KÜLTÜR SANAT
02 Nisan 2026 Perşembe - 09:11 Balıkesirli öğrencilerden Uluslararası GastroErasmus’ta madalya yağmuru Balıkesir’in köklü eğitim kurumlarından Gazi Mustafa Kemal Turizm Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, 15 ülkenin katılımıyla Antalya’nın Manavgat ilçesinde gerçekleştirilen ve alanının seçkin organizasyonları arasında yer alan GastroErasmus yarışmasında önemli bir başarıya imza attı. Okul, yarışmadan 4 Altın ve 2 Gümüş madalya ile dönerek büyük bir gurur yaşattı. Ayrıca ekip kategorisinde kazanılan 3 Altın madalya, elde edilen başarının en önemli göstergelerinden biri oldu. Bu önemli başarıda öğrenciler Eylül Türkten, Mustafa Baran İçuz ve Naim Ege Gündüz aktif rol alırken; İngilizce Öğretmeni Nezahat Barbaros ile Yiyecek İçecek Hizmetleri Öğretmenleri Özge Savaşan ve Yıldız Altın Özkaraca, yarışma hazırlık sürecinde öğrencilere rehberlik ederek sürecin başarıyla tamamlanmasına katkı sağladı. Okul Müdürü Osman Gönülal’ın liderliği ve desteği ise öğrencilerin uluslararası platformlarda yer almasına önemli katkı sundu. GastroErasmus gibi uluslararası yarışmalar; öğrencilerin mesleki becerlerini geliştirmelerinin yanı sıra yabancı dil yeterliliklerini artırmalarına, farklı kültürleri tanımalarına ve yurt dışı staj ile iş fırsatlarına erişim sağlamalarına önemli katkılar sunmaktadır. Okulumuz, bu tür uluslararası faaliyetler aracılığıyla öğrencilerinin gelişimini desteklemeyi ve uluslararasılaşma sürecine katkı sağlamayı hedeflemektedir. Öte yandan, elde edilen bu gurur verici başarının ardından İl Millî Eğitim Müdürü Selehattin Kal, başarılı öğrencileri ve öğretmenlerini müdürlükte ağırladı. Öğrencilere başarı belgelerini takdim eden İl Müdürü, gösterdikleri üstün performanstan dolayı kendilerini tebrik etti. Öğrencilerin ulusal ve uluslararası alanlarda elde ettiği başarıların artarak devam edeceğine olan inancını ifade eden İl Müdürü Kal, emeği geçen tüm öğretmenlere ve okul yönetimine teşekkür etti.
02 Nisan 2026 Perşembe - 09:11 Fotoğrafın doğa, kent ve mimarlıkla kurduğu bağ ele alındı Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Mimarlık Fakültesi’nde düzenlenen "Fotoğrafın Işığında: Doğa, Kent ve Mimarlık" başlıklı seminer ve fotoğraf gösterisi, akademisyenler, öğrenciler ve sanatseverleri bir araya getirdi. OMÜ Mimarlık Fakültesi ile Atakum Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği(ATAFOD) iş birliğinde gerçekleştirilen etkinlik büyük ilgi gördü. Etkinlik, Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Çetin’in açılış konuşmasıyla başladı. Çetin, fotoğrafın mimarlıkla kurduğu güçlü ilişkiye dikkat çekerek disiplinler arası üretimin önemini vurguladı. Seminerde fotoğrafın doğa, kent ve mimarlıkla kurduğu bağ çok yönlü şekilde ele alındı. Fotoğraf sanatçısı Cumhuriyet Savcısı Vedat Soğukpınar, tarihi ve kültürel referanslar üzerinden fotoğrafın anlatım gücünü değerlendirirken, Mimar Sinan örneğiyle mimari estetiğe dikkat çekti. Soğukpınar ayrıca Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’nden kareler eşliğinde bölgenin doğal zenginliği ve ekosistemi hakkında bilgi verdi. OMÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ata Yakup Kaptan ise "Doğa, deniz ve insan" teması çerçevesinde gerçekleştirdiği sunumda, insan-doğa ilişkisini estetik ve kavram açısından ele alarak fotoğrafın güçlü bir ifade dili olduğunu vurguladı. ATAFOD Başkanı Güngör Çınar, mimari fotoğrafçılık üzerine yaptığı konuşmada fotoğrafın mimarlık eğitimine kazandırdığı yeni bakış açılarına değindi. Hanife Yalçın da mimari fotoğrafçılıkta teknik ve estetik unsurlara dair deneyimlerini katılımcılarla paylaştı. Programın sonunda etkinliğe katkı sunan sanatçılara teşekkür belgeleri takdim edildi. Yoğun katılımla gerçekleşen etkinlik, fotoğrafın doğa, kent ve mimariyi anlama ve yorumlama süreçlerindeki rolünü ortaya koyarak katılımcılara zengin bir içerik sundu.
