GÜNDEM - 26 Temmuz 2025 Cumartesi 09:17

Hafifliğiyle yaz günlerinin tercih edilen tatlısı: Soğuk baklava

A
A
A
Hafifliğiyle yaz günlerinin tercih edilen tatlısı: Soğuk baklava

Konya’da tatlı ustaları tarafından yaz mevsimine özgü hazırlanan soğuk baklava, sıcak havada soğuk baklava lezzeti isteyenlerin tercihi oluyor.


Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği şu günlerde, tatlı ustaları tarafından ince ince açılan hamurun içerisine fıstık, ceviz ve sütün karışımı ile hazırlanan soğuk baklava, tereyağı sürülen tepsilerde odun ateşinde pişiriliyor. Yağ ve şeker oranı düşük, şerbeti sütle hazırlanan, derin dondurucuda dinlendirilen soğuk baklava, üzerine serpilen kakao ve çikolata tozu ile servis ediliyor.



"Soğuk baklava genelde yaz günlerinde tüketiliyor"


Soğuk baklavanın Konya’da son 5-6 yıldan beri popüler bir ürün haline geldiğine dikkat çeken tatlı ustası İbrahim Taşdemir, "Daha öncesinde zaten böyle bir şey yoktu. Doğuda yapılmaya başlandı, daha sonra Batı bölgelere de yayıldı. Soğuk baklava yaz günlerinde genelde tüketiliyor. Kışın dolaptan çıktığı için pek tüketilmiyor. İçerisinde aynı baklava gibi yapıyoruz, katmanlı olarak baklavadan biraz ince olduğu için böyle içerisinde daha az hamur, sütün yoğunluğu daha fazla hissedebilmek ve onun hissiyatını alabilmek için bu şekilde işleniyor. Sütü mümkün olabildiğince kaliteli bir sütten ve kaliteli kremadan yapılmalı. Hazırlanış aşamasının ardından önce fırınlıyoruz. Fırınladıktan sonra biraz dinlenmeye bırakıyoruz. Sonra sütünü veriyoruz. Yaklaşık olarak 2 saat dinlendiriyoruz. Sonrasında yaz günlerinin sütlü tatlısı servise hazır hale geliyor. Baklava yazın ağır geliyor diyen vatandaşlar için soğuk baklava daha ideal oluyor. Hem bir serinlik, ferahlık veriyor dolaptan çıktığı için hem de tüketilmesi yazın daha hoş olduğu için müşteri de daha çok tercih ediyor soğuk baklavayı" dedi.



"Bilmediğiniz bir yerden almış olduğunuz soğuk baklava, gıda zehirlenmesine yol açabilir"


Soğuk baklavayı tüketim aşamasında dikkat edilmesi gereken noktaların başında süt geldiğine dikkat çeken tatlı ustası Taşdemir, "Soğuk baklavanın içerisinde süt olduğu için bozulma olasılığı daha yüksek ve alırken dikkat edilmesi ve günlük üretim olması lazım. Çünkü gıda zehirlenmeleri sütle başlar, sütle biter. En çok dikkat edilmesi gereken aldığınız markanın, firmanın günlük üretim yapmış olduğuna dikkat etmeniz lazım. İyi malzemeden iyi bir ürün çıkıyor. Kullanılan malzemenin tam olması gerekir. Ortalamanın altına düşünce de yenilecek özelliğinden çıkıyor. Kaliteli bir ürün almak istiyorsanız, gerçekten özellikle soğuk baklava için söylüyorum, kaliteli bir yerden alınmalı. Çünkü bilmediğiniz bir yerden almış olduğunuz soğuk baklava, maalesef gıda zehirlenmesine yol açabilir" ifadelerini kullandı.



"Kara fırında ne pişerse ayrı bir lezzet alıyor"


Soğuk baklavanın hazırlanma aşamalarını sıralayan Taşdemir, "Aynı baklava yapar gibi ilk katman altına sağlam düzgün bir hamurumuzu atıyoruz. Sonra döşeme hamurlarımızı kat kat atıyoruz. Yarısına geldiğimizde Hindistan cevizi atıyoruz veya fıstığını atıyoruz. Daha sonra üst katmanı döşüyoruz. En son da üzerine 3 ila 5 parça sağlam yüzlük dediğimiz yüzlüğü çekiyoruz. Sonra kesip, dinlendirip bir 10 dakika fırınlıyoruz. Fırınladıktan sonra da önceden hazırlamış olduğumuz sütü biraz dinlendirip veriyoruz. Yaklaşık olarak 2 saat dolapta tutuyoruz sonra servise hazır. Baklavalarımızı kara fırında pişiriyoruz. Kara fırının kendine has bir dokusu var. Kara fırına neyi atarsak, odun ateşinde olduğu için ayrı bir doku kazandırıyor ürüne. Kara fırında ne pişerse ayrı bir lezzet alıyor, ayrı bir tat alıyorsunuz. Yani pişirmesini de seviyorum, yemesini de seviyorum" diye konuştu.



