SAĞLIK - 02 Aralık 2019 Pazartesi 11:30

Malatya’da mor ekmeğe ilgi artıyor

A
A
A
Malatya’da mor ekmeğe ilgi artıyor

Japonya’da zorunlu olarak tüketilen ve Türkiye’de ilk kez Malatya’da üretilmeye başlanılan ‘Mor Ekmek’ vatandaşlardan ilgi görüyor.

Japonya’da zorunlu olarak tüketilen ve Türkiye’de ilk kez Malatya’da üretilmeye başlanılan ‘Mor Ekmek’ vatandaşlardan ilgi görüyor.


Türkiye’de İstanbul Üniversitesi, Beyin ve Biyoteknoloji Araştırma Merkezi’nin 12 yıllık araştırmaları sonucu Prof. Dr. İhsan Kara ve ekibi tarafından geliştirilen mor ekmek Malatya’da bir ekmek fırınında üretilmeye başlanıldı.


Yaklaşık 3 ay önce üretilmeye başlanan mor ekmeğin faydalarını duyan Malatyalıların ilgisi her geçen gün artarken, unlu mamulleri firması mor ekmeğin yanı sıra birçok üründe de antosiyanin maddesini kullanmaya başladı.


Mor meyve ve sebzelerin renk pigmentlerinden alınan antosiyanin maddesinin hamura katılımı ile ortaya çıkan mor ekmeğin faydalarını anlatan Gıda Mühendisi Onur Palut, tüketicilere merdiven altı üretimler konusunda da önemli uyarılarda da bulundu. Mor ekmeğin sahtelerinden de kaçınılması gerektiğini ifade eden Palut, “İster istemez bu konuda önümüzde sahte mor ekmekler çıkacaktır. Bunu anlamayın en kolay yolu, mor ekmeğe sıkılacak limon ile belli oluyor. Limon sıkılınca mor ekmeğimizin kırmızıya dönmesi ile ürünün gerçek olduğunu anlayabiliriz” dedi.


Her insanın sağlıklı sürebilmesi için günde 2,5 mg antosiyanın kanında dolaşması gerektiğini dile getiren Palut, “Mor ekmekte 100 gramda 20 mg antosiyan bulunmaktadır, bu nedenle bir dilim mor ekmek yemek bizim ihtiyacımızı fazlasıyla karşılayacaktır’ şeklinde konuştu.


Mor ekmeğin, normal yani beyaz ekmek ile arasındaki farkı da anlatan Palut, tat olarak herhangi bir fark olmadığını fakat faydalarının saymakla bitmeyeceğini vurguladı.


Malatya’da mor ekmek üretimi yapan firmanın çalışanı Abdulvahap Çatkın da mor ekmeği tam buğday unundan ürettiklerini belirterek, katkı maddesi kullanmadan mor ekmeği hazırladıklarını söyledi. Bunun tamamen bir ilaç olmadığının altını çizen Çatkın, mor ekmeğinin diyabet, tansiyon gibi hastalıklara iyi geldiğinin bilindiğini söyledi.


Mor ekmek tüketen vatandaşlar ise sadece renginin farklı olduğu belirterek, sağlıklı beslenme adına mor ekmeği her gün aldıklarını ifade ettiler.


Mormiksten sadece ekmek üretilmiyor, aynı zamanda baklava, kurabiye, simit gibi daha birçok ürün vatandaşların damağında adeta eşsiz bir lezzet bırakıyor.


Antosiyan, serbest radikallerle savaşıyor. Kansere yakalanma riskini azaltan antosiyanin, kalp ve karaciğer için detoks etkisi yaratıyor.


