KÜLTÜR SANAT - 27 Şubat 2021 Cumartesi 10:20

Doğa Araştırmacısı iki arkadaş 2 bin 500 yıllık gizli geçidi ortaya çıkardı

A
A
A
Doğa Araştırmacısı iki arkadaş 2 bin 500 yıllık gizli geçidi ortaya çıkardı

UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Karabük’ün Safranbolu ilçesinde Paflagonya Dönemi’ne ait gizli bir geçit keşfedildi.

UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Karabük’ün Safranbolu ilçesinde Paflagonya Dönemi’ne ait gizli bir geçit keşfedildi.


Anadolu’nun kuzeybatı kesiminde tarihte Paflagonya (Paphlagonia) olarak adlandırılan bölgede bulunan Safranbolu ilçesinde 2 bin 500 yıllık gizli bir geçide ulaşıldı.


Suya erişim veya gizli geçit olarak kullanıldığı düşünülen tünel, Safranbolu Kalesi olarak bahsedilen bölgeye yakın Gümüş Kanyonu’nun turizme kazandırılması için incelemelerde bulunan Doğa Araştırmacısı Cemil Belder ve Emre Akakçaoğlu tarafından keşfedildi.


Yıllardır üzerine dökülen toprak, taş, moloz gibi malzemeler sebebi ile merdiven yapısı fark edilemeyecek şekilde kapanan geçidin yeniden ortaya çıkarılması Safranbolu tarihi için önemli bir keşif olarak görülüyor.


Hititler, Firigler, dolaylı yoldan Lidyalılar, Persler, Helenistik Krallıklar, Romalılar, Selçuklular, Çabanoğulları, Candaroğulları ve Osmanlı İmparatorluğu’nun egemenliği sürdüğü tarihi ilçede yapılan keşif ile birlikte kalenin varlığına dair ilk somut bilgi elde edilmiş oldu.


Konuyla ilgili gazetecilere açıklamalarda bulunan Doğa Araştırmacısı Cemil Belder, Safranbolu’nun günümüzde tarihi evleri ve kent ölçeğinde korunan şehri ile beraber gerek ülke içerisinde gerekse yurtdışında oldukça tanınır durumda olduğunu belirtti.


“Yoruma dayalı bu nokta kale olarak tanımlanmıştır”


Tanınırlığını evleri ile beraber içinde bulunduğu coğrafyanın dönemsel tarihlerde birçok uygarlığa ev sahipliği yapmasından kaynaklandığını ifade eden Belder, “Safranbolu’da kale, Kent Tarih Müzesi etrafında bulunan bir nokta olarak tanımlanmıştır. Tarihi kaynaklara baktığımızda kalenin konumu ile alakalı net bilgi belge bulunmaksızın yoruma dayalı bu nokta kale olarak tanımlanmıştır” dedi.


Gümüş Kanyonu’nun turizme kazandırılması için yapılan araştırma sonucunda bölgenin kale olabileceğinin resmi ilk kanıtını keşfettiklerini söyleyen Belder, “O da kalenin suya bağlanan gizli geçit yoluydu. Bu keşiften sonra yaptığım araştırmalarda keşfedilen noktanın Paflagonya Döneminde yapılan diğer kaleleri gizli geçit ve ulaşım yolları ile birebir benzerlik gösterdiğini gördük” diye konuştu.


“Safranbolu tarihinde yeni bir sayfa açılacağını düşünüyorum”


