ÇEVRE - 22 Haziran 2025 Pazar 13:45

Mersin’deki gizemli hazineye ziyaretçi akını

A
A
A
Mersin’deki gizemli hazineye ziyaretçi akını

MERSİN (İHA) – Mersin’in Mut ilçesinde yer alan doğa harikası Yer Köprü Şelalesi Tabiat Anıtı ile tarihi Alahan Manastırı, sıcak havalarda hem serinlemek hem de tarih ve doğayla iç içe vakit geçirmek isteyen yerli ve yabancı turistlerin akınına uğruyor.


Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından ‘tabiat anıtı’ olarak tescillenen ve Mut ilçesine 35 kilometre mesafede yer alan Yer Köprü Şelalesi, 30 metre yükseklikten dökülen şelalesi, turkuaz rengi gölü ve etkileyici doğasıyla ziyaretçilerine görsel şölen sunuyor. Sıcaklığın 40 dereceyi bulduğu bu günlerde bölge, serinlemek isteyen doğaseverlerle dolup taşıyor. Şelaleye ulaşmak için yaklaşık 2 kilometrelik yürüyüş yolunu kullanan ziyaretçiler, seyir terasında eşsiz manzarayı izleme fırsatı buluyor.



Mersin’in Ayasofya’sı olarak biliniyor


UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan ve erken Hristiyanlık döneminin önemli yapılarından biri olan Alahan Manastırı da bölgenin dikkat çeken tarihi değerleri arasında yer alıyor. Milattan sonra 440-442 yılları arasında inşa edildiği tahmin edilen yapı kompleksi, biri yıkılmış iki kilise, vaftizhane, keşiş odaları ve hamam yapısıyla ziyaretçilerini adeta tarihi bir yolculuğa çıkarıyor.


Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerif’e benzer mimarisi ve süslemeleriyle "Mersin’in Ayasofyası" olarak da anılan manastır, Hristiyanlığın hac yollarından biri olması dolayısıyla da ayrı bir öneme sahip. Doğu ve batı bölümleri sütunlu bir yürüyüş yoluyla birbirine bağlanan manastır, 17. yüzyılda ünlü seyyah Evliya Çelebi tarafından da ziyaret edildi. Çelebi, Seyahatnamesnde Alahan Manastırını, "Ustasının elinden yeni çıkmış gibi duruyor" sözleriyle tanımlamıştı.



Ziyaretçiler hayran kaldı


Bölgeye gelen ziyaretçilerden Mersin Üniversitesi Prof. Dr. Deniz Ayas,, Yer Köprü Şelalesini ilk kez gördüğünü belirterek, "Buradaki biyolojik çeşitliliğe hayran kalmamak mümkün değil. Kara yosunları, eğreltiler ve doğu çınarlarıyla çok zengin bir nehir ekosistemi var. Burası sadece görsel değil, bilimsel olarak da eşsiz bir alan" dedi.


Alahan Manastırındaki detayların da dikkatini çektiğini ifade eden Ayas, "5’inci yüzyıldan kalma bu yapı, hem mimarisi hem sembolleriyle oldukça etkileyici. Bu tür yapılar, erken Hristiyanlık tarihi açısından da çok değerli" diye konuştu.


Ziyaretçilerden Azra Gündoğdu ise "Denizcilik öğrencileri olarak doğayla iç içe olmak bizim için çok önemli. Gördüğümüz doğal ve tarihi zenginlikler bize unutulmaz bir anı yaşattı" ifadelerini kullandı.



