GENEL - 12 Ağustos 2022 Cuma 12:06

Akraba derneğinde gelenek devam ediyor

A
A
A
Akraba derneğinde gelenek devam ediyor

Kayseri’de akraba derneği olarak faaliyet gösteren Sarız Arıkları Eğitim ve Yardımlaşma Derneği üyeleri, Arıklılar Şenliğinde bir araya gelecek.

Kayseri’de akraba derneği olarak faaliyet gösteren Sarız Arıkları Eğitim ve Yardımlaşma Derneği üyeleri, Arıklılar Şenliğinde bir araya gelecek.


13’üncüsü yapılacak Arıklar Şenliği Pazar günü Kıranardı Mesire Alanı’nda düzenlenecek. Dünyanın ilk akraba derneği olarak 2005 yılındı kurulduklarını söyleyen Sarız Arıkları Eğitim ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Selami Arık; akrabalık seviyelerinin yok olma seviyesine gelmesinden dolayı akrabaları bir araya getirip, onları kaynaştırmak ve tanıştırmak amacıyla faaliyet gösterdiklerini ifade etti. Dernek hakkında bilgiler verem Selamı Arık, “Arıklar Derneği dünyada kurulan ilk sülale derneğidir. Derneğimiz 2005 yılında kurulmuştur. Arıklar Derneğinin amacı, Arık olan sülalemizi kaynaştırmak, bir araya getirmek, yardım ve dayanışma düşüncesiyle ilerlemektir. Özellikle günümüzde akrabalık seviyelerinin yok olma seviyesine gelmesi hasebiyle biz akrabalarımızı bir araya getirerek, onları kaynaştırmak, tanıştırmak ve dertlenmek üzere böyle bir yola çıktık. Bu konuda biz elimizden geleni sağlamaktayız. Özellikle gençlerimiz noktasında çalışmaları yapıp, bunların hem eğitimlerinde hem de diyaloglarında bir yol haritası çizmiş durumdayız. Özellikle zaman zaman cenazelerimizde birlikte olmamız, hastalarımızdan haberdar olmamız ve düğünlerimizde bir araya gelmemiz noktasında derneğimiz kolaylıklar sağlamaktadır. Biz sülale derneği olduğumuz için tek dededen gelen bireyleriz. O nedenle sadece soyadı Arık olan bireyleri derneğimizde kayıt altına alıyoruz. Tüzüğümüz gereği de bu şekilde davranmamız gerekiyor. Dedemiz Halil İbrahim Arık ve çocuklarından türeyen bir yapımız var. Bu yapıyla biz ilerliyoruz o nedenle soyadı Arık olmayanları dernek üyesi yapamıyoruz ama soyadı Arık olmayıp, evlenen kızlarımızı ve çocuklarını da kontrolümüz altında çeşitli çalışmalarda bulunduruyoruz” dedi. Şenlikte akraba olan dernek üyelerini birbirlerine tanıtmayı ve kaynaştırmayı amaçladıklarını söyleyen Arık, sözlerini şu şekilde sonlandırdı;


”Arıklar şenliği geleneksel bir hale gelmiştir. Bu yıl 13’üncüsünü Kıranardı’nda yapacağız. Bu anlamda şenliğimizi amacı tüm akrabalarımızı veya akrabalarımızın çevresindeki insanları bir araya getirip, burada kaynaşmayı sağlamak, birlikte oyunlar oynamak, yemek yiyerek, hasbihal etmektir. Hem Arıkların adını tüm dünyaya duyurmak amacıyla hem bizim birlikteliğimizi daha da kuvvetlendirmek düşüncesiyle bu şekilde bir araya geliyoruz. Şenliğimizin bu yıl 13’üncüsünü yapıyoruz. İnşallah önümüzdeki yıllarda da buna devam edeceğiz. Herkesin buna katılmasını istiyoruz.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa İznik’te 1700 yıl sonra bir ilk: Konsil kültürel etkinlikle anılacak İznik’te 325 yılında gerçekleştirilen ve Hristiyanlık tarihi açısından büyük önem taşıyan İznik Konsili, aradan geçen 1700 yılın ardından ilk kez kültürel bir etkinlikle anılacak. 31. Noel Baba ile Dünya Barışına Çağrı Etkinlikleri kapsamında düzenlenecek programda, görme engelli yurttaşlar onur konuğu olacak. Noel Baba Barış Konseyi tarafından organize edilen etkinlikler, İznik Gölü kıyısında bulunan Aziz Neofitos Bazilikası’nın seyir platformunda gerçekleştirilecek açılış programıyla başlayacak. Açılışta, Gazi Mustafa Kemal Atatürk, aziz şehitler, görevleri başında hayatını kaybeden askerler, milletin bağımsızlığı uğruna mücadele eden isimsiz kahramanlar ile Gazze’de ve tüm savaşlarda yaşamını yitiren çocuklar anısına saygı duruşunda bulunulacak. Saygı duruşunun ardından aynı platformda kültürel bir etkinlik düzenlenecek. Programın sunumunu görme engelli Halil Bilgiç yaparken, etkinliklerin onur konuğu ise İstanbul’dan gelecek görme engelli yurttaşlar olacak. Etkinlikler kapsamında ayrıca "1700 Yıl Önce - 1700 Yıl Sonra: Arama Konferansı" düzenlenecek. Konferansta, Roma İmparatoru I. Konstantin’in 325 yılında İznik Konsili’ni toplama gerekçeleri ve konsilde yaşanan gelişmeler ele alınacak. Tarihçiler, akademisyenler, milletvekilleri, gazeteciler ve araştırmacıların katılımıyla gerçekleşecek konferansta, 1700 yıl önceki süreç ile günümüz değerlendirmeleri birlikte masaya yatırılacak. Öte yandan, anti-siyonist entelektüel çevrelerde önemli bir yere sahip olan Yahudi Haham Yaakov Shapiro’ya Noel Baba Barış Ödülü’nün verilmesi de programda yer alıyor. Etkinlikler, İznik Konsili’ne 1700 yıl önce katılan Antalyalı Aziz Nikolaus’un anısına düzenlenen ve bu yönüyle 1700 yıl içerisindeki ilk kapsamlı anma programı olma özelliğini taşıyor. Böylece İznik Konsili, tarihte ilk kez 1700 yıl sonra, 2025 yılında gerçekleştirilen kültürel bir etkinlikle anılmış olacak. Noel Baba Barış Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Karabulut, etkinliklerin barış, tarihsel hafıza ve toplumsal farkındalık açısından önemli bir buluşma olacağını ifade etti.