02 Nisan 2026 Perşembe - 09:06 Gazele Gazel Korosu’nun çocuk sanatçıları Antakya’nın tarihi noktalarını gezdi Hatay’ın Kırıkhan ilçesinde 2016 yılında kurulan Gazele Gazel Korosu’un üyesi olan öğretmenler ve öğrenciler Antakya ilçesinin tarihi ve kültürel noktalarını gezdiler. Hatay İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün desteklediği koro; minik öğrencilere tarih, sanat ve müzik bilinci kazandırmayı amaçlıyor. Adını Kırıkhan’da yaşayan endemik ceylan türünden alan koro, gerçekleştirdiği etkinlikler ve gezilerle hem Hatay’ın kültürel mirasını tanıtıyor hem de öğrencilerin gelişimine katkı sağlıyor. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından organize edilen programla öğrenciler ve öğretmenler, Antakya ilçesinin tarihi ve kültürel noktalarını gezdiler. Gazella Gazella Çocuk Korosu tarafından hayata geçirilen "Doğada Yeşeren Melodi" projesi, Avrupa Birliği destekli önemli kültür ve doğa temalı projelerden birisi. Koronun faaliyetlerinden duydukları memnuniyeti dile getiren koro üyelerinden Reşit Kaya, "Koromuzla yaptığımız etkinliklerden çok mutluyuz. Tarihi yerleri gezdik, çok güzel çalışmalar gerçekleştirdik. Bu geziler sayesinde bilinçlendik" dedi. Koroda yer alan öğrencilerden Elif Gülcü Yılmaz ise şarkı söylemenin kendisi için büyük bir heyecan olduğunu belirterek, "Öğretmenimizin hazırladığı etkinliklerle Hatay’ın tarihi yerlerini gezdik. Bu beni çok bilinçlendirdi. Hatay’ın ayağa kalkması beni çok mutlu etti" ifadelerini kullandı.
