YEREL HABERLER - 12 Ocak 2012 Perşembe 13:41

ORDU`DA DOĞALGAZA İLGİSİZ KALDI

A
A
A
ORDU`DA DOĞALGAZA İLGİSİZ KALDI

Ordu’da doğalgaz çalışmalarının aşamalarını gözden geçirmek, mevcut sorunlara çözüm üretilmesi amacıyla Vali Orhan Düzgün’ün başkanlığında bir toplantı gerçekleştirildi.
Valilik Meclis Salonu’nda yapılan toplantıya, Vali Orhan Düzgün, Vali Yardımcısı Mahmut Ağbal, Muhtarlar Derneği Başkanı Hüseyin Akdeniz, Fındıkgaz İşletme Şefi Doğan Gürler, bazı daire müdürleri ile mahalle muhtarları katıldı.
Toplantının amacıyla ilgili bilgi veren Vali Orhan Düzgün, birkaç yıldır süren doğalgaz çalışmalarında dağıtım işini üstlenen Fındıkgaz firmasının bugüne kadar yaptığı çalışmalar ile bundan sonraki hedeflerinin değerlendirileceğini, vatandaşlardan gelen taleplerin ele alınacağını belirtti. Kamu kurumlarının süratle doğalgaza geçmeleri konusunda ciddi bir çalışma başlattıklarını belirten Vali Düzgün, "İlimizdeki hava kirliliğinin engellenmesi ve kamu kurumlarının yakıt giderlerinin düşürülmesi adına doğalgaza geçilmesinin çok önemli görüyoruz. Bu nedenle kamu kuruluşlarımızın bir an önce doğalgazlı ısınmaya geçmeleri konusunda daha önce bir genelge yayınlamıştım. Aylık takip toplantılarında da zaman zaman bunun takibini yapıyoruz. İlimizde pek çok kamu kurum ve kuruluşu geçtiğimiz bir yıl içerisinde doğalgazla ısınmaya başladı. Hızla da bütün kurumlarımız resmi daireler, okullarımız, sağlık teşkilatlarımız olmak üzere bu çalışmalarına devam ediyorlar" diye konuştu.
DOĞALGAZ KULLANIMI AZ
Ordu’da yürütülen doğalgaz çalışmaları hakkında bilgi veren Fındıkgaz İşletme Şefi Doğan Gürler, Ordu’da 2008 yılında doğalgaz altyapı çalışmalarına başlandığını, o günden bu yana 13 km çelik hat, 120 km doğalgaz borusu, 44 km bina bağlantısı servis hattı döşendiğini, 4 Bin binaya servis kutusu imalatı gerçekleştirdiklerini ve bütün bunlar için yaklaşık 16 milyon TL yatırım yaptıklarını belirtti.
Yapılan yatırımlara göre Ordu’da doğalgaz kullanımının az olduğunu ifade eden Gürler, "31 Bin 700 dairenin önünden şebekemizi geçirmiş bulunmaktayız. Ancak buna paralel ulaştığımız abone sayısı 15 bin seviyesinde. Bunun da yaklaşık 11 Bin 500’ü aktif olarak doğalgaz kullanıyor. Bunu diğer illerdeki doğalgaz kullanım oranları ile kıyasladığımız zaman yüzde 47 seviyesindeyiz. Yatırımcı firma olarak bizim beklentilerimizin biraz altında" şeklinde konuştu.
Ordu’nun en ucuz doğalgaz kullanan illerden birisi olduğunu da söyleyen Gürler, şöyle devam etti: "Fındıkgaz dağıtım firması olarak büyük bir firmayız. 8 yıl boyunca Ordu’da sıfır karla devletten aldığımız birim fiyatın üzerinden herhangi bir kar koymadan doğalgazı sağlıyoruz. Ordu, Türkiye’ye ulaşan doğalgazda 61 il içinde en ucuz doğalgaz kullanan illerden bir tanesidir. Özellikle resmi kurumların doğalgaza dönüşümlerinde önemli yol kat ettik. Ancak yatırımlarımızın artması ve bu taleplerin artması ile beraber biz de dağıtım firması olarak çalışmamıza daha da hız vereceğiz. Beklentimiz doğalgaz kullanımını artırmak. 30 bin daireye ulaşmışız 11 bin daire gaz kullanıyor. En büyük sıkıntımız talepteki azlık. Resmi kurumlarda doğalgaza geçmeyen çok az kurum kaldı. Bu işin bir de ekonomik boyutu var. Şuan Ordu’daki tüketimden çıkarttığımız sonuç, bir dairenin 1 yıl içerisinde doğalgazdan sağladığı tasarruf Bin TL seviyesinde. Resmi kurumlarda bu oran daha fazla."
"DOĞALGAZ BAĞLATMANIN MALİYETİ YÜKSEK"
