ÇEVRE - 25 Aralık 2025 Perşembe 11:17

MSKÜ, UI GreenMetric 2025’te üst sıralarda yer aldı

A
A
A
MSKÜ, UI GreenMetric 2025’te üst sıralarda yer aldı

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ), dünyanın en kapsamlı sürdürülebilirlik odaklı üniversite sıralamalarından biri olan UI GreenMetric 2025 sonuçlarına göre 7.320 toplam puan alarak, artan küresel rekabete rağmen güçlü konumunu korumaya devam etti.


2025 yılı itibarıyla MSKÜ, dünya genelinde üst yüzde 22’lik, Türkiye genelinde ise üst yüzde 29’luk dilimde yer alarak sürdürülebilir kampüs yönetimi alanında istikrarlı performansını bir kez daha ortaya koydu. Üniversitemiz, dünya genelinde 1745 üniversite içinde 386. sırada, Türkiye’de ise 142 üniversite içinde 41. sırada yer aldı.


Artan rekabete rağmen istikrarlı performans


UI GreenMetric’e katılan üniversite sayısı 2024-2025 döneminde yüzde18 artarak 1.477’den 1.745’e yükseldi. Buna ek olarak, kriter ağırlıklarında yapılan güncellemeler ve Türkiye’deki başvuruların yaygınlaşması, sıralamaları daha rekabetçi hale getirdi. Bu şartlara rağmen MSKÜ, küresel ölçekte üst yüzdelik dilimdeki yerini korumayı başardı.


Atık ve su yönetiminde puan artışı


MSKÜ, 2025 değerlendirme döneminde atık yönetimi ve su kullanımı kategorilerinde puanını artırarak bu alanlardaki iyileştirme çalışmalarının somut karşılığını aldı. Kampüste yürütülen atık azaltımı, ayrıştırma, geri dönüşüm uygulamaları ile su tasarrufu ve verimli kullanım odaklı çalışmalar, üniversitenin bu iki başlıktaki performansını güçlendirdi.


Sürdürülebilirlikte kurumsal ve koordineli çalışma


Sürdürülebilir Yeşil Kampüs Koordinatörlüğü yönetiminde yürütülen UI GreenMetric başvuru sürecinde üniversitenin ilgili birimlerinden veriler sistematik biçimde toplandı, belgeler doğrulandı ve kriterlere uygun şekilde raporlandı.


Akademik ve idari birimlerin katkısıyla yürütülen bu yoğun ve koordineli çalışma, MSKÜ’nün sürdürülebilirlik performansının görünür kılınmasında belirleyici oldu.


UI GreenMetric nedir?


2010 yılında başlatılan, Üniversite kampüslerindeki sürdürülebilirlik çabalarını dünya çapında değerlendiren ve karşılaştırmasını yapan sıralamadır.


UI GreenMetric; yerleşke ve altyapı, enerji ve iklim değişikliği, atık yönetimi, su kullanımı, ulaşım ile eğitim ve araştırma başlıkları altında üniversitelerin sürdürülebilirlik performansını bütüncül olarak değerlendirmektedir.


MSKÜ, istikrarlı bir profil


MSKÜ, özellikle ormanlık kampüs yapısı, yeşil alan varlığı, sürdürülebilirlik odaklı eğitim ve araştırma, uygulamalı ekolojik tarım faaliyetleri ile kurumsal farkındalık uygulamaları sayesinde bu alanlarda istikrarlı bir profil çiziyor.