Kayseri Büyükşehir, ‘2027 Türk Dünyası Kültür Başkenti’ için resmen aday
27 Kasım 2025 Perşembe - 16:03 Kayseri Büyükşehir, ‘2027 Türk Dünyası Kültür Başkenti’ için resmen aday Kayseri Büyükşehir Belediyesi, kültür ve turizmde yürüttüğü güçlü hamleler doğrultusunda 2027 yılı ‘Türk Dünyası Kültür Başkenti’ unvanı için adaylık başvurusunu gerçekleştirdi. ‘Anadolu’nun Önsözü’ olarak nitelendirilen ve Anadolu’da yazının ilk kullanıldığı Kültepe’nin 6 bin yıllık kesintisiz birikimiyle Kayseri, tarihi ve stratejik önemini güçlendirerek yaşatmayı sürdüren bir şehir durumunda. Kayseri, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle, bu zenginliklerin kültür hayatına ve turizme kazandırılması çalışmalarıyla sadece ülkenin değil Türk dünyasının da gündeminde. Bu kapsamda, Kayseri Büyükşehir Belediyesi, 2027 yılında Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı’nın (TÜRKSOY) düzenleyeceği Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinliklerine ev sahipliği yapmak için adaylık başvurusunu gerçekleştirdi. Kayseri, geçmişin izlerini taşıyan tarihi yapıları ve kültürel mirasın yaşatılması adına yapılan restorasyonlar ile dikkatleri üzerine çekiyor. Kayseri’nin zengin kültür envanteri ve stratejik önemi, bu başvuruyu daha da anlamlı kılıyor. Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç’ın öncülüğünde, şehrin kültürel değerlerinin korunması ve tanıtılması adına büyük bir seferberlik başlatıldı. Kayseri Turizm Master Planı kapsamında kültür ve turizm alanındaki projeler ve gastronomi, spor, sanat ve kültür alanlarında yapılan yenilikçi çalışmalarla Kayseri, 2027 Türk Dünyası Kültür Başkenti olma yolunda önemli bir ivme kazandı. Bu süreçte, Kayseri’nin ulusal ve uluslararası platformlarda daha fazla tanınması, Türk dünyasının kültürel mirasının daha geniş kitlelere ulaştırılması amaçlanıyor. Kayseri Büyükşehir Belediyesi, yerel yönetimler, kamu kurumları, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarının iş birliğiyle yürütülen projeler, şehri sadece bir kültür başkenti yapmayı değil, aynı zamanda Türk dünyasının kültürel buluşma noktası hâline getirmeyi hedefliyor. Büyükşehir’den Kayseri’yi dünyanın cazibe merkezi yapacak çalışmalar Kayseri’nin 2027 Türk Dünyası Kültür Başkenti olma yolundaki adaylık süreci, Türk dünyası ile olan kültürel bağları güçlendirme ve bu bağları daha da derinleştirme adına büyük bir fırsat sunuyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca Türkiye’nin önemli şehirlerinde düzenlenen Kültür Yolu Festivali’nin 2025 yılından itibaren Kayseri’de de gerçekleştirilirken, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile yapılan Turizm Master Planı toplantısında, UNESCO Kreatif Şehirler Ağı’nda bulunan Kayseri’nin daimi listeye girmesi için talepler iletildi. Ayrıca Avrupa Parlamentosu tarafından akredite edilen ACESS Europe’ye "Dünya Spor Başkenti" unvanı için başvuruda bulunulurken, görüşmeler ise sağlıklı bir şekilde sürüyor. Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada, Türkiye’nin her bölgesinin eşsiz değerlere sahip olduğu vurgulanarak, başvuru yapan tüm şehirlerin kıymeti hatırlatıldı ve sürecin ülkeye yüksek kazanımlar getirmesi temenni edildi.
Manisa’nın Turizm Master Planı hazırlanıyor
