- 18 Aralık 2021 Cumartesi 10:30

Kızılay Ordu’da gönüllere dokunmaya devam ediyor

A
A
A
Kızılay Ordu’da gönüllere dokunmaya devam ediyor

Türkiye’nin dört bir yanında vatandaşların kan ihtiyacını karşılayan Türk Kızılay’ı sadece kan bağışı çalışmaları ile değil vatandaşlara yaptığı nakdi, erzak, eşya ve ev yardımları ile de gönüllere dokunuyor.

Türkiye’nin dört bir yanında vatandaşların kan ihtiyacını karşılayan Türk Kızılay’ı sadece kan bağışı çalışmaları ile değil vatandaşlara yaptığı nakdi, erzak, eşya ve ev yardımları ile de gönüllere dokunuyor.


Ordu’da Kızılay yıl boyunca yardımlarını kesintisiz sürdürdü. Bu kapsamda yangında evini kaybeden veya evinde hasar oluşan bu durumdan da yanabilecek durumda olmayan evleri onardı, ihtiyaç sahiplerine erzak, mobilya, kıyafet, yiyecek yardımları yaptı.


Kızılay’ın Ordu’daki 1 yıllık çalışmaları Kızılay Ordu Şubesi Başkanı Fatma Birnur Enginyurt anlattı. Fatma Birnur Enginyurt Ordu ilinin tüm illerine yardım eli uzatmak için tüm ilçelerde teşkilatlanmaların tamamlandığını ifade etti.


Altınordu ilçesinde sabit bir kan alma birimi oluşturulduğunu belirten Enginyurt, “Daha önceleri orada çadırımız bulunuyordu. Çadır hem görüntü itibarıyla hem de sadece yaz aylarında yaz aylarında hizmet verebiliyorduk, şimdi kalıcı daha güzel sabit bir noktamız oldu. Bu yüzden de desteklerinden dolayı Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’e teşekkür ediyoruz” dedi.



"Ordu’da Kan stokları alarm veriyor"


“Bağışlarımız çok az. Biz Ordu’da günlük 100 civarında hastanın kan türevi ihtiyacını karşılıyoruz ve artık bu talebi karşılamakta zorlanıyoruz. Hastalarımızı mağdur etmememiz gerekiyor çünkü kan ihtiyacı karşılanmazsa ölümle sonuçlana biliyor” diyerek kan stoklarının alarm verdiğine dikkat çeken Enginyurt, kan bağışı yapmaları konusunda vatandaşlara çağrıda bulundu.