MSKÜ, UI GreenMetric 2025’te üst sıralarda yer aldı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sivas Sivas’ta süneler yapay zeka ile takip edilecek TAGEM tarafından geliştirilen yapay zeka tabanlı Süne Tahmin Uyarı Sistemi, Sivas’ta uygulanmaya başlandı. Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü TAGEM tarafından geliştirilen Süne Tahmin Uyarı Sistemi STUS’YA dahil edilen 6. il Sivas oldu. Sistem kapsamında İl Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik personelleri tarafından Şarkışla ilçesinde kurulum yapılarak veri alınmaya ve izleme çalışmalarına başlandı. Süne mücadelesinin daha düşük maliyetle ve daha az teknik personelle yürütülebilmesi amacıyla geliştirilen sistemde modern risk yönetimi yaklaşımları esas alındı. TAGEM ve Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalarda, Avrupa sünesinin yaşam döngüsü ile iklim verileri arasındaki ilişkiler incelenerek yapay zeka teknikleri kullanıldı. Geliştirilen sistem sayesinde süne salgınının oluşup oluşmayacağı, salgının şiddeti, tahmini salgın alanları, kıymetlendirme ve nimf sürvey zamanları ile insektisit uygulama zamanları yüksek doğruluk oranlarıyla tahmin edilebiliyor. Tahmin sonuçlarına göre gerekli uyarılar, sistemin ana sayfası üzerinden ilgili kişilere iletiliyor. Sistemde ayrıca Ekonomik Zarar Eşiği Modülü de yer alıyor. İlaçlama zamanı uyarısı verildiğinde, tarlada yapılan sayım sonuçları sisteme girilerek sünenin ekonomik zarar eşiğine ulaşıp ulaşmadığı üretici tarafından sorgulanabiliyor. Yapay zeka tabanlı Süne Tahmin Uyarı Sistemi; Konya, Aksaray, Ankara, Kırşehir ve Kırıkkale illerinde başarıyla uygulanırken, Aralık 2025 itibarıyla Sivas’ın da sisteme dahil edilmesiyle birlikte veri alım süreci başlatıldı.
Mersin Mersin Büyükşehir Belediyesi, vatandaş memnuniyetini ’TS ISO 10002 Belgesi’ ile taçlandırdı Mersin Büyükşehir Belediyesi, vatandaş odaklı hizmet anlayışını uluslararası standartlarla tescillemeye devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi, ‘TS ISO 10002 Müşteri Memnuniyeti Yönetim Sistemi Belgesi’ni almaya hak kazanarak, hizmet kalitesini bir kez daha belgeledi. Büyükşehir Belediyesinin aldığı belge, belediye bürokratları tarafından Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) Başkan Vekili ve Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’e takdim edildi. Büyükşehir için bir ilk olma özelliği taşıyan ’TS ISO 10002 Belgesi’, 2020 yılında hayata geçirilen ’Teksin Mersin İletişim Merkezi’nin vatandaş memnuniyetine dayalı hizmet anlayışını da tescillemiş oldu. Belge aynı zamanda Mersin Büyükşehir Belediyesinin Entegre Yönetim Sistemi kapsamında sahip olduğu 6’ncı belge olma özelliğini taşıyor. Belgenin takdim törenine; Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Olcay Tok, Genel Sekreter Yardımcısı Ali Rıza Özdemir, Basın, Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanı Ezgi Başer ile Kalite Yönetimi ve Kent Araştırmaları Şube Müdürü Jülide Şahin katıldı. Vatandaşların talep, şikayet ve önerilerinin etkin, şeffaf ve sistematik bir şekilde yönetilmesini amaçlayan TS ISO 10002 Müşteri Memnuniyeti Yönetim Sistemi, Mersin Büyükşehir Belediyesinin sürekli iyileştirme ve kalite odaklı yönetim anlayışının önemli bir göstergesi olarak öne çıkıyor. Büyükşehir Belediyesi, vatandaş geri bildirimlerini kurumsal bir yapı içerisinde ele alarak, memnuniyeti kalıcı hale getirmeyi hedefliyor.
Muğla Bodrum’da sel sonrası yaralar sarılıyor Muğla’nın Bodrum ilçesinde gece saatlerinde etkili olan gök gürültülü sağanak yağış, ilçede hayatı olumsuz etkiledi. Aralıklarla devam eden yağışta, son 12 saatte metrekareye 44,2 kilogram yağmur düştü. Yağışın büyük bölümünün saat 02.00 ile 06.00 arasında etkili olduğu öğrenildi. Aşırı yağış nedeniyle Gümbet Mahallesi’nde sokaklarda yoğun su birikintileri oluştu. Biriken sular nedeniyle araç ve yaya trafiği durma noktasına geldi. Vatandaşlar gece boyunca zor anlar yaşarken, trafiğe kapanan yol belediye ekipleri tarafından vidanjör ve kepçe yardımıyla yapılan