27 Kasım 2025 Perşembe - 15:46 Manisa’nın Turizm Master Planı hazırlanıyor Manisa’nın tarihi, kültürel ve doğal değerlerini turizmde daha görünür kılmayı amaçlayan Turizm Master Planı için ilk değerlendirme toplantıları yapıldı. Tarihi değerleri, doğal güzellikleri ve kültürel özellikleri ile öne çıkan Şehzadeler Şehri Manisa’da, Turizm Master Planı hazırlıkları başladı. Manisa Valiliği koordinasyonunda, Zafer Kalkınma Ajansı iş birliğiyle yürütülen Manisa Turizm Master Planı kapsamında odak grup toplantıları düzenlendi. Vali Vahdettin Özkan başkanlığındaki Turizm Master Planı Toplantısı, Polisevi’nde gerçekleştirildi. Farklı kurum ve kuruluşlardan uzman personelin görevlendirilmesiyle oluşturulan çalışma ekibi, kentin turizm potansiyelinin geliştirilmesine yönelik kapsamlı bir plan hazırlamak amacıyla ilk değerlendirmelerini gerçekleştirdi. Gün boyu devam eden toplantılarda, 12 ayrı tema altında oturumlar yapılarak Manisa’nın turizm geleceğine ilişkin görüş, öneri ve proje fikirleri masaya yatırıldı. Toplantıda konuşma yapan Vali Vahdettin Özkan, Manisa’nın kültürel, tarihi ve doğal değerlerinin sürdürülebilir bir anlayışla turizme kazandırılmasının önemine dikkat çekti. Vali Özkan, Manisa için ulusal ve bölgesel kalkınma planlarına uygun, ülkemizdeki ve dünyadaki turizm hedefleri ve trendleri ile oluşan değişikliklerin referans alınarak, sayısal ve ölçülebilir turizm hedefleri çerçevesinde, sürdürülebilirlik ve rekabetçilik odaklı, makro düzeyde bir turizm planı hazırlamak için çalışıldığını ifade etti. Manisa’nın turizm potansiyeli artırılacak Şehzadeler şehri unvanı taşıyan Manisa’nın pek çok kültürel değere ve doğal güzelliğe de ev sahipliği yaptığını hatırlatan Vali Özkan, tarihi ve coğrafi değerlerini koruma-kullanma dengesi içinde ve turizm alternatiflerini geliştirerek Manisa’nın ülke turizminden alacağı payın arttırmak istediklerini söyledi. Hizmet sektörünü iyileştirmeyi hedeflediklerini kaydeden Vali Vahdettin Özkan, "Şehrimiz sahip olduğu eşsiz doğal güzellikleri, tarihi mirası ve kültürel değerleri ile turizmin farklı alanlarında güçlü bir potansiyele sahiptir. Bugün başlattığımız Turizm Master Planı, bu potansiyelin korunması, geliştirilmesi ve sürdürülebilir şekilde geleceğe taşınması için kritik öneme sahiptir. Tüm paydaşlarımızla iş birliği içinde, Manisa’nın turizm gelirini artıracak, marka değerini yükseltecek ve şehrimizi ulusal-uluslararası ölçekte daha görünür kılacak stratejiler geliştirmeye devam edeceğiz" diye konuştu. Sürdürülebilir turizm yol haritası oluşturuluyor Toplantılarda ayrıca Manisa’nın turizmden aldığı payı artırmaya yönelik somut proje fikirleri üzerine istişarelerde bulunuldu. Çalışmanın sonunda önerilecek projelerin hayata geçirilmesiyle; bölgeyi ziyaret eden kişi sayısının, konaklama tesislerinin doluluk oranının ve ortalama geceleme süresinin artırılması, 4 ve 5 yıldızlı otel sayısının yükselmesi, alternatif turizm projelerinin geliştirilmesi ve kültürel değerlerin turizme kazandırılmasına yönelik yatırımların artması hedefleniyor. Hazırlanmakta olan Manisa Turizm Master Planı; ulusal ve bölgesel kalkınma planlarına uyumlu, sürdürülebilirlik ve rekabetçilik temelli bir turizm yol haritası oluşturmayı amaçlıyor. Çalışma kapsamında; Manisa için turist sayısı ve turizm geliri hedeflerinin belirlenmesi, atıl kapasitenin değerlendirilmesi ve kapasite artırım stratejilerinin geliştirilmesi, farklı turizm türlerine yönelik strateji oluşturulması, rakip şehir analizlerinin yapılması, ulaştırma, dijital tanıtım ve pazarlama stratejilerinin belirlenmesi, ilde etkili bir turizm yönetim sistemi oluşturulmasına yönelik model önerilerinin geliştirilmesi planlanıyor.
