EĞİTİM - 21 Şubat 2026 Cumartesi 13:20

Turist rehberi ve yazar Şerif Yenen’den genç rehberlere farklılaşma çağrısı

A
A
A
Turist rehberi ve yazar Şerif Yenen’den genç rehberlere farklılaşma çağrısı

Karabük Üniversitesi (KBÜ) Safranbolu Turizm Fakültesinde düzenlenen programda profesyonel turist rehberi ve yazar Şerif Yenen öğrencilerle buluştu.


KBÜ Safranbolu Turizm Fakültesinde Dünya Turist Rehberleri Günü kapsamında konuşan Şerif Yenen, genç rehber adaylarına farklılaşma ve uzmanlaşma çağrısı yaptı.


"Safranbolu’da Dünya Turist Rehberleri Günü" kapsamında gerçekleştirilen programa Safranbolu Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Avni Kırmacı, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Yenen, etkinlikte 37 yıllık mesleki deneyimini paylaşarak Türkiye turizmine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.


Kaynak eksikliğinden yola çıkarak rehber kitabı yazmaya karar verdiğini belirten Yenen, "Bir kitap olsa ve hepsini içerse." düşüncesiyle hareket ettiğini söyledi. İngilizce kaleme aldığı "Turkish Odyssey" adlı eserinin 560 sayfa olarak yayımlandığını ifade eden Yenen, kitabın akademik çevrelerden ve meslektaşlarından olumlu geri dönüş aldığını dile getirdi.


Türkiye’de rehber sayısının 16 bine yaklaştığını kaydeden Yenen, genç rehber adaylarına rekabet ortamında öne çıkabilmek için farklılaşmaları gerektiğini belirtti. "Yeni dillere yöneleceksiniz." diyen Yenen, gelecekte ihtiyaç duyulacak dil gruplarına yönelmenin önemine işaret etti.


Uzmanlaşmanın da önemli bir yol olduğunu vurgulayan Yenen, "Sevdiğiniz, uğraşmaktan zevk alacağınızı düşündüğünüz bir alan bulacaksınız, bir uzmanlık dalı bulacaksınız." dedi. Fotoğraf, kuş gözlemi, doğa, bisiklet, savaş alanları ve inanç turizmi gibi alanlarda uzmanlaşmanın fark oluşturacağını belirten Yenen, "O dalda uzmanlaşmış bir rehber olarak adınızı oraya buraya yazdıracaksınız. İşte o zaman fark oluşturursunuz." ifadelerini kullandı.


Program, soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.



Turist rehberi ve yazar Şerif Yenen’den genç rehberlere farklılaşma çağrısı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Konya İlhan Palut: "Her şeyden önce bizim için 3 puan çok önemli oldu" Konyaspor Teknik Direktörü İlhan Palut, Galatasaray karşılaşmasının ardından yaptığı açıklamada, "Puan ve puanlara çok ihtiyacımız var. Her puana ihtiyacımız olan bir görüntüdeyiz. Her şeyden önce bizim için 3 puan çok önemli oldu" dedi. Trendyol Süper Lig’in 23. haftasında Konyaspor, sahasında karşılaştığı Galatasaray’ı 2-0 mağlup etti. Müsabakanın ardından düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulunan Konyaspor Teknik Direktörü İlhan Palut, "Galatasaray’dan potansiyelinden çok da bahsetmeme gerek yok. Çünkü her oyuncusuyla her an maçı değiştirebilecek kalitede bir takım. Önemli olan bizim sahada ne yapacağımızdı. Çünkü takım bazen gerçekten sahada durgunlaşıyor. İstek, arzu istediğimiz seviyelere tam çıkmıyor. Bugün her şeyden önce oyuncularımızla konuştuğumuz plana sadık kalmamızdı. Çok istekli ve arzulu oynadık. Bunu sadece belli bölümlerde değil maça yaydık ve tabii ki savunma yaptık. Ama top ayağımıza geçtiği zaman top bizdeyken de elimizden gelen geldiğince cesurca girişimlerde bulunduk. İlk yarı savunma kısmını bence iyi yaparken ofansta istediğimiz etkinlik yoktu. İkinci yarı daha geniş alanlar oluşmaya başladı ve Galatasaray’ı dengesiz yakaladığımız anlar oldu. Bence ofsayt pozisyonu bir kırılma anıydı. Çünkü çok önemli bir taktik disiplinle oynuyorsunuz. Oradaki bir kırılma planlarınızı değiştirmek zorunda kalacaksınız. VAR’dan geri döndü ve çok güzel dakikalarda güzel goller bulduk. Ben oyuncularımın performansından gerçekten memnunum. Yani galibiyet çok önemli ama olmasaydı da bir şey diyemezdim. Ama çocuklar bugün mücadele ettiler, savaştılar. En çok sevindiren şeylerden bir tanesi de çok şükür ki bunun karşılığını aldılar. Puan durumu anlamında da puan ve puanlara çok ihtiyacımız var. Her puana ihtiyacımız olan bir görüntüdeyiz. Her şeyden önce bizim için 3 puan çok önemli oldu" ifadelerini kullandı.