EKONOMİ - 20 Eylül 2017 Çarşamba 15:30

’Kırsal Alanlarda Yaşayan Kadın Üreticileri Mersin Arıcılığına Kazandırma” projesi

A
A
A
’Kırsal Alanlarda Yaşayan Kadın Üreticileri Mersin Arıcılığına Kazandırma” projesi

Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’nın projelerinden biri olan arıcılık ile ilgili çalışmalar meyvelerini veriyor.

Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’nın projelerinden biri olan arıcılık ile ilgili çalışmalar meyvelerini veriyor.


Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamaya göre, 2016 yılında Alata Bahçe Kültürleri Enstitüsü Müdürlüğü ile ortaklaşa yürütülen, ’Kırsal Alanlarda Yaşayan Kadın Üreticileri Mersin Arıcılığına Kazandırma’ projesi kapsamında 80 kadın üreticiye 160 tanesi arılı olmak üzere toplam 240 adet arı kovanı dağıtımı gerçekleştiren Mersin Büyükşehir Belediyesi, maskeden arıcı körüğüne, el demirinden fenni kovana kadar birçok ayrıntıyı da Mersinli üreticilerin hizmetine sundu. Proje kapsamında arıcılık sertifikası olan kadın üreticilere yeni iş imkanları oluşturulmasına ve özellikle kadın üreticilerin ev ekonomisine katkı sağlamalarına imkan sağlayan Büyükşehir Belediyesi, 2017 yılında hayata geçirdiği “Kadın Üreticilere Ballı Proje” isimli çalışmayla da 40 kadın üreticiye 160 tanesi arılı olmak üzere toplam 240 adet arı kovanı dağıtımı gerçekleştirdi. Destekler sayesinde 5 ay gibi kısa sürede kovan başına 5 kilogram bal üretimi gerçekleştiren üreticiler, Büyükşehir Belediyesi’nin kadın üreticilerin yanında olarak arıcılık faaliyetlerine katkıda bulunmaya devam etmesini istiyor.


“Arıcılık ile kazanmaya başladık”


Geçmiş yıllarda çiftçilikle uğraşan ancak yaptığı üretimle elde ettiği gelirin ilaç ve gübre parasına bile yetmediğini ifade eden Erdemli’nin Şahna Mahallesi’nden kadın üretici Selvinaz Ersoy, arıcılık sayesinde para kazanmaya başladıklarını belirterek, projeyi hayata geçirenlere teşekkür etti. Ersoy, “Arıcılık için Büyükşehir Belediyesi’nin projesi olduğunu öğrendik ve başvuruda bulunduk. Başvurumuzu olumlu değerlendirip kovan verdiler. Biz de iyi baktık ve öğrettikleri gibi bakımlarını yaptık. Şu anda sağım çok iyi durumda. Bir sefer sağım yaptık ve kovan başına 5’er kilo bal aldık. Şimdi ikinci sağıma geçeceğiz ve bu sağımda daha çok bal alacağız" dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Bursa’da doğal gaz patlamasıyla ilgili flaş gelişme Bursa’da kirada oturduğu evi doğal gaz borularını spiralle keserek havaya uçuran kiracı yoğun bakımdan çıktı. Normal odaya alınan kiracının psikolojik sorunlarının olduğu bildirildi. Yaşanan patlamanın ardından oturdukları evleri neredeyse başlarına yıkılan diğer mağdur ev sahipleri ise çaresiz her gün sitenin bahçesinde sandalyelere oturup zaman geçiriyor. Mağdurlar geceyi hangi yakınlarında geçireceklerini ise sabahın ilk saatlerinden itibaren düşünmeye başlıyor. Olay, Salı günü akşam saatlerine doğru merkez Nilüfer ilçesi Kayapa Mahallesi’nde meydana geldi. İddiaya göre, eşinden ayrıldıktan sonra psikolojik sorunlarının olduğu öne sürülen ve 3 katlı binanın giriş katında 1 yıldır kirada oturan Atakan A., oturduğu evin doğal gaz vanalarını açtı. Boruları spiral yardımıyla kesmesiyle birlikte evde gaz sıkışması yaşandı ve büyük bir patlama meydana geldi. Çevre sakinlerinin büyük bir gürültüyle duyduğu ses olay yerini adeta savaş alanına çevirdi. Cam ve kapıların paramparça olduğu olay yerine çok sayıda polis, sağlık, itfaiye, Bursagaz ile AFAD ekipleri sevk edildi. Mahalleli sokağa döküldü Doğal gazın sıkışmasıyla büyük bir patlama yaşanırken, mahalle sakinleri panik halinde sokağa döküldü ve olan biteni anlamaya çalıştı. Kiracı Atakan A. ise patlamayla birlikte yanarak yaralandı. Sağlık ekiplerince ilk müdahalesinin ardından Bursa Şehir Hastanesi’nde bulunan Yanık Merkezi’ne götürülerek tedavi altına alındı. Atakan A.’nın 2 gün yoğun bakımda süren tedavisinin ardından normal odaya alındığı bildirildi. Misafir eden olmazsa geceyi sitenin bahçesinde geçiriyorlar Olay sonrası evlerine giremeyen bina sakinlerinden kimi kızının yanına kimi de oğlunun yanına giderek geceyi geçiriyor. Kendilerine kalacak yer bulamayanlar ise geceyi sitenin bahçesinde sandalye üzerinde geçiriyor. Mağdur olan onlarca kişi sabahın ilk ışıklarıyla birlikte yine evlerinin önüne gelerek beklemeye başlıyor. Öte yandan halen incelemenin devam ettiği olay yerinde Belediye ekiplerinin enkaz yığınını kaldırması bekleniyor. Patlamayla birlikte çevrede bulunan evlerde zarar görürken vatandaşlar evlerini tadilatlarına başladı. Öte yandan bina sakinleri, Atakan A.’nın doğal gazı açtığı sırada eve ev sahibi Hüseyin Ballı’yı çağırdığını ve patlamayı bu zaman gerçekleştirmek istediğini öne sürülmüştü.