Balina Aydın, Gerze’de çocuklarla buluştu
27 Kasım 2025 Perşembe - 14:49 Balina Aydın, Gerze’de çocuklarla buluştu Sinop Üniversitesi Film Yapım ve Dijital Medya Öğrenci Kulübü tarafından hayata geçirilen "Balina Aydın Dijital Hafıza: Yapay Zeka ile Yerel Belleğin İzinde" projesi kapsamında hazırlanan kısa animasyon filmi, Gerze’deki öğrencilerle buluştu. Gerze Meslek Yüksekokulu konferans salonunda düzenlenen gösterime, Gazi Mustafa Kemal İlkokulu’ndan 150 öğrenci katıldı. Yapay zeka destekli kısa animasyon, öğrencilerin büyük ilgisini çekti. 1992 yılında Ukrayna’daki bir araştırma havuzundan kaçarak Gerze açıklarına ulaşan Balina Aydın, dönemin Türkiye basınında geniş yankı bulmuş ve ilçede özel ilgi görmüştü. Proje, bu benzersiz yolculuğu dijital anlatım teknikleriyle yeniden ele alarak çocuklara çevre bilinci kazandırmayı ve Gerze’nin tarihine ilgiyi artırmayı hedefliyor. Gösterimin ardından Gerze Kaymakamı Yıldız Büyüker, projede emeği geçen öğrencilere katılım belgelerini takdim etti. Daha sonra ilkokul öğrencilerine "Balina Aydın" boyama kitabı dağıtılarak boyama etkinliği gerçekleştirildi. Etkinlikte öğrencilerin keyifli anlar yaşadığı gözlendi. Programa ayrıca Gerze Emniyet Müdürü Burak Hayrettin Doğansoy, Gerze İlçe Jandarma Komutanı Üsteğmen Ahmet Göl, Gerze Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Karaoğlu, Doç. Dr. Abdullah Işık, Dr. Öğr. Üyesi Şevki Çağaltay Kayaoğlu, protokol üyeleri, kurum amirleri, siyasi parti temsilcileri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.
Geleneksel oyunlar yeniden canlanıyor
27 Kasım 2025 Perşembe - 14:12 Geleneksel oyunlar yeniden canlanıyor Samsun Büyükşehir Belediyesi, 17 ilçedeki okullarda düzenlediği "Unutulmaya Yüz Tutmuş Geleneksel Oyunlar Etkinliği" ile binlerce çocuğa eğlenceli anlar yaşatırken kültürel mirası da yeni nesillere aktarıyor. Kültürel hafızanın en renkli unsurlarından biri olan unutulmaya yüz tutmuş geleneksel oyunlar, Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen etkinliklerle yeniden hayat buluyor. "Kültür ve Sanatın kalbi Samsun’da atıyor" mottosu ile 2025-2026 sezonunda birbirinden renkli ve özel programlara imza atan Büyükşehir Belediyesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğinde unutulmaya yüz tutmuş geleneksel oyunları çocuklarla buluşturuyor. Gelecek nesillere geleneksel değerleri aktarmayı hedefleyen proje ile öğrenciler hem doyasıya eğleniyor hem de öğreniyor. Kültürel miras yaşatılıyor Geleneksel oyun kültürünü yeniden canlandıran etkinlik kapsamında öğrenciler çuval yarışından halat çekme yarışına, seksekten mendil kapmacaya birçok oyunla keyif dolu vakit geçiriyor. Renkli görüntülere sahne olan etkinliklerle hem kültürel miras yaşatılıyor hem öğrencilerin sosyal etkileşimi artırılıyor hem de fiziksel aktivite teşvik ediliyor. Etkinlikte öğrencilere çeşitli hediyeler takdim edilirken gün sonunda ise öğrenciler Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan’a duygu ve düşüncelerini anlatan mektuplar yazıyor. Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen "Unutulmaya Yüz Tutmuş Geleneksel Oyunlar Etkinliği", yıl boyunca farklı okullarda sürdürülecek. Program kapsamında 17 ilçedeki toplam 396 ilkokulda etkinlikler gerçekleştirilecek. Büyükşehir Belediyesi, proje ile 100 bine yakın çocuğa ulaşarak onların yüzünde gülümseme oluşturmayı hedefliyor. Kasım ayında başlayan etkinlik takvimi, 31 Mayıs 2026’ya kadar devam edecek.