çalışmaların ardından kısa sürede yeniden ulaşıma açıldı. Çırkan Mahallesi’nde ise aşırı yağış sonrası bir evin zemininde bulunan istinat duvarı çöktü. Çökme sonrası bölgede güvenlik önlemleri artırıldı. Risk nedeniyle 6 hane tedbir amacıyla tahliye edilirken, tahliye edilen vatandaş sayısının 15’e yükseldiği bildirildi. Ekipler tarafından bölgede yapılacak teknik incelemelerin ardından, istinat duvarı çöken 2 katlı bina ile ilgili nihai kararın verileceği belirtildi. Öte yandan, sel sularının taşıdığı çamur ve atıklar sahile vurdu. Yetkililer, yağışların etkisini sürdürebileceği uyarısında bulunarak vatandaşların dikkatli olmasını istedi. Konu ile ilgili Bodrum Belediyesi’nden yapılan açıklamada "25 Aralık 2025 tarihinde sabaha karşı saat 03.00 sularında, herhangi bir meteorolojik uyarı bulunmamasına rağmen Yarımadamız genelinde, özellikle Bitez, Gümbet ve Konacık-Çırkan bölgelerinde etkili olan ani ve kuvvetli sağanak yağış neticesinde metrekareye kısa sürede yaklaşık 44 kilogram yağış düşmüştür. Yağışın şiddetiyle Konacık D-330 Karayolu üzerinde su birikintileri oluşmuştur. Bölgedeki yağmur drenaj hatlarımız çalışır durumda olmasına rağmen, dere bağlantı kısmındaki kesitlerin darlığı suyun hızlı tahliyesini geciktirmiş, ekiplerimizin yoğun çalışmasıyla biriken sular tahliye edilerek yol yeniden trafiğe açılmıştır. Yağışa bağlı olarak Çırkan Mahallesi Amiral Caddesi’ndeki bir binanın temelinde kayma riski tespit edildiğinden, söz konusu bina ve bitişiğindeki yapıda yaşayan toplam 15 vatandaşımız tedbir amaçlı tahliye edilmiştir. Sağlık durumları iyi olan vatandaşlarımız için AFAD ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ile koordineli şekilde teknik incelemeler başlatılmıştır. Bitez bölgesinde ise Söğütlü Deresi istinat duvarının çökmesi sonucu, kapalı durumda olan bir otelin zemin katı ve dere yatağındaki bir Kızılay aracı taşkından etkilenmiştir. Yarımada genelinde su baskını yaşanan 14 konut ve 2 otelde Muğla Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi, MUSKİ ve Bodrum Belediyesi ekiplerimiz su tahliye ve temizlik çalışmalarını aralıksız sürdürmektedir. Tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizle" ifadeleri yer aldı.
Muğla Burhan Eşer: "Devre arasında transfer arayışlarımız olacak" Trendyol 1. Lig ekibi Bodrum FK’da Teknik Direktör Burhan Eşer, "Yönetimimizle konuşacağız devre arasında transfer arayışlarımız olacak" dedi. Trendyol 1. Lig ekiplerinden Bodrum FK, ligin 19. hafta mücadelesinde 27 Aralık Cumartesi günü saat 13.30’da deplasmanda Sarıyer ile karşılaşacak. Yeşil-beyazlı ekip, karşılaşmanın hazırlıklarını Teknik Direktör Burhan Eşer yönetiminde Yalıçiftlik İsmail Altındağ Tesisleri’nde sürdürüyor. Antrenmanlarda taktik ağırlıklı çalışmalar yapan yeşil-beyazlı ekip, Sarıyer karşısında sahadan galibiyetle ayrılarak devre arasına üst sıralarda girmeyi hedefliyor. "Devre arasında transfer arayışlarımız olacak" Devre arasında transfer çalışmalarının olacağını ifade eden Bodrum FK Teknik Direktörü Burhan Eşer, "Geçen hafta Amed’le sahamızda 0-0 berabere kaldık, zor bir rakibe karşı oynadık. Kazanmak için bütün mücadelemizi verdik. İlk ayrı istediğimiz oyunu sahaya yansıtıp ikinci yarı zaman zaman düşüşler oldu. İçeride yenilmemek önemli, oyuncularım çok iyi mücadele etti. Önümüzde Sarıyer maçı var. İyi bir takım, iç sahada coşkulu bir takıma karşı oynayacağız. Servet hocanın gelişinden sonra iyi bir ivme yakaladı. Uzun süredir deplasmanda kazanamamamız vardı inşallah onu bu hafta kapatacağız. İstemediğimiz bazı sakatlıklar ve eksiklikler oldu, Amed maçında ofansif anlamda hamle gücümüz çok az. Yönetimimizle konuşacağız devre arasında transfer arayışlarımız olacak" dedi. Bodrum FK’nın genç oyuncularından Furkan Apaydın ise, "Şans geldikçe elimden gelenin en iyisini vermeye çalışıyorum. Tek isteğim şampiyon olmak. Önümüzde bir sürü maç var. Şampiyonluk kolay kazanılmaz, şampiyon olduğumuz senede çok fedakarlıklar verdik, sonunda bizi şampiyonluklar bekledi yine bekleyecek" diye konuştu.