Enginyurt, Kızılay olarak vatandaşların ihtiyaçlarının da giderilmesi konusunda yarımların yapıldığını söyledi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kırşehir Anaokulu öğrencileri çevre bilinci projesiyle erken yaşta tasarruf öğreniyor Kırşehir’de anaokulu öğrencileri, Avrupa Birliği destekli eTwinning projesi kapsamında çevre bilinci, geri dönüşüm ve tasarruf konularında hem teorik hem uygulamalı eğitim alıyor. "Water Drops Return" adlı proje ile sürdürülebilir yaşam alışkanlıkları küçük yaşta kazandırılıyor. Cumhuriyet Anaokulu öğrencilerinin yer aldığı projede, çocuklara çevre bilinci görsel materyaller ve uygulamalı etkinliklerle anlatılıyor. Eğitimlerin ardından öğrencilerin öğrendiklerini hayata geçirip geçirmedikleri ise öğretmenler tarafından farklı yöntemlerle gözlemleniyor. Okul içerisinde bilinçli olarak bırakılan çöplerin toplanması ve açık bırakılan muslukların kapatılması gibi davranışlar bu kapsamda kontrol ediliyor. Proje yürütücüsü okul öncesi öğretmeni Fırat Arslan, çocukların artık çevre sorunları ve iklim krizleriyle büyüdüğüne dikkat çekerek, "Dünya değişiyor ve en ufak etken herkesi etkiliyor. Bizim çocuklarımız da büyüdüklerinde bu sorunlarla karşı karşıya kalacak. Bu nedenle anaokulu çağında farkındalık oluşturmayı ve bunu uygulamaya dönüştürmeyi hedefliyoruz" dedi. Arslan, okulun farklı alanlarına bilinçli şekilde çöpler bıraktıklarını belirterek, "Çocukların bu çöpleri alıp almadığını gözlemliyoruz. Aynı şekilde açık bırakılan muslukları kapatıp kapatmadıklarını da kontrol ediyoruz. Böylece öğrenilen bilgilerin davranışa dönüşmesini sağlıyoruz" diye konuştu. Projeye katılan öğrencilerden Asu Ceren Aydın, sabun kullanırken musluğu açık bırakmaması gerektiğini öğrendiğini ifade ederken, Simay Arslan ise sokakta gördüğü çöpleri çöp kutusuna atmayı ve tasarruflu olmayı öğrendiğini söyledi. Kırşehir’de yürütülen proje ile çocukların erken yaşta çevreye duyarlı bireyler olarak yetişmesi hedefleniyor. (EÖ-AG-
Kastamonu Türkiye’nin ilk ekolojik marketinde vatandaşlara ekşili pilav ikramı Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından pilot il olarak belirlenerek kurulan ekolojik markette vatandaşlara coğrafi işaretli siyezle yapılan İhsangazi ekşili pilav ikram edildi. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından pilot il olarak belirlenen Kastamonu’da kurulan ilk ’ekolojik market’ faaliyetlerine devam ediyor. Kastamonu il merkezinde hizmet veren Türkiy’nin ilk ekolojik marketind, coğrafi işaretli siyezden yapılan İhsangazi ekşili pilav yapılarak vatandaşlara ikram edildi. Kastamonu’da faaliyet gösteren 10 kadın kooperatifin bir araya gelerek hazırladığı pilava vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Etkinliğe katılan Vali Meftun Dallı, kadın kooperatiflerinin desteklenmesinin önemine değinerek, "Tarım ve Orman Bakanımız İbrahim Yumaklı Beyefendi bu marketi ve yanındaki bu kafeyi özellikle bunun için açtılar. İnşallah, burası başarılı olacak. Başarılı olduğunda bütün Türkiye’ye örnek olup diğer illere de yaygınlaştırılacak. Sayın Bakanımız buraya örnek olması için de Kastamonu’yu bir pilot gibi seçerek yaptılar. Markette ağırlıklı olarak kadınlarımızın el emeği, göz nuru ürünler pazarlanıyor. Normal bütün piyasadaki marketler neye tabi ise burası da aynı şekilde işlem görüyor. Rekabet noktasında buranın diğer hiç kimseden bir farkı yok. Burada satılan ürünler de normal, diğer yerlerde bulunacak şeyler değil. Kadınlarımızın el emeği ürünler. Onun için Kastamonulu hemşehrilerimizi buraya gelmeyi, burayı görmeyi en azından tavsiye ediyorum" dedi. Vali Dallı, markette düzenlenecek etkinliklerle yöresel ürünlerin tanıtımına katkı sağlanmaya devam edileceğini vurguladı. Hıdırellez Günü’nde anlamlı bir etkinlik yaptıklarını dile getiren Kastamonu Sanat İşleyen Eller ve Yöresel Lezzetler Kadın Girişimcileri Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Serpil Durgut ise, "10 tane kadın kooperatifimizin burada ürünleri var. Bizim amacımız sadece Kastamonu sanatı olarak değil, bütün kadın kooperatifleri adına ve ürünleri adına böyle bir gün düzenledik Valimiz başta olmak üzere yoğun katılım oldu. Tüm Kastamonu’yu şekerli kafeye, çay, kahve içmeye bekliyoruz. Ayrıca ilerleyen günlerde kadın kooperatiflerimizin yöresel lezzetlerinin gün olarak burada bulunacağını ifade etmek isterim Sizleri de kadın emeğine destek vermek için kafemize bekliyoruz" diye konuştu.