Kültür aşığı öğretmen üstün şeref belgesiyle onurlandırıldı
27 Kasım 2025 Perşembe - 13:55 Kültür aşığı öğretmen üstün şeref belgesiyle onurlandırıldı Denizli’de 31 yıllık mesleğini sağlık sorunları nedeniyle bırakmak zorunda kalan öğretmen Muhammet Kahraman, yazdığı kitaplar, kent kültürü ve tanıtımına sağladığı katkılar nedeniyle Denizli Valiliği tarafından ‘Üstün Şeref’ belgesi ve plaketle onurlandırıldı. Denizli’de 31 yıllık meslek yaşamının son 10 yılını Tavas Hacı Ali Bilal Cumhuriyet Ortaokulunda geçiren 65 yaşındaki Türkçe öğretmeni Muhammet Kahraman, sağlık sorunları nedeniyle geçtiğimiz Haziran ayında çok sevdiği mesleğine veda etmek zorunda kaldı. Geçirdiği rahatsızlığın ardından 3 aylık tedavisinde öğrencilerinden ayrı kalan emektar öğretmen, doktor tavsiyesiyle emekliye ayrıldı. Mesleki yaşamı boyunca öğrencileri kadar kültürel değerlerin yaşatılmasına da büyük önem veren Kahraman, emeklilik yaşamını da milli ve manevi değerlerin yaşatılmasına adadı. Emekli olmadan bir hafta önce "Yumurtacı Bekir’in Oğlu" isimli kitabı çıkan emekli öğretmen Muhammet Kahraman, emekliliğinin ilk günlerinde "Hatırda kalanlar" isimli kitabını okuyucularla buluşturdu. Eşi Gülser Kahraman ile birlikte bölge kültüre hizmet etmeye devam eden Kahraman, "Kahve Tadında" isimli ikinci şiir kitabını ve Yörük kültürünü şiirlerle destekli olarak anlatan "Kıl Çadırın Öyküsü" adlı kitabını edebiyat dünyasına kazandırdı. Denizli’nin tanıtım ve kültürüne büyük katkılar sağlayan Muhammed Kahraman, 24 Kasım Öğretmenler Günü etkinlikleri kapsamında düzenlenen törende Denizli Valiliği tarafından "Üstün Şeref" belgesiyle onurlandırıldı. Belgesi ve Tavas Kaymakamlığı tarafından yaptırılan plaketi Kahraman’a teslim eden İlçe Kaymakam İsmail Demir, "Kaleme aldığı 17 tane kitabıyla Denizli ve Tavas kültürünü, yöre kültürünün yaşatan çektiği video fotoğraflarla bölgemiz tanıtan ve sözü kendisine ait 1015 tane türküsü olan Hocamıza teşekkür ederiz" dedi. Bu güne kadar 17 kitabı kaleme alan ve sağ olduğu müddetçe de yazmaya ve kültüre hizmet etmeye devam edeceğini belirten Muhammet Kahraman, "31 yıllık meslek hayatımı öğrencilerime ve zengin kültürümüzün tanıtılmasına adadım. Ani bir rahatsızlıktan dolayı okulumdan ve çocuklarımdan ayrılmak zorunda kaldım ama eşimle birlikte kültüre hizmet etmeye devam ediyoruz. Şuanda basıma hazır 3 tane daha kitabım var. Hedefim en az 20 kitap sayısına ulaşmak. 2026 yılında çalışmalarımın devam ettiği ve Tavas’ın simgesi haline gelmiş ‘Köpekçi Nuri Efe’nin hayatını konu alan kitabımı çıkaracağım. Çalışmalarımda bana destek verenler ile bu onuru yaşatan Denizli Valiliğimiz ve Kaymakamımız İsmail Demir’e çok teşekkür ederim" diye konuştu.