Hafifliğiyle yaz günlerinin tercih edilen tatlısı: Soğuk baklava

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Şırnak Şırnak Üniversitesi ilanları dikkat çekti Şırnak Üniversitesi’nde 17 Aralık 2025 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan akademik kadrolarla ilgili ilan dikkat çekti. Üniversite tarafından yayımlanan ilanda, Şırnak Meslek Yüksekokulu için, Makine ve Metal Teknolojileri bölümü Makine Programı için açılan Doçent kadrosunda, "Lisans, lisansüstü eğitimlerini ve doçentlik unvanını Makine Mühendisliği bilim alanından almış olup, ‘Titreşim kontrolü ve PID tabanlı kontrol sistemleri’ konularında bilimsel çalışmaları olmak" şartı arandı. İlahiyat Fakültesi için, Felsefe ve Din Bilimleri bölümü Din Felsefesi anabilim dalı Doktor Öğretim Üyesi kadrosu için "İlahiyat Fakültesi lisans mezunu olmak; Din Felsefesi alanında yüksek lisans ve doktora eğitimini tamamlamış olmak 17. ve 19. yüzyıl filozoflarının teoloji, antropoloji ve din eleştirisine ilişkin akademik çalışmalar yapmış olmak" özel şartı arandı. Güzel Sanatlar Fakültesinde, müzik bölümü için açılan Doktor Öğretim Üyesi kadrosu için aranan şartlarda, "Doktorasını müzik eğitimi alanında yapmış olmak; bağlama eğitiminde egzersiz ve uyarlamaların önemi ile ilgili çalışmalar yapmış olmak" ifadeleri yer aldı. Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu için, Tıbbi Hizmetler ve Teknikler bölümü, İlk ve Acil Yardım anabilim dalı için açılan Doktor Öğretim Üyesi kadrosunda, "Hemşirelik lisans mezunu olup Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği alanında doktora yapmış olmak ve doğum ve kadın sağlığı alanında çalışmaları olmak" şartı arandı. Silopi Meslek Yüksekokulu için, Finans Bankacılık ve Sigortacılık bölümü, Bankacılık ve Sigortacılık anabilim dalı için açılan Doktor Öğretim Üyesi kadrosu için "Katılım bankacılığı alanında çalışmalar yapmış olmak" şartı arandı. Şırnak Meslek Yüksekokulu için, Mülkiyeti Koruma ve Güvenlik bölümü için duyurusu yapılan Doktor Öğretim Üyesi kadrosunda da "Çatışma çözme becerileri üzerine çalışmalar yapmış olmak" şartı arandı. Konuya ilişkin Şırnak Üniversitesi yönetiminden herhangi bir açıklama yapılmadı.
Gaziantep Hasan Kalyoncu Üniversitesi’nde "Akademik Ödül Töreni" Hasan Kalyoncu Üniversitesi’nde (HKÜ), 2024-2025 eğitim yılında üniversitenin akademik performansına en çok katkı sunan akademisyenler ödüllendirildi. Hasan Kalyoncu Üniversitesi’nde terfi alan aynı zamanda üniversiteye 2024 yılında en çok katkı veren akademisyenlere başarı belgelerinin sunulduğu ve toplam 185 ödülün verildiği, "Akademik Ödül Töreni" HKÜ Mütevelli Heyet Başkanı Haluk Kalyoncu’nun katılımıyla gerçekleşti. İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende Hasan Kalyoncu Üniversitesi’nde (HKÜ) Mütevelli Heyet Başkanı Haluk Kalyoncu törende yaptığı konuşmada, "Hasan Kalyoncu Üniversitesi olarak, önceliklerimiz nitelikli eğitim ve kaliteyi, yeniliği ve öğrenci odaklı eğitim anlayışını ön planda tutmaktır. Toplumsal sorumluluğu merkeze alan sosyal, kültürel spor ve sanat faaliyetlerimiz, son yıllarda artan bilimsel yayın sayımız, ulusal ve uluslararası araştırma projelerimiz, sanayi ve kamu iş birliklerimiz ile girişimcilik ve Ar-Ge odaklı çalışmalarımız içerisinde öğrencilerimizin doğrudan yer alması öğrenci odaklı eğitim anlayışımızın