YEREL HABERLER - 18 Ağustos 2016 Perşembe 13:08

Hasköy’de LYS ve TEOG başarısı

A
A
A
Hasköy’de LYS ve TEOG başarısı

Muş’un Hasköy İlçe Milli Eğitim Müdürü Necdet Bozyel, dershanelerin kapatılmasının ardından açılan destekleme ve yetiştirme kurslarına katılan 33 öğrencinin fakültelere, 66 öğrencinin ise meslek yüksekokullarına kayıt yaptırmaya hak kazandığını söyledi.
Dershanelerin kapatılmasının ardından açılan destekleme ve yetiştirme kurslarına katılan öğrenciler, kurslarda başarı göstererek üniversitelerin çeşitli bölümlerine kayıt yaptırmaya hak kazandı. Lisans Yerleştirme Sınavı’na (LYS) giren öğrencilerden 33’ü eğitim fakültesi, ilahiyat fakültesi ve mühendislik fakültelerini kazanırken, 66 öğrenci ise meslek yüksek okullarına kayıt yaptırmaya hak kazandı.
İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Hasköy İlçe Milli Eğitim Müdürü Necdet Bozyel, üniversiteyi kazanan öğrencilerin kendilerini onurlandırdığını söyledi. Öğrencilerin bir yıl boyunca emek vererek LYS sınavlarına hazırlandığını belirten Müdür Bozyel, “2015-2016 eğitim öğretim yılı içerisinde Milli Eğitim Bakanlığımızca kapatılan dershanelerin ardından açılan yetiştirme ve destekleme kurslarında öğrencilerimizden ilk meyveleri bu kurslar sayesinde aldık. Toplamda ilçe genelinde Milli Eğitim Müdürlüğümüzce 2, Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğümüz tarafından ise 1 kurs açıldı ve bu kurslarımız halende devam etmektedir. Bu kapsamda bir yıl boyunca bu kurslara katılan öğrencilerimiz üniversitelere kayıt yaptırmaya hak kazanmış bulunuyor. Bu kurslar sayesinde öğrenci velilerimiz herhangi bir ücret ödemeden çocuklarını bu kurslara kayıt yaptırma şansı buldu. Kurslarımız sayesinden öğrencilerimiz farklı üniversitelerin çeşitli bölümlerini kazandı. Bu yıl LYS sınavına katılan 200 öğrencimiz sayesinde güzel bir başarı elde ettiğimizi düşünüyorum. 2016-2017 eğitim öğretim yılına hazırlıklarımız ise 1 Haziran tarihinden itibaren devam etmektedir. Bu vesileyle emeği geçen başta bizden hiç bir desteği esirgemeyen Kaymakamımız Sayın Hüseyin Göktürk Beye, idareci öğretmen, veli, muhtar ve tüm eğitim gönüllülerine teşekkür ederim. Her geçen yıl daha iyi olmak için çalışacağız” dedi.
Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınav yerleştirme sonuçlarına da değinen Müdür Bozyel, “İlçemizde 2015-2016 eğitim öğretim yılı içerisinde yine hedeflediğimiz başarıyı yakaladık. Önceki yıl ilçe ortalamamız 47 iken 53.6’ya yükselerek ilçeler arasında ikinci sırada yer aldık. Bu kapsamda TEOG sınavına giren 507 öğrencimizin 23’ü fen lisesi, 96’sı Anadolu lisesi, 103’ü mesleki ve teknik liseye, 8’i sağlık lisesine, 117’si Anadolu imam hatip lisesine, 19’u sosyal bilimler lisesine, 10’u spor lisesine, 86’sı çok programlı liseye (çpl), 4’ü güzel sanatlar lisesi olmak üzere toplamda 466 öğrencimiz çeşitli okullara yerleşti. Tüm okullarımızda açtığımız desteleme ve yetiştirme kursları, takviye ve etütler, idareci ve öğretmenlerin yoğun çalışmaları neticesinde bu başarı sağlanmıştır” ifadelerini kullandı.
Eğitim yatırımları hakkında da bilgi veren Bozyel, “2016-2017 eğitim öğretim yılında yatırım programına alınan 24 derslikli ve 300 kapasiteli pansiyon ve spor kompleksi ile atölye binalarıyla dev bir liseye kavuşacağız. İlçemizde bu yıl 24 derslik ve 200 kişilik imam hatip lisesi ve 8 derslik ve 200 kişilik pansiyonlu Said Nursi İmam Hatip Ortaokulumuzda yeni binasında hizmete başlamıştır. Ayrıca yıllardır okul sıkıntısı yaşayan köylerimizde de aciliyet sırasına göre Dağdibi köyümüze 12 derslikli ilk ve ortaokul yapılacaktır. Bu yatırımların ilçemize gelmesinde katkısı olan tüm siyasi ve devlet büyüklerimize, emeği geçen herkese teşekkür ederim. Eğitim çıtamızı yükseltmek adına her zaman daha iyi yerlere gelmek için çalışmalarımızı aralıksız sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Amasya Oluz Höyük’te Fenikelilerin izine rastlandı: İnsan başlı cam boncuklar ve küpten bebek mezarları bulundu Amasya’daki Oluz Höyük kazısında antik çağda Doğu Akdeniz’den tüm Akdeniz kıyılarına yayılan Fenikelilerin izlerine rastlandı. Fenikelilerin ünlü şehir devleti Kartaca’dan gelmiş insan başlı cam boncuklar ve Fenike tipi bebek mezarları bulduklarını açıklayan Kazı Başkanı Prof. Dr. Şevket Dönmez, "Küpler içine yerleştirilmiş sayıları 8’i bulan bebek ve cenin mezarları Anadolu’da hiçbir yerde yok" dedi. Kazılar 2007 yılında başlamıştı Oluz Höyük kazısında 19 yıl geride kalırken İstanbul Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dönmez, 10 katman belirledikleri Oluz Höyük’ün 6 bin 500 yıl önceye dayanan bir kitap sayfası gibi olduğunu anlatarak; Pers, Frig, Hitit dönemlerine ait saray ve tapınaklarla, mimari kalıntılar bulduklarını söyledi. "Küpten bebek mezarları Anadolu’da hiçbir yerde yok" Keşfedilen Kubaba kutsal alanında çok önemli bağlantılara ulaştıklarına dikkat çeken Prof. Dr. Dönmez, "Keşfettiğimiz tapınağın plan şemasına baktığımız zaman bize Arami, Fenike tapınaklarını, ince uzun, megaroid planda bir tapınağın planının ortaya çıktığını gösterdi. Fenikeliler Doğu Akdeniz’de yaşamış, Sami kökenli bir antik topluluk. Bunların Orta Anadolu’ya kadar gelmiş olmaları bizi gerçekten şaşırtıyor. Kartaca’dan gelmiş insan başlı cam boncuklar var. Fenike tipi mezarlar var. En ilginci bebek mezarları var. Küpler içine yerleştirilmiş sayıları 8’i bulan bebek ve cenin mezarları Anadolu’da hiçbir yerde yok, görmüyoruz. Aralarında mesafe olacak şekilde konumlandırılarak gömülmüş" diye konuştu. Mezarlarla ilgili ilk değerlendirmelerde bebeklerin Fenike geleneğinde kurban edildiğini yada ölü doğsa bile bu şekilde gömüldüğünü düşündüklerini aktaran Şevket Dönmez, "Belki de çocukların kurban edildiği bir kültürden bahsedebiliriz. Fenike dünyasında çok yaygın olan ‘Tofed’ dediğimiz kurban edilmiş çocukların Anadolu’daki mezarlarıyla da karşılaşmış olabiliriz. Bunun bilimsel teyidinin yapılması ancak antropolojik değerlendirmelerle olacaktır" şeklinde konuştu. 3 bine yakın eser teslim edildi Dönmez, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın uyguladığı Geleceğe Miras Projesi çerçevesinde süren kazılarda gün yüzüne çıkan 3 bine yakın eseri Amasya Müzesi’ne teslim ettiklerini sözlerine ekledi.
Ağrı Patnos’ta karla mücadele devam ediyor Ağrı’nın Patnos ilçesinde etkili olan yoğun kar yağışı, özellikle kırsal bölgelerde hayatı olumsuz etkiledi. Günlerdir aralıksız devam eden kar yağışı nedeniyle kapanan köy yolları, Patnos Kaymakamlığı koordinesinde İlçe Özel İdaresi ekiplerinin yoğun çalışmaları sonucu tamamen ulaşıma açıldı. Patnos Kaymakamlığına bağlı İlçe Özel İdaresi ekipleri, İlçe Özel İdaresi Müdürü Gündoğdu Kısa koordinasyonunda zorlu hava şartlarına rağmen gece gündüz demeden sahada görev yaptı. Kar kalınlığının yer yer yüksek seviyelere ulaştığı köy yollarında iş makineleriyle yürütülen çalışmalar sayesinde vatandaşların ulaşım sorunu kısa sürede çözüme kavuşturuldu. Ekipler, sadece ana köy yollarında değil, mezra ve bağlantı yollarında da kapsamlı bir çalışma gerçekleştirerek ulaşımın aksamaması için büyük çaba sarf etti. Özellikle acil durumlar, hasta ve yaşlı vatandaşların mağduriyet yaşamaması adına çalışmaların öncelikli olarak sürdürüldüğü belirtildi. Yetkililer, kış mevsimi boyunca kar yağışının etkisini sürdürebileceğini belirterek vatandaşlardan dikkatli olmalarını istedi. İlçe Özel İdaresi ekiplerinin, olası yeni kar yağışlarına karşı hazır beklediği ve karla mücadele çalışmalarının aralıksız devam edeceği ifade edildi. Patnos’ta yürütülen bu özverili çalışmalar, vatandaşlar tarafından memnuniyetle karşılanırken, kırsalda yaşayan vatandaşlar emeği geçen tüm ekiplere teşekkür etti.