GÜNDEM - 25 Ocak 2025 Cumartesi 13:21

Kayserili pastırmacılar Çankırı’nın kendilerine rakip olmasını değerlendirdi

A
A
A
Kayserili pastırmacılar Çankırı’nın kendilerine rakip olmasını değerlendirdi

Kayseri’de pastırmacılık yapan Yasin Güzel, son günlerde bazı haber sitelerinde çıkan ve Çankırı’da kaya tuzu kullanılarak yapılan pastırmanın Kayseri’ye rakip olması haberleri ile ilgili yaptığı açıklamasında, “Daha önce de sahiplenilmeye çalışıldı ama kime sorsanız pastırma Kayseri’nindir” dedi.


Çankırı’da kaya tuzu kullanılarak yapılan pastırmanın Kayseri pastırmasına rakip olabileceği haberlerini Kayserili pastırmacılar değerlendirdi. Kayserili pastırmacı Yasin Güzel, haberleri gördüklerini fakat Kayseri pastırmasının yüzyıllardır var olduğunu söyledi. Güzel açıklamasında; "Bizler de bu haberleri internette görüyoruz tabi. Bu duruma biraz da gülüyoruz. Çünkü bundan 600-700 sene öncelerine gittiğimiz zaman Osmanlı döneminde dahi pastırmanın Kayseri’ye ait olduğu kitabelerde ve tarih kitaplarında da yazar. Kayseri pastırma ile özdeşleşmiş bir şehrimiz. Şu anda da Çankırı’da böyle bir pastırma yapıldığını duyduk. Kaya tuzundan yapıyoruz diyorlar. Kayseri’deki pastırmanın yapılış şekli çok daha farklıdır. 3 ay kuruttuğumuz etin üzerine çemen süreriz ve o şekilde doğrarız. Burada el emeği var tabi ama İnşallah o arkadaşları da Kayseri’ye yolları düştüğü zaman bekleriz Kayseri pastırması yemeye. Tavsiye ederiz onlara da. Pastırma Kayseri’nindir. Daha önce de tabi Afyon, Sivas gibi şehirlerimiz de sahip çıkmaya çalıştı ama kime sorsanız pastırma Kayseri’nindir” ifadelerini kullandı.



