YEREL HABERLER - 16 Mart 2012 Cuma 14:13

NİĞDE’DE KADIN ÇİFTÇİLER YARIŞTI

A
A
A
NİĞDE’DE KADIN ÇİFTÇİLER YARIŞTI

Kadın Çiftçiler Yarışıyor Bilgi ve Proje Yarışması Niğde’de yapıldı. Yarışmanın birinciliğini Çamardı ilçesinden Gülşen Güngördü elde etti.
Niğde İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından kırsal kesimde yaşayan kadın çiftçilerin birbirleriyle kaynaşmaları, kendilerine güven sağlamaları, sosyal bir aktivitede bulunmaları, eğitim çalışmaları sonuçlarının ve tarımsal konulardaki performanslarının değerlendirilmesi amacıyla yapılan "Kadın Çiftçiler Yarışıyor Bilgi ve Proje Yarışması"nda birinciliği Çamardı ilçesinden Gülşen Güngördü kazandı.
İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü toplantı salonunda yapılan yarışma öncesinde 1-3 Kasım 2011 tarihlerinde Konya’da yapılan Bölgesel Kadın Çalıştayı’na katılarak Niğde’yi başarılı bir şekilde temsil eden kadın çiftçilere İl Müdürü Nizamettin Bilhan tarafından plaket verildi.
İl Müdürü Bilhan yaptığı konuşmasında, “Bugün Niğde’de düzenlemekte olduğumuz yarışmaya Merkez Alay ve Gümüşler kasabalarından, Altunhisar Altunova Köyünden, Bor- Kızılca Kasabasından, Çamardı Merkez ve Yeniköy köyünden, Çiftlik Merkez ve Divarlı kasabasından ve Ulukışla Ovacık köyünden daha önce kadın çiftçi eğitimi programlarına katılmış olan kadın çiftçilerimiz yarışacaklar”dedi.
Bilhan, “Yarışma sonunda il birincisi olacak kadın çiftçimiz tarafından hazırlanacak olan uygulanabilir, özgün, izlenebilir, sürdürülebilir, doğayı ve çevreyi gözetebilir bir tarımsal proje istenmektedir. Bu proje Türkiye finalinde değerlendirilecek ve Türkiye birincisi ve ikincisi olan yarışmacıların projelerine 50 bin lira mali destek sağlanacak. Ayrıca birinci olacak kadın çiftçimiz Niğde’yi bölge finalinde temsil etmek üzere 18 Nisan da Osmaniye ilindeki bölge finalinde yarışacak. Türkiye finali ise daha sonra Çanakkale’de yapılacak” diye konuştu.
Yarışmaya Merkez Alay ve Gümüşler kasabalarından, Altunhisar Altunova Köyünden, Bor- Kızılca Kasabasından, Çamardı Merkez ve Yeniköy köyünden, Çiftlik Merkez ve Divarlı kasabasından ve Ulukışla Ovacık köyünden daha önce kadın çiftçi eğitimi programlarına katılmış olan birer kadın yarışmacı katıldı. Ev Ekonomisi, Gıdaların Çeşitli Yöntemlerle Muhafaza Edilmesi ve diğer tarımsal konularda 15 sorunun sorulduğu yarışmada 15 sorunun 9’unu doğru cevaplandıran Çamardı Merkezden Gülşen Güngördü birinciliği elde ederek 18 Nisan’da Osmaniyede yapılacak olan bölge finalinde Niğde’yi temsil etmeye hak kazandı.
Yarışmada ikinciliği Gümüşler Kasabasından Dilek Ağırkan, üçüncülüğü ise Çiftlik Divarlı Kasabasından Döndü Cullaz elde etti. Yarışma sonunda 1.ye Cumhuriyet Altını, ikinciye yarım altın 3. yarışmacıya da çeyrek altın verilirken bütün yarışmacılara da sponsorlar tarafından çeşitli hediyeler ile katılım belgeleri verildi.