Niğde’de renklerin ve motiflerin buluştuğu çini atölyesine büyük ilgi
27 Kasım 2025 Perşembe - 13:49 Niğde’de renklerin ve motiflerin buluştuğu çini atölyesine büyük ilgi Niğde Halk Eğitimi Merkezi bünyesinde açılan ’Çini Sanatı’ kursu, geleneksel el sanatlarına ilgi duyan kadınların buluşma noktası haline geldi. Niğde’de ilk defa açılan kurs, hem kadınların üretim gücünü ortaya çıkarıyor hem de kadim bir sanatın yeniden hayat bulmasına vesile oluyor. Kurs eğitmeni Sema Günay eşliğinde ilerleyen çalışmalar, her geçen gün daha fazla kadının katılımıyla büyüyor. Kadınların hem sanatı hem dayanışmayı yaşattığı bu atölye, Niğde’de kültürel mirasın modern dokunuşlarla geleceğe taşındığı atölyeye dönüştü. Seramik üzerine işlenen Osmanlı motifleriyle birbirinden güzel eserler ortaya çıkaran kadınlar, hem unutulmaya yüz tutmuş bir kültürel mirası yaşatıyor hem de ürettikleri ürünlerle ekonomik kazanç sağlıyor. Halk Eğitimi Merkezi’nde verilen eğitimlerle çini sanatının tüm inceliklerini öğrenen kadınlar, aldıkları uygulamalı dersler sayesinde tabaktan vazoya, pano süslemesinden çeşitli hediyelik objelere kadar pek çok ürünü başarıyla hazırlıyor. Kurs Eğitmeni Sema Günay, çini yapımının teknik aşamalarını detaylarıyla öğrettiklerini belirterek, kursiyerlerin kısa sürede büyük ilerleme kaydettiğini dile getirdi. Günay, kursun gördüğü ilgiden memnuniyet duyduğunu aktararak şunları söyledi: "Arkadaşlara ilk önce desen çalıştırıyoruz. Ardından kömürle desen delme ve kömürle desen geçirme aşamalarını öğretiyoruz. Fazlasıyla merak var, ben de bu konuda gerçekten memnunum. Teknolojik bir ortamda böyle geleneksel bir el sanatının öğrenilmesi çok güzel. Çininin unutulmasını istemiyorum. Çünkü bu geleneksel bir el sanatımız ve yok olmaya yüz tutuyor. Bu sanat sayesinde hem eskiye gidilmiş oluyor. Çünkü yaptığımız tüm çalışmalar geleneksel çalışmalar. Maddi açıdan da ev kadınları için bir kazanç kapısı bu. Evde boş duracaklarına gelir elde edebilirler." Kursa katılan kadınlar, çini sanatının yalnızca bir üretim alanı değil, aynı zamanda ruhu dinlendiren bir terapi olduğunu vurguluyor. Kursiyer Ayşen Özalp, emekli bir Türkçe öğretmeni olduğunu söyleyerek, çini ile tanışma sürecini şu sözlerle anlattı: "Emekli olalı yaklaşık 7 yıl oldu. Öğretmenlikten sonra bir de öğrenciliği deneyimlemek istedim. Önce komşum geliyordu buraya. Bana çok rahatlattığını, çininin çok güzel bir sanat olduğunu anlattı. Ben de yaptığım gezilerde özellikle camilere gittiğimde bu sanata hayran olurdum. Osmanlı’dan gelen bir sanat bu. Onu Niğde’de yaşatmak, yeniden başlatmak bence çok güzel. Gerçekten gelip burada kafalarını boşaltsınlar, sosyalleşsinler." Kursiyerlerden Banu Katırcıoğlu ise; "Teknoloji Tasarım öğretmeniyim. Okuldan ve derslerden kalan boş zamanlarımda halk eğitimin bu güzel kurslarından yararlanmaya çalışıyorum. Kendimi geliştirdiğim, hayal gücünün uçsuz bucaksız kanatlarıyla uçabildiği bir ortamdayız. Renklerin diliyle konuşuyoruz, motiflerin ve desenlerin kıyısında geziyoruz. Kişinin zihnini boşaltabildiği, terapi yapabildiği çok hoş bir ortam" dedi. Kursiyerlerin öğrendikçe üretme heyecanı artarken, ortaya çıkan işler sipariş almaya başlamalarına da vesile oldu. Geleneksel motiflerle modern yorumlar yapan kadınlar, ürünlerini internet üzerinden satışa çıkararak aile bütçelerine destek oluyor. Meryem Gümüştop, "Geleneksel sanatlara ilgim var. Daha önce ebru kursuna da gitmiştim. Kurs açılır açılmaz hemen kayıt oldum. Yavaş yavaş satmaya da başladım. Bu sanatı öğrenmek için gelmiştim, kendim kullanırım diye düşünüyordum ama daha sonra ‘satabilirim, bunun ticaretini yapabilirim’ diye düşündüm. O yolda yavaş yavaş ilerliyorum" ifadelerine yer verdi.
