SPOR - 04 Ekim 2025 Cumartesi 20:17

Selçuk İnan: "Bugün başardık çok mutluyum"

A
A
A
Selçuk İnan: "Bugün başardık çok mutluyum"

Kocaelispor Teknik Direktörü Selçuk İnan, Eyüpspor maçının ardından, "Bugün en vasat oyunumuzu oynadık. Ama başardık. Çok mutluyum" dedi.


Trendyol Süper Lig’in 8. haftasında Kocaelispor, sahasında Eyüpspor’u 1-0 yenerek ilk galibiyetini aldı. Karşılaşmanın ardından düzenlenen basın toplantısında Kocaelispor Teknik Direktörü Selçuk İnan, açıklamalarda bulundu. Oyuncularını tebrik ederek açıklamalarına başlayan Selçuk İnan, "Her hafta maçla ilgili düşüncelerimi paylaşıyorum ama bu maç benim için teknik ve taktikten daha ziyade maçtı. Onlar da benim gibi kazanamamanın verdiği üzüntüyle üzerlerinde çok büyük baskı altındaydı. Mahcubiyetleri vardı. Her maç bizi bu kadar güzel destekleyen taraftara galibiyet armağan etmek istiyorlardı. Bugün başardık. Onlar adına da çok mutluyum. Teknik olarak ise; Eyüpspor’un önemli oyuncuları var ve kendi yarı sahalarından pas yaparak rahat çıkabiliyorlar. Buna hazırdık. Ön alan presi yapacaktık. Kısmen gerçekleştirdik. Sakat oyuncularımız vardı ama bugün sahaya sürdüm. 3’ü neredeyse hazır değildi. Onları da kullanmaya çalıştık. Fiziksel olarak tamamen hazır olmamaları da oyunu sürekli önde oynamayı engelliyor. Her zaman o baskıyı yapamıyorsunuz. İkinci yarı bu yüzden önemli oyunculara karşı sıkıntı yaşadık. Oyunun geneline baktığımızda pozisyonlara girdik. İstedik. Herkesin beklediği o galibiyet geldiği için çok mutluyum" dedi.



Beşiktaş maçından sonraki yorumlara yanıt verdi


Beşiktaş maçından sonra hakkında yapılan olumsuz yorumlarla ilgili olarak İnan, "Geçen haftayla ilgili; Beşiktaş maçında yaşanan olay sosyal medyada kötü niyetli insanlar kötülük için yapıyorlar. Kötü algılar olsun istiyorlar. Bu kadar kötü insanlar değiliz biz. İş yapıyoruz. Futbolculuğumda da kimseye bilerek zarar vermedim. Nasıl oyuncuma söyleyeyim. Kötülük bu kadar basit değil. İnsanlar nasıl böyle şeyler yazabiliyorlar Hocalar söylese bile oyuncuları ne sanıyorsunuz. Hepsinin karakteri var. Hakaret boyutunda mesajlar da geldi, yazıldı çizildi. O nedenle açıklamak istedim" diye konuştu.



"Bu sezonun en vasat futbolunu oynadık"


Hafta boyunca hakkında çıkan istifa ve yerine gelmesi düşünülen isimlerle ilgili soruya Selçuk İnan


"Hayatım boyunca çalıştığım yer neresi olursa olsun emek vermeye çalıştım. Bütün benliğimle orada olmaya çalıştım. Bana o kadar destek veren camiaya mahcubiyetim söz konusuydu. Bugün de dahil tüm maçlarda taraftarı arkamda hissettim. Mücadele ettim, etmeye devam ederim. Ne zaman istenmem o zaman giderim. Daha önce de demiştim. Bu olanlar işimizin parçası. Onlara layık olmaya çalışıyorum. Eyüpspor güçlü takım. Bu sezonun en vasat futbolunu oynadık. Eyüp’ün önemli oyuncuları var ve bu kadar baskı altındaydık. Yeni takımız, oyuncular birbirini daha iyi tanımaya başladı. Artık daha çok kazanmalıyız, daha çok mücadele etmeliyiz diyebilirsiniz. Mücadele etmeye devam edeceğiz" yanıtını verdi.



"Onu aratacaklarını düşünmüyorum"


Show’un Konyaspor maçında kadroda olamamasıyla ilgili olarak genç teknik adam, "Show’un bizimle Konya maçında olmaması üzücü. Bizim içim önemli oyuncu. Sahaya 11 kişi çıkıyoruz. Onun işini yapacak oyuncularımız da var. Oynayan oyuncuların onu aratacağını düşünmüyorum" şeklinde konuştu.