Öte yandan Ordu Makine Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Onur, Ordu’da bir eve doğalgaz bağlatmanın maliyetinin oldukça yüksek olduğuna dikkat çekti. Maliyet yüksekliğinin Orduluları doğalgaz kullanımı konusunda çekimser bıraktığını vurgulayan Oda Başkanı Mehmet Onur, "Doğalgaz firması, gazı kapıya kadar getirir, bu onun görevi. Ancak kapıya gelen doğalgazı eve bağlatmak konut sahibinin işi. Bir dairede eğer banyo ve mutfakta sıcak su için doğalgaz bağlatmak isterseniz bunun maliyeti 2 bin lira. Ama evin geneline hem ısınma hem su ısıtma amaçlı doğalgaz bağlatmanın maliyeti ise 5-6 bin lirayı buluyor. Maliyet yüksek olduğu için Ordu’da aktif doğalgaz abone sayısı düşük görünüyor" dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muş Doğaseverlerden Mehmetcan Bağları’na doğa yürüyüşü Muş’ta sosyal medya platformları aracılığıyla bir araya gelen doğaseverler, kentin ünlü Mehmetcan Bağları’na doğa yürüyüşü düzenledi. Katılımın yoğun olduğu etkinlikte doğa tutkunları, şehrin doğal güzelliklerini keşfetti. Muş Kültür Sanat Spor ve Doğa Derneği tarafından Muş’un meşhur Mehmetcan Bağları’na gezi düzenlendi. Sosyal medya platformları üzerinden bir araya gelen katılımcılar, doğanın eşsiz güzelliğinin tadını çıkarırken, aynı zamanda şehrin tarihi ve kültürel değerlerini de yakından tanıma fırsatı buldu. Gezi boyunca dernek yetkilileri, katılımcılara Muş’un tarihi ve kültürel mirası hakkında bilgiler verdi. Muş Kültür Sanat Spor ve Doğa Derneği Başkanı Ufuk Bayrak, bölgenin doğal güzelliklerini koruma ve daha fazla kişiye tanıtma konusunda kararlı olduklarını dile getirerek, “Dernek olarak geçmiş yıllardan beri tarihi mekân gezileri ve doğa yürüyüşleri düzenliyoruz. Bugün de onlardan birini yapmış bulunmaktayız. Sosyal medya hesabımızdan duyuru yapıyoruz. Duyuruya iştirak eden katılımcılarla beraber Muş’un özellikle bağlarını geziyoruz. Muş’ta bulunan özellikle öğrenci ve memur kesimin Muş’u tanıması ve değerlerimizin farkına varmaları için bu gezileri düzenliyoruz. Bugün de sabah 10 gibi tarihi Ulu Cami önünde buluştuk. Oradan hareketle şu anda Mehmetcan Bağları dediğimiz bölgeye geldik. Bölgemiz gerçekten meyve ağaçlarıyla, üzüm bağlarıyla meşhur bir bölgedir” dedi.
İstanbul TFF, Süper Lig’de 37. haftanın VAR kayıtlarını açıkladı Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Trendyol Süper Lig’in 37. haftasında oynanan karşılaşmaların VAR kayıtlarını açıkladı. TFF, Süper Lig’in 37. haftasında oynanan 4 karşılaşmanın Video Yardımcı Hakem (VAR) kayıtlarını Youtube hesabından ses ve görüntülü olarak paylaştı. Videoda yer alan maçlar ve alınan kararlar şöyle: - İstanbulspor - Sivasspor müsabakasının 64. dakikasında köşe vuruşu sonrası hakem Ömer Faruk Turtay, elle oynama belirleyerek penaltı noktasını gösterdi. VAR’dan gelen uyarı sonrası pozisyonu izleyen Turtay, penaltıyı iptal ederek köşe vuruşu kararı verdi. - Beşiktaş - Hatayspor maçının 90+3. dakikasında ev sahibi ekibin köşe vuruşu sonrası ceza sahasında Salih Uçan’a yapılan müdahale için VAR, potansiyel penaltı kararı için hakem Cihan Aydın’a uyarıda bulundu. Pozisyonu izleyen Aydın, Beşiktaş lehine penaltı noktasını gösterdi. - Gaziantep FK - Fatih Karagümrük karşılaşmasının 53. dakikasında Ceccherini’nin Markovic’e yaptığı müdahale sonrası hakem Zorbay Küçük sarı kart gösterdi. VAR uyarısıyla kenara gelerek pozisyonu izleyen Küçük, sarı kartı iptal ederek Ceccherini’yi kırmızı kartla oyun dışına gönderdi. - Kayserispor - Konyaspor mücadelesinin 14. dakikasında duran topta Uğurcan’ın yerde kalması sonrası VAR hakem Halil Umut Meler’e uyarıda bulundu. Pozisyonu izleyen Meler, Duckens Nazon’un kural dışı hareketi nedeniyle direkt kırmızı kart gösterdi.