ASAYİŞ - 25 Nisan 2025 Cuma 16:31

Emlakçı olduğu iddia eden şahıs 49 kişiyi 1 milyon dolar dolandırdı

A
A
A
Emlakçı olduğu iddia eden şahıs 49 kişiyi 1 milyon dolar dolandırdı

Kayseri’de kendisini emlakçı olarak tanıttığı iddia edilen şahıs, ev satma bahanesiyle 49 kişiyi 1 milyon dolar dolandırdı. Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, "Dünya üzerinde dolandırıcıların bu kadar cirit attığı başka bir ülke var mı bilmiyorum" dedi.


Kayseri’de bir kişi, iddiaya göre kendisini emlakçı olarak tanıtarak ev satmak için ilan verdi. İlanları görerek arayan vatandaşlar, ev almak için birikimlerini şahsa verdi. 49 vatandaş yaklaşık 1 milyon dolara yakın parayı şahsa verirken, evlerini alamadı. Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, mağdur vatandaşlarla birlikte Kayseri Adalet Sarayı önünde basın açıklaması düzenledi. Şahin, "Bu memleketin hali ne olacak diyeceğimiz bir tablo ile karşı karşıyayız. Dünya üzerinde dolandırıcıların bu kadar cirit attığı başka bir ülke var mı bilmiyorum. İnsanlar uzun yıllar çalışıyorlar ve ’ev alalım’ diye birikim yapıyorlar. Sonra bir hayal tüccarı geliyor ve bu insanların umutlarını çalıyor. Her şeyi resmiyet üzerinden yapıyor. Bunu yaparken noteri kullanmış. Artık bilişim çağındayız ve her şey kayıt altında. Aynı daireyi aynı noterden farklı iki kişiye satabilme yetkisi almış. Noter de ’bununla ilgili daha önce yetki verildi, burası senin mi, bana belge ver’ demiyor. Noter yargılanamıyor ve rahat rahat bu işlemleri yapıyor. Aynı noterden aynı daireyi farklı kişilere satış sözleşmesi var ve insanları dolandırmış. Bu insan 2 sene önce savcılığa şikayet edilmiş. Bu insanlar korka korka bir şeyler yaparken, bu insanlar çok rahat. Niye kimse bunun önüne geçmiyor. Bu şahıs tek başına değil. Emlakçı da değil. Bir çetesi ve bu çeteyle beraber kişilerden alınan araçlar aynı kişiye veriliyor. Bu kişi de onun ortağı. Daha sonra bunların emlak dükkanına mağdurlar gidiyor. Oraya iki tane cip geliyor, alacaklıymış gibi kişiyi kaçırıp, villada misafir ediyorlar. Şebeke çok büyük. Bizim yargı organımız ve kolluk kuvvetlerimiz bunu takip etmiyor. Biz devlete karşı bütün sorumluluğumuzu yapıyoruz. Devletin de bize karşı sorumluluğunu yapıp, bizi kollaması lazım. Şu ana kadar 49 kişi mağdur. 1 milyon dolarlık bir mağduriyet var. Bunu yapan kişi de rahat rahat dolaşabiliyor" dedi.


Avukat Hatice Kübra Yılmaz ise, "2023’ün 7’inci ayında şikayetler başlıyor. Şikayetler peş peşe geliyor ancak mağdurlarda bir korku da var. Zaman içerisinde şikayetler artıyor. Şu an dosyada 49 mağdur ve 16 şüpheli var. Bu şüphelilerden bir kısmı yönünden takipsizlik kararı var. Bu karar verilenler arasında noterde işlem yapan katipte var. Bu işlem aynı katip tarafından yapılıyor ve takipsizlik kararı veriliyor. Sebebi de banka üzerinden herhangi bir para tahsis edilmemesi. Bu devirde banka üzerinden tahsilatın dolandırıcılıkta rahat bir şekilde ispatı mümkün olduğu için böyle bir şey yapmayacağı bilinen bir durum. Bu yüzden HTS kayıtları üzerinden dosyadaki şüpheliler ile bir bağlantısının olup olmadığı takip edilebilirdi. Bu hususta etkin bir soruşturma göremedik. Temennimiz bundan sonrası için daha etkin bir soruşturma olması. 2 yıla yakındır dava açılmadı. Önce dava açıldı ama bazı kısmi eksilikler yönünden dosya iade edildi. Burada dava asliye ceza mahkemesine açıldı. Mahkeme basit dolandırıcılık suçlarından görebilir. Burada 49 mağdur var. Devletin bir kurumu da bu olayda dolandırılmış" ifadelerini kullandı.



Emlakçı olduğu iddia eden şahıs 49 kişiyi 1 milyon dolar dolandırdı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Isınmak için arabaya girdi araç yanınca feci şekilde can verdi Kağıthane’de ısınmak için tamirhanenin önünde tamir için otomobile giren evsiz şahıs, otomobilde çıkan yangın sonucu feci şekilde hayatını kaybetti. Olay 03.00 sıralarında Kağıthane Seyrantepe Mahallesi Çavdar Sokak’ta meydana geldi. İddiaya göre sokakta yaşayan evsiz bir kişi soğuk havada ısınmak için tamirhane önünde tamir edilmesi için bırakılan otomobilin kırık camından içeri girdi. Bir süre sonra araçta henüz bilinmeyen sebeple yangın çıktı. Edinilen bilgiye göre karbonmonoksit zehirlenmesi sonucu bilincini kaybeden şahıs yanan otomobilin içinde feci şekilde hayatını kaybettiği öğrenildi. Yangını gören çevredekilerin ihbarı üzerine olay yerine itfaiye sevk edildi. Yangını söndüren itfaiye otomobilin içindeki cansız bedeni görünce polis ekiplerine haber verdi. Yanan aracın olduğu yere çok sayıda polis, sağlık ve olay yeri inceleme ekipleri sevk edildi. Yanan otomobilin sahibi ve tamirhanede çalışan tamirci çağrıldı. Olay yerinde alınan ilk ifadelere göre otomobilin 1 aydan fazla süredir tamirhanede beklediği, camının kırık olduğu öğrenildi. Isınmak için araca girdi yanarak hayatını kaybetti Olay yeri inceleme ekipleri yangının neden çıktığını ve hayatını kaybeden sokakta yaşayan kişinin hayatını neden kaybettiği üzerine incelemede bulundu. Yapılan ilk incelemelerin ardından hayatını kaybeden şahsın bedeni Adli Tıp Kurumu morguna kaldırıldı. Otomobilin içinde cenin pozisyonunda bulunan evsiz şahsın civarda sokakta yaşadığı ısınmak için daha önce başka arabaların da içine girdiği öğrenilirken yanan aracın içine de soğuk havadan korunmak için girdiği tahmin ediliyor. Yetkililer hem yangın hem de hayatını kaybeden şahıs için inceleme başlattı.