"Oyuncularımız Türkiye’de işlerin nasıl olduğunu belki henüz bilmiyorlar"


VAR müdahaleleri ve Beşiktaş maçında hakemlerin beden dili konusundaki sorulara kısa yanıt veren İnan, "VAR ile ilgili, hakemlerle ilgili çok yorum yapmak istemiyorum. Lütfen daha dikkatli olsunlar. En nihayetinde insanlar. Farklı tepkiler verebiliyorlar. Belki o anlık bize denk geldi. En azından iyi niyetle düşünmek istiyorum. Kararlar verildi, bitti. Üzüldüğümüz, mutlu olduğumuz oluyor. Bugün mutlu oldum. VAR’dan penaltı çıktı. Doğru karar olduğunu düşünüyorum. Bize ya da rakibe hakemlerin bu şekilde davranmasının doğru olmadığını söyleyebilirim. Hakemlerle ilgili daha çok mağdur olanlar yükseliyor. Bütün hafta konuştuk. Haklıydık da. Evet, oyuncularımız itiraz etmedi. Türkiye’de işlerin nasıl olduğunu da belki bilmiyorlar. Oyuncular da sosyal medyayı ve kamuoyunu takip ediyor. Bugün bu yüzden daha çok tepki verdiler. Toplantı yapıp hakemin üstüne gidin demiyoruz" dedi.



"Çalışmaktan başka çaremiz yok"


Akan oyunda gol bulamama konusunda ise Selçuk İnan, "Bu maçta olumsuz taraflarımız tabii ki var. Pozisyona giriyoruz ama sonuçlandırmaya çalışıyoruz. Elimizdeki oyuncular değerli. Bütün günümü tesislerde geçiriyorum. Bütün oyuncularla çalışıyoruz. Çalışmak ve onları motive etmekten başka çaremiz yok. Elbet Bruno vurduğunda gol olacak, elbet Rivas kaleciyle karşı karşıya kaldığında gol olacak. 8 haftaya baktığımızda sonuçlandıramadığımız çok pozisyon var" ifadelerini kullandı.



"Kayıtsız şartsız arkasından gidiyorum"


İki maçtır üst üste sarı kart görmesiyle ilgili olarak da İnan, "Hiçbir zaman kendimi kontrol edemeyecek seviyede olmuyorum. Geçen yıl daha fazla kart görmüştüm. Tutamıyorum kendimi. Hakaret etmiyorum ama anı yaşıyorum. Eğer tepki verilecekse, oyuncumun hakkının yendiğini düşünüyorsam o an kayıtsız şartsız arkasından gidiyorum. Bunu hakaret etmeden ve haddimi bilerek yapıyorum. Dışardan bu gerginlik ya da agresiflikse bu benim. Bundan sonra da böyle de devam edecek" diyerek sözlerini tamamladı.



Selçuk İnan: "Bugün başardık çok mutluyum"