‘Paflagonya Geçidi’ adı verilen keşfin bu coğrafya için çok önemli olduğunu aktaran Belder, “Bu coğrafyamız için büyük bir keşif. Çünkü bugüne kadar şehir efsanesi olarak kuşaktan kuşağa aktarılan bir bilgiydi. Somut olarak elle tutulur bir belgemiz yoktu. Bu keşifle beraber Safranbolu tarihinde yeni bir sayfa açılacağını düşünüyorum Arkeologlar başta olmak üzere birçok bilim adamı tarafından detaylıca incelenmesi sonucunda Safranbolu’ya bakış açımızı ve bilgilerimizi güncelleyeceğimizi düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muş Doğaseverlerden Mehmetcan Bağları’na doğa yürüyüşü Muş’ta sosyal medya platformları aracılığıyla bir araya gelen doğaseverler, kentin ünlü Mehmetcan Bağları’na doğa yürüyüşü düzenledi. Katılımın yoğun olduğu etkinlikte doğa tutkunları, şehrin doğal güzelliklerini keşfetti. Muş Kültür Sanat Spor ve Doğa Derneği tarafından Muş’un meşhur Mehmetcan Bağları’na gezi düzenlendi. Sosyal medya platformları üzerinden bir araya gelen katılımcılar, doğanın eşsiz güzelliğinin tadını çıkarırken, aynı zamanda şehrin tarihi ve kültürel değerlerini de yakından tanıma fırsatı buldu. Gezi boyunca dernek yetkilileri, katılımcılara Muş’un tarihi ve kültürel mirası hakkında bilgiler verdi. Muş Kültür Sanat Spor ve Doğa Derneği Başkanı Ufuk Bayrak, bölgenin doğal güzelliklerini koruma ve daha fazla kişiye tanıtma konusunda kararlı olduklarını dile getirerek, “Dernek olarak geçmiş yıllardan beri tarihi mekân gezileri ve doğa yürüyüşleri düzenliyoruz. Bugün de onlardan birini yapmış bulunmaktayız. Sosyal medya hesabımızdan duyuru yapıyoruz. Duyuruya iştirak eden katılımcılarla beraber Muş’un özellikle bağlarını geziyoruz. Muş’ta bulunan özellikle öğrenci ve memur kesimin Muş’u tanıması ve değerlerimizin farkına varmaları için bu gezileri düzenliyoruz. Bugün de sabah 10 gibi tarihi Ulu Cami önünde buluştuk. Oradan hareketle şu anda Mehmetcan Bağları dediğimiz bölgeye geldik. Bölgemiz gerçekten meyve ağaçlarıyla, üzüm bağlarıyla meşhur bir bölgedir” dedi.
İstanbul TFF, Süper Lig’de 37. haftanın VAR kayıtlarını açıkladı Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Trendyol Süper Lig’in 37. haftasında oynanan karşılaşmaların VAR kayıtlarını açıkladı. TFF, Süper Lig’in 37. haftasında oynanan 4 karşılaşmanın Video Yardımcı Hakem (VAR) kayıtlarını Youtube hesabından ses ve görüntülü olarak paylaştı. Videoda yer alan maçlar ve alınan kararlar şöyle: - İstanbulspor - Sivasspor müsabakasının 64. dakikasında köşe vuruşu sonrası hakem Ömer Faruk Turtay, elle oynama belirleyerek penaltı noktasını gösterdi. VAR’dan gelen uyarı sonrası pozisyonu izleyen Turtay, penaltıyı iptal ederek köşe vuruşu kararı verdi. - Beşiktaş - Hatayspor maçının 90+3. dakikasında ev sahibi ekibin köşe vuruşu sonrası ceza sahasında Salih Uçan’a yapılan müdahale için VAR, potansiyel penaltı kararı için hakem Cihan Aydın’a uyarıda bulundu. Pozisyonu izleyen Aydın, Beşiktaş lehine penaltı noktasını gösterdi. - Gaziantep FK - Fatih Karagümrük karşılaşmasının 53. dakikasında Ceccherini’nin Markovic’e yaptığı müdahale sonrası hakem Zorbay Küçük sarı kart gösterdi. VAR uyarısıyla kenara gelerek pozisyonu izleyen Küçük, sarı kartı iptal ederek Ceccherini’yi kırmızı kartla oyun dışına gönderdi. - Kayserispor - Konyaspor mücadelesinin 14. dakikasında duran topta Uğurcan’ın yerde kalması sonrası VAR hakem Halil Umut Meler’e uyarıda bulundu. Pozisyonu izleyen Meler, Duckens Nazon’un kural dışı hareketi nedeniyle direkt kırmızı kart gösterdi.