Antosiyanin, diğer besin öğeleri gibi vücudumuzda depolanmıyor ya da enerji olarak kullanılmıyor. Vücutta düzenleyici olarak görev yapıyor, organların ve hücrelerin daha rahat çalışabilmesine yardımcı oluyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Muğla’nın ‘Su’yu masaya yatırıldı Muğla İl Su Kurulu toplantısı, bu yıl ilk kez İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Muğla Valisi İdris Akbıyık başkanlığında düzenlenen toplantıda, Muğla genelindeki su miktarı, kalitesi, kullanım durumu, su kaynaklarının mevcut kapasitesi ile yeni kaynakların oluşturulması ve suyun verimli kullanılması ile ilgili projeler ele alınarak, sunumlar eşliğinde görüş alışverişinde bulunuldu. Muğla’da su kaynaklarının etkin ve doğru yönetimi amacıyla düzenlenen İl Su Kurulu Toplantısı, Muğla Valisi İdris Akbıyık başkanlığında ve İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Toplantıda, Muğla’nın su kaynaklarının mevcut durumu değerlendirilerek suyun verimli kullanımı ile ilgili strateji ve planlamalar görüşüldü. Toplantının açılışında konuşan Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizin de yer aldığı Akdeniz havzasında, küresel ısınma etkilerinin yoğun bir şekilde hissedildiğini, bunun sonucunda yağış rejiminde farklılıklar yaşandığını belirtti. Saylak, “İklim değişikliğine uyum çerçevesinde mevcut kaynaklar ile en az etkilenen üretim ve bu üretimin devamlılığını sağlamak maksadı ile 2023 yılında yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinde ile İl Su Kurulları kurulmasına ve bu kurulun çalışmalarını Bakanlığımız koordinasyonunda gerçekleştirmesine karar verilmiştir” dedi. Saylak, İl Müdürlüğü olarak Muğla’da tarımsal faaliyetlerden kaynaklı su kirliliğinin önlenmesi konusunda yapılan çalışmalar ve eylem planları hakkında bilgi verdiği konuşmasında, “İyi Tarım Uygulamalarımız kapsamında, çiftçilerimizin bu konudaki farkındalığının artırılması amacıyla eğitim ve yayım faaliyetlerine devam etmekteyiz. İl Müdürlüğümüz, tarımsal çevre ile ilgili çalışmalarını, Büyük Menderes ve Batı Akdeniz Havzaları Su Yönetim Kurullarının aldığı kararlar doğrultusunda sürdürmektedir” dedi. Saylak, ülke genelinde başlatılan Su Verimliliği Seferberliği kapsamında Muğla’da gerçekleştirilen faaliyetler ile ilgili de kısa bir sunum yaptı. Muğla Valisi İdris Akbıyık da kentin su kaynaklarının korunması ve verimli bir şekilde kullanılması için tüm kurumların katılımı ile gerekli çalışmaların yapılması gerektiğini belirterek “Su hayatın vazgeçilmez unsurudur. Bu kaynağı doğru şekilde korumak ve gelecek nesillere yaşanabilir bir çevre bırakmak, bizim en asli sorumluluklarımızdan biridir” dedi. Su yönetiminin sürdürülebilirliği ve kaynakların etkin kullanımı amacıyla üst düzey koordinasyon ve işbirliğini öngören “Ulusal Su Kurulu”nun kurulmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 2023 yılında yürürlüğe girdiğini hatırlatan Akbıyık, “Çeşitli havzalar açısından değerlendirilen ülkemizde, her bölgedeki koordinatör illerin öncülüğünde Ulusal Su Kurulu adına çalışmalar yapılacak” ifadelerini kullandı. Muğla İl Su Kurulu Toplantısında, mevcut su tüketim alışkanlıkları, su kaynaklarının potansiyeli, yeni kaynakların oluşturulması, suyun arıtılması ve dağıtımı gibi konular ele alınarak, gelecek dönemde uygulanması düşünülen proje ve stratejiler değerlendirildi. Kurul üyesi kurum ve kuruluş temsilcilerinin birer sunum yaptığı toplantı, görüş, soru ve önerilerle devam etti. Toplantıya, Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Yakup Karaaslan’ın yanı sıra, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras ve ilgili kurumların temsilcileri de katıldı.