Yarışma sonunda İl Müdürü Nizamettin Bilhan tarafından yarışmacılara verilen hediyelerin finansmanını sağlayan Ziraat Odası Başkanlığı, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanlığı, Süt Üreticileri Birliği Başkanlığı, Koyun Keçi yetiştiricileri Birliği Başkanlığı ve Ziraat Mühendisleri Odası Niğde İl Temsilciliği yetkililerine katkılarından dolayı teşekkür belgesi takdim edildi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin Başkan Seçer: "Gelecek sezon Süper Lig’e uygun, güçlü bir kadro ve teknik yapıyla mücadele edeceğiz" Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, gelecek sezon Süper Lig’e uygun, güçlü bir kadro ve teknik yapıyla mücadele edeceklerini söyledi. Türkiye Basketbol Ligi play-off final mücadelesinde Sigortam Net’i geçen Mersin Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü (MSK) şampiyon olarak Süper Lig’e çıktı. Basketbolcuların sevincine ortak olan Başkan Seçer, MSK’nın Mersin’i Süper Lig’de en iyi şekilde temsil edeceğini belirtti. Oldukça mücadeleli bir sezon geçirdiklerini ifade eden Seçer, "Aslında sezon başında takım biraz formsuzdu, ilerleyen günlerde antrenör değişikliğiyle ivme kazandı ve sonuç itibariyle Süper Lig’e çıktı" dedi. Gelecek sezon Süper Lig’e uygun, güçlü bir kadro ve teknik yapıyla mücadele edeceklerine dile getiren Seçer, "Gelecek sezon Mersinlilere çok zevkli maçlar izleteceğiz. Mersinimize ve takımımıza hayırlı olsun. Tüm sporcuları, teknik heyeti ve emeği geçen herkesi kutluyoruz" diye konuştu. "Mersin halkı bu şampiyonluğu hak etti" Başantrenör Can Sevim ise şampiyonluğu Mersin halkına armağan etti. Sezon boyunca kendilerini yalnız bırakmayan taraftarların şampiyonlukta önemli katkısı olduğunu belirten Sevim, "Mersin halkı bu şampiyonluğu hak etti. Bizi inanılmaz şekilde desteklediler. Sonunda da şampiyonluk geldi. Seneye takımımızı ve şehrimizi Süper Lig’de temsil edeceğiz. Hedeflerimiz büyük ve daha da büyük hedeflere ulaşacak gücümüz var. Adım adım gideceğiz. Daha yolun başındayız. Bu sadece bu yıl için bir hedefti. Seneye hedeflerimiz bambaşka olacak. Umarım hepsine teker teker ulaşacağız" dedi. Başta Başkan Seçer olmak üzere kulüp yöneticileri ve teknik ekibe teşekkür eden Sevim, “Sonuç olarak bu iş tek bir kişinin işi değil. Hep beraber aynı hedefe doğru gittiğin zaman başarılı olabiliyorsun. Herkes bu emeği ve özveriyi ortaya koydu. Herkes bu takım için gecesini gündüzüne kattı. Sonunda şampiyon olduk" ifadelerini kullandı.
Kars Doğu Anadolu’nun ilk özel müzesi Kars’ta Kars’ta bulunan Doğu Anadolu Bölgesi’nin ilk özel açık hava müzesi görenleri mest ediyor. Yaklaşık 200 yılık tarım aletlerinin de yer aldığı müze de bulunan 5 taş ev ise ziyaretçilerine köy ortamında konaklama imkanı sunuyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Müzeler Dairesi Başkanlığının 22.12.2023 tarih ve 4565487 sayılı yazısıyla onaylanan açık hava müzesi Kars turizmine de farklı bir ivme kazandırdı. Kars’ın Selim ilçesine bağlı Koşapınar köyündeki 5 eski ahşap evin taş ev olarak yapılarak ziyaret uygun hale getirilmesi ile yıllar önce kullanılan eşyalarla süslenen köy evlerinde ağırlanan turistleri de adeta zaman da yolculuğa çıkıyor. Projeye bilimsel destek sağlayan öğretim görevlisi Murat Kılıçbey, Doğu Ekspresi ile ivme kazanan turizme alternatif olarak hem köy hayatı ile kültürünü tanıtmak hem de turist sayısını artırarak ekonomiye katkı sunmak için "Çiftlik Turizmi" projesini hayata geçirmiş oldu. “Doğu Anadolu Bölgesi’nde ilk özel müze” Doğu Anadolu Bölge’nin ilk ve tek açık hava müzesinin Kars’ta olduğuna dikkat çeken Koşapınar Açık Hava Müzesi Proje destekçisi Nazmi Karaman, "Kars’ın Selim ilçesi Koşapınar köyündeyiz, Doğanın Taş Evleri diğer adıyla Koşapınar Açık Hava Müzesindeyiz. Buradaki amacımız; buraya gelen misafirlerimize köy deneyimi yaşatmaktır. Burada konaklamamız, köy yaşantımız ile kahvaltımız var, hediyelik eşya satışımız da mevcuttur. Hafta sonu günübirlik açıyoruz, gelen misafirlerimiz gelip dolaşsınlar diye. Ayrıca yut içi ve yurt dışından gelen misafirlerimiz de konaklayabiliyor. Müze sergi salonumuzda da; eski tarım aletlerini sergileyerek etnografya müzesi yaptık. Gelen misafirlerimizin hoşuna gidiyor. Yaptığımız araştırmada da Doğu’da tarım müzesi olarak tekiz" dedi. Karaman, "İnsanların köy yerine geldikleri için köy yaşantısı bekliyorlar. Biz de onlara köy yaşantısını sunarak, köy kahvaltısı, açık hava müzesinin gezisi sunarak ailecek bahçede gezebiliyorlar. O yüzden çok güzel oluyor. Köy yaşantısını da burada uygulamalı olarak misafirlerimize sunuyoruz. Bostan alanlarımızda çeşitli bitkilerin dikimini gösteriyoruz, at bindiriyoruz, ok attırıyoruz, gezmek isteyen misafirleri de köydeki akrabalarımızla tanıştırarak, yabancı misafirlere de trekking yaptırıyoruz" diye konuştu. Öte yandan Koşapınar Açık Hava Müzesi özellikle şehir hayatında yetişen genç kuşağında geçmişle bağ kurmasına fırsat veren ve köy hayatını deneyimlemesi sağlanıyor. Müze yurt içinden ve yurt dışında gelen misafirlerine konaklama imkanı da sağlıyor.
