GENEL - 28 Temmuz 2014 Pazartesi 13:00

Ramazan'da Keşkek Tekerlemeyle Sona Erdi

A
A
A
Ramazan'da Keşkek Tekerlemeyle Sona Erdi

Kastamonu’nun Tosya İlçesinde Ramazan sofralarının vazgeçilmezi olan keşkek fırınları, yapılan dualar ve okunan tekerlemelerle bir sonraki Ramazan ayına kadar kapandı. Yaklaşık bir ay her gün yanan fırınlar Ramazan ayının son günü ile kapandı. İlçenin Şehreküstü mahallesinde bir ay önce dualarla açılan keşkek fırını Ramazanın son günü yine dualarla kapatıldı. Mahalle muhtarı Hüseyin Yörük ve imamın katılımıyla yapılan duaya fırından keşkeklerini almaya gelen mahalle sakinleri 'âmin' dedi. Muhtar Hüseyin Yörük dua sonrası yaptığı açıklamada Anadolu’da fırında keşkek sürme kültürünü şöyle anlattı: "Keşkek caba diye tabir edilen çömleğin içine yarısına kadar keşkeklik buğdayla doldurulur. Üzerine kuru soğan doğranır, biberi, tuzu konulur. Üstüne kemikli et dizilir ve buğdayı örtecek kadar su konulduktan sonra fırına koyulur." Eskiden her mahallede en az bir fırınlı ev bulunduğunu belirten Yörük, şunları söyledi: "Fırına keşkek vurmak isteyen ev hanımları keşkek çömleklerini sabah saatlerinde fırına götürür, akşam saatlerinde almaya giderlerdi. Fırın ücreti para olarak ödenmez, herkes koltuğunun altına evinden iki üç parça yakacak odun alarak götürür. Fırın sahibesinin bu hizmetten dolayı kazancı ise o odunlardan artanıyla kışı çıkarmak olur. Akşam Ramazan topunun atılmasına yarım saat kala kadınlar keşkek vurulan fırınlı komşu evin avlusunda toplanır ve konu komşu fırının açılmasını bekler, aralarında sohbet ederlerdi. Mahalle haberleri keşkek fırının ağzının açılması sırasında güncel haberleri birbirlerine anlatırlar. Keşkek cabaları fırından çıktığında bütün çevreyi nefis bir koku sarardı. Nar gibi kızarmış keşkek kokusu için 'yedi bıldırın kötürümünü ayağa kaldırır' sözü tarihi bir sözdür. Keşkek yaklaşık sekiz saatte pişer."
Yapılan dua sonrası mahalle sakinleri artık bir Ramazan geleneği haline gelen 'Hey hey koca tuz koca' tekerlemesini bir ağızdan söyleyerek fırından ayrıldılar.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ağrı Ağrı’da kar ve tipi nedeniyle kapanan 354 köy yolu ulaşıma açıldı Ağrı’da yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle kapanan 423 köy yolundan 354’ü, İl Özel İdaresi ekiplerinin yoğun çalışmasıyla yeniden ulaşıma açıldı. Yoğun kar yağışıyla birlikte bazı bölgelerde kar kalınlığı yer yer bir metreyi aşarken, yüksek rakımlı ve merkeze uzak köylerde ulaşım tamamen durma noktasına geldi. Tipinin zaman zaman şiddetlenmesi görüş mesafesini düşürdü. İl Özel İdaresi’nin 115 personel, 95 iş makinesi ve 8 mobil ekip ile yürüttüğü çalışmalar büyük bir özveriyle sürdürüldü. Kapanan yolların açılmasıyla birlikte köylerde yaşayan vatandaşlar il ve ilçe merkezlerine yeniden ulaşım imkânı buldu. Özellikle sağlık, gıda ve temel ihtiyaçlara erişim açısından hayati önem taşıyan köy yollarının açılması, kırsalda yaşayan vatandaşlara rahat nefes aldırdı. Bazı güzergahlarda yoğun rüzgar ve tipi nedeniyle açılan yolların tekrar kapanması üzerine ekiplerin aynı noktalara yeniden müdahale ettiği öğrenildi. Buna rağmen çalışmalar aralıksız devam etti ve birçok yerleşim yerinde günlük hayat yeniden hareketlenmeye başladı. 354 köy yolu ulaşıma açılırken, ulaşıma kapalı bulunan 69 köy yolunda ise İl Özel İdaresi ekiplerinin çalışmalarını sürdürdüğü, hava şartlarının el verdiği ölçüde yolların açılması için yoğun çaba gösterildiği belirtildi.