırasında şiddete maruz kalan hatta hayattan koparılan sağlık çalışanlarının haklarının mutlaka korunması gerektiğini söyledi. Budak, "Bu konularda sağlık çalışanlarının yetkili sendikası Sağlık-Sen olarak üzerimize düşen her türlü görevi yapacağımızın bilinmesini isteriz. Unutulmamalıdır ki sağlık hizmeti bir ekip işidir. 14 Mart’ın sağlık çalışanları için gerçek bir bayram havasında geçmesi için çalışanlarımızın beklentilerini gerçek anlamda karşılayan açıklamalar yapılması, sorunların çözümü için somut adımlar atılmalıdır" dedi. Karanfil dağıtımına Sağlık-Sen İlçe Temsilcisi Veli Özalp, İşyeri Temsilcisi Mehmet Budak, İlçe Gençlik Kolları Temsilcisi Fikret Sarak, Kadınlar Komisyonu İlçe Temsilcisi Serpil Akcan katıldı.