somut göstergeleridir. Üniversitemiz, 2025 Türkiye Üniversite Memnuniyet Araştırması sonuçlarına göre Türkiye genelinde 5’inci, vakıf üniversiteleri arasında ise 3’üncü sırada yer alarak öğrenci memnuniyetinde önemli bir referans noktası haline gelmiştir. Buna benzer sıralamalarda derece elde eden, önemli başarılara imza atan ve üniversitemizi başarıyla temsil eden akademisyenlerimize, öğrencilerimize ve araştırma görevlilerimize, mütevelli heyetimiz adına şükranlarımı sunuyorum" ifadelerini kullandı. Açılışta konuşan Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) Rektör Vekili Prof. Dr. Gül Rengin Küçükerdoğan da, "Kurulduğu günden itibaren üniversitemizin başlıca amacı akademik bilgisi ve mesleki donanımı yüksek, milli ve etik değerleri önemseyen bireyler yetiştirmek ve ülkemizin geleceğinin biçimlenmesine katkıda bulunmaktır. Üniversitemiz yükseköğretim ekosisteminde hızla her alanda yükselişine devam etmektedir. 2025 yılı Türkiye Üniversite Memnuniyet Araştırması sıralamasına göre üniversitemiz, Türkiye’deki 208 üniversite arasından ‘genel memnuniyet’ sıralamasında 5’inci sıraya yükselmiştir. Türkiye’deki 74 vakıf üniversitesi arasında da ise 3’üncü sırada yer almaktadır. Yerleşke ve Yaşamın Doyuruculuğu alanında öğrencilerin beklentilerini en üst düzeyde karşılayan ‘A+üniversite’ notunu almıştır. Aynı zamanda URAP sıralamasında Türkiye’deki vakıf üniversiteleri arasında 17’inci sırada ve Girişimcilik ve Yenilikçilik Endeksinde 8’inci sıradadır. Kampüsümüz GreenMetric 2025 sıralaması sonuçlarına göre, son 5 yılda 174 sıra birden yükselerek dünya genelinde 201’inci, Türkiye’de 23’üncü, vakıf üniversiteleri arasında 5’inci sıraya yerleşmiştir. Üniversitemiz ayrıca uluslararasılaşma konusunda da büyük adımlar atmaktadır. Tüm bu başarılar üniversitemiz idari ve akademik kadrosu tarafından gerçekleştirilmektedir. Hepsini kutluyorum" dedi. Akademisyenler ödüllendirildi Yaptıkları bilimsel çalışmalarla Hasan Kalyoncu Üniversitesi’nin akademik performansına önemli katkılar sunan öğretim elemanları, törende ödül heyecanı yaşadı. Bu kapsamda akademik teşvik puanı en yüksek olan, saygın indeksli dergilerde en fazla yayın ve atıf gerçekleştiren, proje başvuruları kabul edilen, ulusal ve uluslararası patentleri tescillenen, Sosyal Girişimcilik, Güçlendirme ve Uyum Projesi (SEECO) kabul alan, Gaziantep OSB Teknokent’te şirket kuran, medyada görünürlüğü bulunan, uluslararasılaşmaya katkı sağlayan, uluslararası jürilerde görev alan, sanat ve tasarım alanında faaliyet yürüten, akademik unvan yükseltmesi alan ve uluslararası sıralamalara katkı sunan çalışma gruplarında yer alan akademisyenlere ödülleri takdim edildi. Ayrıca Gençlik ve Spor Bakanlığı Üniversite Öğrenci Toplulukları İş Birliği ve Destek Programı (ÜNİDES) kapsamında projesi kabul edilen öğrenci toplulukları, TEKNOFEST’te birincilik elde eden Viento UAV Takımı Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından düzenlenen "Ulaşan ve Erişen Türkiye 2053 Üniversiteler Arası Ar-Ge Fikir Yarışması" Havacılık-Uzay kategorisinde "En Yerlileştirilebilir" mansiyon ödülüne layık görülen öğrenciler; savunma, güvenlik ve afet yönetimi alanlarında Türkiye’nin yerli ve millî kapasitesinin güçlenmesine katkı sunan yüksek lisans öğrencisi ile sinema alanında başarı gösteren öğrenciler de ödüllendirildi.