SAĞLIK - 29 Aralık 2024 Pazar 14:12

Beyazlatmak isterken dişinizden olmayın

A
A
A
Beyazlatmak isterken dişinizden olmayın

Son yıllarda popüler hale gelen Hindistan cevizi yağı kullanarak diş beyazlatma konusunda uyarılarda bulunan Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, “Hindistan cevizi yağının yanlış kullanımı, diş sağlığını olumsuz etkileyebilir” dedi.


Son zamanlarda sosyal medyada yayılan ve popüler olan Hindistan cevizi yağı ile diş beyazlatmaya uzmanından kritik uyarı geldi. Uzman Diş Hekimi Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, yöntemin doğruluğunun tartışılır olduğunu ifade etti. Özkan, Hindistan cevizi yağı kullanımının muhtemel etkilerini ve zararlarını açıkladı.



“Hindistan cevizi yağı, bu konuda etkili bir çözüm sunmaz”


Hindistan cevizi yağının diş beyazlatmada etkili olmadığını dile getiren Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, “Dişlerimizin dış yüzeyindeki mine tabakası, lekeleri engelleyen ve dişin iç tabakalarını koruyan en güçlü savunma kalkanıdır. Ancak zamanla mine tabakası aşındığında, sarımsı bir renge sahip olan dentin tabakası ortaya çıkar. Bu, dişlerin mat ve sarı renkli görünmesine neden olur. Diş beyazlatma, yalnızca yüzeydeki lekeleri değil, dişin derinliklerine yerleşmiş renklenmeleri de gidermeyi hedefler. Ancak Hindistan cevizi yağı, bu konuda etkili bir çözüm sunmaz” dedi.



“Beyazlatılabileceği iddiası bilimsel temelden tamamıyla yoksundur”


Bilimsel olarak böyle bir şeyin mümkün olmadığını söyleyen Prof. Dr. Özkan, “Hindistan cevizi yağı, içeriğindeki laurik asit sayesinde antibakteriyel özellikler taşır. Bu yağın temel bileşeni, ağız bakterilerinin büyümesini engelleyebileceği araştırmalarla gösterilmiştir. Ancak bu özellik, yalnızca plak ve yüzeysel diş eti hastalığına karşı sınırlı bir koruma sağlar. Hindistan cevizi yağı, ağızda zararlı bakterilerin yalnızca bir kısmını azaltarak diş eti sağlığını iyileşmesine katkıda bulunur. Ancak bu etkiler geçicidir ve asla profesyonel diş tedavisinin yerini alamaz. Daha da önemlisi, yağ çekme (yağ ile çalkalama) gibi uygulamalarla dişlerin beyazlatılabileceği iddiası bilimsel temelden tamamıyla yoksundur” diye konuştu.



“Hindistan cevizi yağını diş beyazlatma yöntemi olarak kabul etmemektedir”


Hindistan cevizi yağının diş beyazlatma konusundaki etkinliğini destekleyen bilimsel çalışmaların yetersiz olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Birkan Özkan, “Amerikan Diş Hekimleri Birliği (ADA), Hindistan cevizi yağını diş beyazlatma yöntemi olarak kabul etmemektedir. Bazı çalışmalarda, yağ çekme (yağ ile çalkalama) uygulamasının plak birikimini azalttığı görülse de, diş beyazlatma etkisi yoktur. Diş beyazlatma, kimyasal bileşenlerin (hidrojen peroksit veya karbamid peroksit) diş minesine nüfuz ederek lekeleri parçalamasıyla gerçekleşir. Hindistan cevizi yağı bu tür bir etkiyi göstermez. İlk olarak, Hindistan cevizi yağını diş beyazlatma amacıyla doğrudan kullanmak, diş minesine zarar verebilir ve lekelenmelere karşı daha savunmasız hale getirebilir. İkinci olarak; bu yönteme güvenen bireylerin, düzenli fırçalama ve diş ipi kullanımı gibi temel ağız bakım alışkanlıklarının ihmaline yol açar. Bu durum, ağız sağlığı için ciddi riskler doğurur. Diş beyazlatma konusunda en güvenilir yöntemler, diş hekimleri tarafından onaylanmış ürünler ve tedavilerdir. Profesyonel beyazlatma işlemlerinde kullanılan hidrojen peroksit veya karbamid peroksit gibi maddeler, diş minesine kontrollü bir şekilde nüfuz ederek derinlemesine temizlik sağlar. Bu yöntemler, kontrollü ve güvenli bir şekilde uygulanır. Ağız bakımında, orta sertlik diş fırçası ve floridli diş macununun kullanımı ayrıca, profesyonel diş bakımı yalnızca estetik bir görünüm sağlamakla kalmaz, aynı zamanda diş minesini korur, renklenmenin önüne geçer ve ağız diş sağlığını uzun vadede destekler” şeklinde konuştu.