Mersin’deki gizemli hazineye ziyaretçi akını

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara 14 ilde göçmen kaçakçılığına yönelik operasyonlarda 156 şüpheli göçmen kaçakçısı yakalandı, 112’si tutuklandı İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 14 ilde son 2 haftada jandarma tarafından göçmen kaçakçılığına yönelik düzenlenen operasyonlar ile 156 şüpheli göçmen kaçakçısının yakalandığını ve 112’sinin tutuklandığını açıkladı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın paylaştığı bilgilere göre, Jandarma Genel Komutanlığı Göçmen Kaçakçılığı ve İnsan Ticareti ile Mücadele Daire Başkanlığı koordinesinde; Edirne, Muğla, Aydın, Balıkesir, İzmir, Çanakkale, Tekirdağ, Antalya, Mersin, Van, Şanlıurfa, Erzurum, Hatay ve Gaziantep olmak üzere 14 ilde göçmen kaçakçılığına yönelik operasyonlar düzenlendi. Son 2 haftada Jandarma İnsansız Hava Araçları (JİHA) ile havadan, İl Jandarma Komutanlıklarınca karadan yapılan çalışmalar sonucu düzenlenen operasyonlarda 156 şüpheli göçmen kaçakçılığı organizatörü yakalandı. Şüphelilerden 112’si tutuklanırken 44’ü hakkında ise adli kontrol hükümleri uygulandı. Ayrıca yapılan operasyonlar sonucu 120 adet araç ile 13 adet bot ele geçirildi. Bakan Yerlikaya yaptığı paylaşımda göç yönetimine dikkati çekerek, "Göç yönetiminin güvenlik boyutunu; insan ticareti, düzensiz göç ve göçmen kaçakçılığı ile mücadele alanlarında hukuk devleti ilkeleri ve insan haklarına riayet temelinde yürütülen etkin çalışmalar oluşturmaktadır. Bu kapsamda sınır güvenliği, üstün teknolojilerden ve gelişmiş izleme-denetim sistemlerinden yararlanılarak güçlendirilmekte; yasa dışı göç yollarını teşvik eden ve organize eden yapılara karşı hem sahada hem de hukuki zeminde güçlü ve caydırıcı mekanizmalar işletilmektedir" ifadelerine yer verdi.
Karabük Kar yağışını duyan soluğu burada aldı Kar yağışını fırsat bilen vatandaşlar, Karabük’ün yüksek kesimlerine akın ederek ateş yakıp fotoğraf çektirirken karın keyfini doyasıya çıkardı. Karabük’ün yüksek kesimlerinde kar yağışı gecenin ilerleyen saatlerinde de etkisini sürdürdü. Meteoroloji Genel Müdürlüğünün uyarısının ardından özellikle yüksek rakımlı bölgelerde başlayan kar yağışı, Safranbolu-Bartın kara yolunu beyaza bürüdü. Karayolları ekipleri, daha önce yaptıkları hazırlıklar kapsamında bölgede kar küreme ve tuzlama çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Kar yağışını fırsat bilen vatandaşlar, bin 30 rakımlı Ahmetusta Geçidi’ne akın etti. Bölgeye gelenler ateş yakarak ısınırken, bol bol fotoğraf çektirip karın keyfini çıkardı. İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Şube ekipleri de bölgede denetim yaptı. Ekipler, kış lastiği bulunmayan sürücüleri olası olumsuzluklara karşı uyararak, bölgeyi terk etmeleri gerektiğini bildirdi. Sürücülere kar yağışı ve buzlanmaya karşı uyarılarda bulunuldu. Ahmetusta mevkiinde kar yağışının fazla olduğunu öğrendikten sonra eşi ve arkadaşları ile bölgeye geldiklerini ifade eden Selver Yıldırım, araçta kış lastiği bulunmasına rağmen gelmekte zorlandıklarını belirtti. Yıldırım, kar yağışı sonradan bölgedeki atmosferi güzel bulduğunu aktararak çok eğlendiklerini söyledi. Zonguldak’ın Çaycuma ilçesine bağlı Perşembe beldesinden kar için Safranbolu’ya Doğan marka otomobille gelen Alperen Demirkul, "Çok mutluyuz. Aracımızla gelirken biraz zorlandık ama burası beklentimizi karşıladı. Bütün gençler burada. Ekipler de çalışmalarını sürdürüyor" diye konuştu.