Kayserili pastırmacılar Çankırı’nın kendilerine rakip olmasını değerlendirdi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul İstanbul’da sahte iş ilanıyla dolandırıcılık şüphelilerine operasyon: 9 gözaltı İstanbul’da polis ekipleri tarafından sahte iş ilanıyla dolandırıcılık gerçekleştiren şüphelilere yönelik operasyon düzenlendi. Operasyonda, vatandaşlara uygunsuz iş teklifinde bulunan ve şantaj sonucu 872 bin TL dolandıran 9 şüpheli yakalanarak gözaltına alındı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, "nitelikli dolandırıcılık" suçları ile ilgili çalışma yürüttü. Yapılan çalışmalarda, sosyal medya üzerinden bazı şüphelilerin sahte ilanlar vererek vatandaşlara ait kimlik ve iletişim bilgilerini öğrendikleri tespit edildi. Şüphelilerin, öğrendikleri bilgiler ile vatandaşlara "uygunsuz iş teklifinde bulundukları" içeriklerle mesaj attıkları belirlendi. Mağdurları arayarak "uygunsuz içeriklerle ilgili aile yakınlarınıza bilgi vereceğiz" şeklinde şantaj yapan şüpheliler, tehditler sonucu şahısları 872 bin TL dolandırdı. Şahısları dolandıran şüphelilerin yakalanması için polis ekipleri düğmeye bastı. Harekete geçen ekipler, Güngören, Bağcılar, Esenyurt, Zeytinburnu ve Bakırköy ilçelerine 4 Şubat’ta eş zamanlı operasyon düzenledi. Operasyonda, 9 şüpheli yakalanarak gözaltına alındı. Emniyetteki işlemleri tamamlanan şüphelilerden 1’i sevk edildiği adli makamlarca tutuklanırken, 8 şüpheli ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Bursa Ağrı Dağı’ndan geldi, Uludağ’da pişti Bursa’da doğada yemek yapan 53 yaşındaki Süleyman Ateştepe, yaklaşık 1500 kilometre uzaklıktaki Ağrı Dağı eteklerinden getirttiği deve kuşu yumurtasını Uludağ’da karlar üzerinde yaktığı ateşte tavada pişirdi. Yıllardır tadını merak ettiği ancak bugüne kadar hiç yiyemediği deve kuşu yumurtasını Uludağ’da doğada pişirmeye karar veren Ateştepe, yaklaşık 1500 kilometre uzaklıktaki Ağrı’nın Doğubeyazıt ilçesinde deve kuşu çiftliği kuran İbrahim Akkurt’a ulaşarak, bir deve kuşu yumurtası göndermesini istedi. Yüzlerce kilometreyi aşarak Bursa’ya ulaşan yumurta için sabah erken saatlerinde Uludağ’a çıkan Ateştepe, karlı zemin üzerinde ateşini yaktı ve odun közünde özenle yumurtayı pişirdi. Ateştepe, Karadenizli olduğu için doğaya hayran olduğunu belirterek, yemeği de bu yüzden doğada yapmaya karar verdiğini söyledi. Arabasının bagajının adeta mutfak gibi olduğunu anlatan Ateştepe, "Odundan bıçaklara, çatal kaşıktan, ateş için gerekli malzemelere kadar ne ararsanız var. Sadece taze gıdaları alıyorum yanıma ve hemen yemek yapmaya başlıyorum. Şehir stresinden uzak vakit geçiriyorum. Yaptığım yemekleri sosyal medya hesaplarımdan paylaşıyorum. Canlı yayınlar çekiyorum, izleyiciyle birebir iletişimle anlatıyorum. Tanınmaya başladıkça hoşuma gidiyor. 53 yaşındayım 40 yıldır buralardayım. Eğitimini almadım merakla kendim öğrendim. Yemek yapmak hobim oldu benim için. İnanılmaz keyif alıyorum" dedi. Mevsimine göre her yemek yaptığında doğaya bir fidan diktiğini vurgulayan Ateştepe, "Ateş yakıyorum ama işim bittiğinde özenle iyice söndürüyorum. Doğayı bu kadar seven biri olarak zarar vermek istemem. Ormanı doğayı çok seviyorum, buralarda kendimi yenilenmiş gençleşmiş hissediyorum. Kaz etinden yemek yaptım, lezzeti halen damağımda. Bunu unutamıyorum. Şimdi de devekuşu yumurtası pişirdim. Bunu da unutmayacağım. Aklımın bir köşesinde bu lezzet hep kalacak. Sarısı ayrı, beyazı ayrı lezzet. 1,5 kilogram yumurtayı kırdık. 22 tavuk yumurtasına denk geliyor. Tam bir protein yükü. Güzel oldu." diye konuştu. Sağlıklı deve kuşu yumurtası ambalajlanıp tüketiciye sunulmalı Çankırı Karatekin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüdayi Ercoşkun, deve kuşu yumurtasının ortalama 1,5 ila 2 kilogram arasında bir ağırlığa sahip olduğunu belirterek, yaklaşık 20-24 tavuk yumurtasına denk geldiğini söyledi. Bu büyük yumurtanın, protein ve sağlıklı yağlar açısından oldukça zengin olduğunu vurgulayan Ercoşkun, "100 gram deve kuşu yumurtası 13 gram protein ve 11 gram yağ içerirken, aynı miktarda tavuk yumurtasında 12.6 gram protein ve 9.5 gram yağ bulunur" dedi. Ercoşkun, tavuk yumurtasının 373 miligram kolesterol içerirken, deve kuşu yumurtasında bu oranın 200-220 miligram civarında olduğuna dikkati çekerek, "Bu durum deve kuşu yumurtasını daha düşük kolesterol içeren bir alternatif haline getiriyor. Ayrıca deve kuşu yumurtasında daha fazla tekli doymamış yağ bulunur, bu da onu kalp dostu bir seçenek yapabilir." diye konuştu. Deve kuşu yumurtasında B12 vitamini ve fosfor miktarının daha yüksek olduğunu belirten Ercoşkun, "Deve kuşu yumurtası özellikle daha az kolesterol içermesi ve daha fazla fosfor gibi minerallar bulundurması dolayısıyla önemli bir besin kaynağı. Daha fazla tekli doymamış yağ asiti içermesi onu sağlıklı bir alternatif olarak öne çıkarıyor. Yaklaşık 20-24 tavuk yumurtasına eşdeğer büyüklükte olması bu ürünün tüketimini zorlaştırıyor. Pastörize deve kuşu yumurtası üretilirse küçük ambalajlarda tüketiciler daha rahat ulaşılabilir ve tüketilebilir." ifadelerine yer verdi.
Adıyaman Üzüm Kent için adalet mücadelesi devam ediyor 6 Şubat Depremi’nin ikinci yılında Adıyaman’ın Besni Üzümkent’te düzenlenen anma töreninde duygusal anlar yaşandı. Deprem mağdurları, adalet taleplerini yineleyerek ‘Sorumlular hesap verene kadar susmayacağız’ dedi. Besni Üzümkent Sitesi’nin yıkılan binalarında yakınlarını kaybeden vatandaşlar, anma töreni düzenledi. Anma programına depremde hayatını kaybeden vatandaşların yakınlarının yanı sıra Besni Kaymakamı Çağlar Partal, Besni Belediye Başkanı Reşit Alkan, Besni İlçe Emniyet Müdürü İbrahim Yücel, İlçe Müftüsü Sabri Erçek, Gençlik Spor ilçe Müdürü Metehan Adıgüzel, siyasi parti temsilcileri, STK temsilcileri, kurum amirleri, cami imamları ve çok sayıda depremzede katıldı. Partal ve Alkan’dan başsağlığı mesajı Saat 04:17’de 1 dakikalık saygı duruşunun ardından vatandaşlar enkazdan kalan kolonun üzerine karanfiller bıraktı. 6 Şubat Deprem Mağdurları Derneği Başkanı Tarık Önder, törende yaptığı konuşmada, felaketin yalnızca doğal bir afet olmadığını, ihmallerin, denetimsizliğin ve rant hırsının büyük bir yıkıma yol açtığını vurguladı. Önder, "2 yıl önce bugün bu dakikalarda yıkılan sadece binalar değildi; hayallerimiz, sevdiklerimiz, umutlarımızdı. Biz, kaybettiğimiz her canın bizden istediği adaletin ta kendisiyiz. İhmale, tedbirsizliğe, vurdumduymazlığa karşı dimdik ayakta duracağız ve bu mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceğiz. Yargılama süreçlerinde bilinçli taksir yerine muhtemel kast hükümlerinin uygulanmasını talep ediyoruz" diye konuştu.