Pursaklar Belediyesi, Şeb-i Arus’un yıl dönümünde 50 yaş üstü erkekleri geziye çıkaracak
27 Kasım 2025 Perşembe - 13:23 Pursaklar Belediyesi, Şeb-i Arus’un yıl dönümünde 50 yaş üstü erkekleri geziye çıkaracak Yaz aylarında ev hanımlarını kültür gezilerine, genç erkek ve kızları Gençlik Kamplarına yollayan Pursaklar Belediyesi, Şeb-i Arus’un yıl dönümünde 50 yaş üstü erkekleri, Konya’ya yolcu etmek için kayıtlara başladı. Pursaklar Belediyesi, ilçede yaşayan vatandaşlara yönelik hizmetlerine devam ediyor. Bu kapsamda tüm vatandaşların sosyal, kültürel faaliyetlerde bulunabilmeleri için organizasyonlar düzenleyen Pursaklar Belediyesi, Kültür Gezileri kapsamında bu sefer 50 yaş üstü erkekleri Konya’ya yolcu etmeye hazırlanıyor. Mevlana Celaleddin Rumi’nin 752’nci Vuslat Yıldönümü vesilesiyle düzenlenen Şeb-i Arus Haftası kapsamında, 50 yaş üstü erkeklere özel kültür gezisi programı hazırladığını duyurdu. "Şeb-i Arus’u manevi bir deneyim yaşaması için en güzel fırsat olarak görüyoruz" Pursaklar Belediye Başkanı Ertuğrul Çetin, kültür gezilerine yönelik çalışmaların devam edeceğini belirterek, "Şeb-i Arus Haftası, gönülleri birleştiren, sevgi ve hoşgörü değerlerini ön plana çıkaran özel haftadır. Şeb-i Arus’u vatandaşlarımız için bir kültürel gezi aynı zamanda manevi bir deneyim yaşaması için en güzel fırsat olarak görüyoruz. 50 yaş üstü erkek vatandaşlarımız için hazırladığımız bu kültür gezisi, sadece tarihi ve kültürel mekanları ziyaret etmekle kalmayacak, aynı zamanda Mevlana’nın sevgi dilini yeniden hatırlatacak bir yolculuk olacak. Abilerimiz, bu gezi sayesinde hem geçmişin izlerini görecek, hem de ruhsal olarak derinleşmiş bir deneyimle döneceklerdir’’ dedi. Nasıl kayıt olunur Kültürel gezilere katılmak isteyen 50 yaş üstü erkekler, başvurularını 5 Aralık Cuma günü saat 17.00’ye kadar yapabilecek. Başvurular, belediyenin 0 (312) 551 97 34 numaralı telefonundan ya da Pursaklar Yaşam Merkezi, Mimar Sinan Dede Torun Evi, Saray Dede Torun Evi, Yavuz Sultan Selim Dede-Torun Evi, Sirkeli Mahalle Konağı, Altınova Kültür Merkezi ve Karşıyaka Mahalle Konağı’ndan yapılabilecek.