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa 120 bin fide toprakla buluşuyor Nilüfer Belediyesi ve Nilüfer Tarımsal Kalkınma Kooperatifi (NİLKOOP) iş birliğiyle ‘fide bizden, ürün sizden’ sloganıyla 8 çeşit, 120 bin fide ücretsiz olarak vatandaşlara dağıtıldı. Nilüfer Belediyesi ve Nilüfer Tarımsal Kalkınma Kooperatifi (NİLKOOP) iş birliğiyle ‘fide bizden ürün sizden’ sloganıyla dağıtılan ücretsiz fideler yoğun ilgi gördü. Binlerce vatandaş fide almak için Nilüfer Belediyesi Halk Evi önünde sabah saatlerinden itibaren uzun kuyruklar oluşturdu. Kapya biber, sofralık kırmızı domates, dolmalık biber, çarliston biber, tatlı kıl sivri, salçalık kırmızı domates, çiçek acı biber ve uzun patlıcan olmak üzere 8 farklı çeşit 120 bin fide vatandaşlara dağıtıldı. Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, "Burada 8 farklı çeşitte toplam 120 bin fide dağıtıyoruz. Bizler, sizlerin verdiği parayla fide alıp sizlere dağıtıyoruz. Para sizin, patron sizsiniz. Sizin taleplerinizi karşılarız, parasını siz ödüyorsunuz çünkü. O yüzden daha fazlasına da bakarız bir dahaki dönem daha fazla dağıtırız. Tabi burada dağıttığımız ürünlerin hepsi Nilüfer’in kırsalından üretilmiş, kırsal mahallelerinden gelmiş çiftçimizin ürünleridir. Biz onların el emeğini aldık, şimdi sizin toprak ilginizle birleştiriyoruz. Böylece hem kırsal üreticilerimizi desteklemiş oluyoruz hem de sizleri doğayla buluşturuyoruz. Biber, domates, patlıcan, birçok ürünü burada veriyoruz’’ dedi. 8 çeşit fidenin dağıtıldığını söyleyen Başkan Özdemir, "Çoğumuz şehir merkezinde yaşıyoruz. Ama ‘Benim toprağım yok ki’ demeyin. Çatınızda, terasınızda, balkonunuzdaki saksıda da yetiştirebilirsiniz onları. Size sunduğu bu güzelliği çocuklarınızla birlikte yaşamanızı isteriz. Kendi gıdanızı yetiştirmenin, dalından bir domates koparmanın mutluluğu paha biçilmez bir şeydir. Özellikle çocuklarımızın bu sürece dahil olmasını istiyoruz. Çocuklar toprakla buluşsun, toprakta ürün üretsin, toprağa ellerini sürsün, o fidenin gelişimini izlesin, o fidenin ürünleriyle barışsın, bir arada olsun ve bunun kıymetini erkenden öğrensin" diye konuştu. Konuşmanın ardından Başkan Özdemir’de vatandaşlara fide dağıtımını gerçekleştirdi.
Bursa Başkan Aydın’dan Saraybosna’da anlamlı temas Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, Bosna-Hersek’in tarihi ve kültürel başkenti Saraybosna’da gerçekleştirdiği temaslarda hem duygusal hem de tarihi önemi yüksek programlara katıldı. Programın ilk durağında Başkan Aydın ve beraberindeki heyet, Bosna-Hersek’in bağımsızlığı uğruna canlarını feda eden kahraman şehitlerin anısına düzenlenen törende yer aldı. Şehitlik anıtına çelenk sunan Aydın, aziz hatıraları saygı, rahmet ve minnetle andı. Törende duygusal anlar yaşanırken, Türkiye ile Bosna-Hersek arasındaki güçlü tarihi bağlar bir kez daha vurgulandı. Ziyaretin ikinci bölümünde ise Stari Grad Onur Günü etkinlikleri kapsamında, kentin simge yapılarından biri olan Beyaz Tabya’nın (Bijela Tabija) açılışı gerçekleştirildi. Yüzyıllara uzanan tarihiyle Saraybosna’nın güçlü simgelerinden biri olan Beyaz Tabya, kapsamlı bir restorasyonun ardından yeniden şehre kazandırıldı. Ziyarette kardeşlik mesajları Açılış töreninde konuşan Başkan Erkan Aydın, tarihi mirasların korunarak gelecek nesillere aktarılmasının ve kültürel yaşama kazandırılmasının örnek bir yaklaşım olduğunu söyledi. Projenin hayata geçirilmesinde emeği geçen Stari Grad Belediye Başkanı Irfan engi ve Meclis Başkanı Seid kalji’e teşekkür eden Başkan Aydın, sözlerinde şu ifadelere yer verdi: "Bu projede emeği geçen herkesi, yaklaşık 16. yüzyıldan kalma 500 yıllık beyaz tabyayı restore ederek yeniden halkın kullanımına açtıkları; festivaller, sergiler, kültür ve sanat etkinlikleriyle yaşatılabilir bir mekana dönüştürdükleri için içtenlikle tebrik ediyor, bu değerli çalışma için teşekkür ediyorum. Yüzyıllar boyunca savaşlarda korunma amacıyla inşa edilmiş ve bu güzel şehrin savunmasında önemli bir yere sahip olan üç tabyadan biri olan Beyaz Tabya’nın, bundan sonra Saraybosna’nın kültür, sanat, müzik, festival ve çeşitli etkinliklerine ev sahipliği yapacağını duymak bizleri de son derece mutlu etti. Tarihi mirasın korunarak yaşayan bir kültür alanına dönüştürülmesi gerçekten çok kıymetli bir adımdır. Herkes adına hayırlı olsun." Saraybosna’da gerçekleşen program kültürel bir yeniden doğuşa sahne olurken, Türkiye ile Bosna-Hersek arasındaki gönül bağının ne kadar güçlü ve kalıcı olduğunu bir kez daha ortaya koydu.