İzmir Genç beyinlere bilişim ödülü Yaşar üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği, Yazılım Mühendisliği ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğrencileri tarafından geliştirilen iki mezuniyet projesi, bu yıl 13’üncüsü düzenlenen "Genç Beyinler Yeni Fikirler (GBYF) Bitirme Projeleri Sergi Yarışması"nda büyük başarı gösterdi. Yapay zeka ile çekişmeli üretken ağlar kullanılarak sentetik EKG üreterek hastalara teşhis koyan cihaz projesi ve dil engellerini aşarak iletişim sağlamayı amaçlayan mobil uygulama projesi yarışmada ilgi çekti. İzmir’de 2012 yılından beri Dokuz Eylül Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, Batı Anadolu Bilişim ve Elektronik Bölgesel İnovasyon Merkezi (Batı-BİNOM), Ege Üniversitesi Bilim-Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (EBİLTEM) ve Türkiye Bilişim Derneği’nin öncülüğünde düzenlenen “Genç Beyinler Yeni Fikirler (GBYF)”, öğrenci projelerini ödüllendirmeye devam ediyor. Yaşar Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği, Yazılım Mühendisliği ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğrencilerinin yapay zeka ile çekişmeli üretken ağlar kullanılarak sentetik EKG üreterek hastalara teşhis koyan cihaz projesi “GBYF Bitirme Projeleri Sergi Yarışması” Akademik ve Diğer Bilişim Uygulamaları kategorisinde birinci, dil engellerini aşarak iletişim sağlamayı amaçlayan mobil uygulama GoLinguistic projesi ise üçüncü oldu. 100 hastadan 98’ine doğru teşhis Çekişmeli Üretken Ağlar Kullanılarak Sentetik EKG Sinyalleri Üretilmesi projesini; proje yürütücüsü Yaşar Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği öğrencileri Çağrı Kandıralı ve Talat Berent, Yazılım Mühendisliği öğrencileri Mehmet Kocagöz ve Kaan Burulday geliştirdi. Projenin akademik danışmanlığını Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Nalan Özkurt ve Yazılım Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Korhan Karabulut yürüttü. Yapay zeka ile resim üretmek amacıyla kullanılan çekişmeli üretken ağlar (GAN) kullanılarak sentetik EKG sinyalleri üretilen projede, erken tespit edilmezse felç, emboli hatta ölüme sebep olabilecek bir kalp rahatsızlığı olan kalp ritim bozukluğu (atriyal fibrilasyon) konusu seçildi. Kalp ritim bozukluğu hastalığına sahip gerçek hastalardan toplanan veri kullanılarak istenilen sayıda EKG sinyali üretildi ve aritmi tespiti yazılımı eğitildi. Çalışma sonunda, sentetik sinyaller ile model eğitildikten sonra kalp ritim bozukluğunun tespit başarı oranının öncesine oranla yüzde 20’den fazla artarak yüzde 98,7 başarı oranı yakalandı. Bu, oluşturulan modelin her 100 hastadan en az 98’ine doğru teşhis koyduğu anlamına geliyor. Ayrıca, TÜBİTAK 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı tarafından desteklenmeye hak kazanan proje, alınan maddi destek ile geliştiriliyor. Konuşulanları gerçek zamanlı tercüme ediyor Yaşar Üniversitesi Yazılım Mühendisliği Bölümü öğrencileri Berkay Akar, Atakan Doğan ve Bilgisayar Mühendisliği öğrencileri Doğa Nur Gülsoy ve Duru Uça tarafından geliştirilen GoLinguistic mobil uygulaması, yenilikçi ses teknolojisi ve multimedya ifadeleri aracılığıyla kullanıcıların farklı kültürler arasında kolayca bağ kurmasını ve kendilerini ifade etmesini sağlıyor. Danışmanlığını Bilgisayar Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Hasan Koltuksuz ve Yazılım Mühendisliği Dr. Öğretim Üyesi Üyesi Kazım Erdoğdu’nun yaptığı mobil uygulama, kullanıcıların seslerini gerçek zamanlı olarak tercüme ederek, konuşan kişinin kendi sesiyle çeviriyi karşı tarafa ileten doğal ve çok dilli sesli sohbetler sunuyor. Bu sayede tüm katılımcılar, anında ve etkili bir şekilde iletişim kurabiliyor. Web platformu ise fotoğraf, video ve yazılar üzerinde çalışarak, verilen medyanın üzerindeki dudak hareketlerine metni senkronize ediyor. Bu özellik, görsel materyallerin dinamik konuşma ifadelerine dönüştürülmesini sağlıyor.