GENEL - 20 Mart 2021 Cumartesi 14:54

Varto’yu Güzelleştirme Kültür ve Dayanışma Derneğinin 2. olağan genel kurul kongresi yapıldı

A
A
A
Varto’yu Güzelleştirme Kültür ve Dayanışma Derneğinin 2. olağan genel kurul kongresi yapıldı

Muş’un Varto ilçesinde Varto’yu Güzelleştirme Kültür ve Dayanışma Derneğinin 2.

Muş’un Varto ilçesinde Varto’yu Güzelleştirme Kültür ve Dayanışma Derneğinin 2. olağan genel kurul kongresi yapıldı.


Varto Dernekleri Federasyonu (VADEF) bünyesinde kurulan Varto’yu Güzelleştirme Kültür ve Dayanışma Derneğinin olağan genel kurul kongresi gerçekleştirildi. Yeterli çoğunluk sağlanmasının ardından, kongre de gündem maddeleri açıklanmasının ardında divan kurulu teşekkülü sağlandı. Faaliyet raporları Başkan Yıldırım Beyazgül tarafından okundu. Açılış konuşmasını yapan Beyazgül, iş ve eğitimle ilgili projeler hakkında katılımcılara öneriler sundu. Kongrede yapılan konuşmaların ardından faaliyet ve mali rapor okundu. Tek liste ile gidilen kongrede mevcut başkan Yıldırım Beyazgül, yeniden başkan oldu. Seçimlerin ardından tebrikleri kabul eden yeni başkan Beyzagül katılan üyelere teşekkür etti. Zorlu bir süreçten geçtiklerini ifade eden Beyazgül, Varto halkının kendilerine destek vermesi kendilerine güç ve moral katacağını belirtti. Kongreye Başkan Yıldırım Beyazgül, dernek üyeleri ile siyasi parti temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.


Varto’yu Güzelleştirme Kültür ve Dayanışma Derneği Başkan Nusrettin Özerin korona virüs hastalığına yakalanmasından dolayı yaklaşık 2 ay önce başkanlık görevini geçici olarak yönetim kurulu üyesi Yıldırım Beyazgül yürütüyordu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Amasya Asırlık son değirmen devletin desteğiyle ayakta Amasya’nın Gümüşhacıköy ilçesinde bulunan 100 yıllık su değirmeni, devletin desteğiyle yapılan restorasyon çalışmasıyla ayakta kalarak yeni yüzyıla tutundu. 60 yaşındaki Yaşar Dokgöz’ün emeğiyle tahılları öğüten asırlık değirmen, bu geleneğin yöredeki son örneği olarak zamana direniyor. Kadim geleneğin bölgede ayakta duran tek temsilcisi İlçe merkezine 2 kilometre mesafedeki Sekü köyünde Yedi Değirmenler mevkiinde bulunan asırlık su değirmeni, bu kadim geleneğin bölgede ayakta duran tek temsilcisi olarak kayıtlara geçti. Dereden sağlanan suyun gücüyle çevirdiği taşa dökülen tahılları öğüten değirmen Gümüşhacıköy Kaymakamlığı’nın 2017 yılında yaptırdığı restorasyon çalışmasıyla elden geçirilerek hizmet vermeyi sürdürdü. Çocukluğundan bu yana aile yadigarı değirmende çalıştığını belirten değirmenci Yaşar Dokgöz, “Mesleği babamdan öğrendim. Buğday, arpa, mısır gibi tahılları burada öğütüyoruz. Faaliyetleri durmuştu. Onarıma ihtiyacı vardı. Gümüşhacıköy Kaymakamlığı ve Amasya İl Özel İdaresi’nin desteğiyle restore edildi. 7 yıldır tıkır tıkır çalışıyor” dedi. Komşu illerden de müşteri geliyor Çevre köyler, ilçeler ve komşu illerden bile müşterilerinin bulunduğunu anlatan evli, 3 çocuk ve 7 torun sahibi Dokgöz, “Duyanlar geliyor. Kimi un alıyor. Kimisi öğütmek için buğday getiriyor. Öğütüp gönderiyoruz. Müşterilerimize, dostlarımıza kapımız her zaman açık” diye konuştu. Yörede yetiştirilen Üveyik buğdayından üretilen unu müşterilerine tavsiye eden Dokgöz’ün tek yardımcısı ise 40 yıllık hayat arkadaşı eşi Nuran Dokgöz. Dokgöz çiftçi, geçimlerini sağladıkları asırlık değirmende yaşamlarını sürdürüyor.