“Ağız sağlığına katkı sağlayabilir”


Hindistan cevizi yağının ağız sağlığında tamamlayıcı bir rol oynayabileceğini, ancak diş beyazlatma için bir çözüm olmadığını dile getiren Prof. Dr. Birkan Özkan, “Hindistan cevizi yağı, antibakteriyel özellikleriyle ağız sağlığına katkı sağlayabilir. Ancak bu katkılar yüzeyseldir ve diş hekimi kontrolündeki tedavilerin yerini tutmaz. Diş beyazlatma söz konusu olduğunda, bilimsel olarak etkinliği kanıtlanmış yöntemlere ve diş hekiminizin tavsiyelerine güvenmek her zaman en doğru seçenektir. Hindistan cevizi yağı gibi doğal alternatiflere yönelmeden önce, ağız sağlığınız ve diş beyazlatma hedefleriniz hakkında profesyonel bir diş hekimine danışmayı ihmal etmeyin. Unutmayın, doğru bilgi ve doğru tedavi, ışıltılı bir gülümsemenin anahtarıdır” ifadelerini kullandı.



Beyazlatmak isterken dişinizden olmayın

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Karabük Evin çatısına ve önündeki çitlere yazılan yazılar ekipleri harekete geçirdi Karabük’te kendisinin "Mesih" olduğunu iddia eden 61 yaşındaki şahsın evinin çatısına ve önündeki çitlere yazdığı yazılar, polis ve zabıta ekiplerinin kontrolünde kaldırıldı. Edinilen bilgiye göre, Bayır Mahalle Bağlar Sokak’ta M.D. (61) isimli şahsın ikamet ettiği evin çatısına ve çevresine "Peygamber’ "66", "Mesih", "İsa" ve "35" gibi çeşitli yazılar yazıldığını gören vatandaşların ihbarı üzerine olay yerine polis ve zabıta ekipleri sevk edildi. Ekipler, görüştükleri ev sahibi M.D.’den söz konusu yazıları kaldırmasını talep etti. Şahsın tepki göstermesinin ardından yazılar boya yardımıyla silinerek kaldırıldı. M.D., Allah tarafından kendisine tebliğ yapıldığını söyledi. Erzurum’un İspir ilçesinde yaşandığını öne sürdüğü bir olayın ardından ailelerinin takip altına alındığını iddia eden M.D., kendisinin kamuoyunda bilinen bazı isimlerle ilgisinin olmadığını söyledi. Vatandaşlardan herhangi bir şikayet olmadığını ve bazı kişilerin kendisini tebrik ettiğini öne süren M.D., insanlara tebliğde bulunduğunu, "cihat" çağrısı yaparken bunun şiddet içeren bir anlam taşımadığını, en büyük mücadelenin kalem ve sözle yapılan mücadele olduğunu söyledi. Küçük yaşlardan itibaren ailesinin çevresinin kuşatıldığını düşündüğünü aktaran M.D., Mesihlik iddiasının yaklaşık 5 ila 8 yıl önce kesinlik kazandığını ileri sürdü. M.D., farklı dinlere mensup insanların "Mesih İsa’yı beklediğini" ve kendisinin de bu kişi olduğunu iddia etti. Olayla ilgili inceleme başlatıldı.
Hatay Turfanda can eriği Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor Hatay’da 5 bin metrekarelik serasında 320 ağaçta can eriği üretimi yapan Aladdin Aslan, nisan ayında başladığı hasadı sürdürüyor. Ağaçlardan tek tek elle toplanan can eriğinin kilosu iç piyasada 350 TL iken, yurt dışına 450 TL’den ihraç ediliyor. Türkiye’nin en bereketli topraklarından olan Hatay’da afetzede çiftçiler üreterek hayata tutunmayı sürdürüyor. Samandağ ilçesi Yaylıca Mahallesi’nde 5 