Konya Selçuk Üniversitesi akademisyenleri 4 yeni bitki türü keşfetti Selçuk Üniversitesi, Türkiye’nin biyolojik zenginliğini gün yüzüne çıkaran önemli bir akademik başarıya imza attı. Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kuddisi Ertuğrul’un yürütücülüğündeki proje kapsamında Orta Toroslar’da keşfedilen dört yeni kayagülü türü bilimsel literatüre kazandırıldı. Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Kuddisi Ertuğrul, Prof. Dr. Tuna Uysal, Doç. Dr. Meryem Bozkurt, Doç. Dr. Emrah Şirin, Doç. Dr. Hakkı Demirelma ve Doç. Dr. Burcu Yılmaz Çıtak, Türkiye genelinde 45 ilde saha çalışmaları gerçekleştirdi. Konya, Karaman ve Antalya’dan alınan örnekler üzerinde yapılan değerlendirme ve analizler sonucunda ise daha önce bilinmeyen dört yeni kayagülü türü kayıtlara geçti. Türler, bilim dünyasına tanıtılarak uluslararası saygınlığı bulunan Plants dergisinde yayımlandı. Proje detaylarına ilişkin bilgi veren Prof. Dr. Kuddisi Ertuğrul, "Çalışmamız, TÜBİTAK tarafından desteklenen kayagülü (Aethionema) cinsinin revizyonuna yönelik bir projenin ürünüdür. Türkiye’de 45 ilde gerçekleştirdiğimiz arazi çalışmalarında yaklaşık bin 500 örnek topladık. Ayrıca yurt içindeki 15 herbaryum ve yurt dışındaki yaklaşık 10 uluslararası herbaryumu inceleyerek toplamda 2 bin 500’e yakın örnek üzerinde çalıştık. Morfolojik, taksonomik, tohum, polen, moleküler ve kromozom analizlerini birlikte değerlendirerek bu dört bitki türünün bilim dünyası için yeni olduğuna karar verdik" diye konuştu. Türkiye Kayagülü açısından önemli bir merkez Yeni türlerin tamamının Toroslar’da yayılış gösterdiğine dikkat çeken Ertuğrul, "Bu bitkilerin tamamı Konya, Karaman ve Antalya illerindeki Toros Dağları’nda tespit edildi. İki tür Karaman’da, biri Konya’da, biri ise Antalya’nın Akseki ilçesinde tanımlandı. Bu türleri Beyşehir kayagülü, Sultan kayagülü, Akseki kayagülü ve Göktepe kayagülü olarak adlandırdık. Kayagülü cinsi dünyada yaklaşık 70 türle temsil ediliyor ve bunların 51’i Türkiye’de yayılış gösteriyor. Bu 51 türün 37’si endemik, yani yalnızca Türkiye’de bulunuyor. Bu durum Türkiye’yi bu bitki grubu açısından önemli bir merkez haline getiriyor" dedi. Bitkilerin yetişme ortamına ilişkin bilgi veren Ertuğrul, "Türlerin büyük bölümü serpantin ve kireçtaşı gibi kayaç alanlarda, bin 100 ile 2 bin metre arasındaki yükseltilerde yetişiyor. Beyşehir kayagülü ise daha çok bozkır alanlarda görülüyor. Bu bitkiler halk tarafından çok bilinen türler değil. Bu nedenle kullanım alanlarına dair literatürde şu an için bir bilgiye rastlamadık" ifadelerini kullandı. Yeni türler, Herbaryumumuza eklendi Ertuğrul, yeni keşfedilen türlerin de yaklaşık 30 bin örnekle Türkiye’nin önemli koleksiyonları arasında yer alan ve Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü bünyesinde bulunan KNYA Herbaryumu’na eklendiğini belirtti. Prof. Dr. Ertuğrul, hazırlıkları süren ve yaklaşık 70 cilt olarak planlanan "Resimli Türkiye Florası" çalışmasıyla Türkiye’nin bitki çeşitliliğinin güncel ve görsel bir şekilde sunulmasının hedeflendiğini aktardı.
Van Zamana direnen gelenek: Bahçesaray’da traktörün giremediği dik yamaçlarda karasaban mesaisi Van’ın Bahçesaray ilçesinde zorlu arazi şartları ve ulaşım sıkıntıları, çiftçileri yeniden geleneksel yöntemlere yöneltti. Modern tarım araçlarının ulaşamadığı yüksek rakımlı ve engebeli arazilerde, yıllardır unutulmaya yüz tutan karasabanlar yeniden gün yüzüne çıktı. Teknolojinin tarımın her alanına girdiği günümüzde, Van’ın Bahçesaray ilçesinde çiftçiler binlerce yıllık bir geleneği yaşatmaya devam ediyor. Sarp dağların arasında kurulu olan ilçede, arazi yapısının engebeli olması ve dik yamaçlar nedeniyle traktörlerin giremediği tarlalar, öküzlerin sürüldüğü karasabanlarla sürülüyor. İlkbaharın gelişiyle birlikte karların eridiği yamaçlarda mesaiye başlayan çiftçiler, sabahın ilk ışıklarıyla tarlalarına iniyor. Öküzlerin gücünden faydalanılan bu zorlu süreçte, toprak büyük bir titizlikle işleniyor. Bölge halkı, geçmişten bugüne aktarılan tarım kültürünü yaşatmanın yanı sıra üretimi sürdürebilmek adına eski yöntemlere sarıldıklarını belirtti. Çiftçiler, "Traktörler burada iş göremiyor. Mecburen dedelerimizin yöntemine dönüyoruz. Zor ama toprağı işlemek zorundayız" diyerek yaşadıkları zorlukları dile getirdi. Bahçesaray’da yaşanan bu durum, teknolojinin her alana ulaşamadığını bir kez daha gözler önüne sererken, geleneksel üretim yöntemlerinin hâlâ hayati önem taşıdığını ortaya koydu.