bin metrekarelik serasında 320 ağacıyla can eriği üretimi yapan çiftçi Aladdin Aslan, bahçesinde nisan ayında can eriği hasadına başladı. Kış aylarında örtü altında üretilen can eriğinin kilogram fiyatı iç piyasada 350 TL iken, dış piyasada ise 450 TL’den genellikle Avrupa ülkeleri İngiltere, Almanya, Danimarka, Belçika ve Hollanda’ya ihraç ediliyor. Geçtiğimiz yıl Orta Doğu’ya da ihracat yapan Arslan, ABD, İsrail ve İran’ın savaşı nedeniyle bu yıl Arap ülkelerine satış yapamıyor. Can eriği üretiminden memnun olduğunu ifade eden Aslan, bu yıl yağışlarla birlikte can eriğinde rekolteyi yüksek beklediğini söyledi. Çiftçi Alaadin Arslan, "Ben 15 yıldır örtü altı yani serada can eriği yetiştiriyorum. Geçen sene bir kuraklık vardı. Onun zorluğunu bir şekilde çektik ama çok şükür yine atlattık. Bu sene de yağışlardan dolayı biraz erkencilikte geç kaldık ama yine şükür erikte rekolteler güzel oluyor. Burası 5 dönüm ve içinde 320 erik ağacı var. Ben bir hevesle ve sevgiyle başladım. Bizde Akdeniz Bölgesi iklim olarak müsait durumda. Biraz daha erkencilik sağlayalım diye düşündük, yaptık ve başardık. Bu yıl hasat çok şükür rekolte olarak güzel. Kışın bu şekilde soğukların iyi gitmesi etki etti. Çünkü bu sert çekirdekli olan bütün ağaçlar, meyveler soğuğu sever. Soğuğu alacak ki uykuya girsin ve uyandığı zaman rahat uyansın. Bu sene bunu yaşadık ve iyi verim olarak çok güzel oldu. İç piyasa ve ihracat piyasası gibi iki ayrı kalemden topluyoruz. Zaten ihracat olmazsa ciddi bir şekilde bu işi yapamayız. Erik iç piyasada 200 ila 350 TL bandında değişiyor. İhracat olduğu zaman biraz daha kalite gerekiyor. İhracatta ise 350 ila 450 TL arasında değişiyor. Geçen yıl verim az olduğu için biraz daha iyiydi. Geçen sene fiyat 500 TL bandındaydı. Biz her sene aynı ihracat firmalarına verdiğimiz için Avrupa ülkelerine gönderiyoruz. Zaten şu anda Orta Doğu’da vardı ama Orta Doğu’ya savaştan dolayı biraz ihracat yapamıyoruz. Avrupa ülkeleri olarak Almanya, Danimarka, Belçika, İngiltere ve Hollanda gibi ülkelere gidiyor. Erikler ağaçlardan elle tane tane koparılarak toplanıyor" ifadelerini kullandı.
Sakarya Sakaryaspor - İstanbulspor maçının ardından Trendyol 1. Lig’in 33. haftasında oynanan Sakaryaspor-İstanbulspor maçının ardından iki takımın teknik sorumluları açıklamalarda bulundu. Trendyol 1. Lig’in 33. haftasında Sakaryaspor, konuk ettiği İstanbulspor ile 2-2 berabere kaldı. Maçın ardından düzenlenen basın toplantısında mücadeleyi değerlendiren İstanbulspor Teknik Sorumlusu İlyas Öztürk, "Buraya gelirken Sakarya’nın da puanını bildiğimizden dolayı çok zor mücadele olacağını biliyorduk. 2-1 öne geçmemize rağmen Sakarya’nın baskılarına cevap vermek istedik ama Sakaryaspor etkili oldu, golü buldu ve 2-2’ye getirdi. Biz mutluyuz ancak sakatlıklar konusunda sıkıntılar yaşıyoruz. Hiçbir zaman için tam bir kadro çıkamadık ama mutluyuz buradan bir puan aldık. Bundan sonraki maçlara bakıp aldığımız kadar puan alarak ligde kalmayı hedefliyoruz" dedi. "3 puanı hakkettiğimiz bir maçta 1 puan almamız bizi derinden üzdü" Sakaryaspor Teknik Direktörü Mustafa Dalcı ise, "Çok üzgünüz kendi sahamızda kazanmamız gereken bir maçtı. Bütün hafta yaptığımız kazanmak adınaydı. Ön alan baskılarını oyuna başlayıp oyunu domine etmek gibi bir planımız vardı. İyi oynadığımızı düşünüyorum, pozisyon üreten, coşkulu bir takımdık. 2 gol attık ama sadece şuna üzülüyorum; 2 tane gol yemiş olmamız. Sonuna kadar 3 puanı hakkettiğimiz bir maçta 1 puan almamız bizi derinden üzdü. Ama ligin sonuna kadar bırakmadan devam edeceğiz" diye konuştu.
Ankara Ticaret Bakanlığı: "Tüketicilerimizin haklarını korumak için piyasa gözetim ve denetim faaliyetlerimizi kararlılıkla sürdürmekteyiz" Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamada, "Tüketicilerimizin hak ve menfaatlerini korumaya yönelik piyasa gözetim ve denetim faaliyetlerimizi ülke genelinde kesintisiz ve kararlılıkla sürdürmekteyiz" denildi. Ticaret Bakanlığı tarafından yürütülen piyasa gözetim ve denetim çalışmaları kapsamında; İstanbul’da faaliyet gösteren bir marketler zincirinde; çeri domates, Çengelköy salatalık ve kırmızı biber ürünlerine ilişkin olarak tedarik zinciri boyunca oluşan fiyat hareketleri Hal Kayıt Sistemi üzerinden detaylı şekilde incelendiği vurgulandı. Yapılan incelemeler sonucunda; çeri domates ürününün, İstanbul’da faaliyet gösteren bir tüccar tarafından Antalya Kumluca Hali’nde faaliyet gösteren komisyoncudan 50 liradan satın alındığı, aynı tüccar tarafından İstanbul’da faaliyet gösteren zincir markete 110 liradan satıldığı, söz konusu zincir market tarafından ise ürünün tüketicilere 250 liradan satıldığı, Çengelköy salatalık ürününün, İstanbul’da faaliyet gösteren bir komisyoncu tarafından zincir markete 60 liradan satıldığı, zincir market tarafından ise tüketiciye 135 liradan sunulduğu belirlendi. Kırmızı biber ürününün ise Antalya Kumluca Hali’nde faaliyet gösteren komisyoncu tarafından İstanbul’da faaliyet gösteren tüccara 70 liradan satıldığı, aynı tüccar tarafından zincir markete 100 liradan satıldığı, zincir market tarafından ise ürünün tüketiciye 225 liradan sunulduğu tespit edildi. Bakanlık tarafından yapılan değerlendirmeler sonucunda, adı geçen firmalar tarafından haksız fiyat artışı yapıldığı tespit edilerek, gerekli idari yaptırımların uygulanması amacıyla konu Ticaret Bakanlığı Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu’na iletildi. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, "Ticaret Bakanlığı olarak; üretimden tüketime kadar tüm aşamalarda fiyat hareketlerini yakından takip etmeye, piyasalarda adil, şeffaf ve dengeli fiyat oluşumunu sağlamaya, tüketicilerimizin hak ve menfaatlerini korumaya yönelik piyasa gözetim ve denetim faaliyetlerimizi ülke genelinde kesintisiz ve kararlılıkla sürdürmekteyiz. Fırsatçılığa ve haksız fiyat artışlarına karşı mücadelemiz tavizsiz şekilde devam edecektir" ifadelerine yer verildi.