GÜNDEM - 25 Haziran 2024 Salı 16:20

Başkan Alemdar’dan Sapanca gölü için çağrı: “İsraf olan her bir damla geleceğimiz için tehdittir”

A
A
A
Başkan Alemdar’dan Sapanca gölü için çağrı: “İsraf olan her bir damla geleceğimiz için tehdittir”

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar, şehrin en değerli içme suyu kaynağı Sapanca Gölü’nün mevsimi en sağlıklı şekilde geçirmesi ve susuzluk riskinin azaltılması için Sakaryalılara önemli bir tasarruf çağrısı yaparak, “İsraf olan her damla su geleceğimiz için risktir. Doğru su politikalarıyla koruduğumuz kaynakların bir damlasının dahi israf olmasına müsaade etmeyeceğiz” dedi.


Dünya çapında etkili olan kuraklık, mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar akıllara şehirleri besleyen su kaynaklarını getiriyor. Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) bu konuda büyük bir hassasiyetle çalışıyor. Kuraklığın Sapanca Gölü, Akçay Barajı ve yeraltı su kaynakları için risk oluşturmaması için gerekli tedbirler alındı ve tüm su kaynaklarının kullanımıyla ilgili ayrıntılı bir takip sistemi kuruldu. Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar ise su kaynaklarının “tükenebilir” olduğunu hatırlatarak vatandaşlara tasarruf çağrısında bulundu.


Sapanca Gölü’nün 31,65 metre seviyesiyle mevsim şartlarına göre iyi durumda olduğunu ifade eden Alemdar, 40 milyon metreküplük Akçay Barajı’nın ise takviye için hazır bekleyip henüz kullanılmadığını ifade etti. İsraf olan ve boşa kullanılan her bir damla suyun şehrin geleceği için büyük bir risk olduğuna dikkat çeken Başkan Alemdar, “Atalarımız bizleri nasıl düşündüyse biz de Sakarya’nın evlatlarını düşüneceğiz” vurgusu yaptı.



“Gözümüzün önüne çocuklarımız gelmeli”


Başkan Alemdar, “Bizden öncekiler nasıl bizi düşündüyse biz de Sakarya’nın bugünü ve yarınlarını düşünerek hareket etmek zorundayız. Dişlerimizi fırçalarken, arabamızı yıkarken, bahçemizi sularken her musluğu açtığımızda gözümüzün önüne evlatlarımız, torunlarımız bu şehirde yaşayacak çocuklarımız gelmeli. Atalarımız bizleri nasıl düşündüyse biz de Sakarya’nın evlatlarını düşüneceğiz. İsraf olan her damla su geleceğimiz için risktir” diye konuştu.



“Doğru su politikalarıyla israfı önleyeceğiz”


Alemdar, “Şu an için Sapanca Gölü’nün su seviyesi 31,65 metre. Sapanca Gölü’ne alternatif olan ve yıllık 40 milyon metreküp su tutma potansiyeline sahip Akçay Barajı’ndan ise henüz su çekme ihtiyacımız bulunmuyor. Doğru su politikalarıyla koruduğumuz kaynakların bir damlasının dahi israf olmasına müsaade etmeyeceğiz. Tükenebilir kaynaklarımızı tüketmeden geleceğe aktarmak için her bir vatandaşımıza görev düşüyor” şeklinde konuştu.



Başkan Alemdar’dan Sapanca gölü için çağrı: “İsraf olan her bir damla geleceğimiz için tehdittir”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara 7 ilde 7 ayrı organize suç örgütüne yönelik operasyon: 67 şüpheli yakalandı, 42’si tutuklandı İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya 7 ilde dolandırıcı, tefeci ve göçmen kaçakçısı 7 ayrı organize suç örgütüne yönelik düzenlenen operasyonlarda 67 şüphelinin yakalandığını ve 42’sinin tutuklandığını açıkladı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın paylaştığı bilgilere göre, Cumhuriyet Başsavcılıkları ile Jandarma KOM Daire Başkanlığı koordinesinde; İl Jandarma Komutanlıklarınca 7 ilde 7 ayrı organize suç örgütüne yönelik operasyonlar düzenlendi. Şüphelilerin; Denizli’de 30 ayrı iş yerinden organize şekilde hırsızlık yaptıkları, Yalova’da nitelikli dolandırıcılık suçunu organize şekilde yönettikleri, İzmir’de trafo ve enerji nakil kablosu hırsızlığı yaptıkları, Iğdır’da göçmen kaçakçılığı suçunu işledikleri ve Muğla’da tefecilik yaptıkları, Tekirdağ ve Şanlıurfa’da terör örgütüyle bağlantıları olduklarını söyleyip para talep ederek vatandaşları dolandırdıkları tespit edildi. Düzenlenen operasyonlar ile hesaplarında son 5 yıl içerisinde 251 Milyon Türk lirası hesap hareketi bulunan 67 şüpheliyi yakalandı. 42’si tutuklandı. 23’ü hakkında adli kontrol hükümleri uygulandı. Diğer 2 şüphelinin işlemleri devam ediyor. Ayrıca operasyonlar sonucu çok sayıda dijital materyal ile muhtelif miktarda nakit para ve ziynet eşyası ele geçirildi.
Erzincan Erzincan’da soğuk hava nedeniyle sürüler yayladan indirildi Erzincan’da yüksek kesimlerde görülen kar yağışı ve soğuk havayla birlikte yaylalarda bulunan küçükbaş hayvan sürüleri donma tehlikesi nedeniyle merkeze ve köylere taşındı. İlkbahar aylarından itibaren yaylalarda kalan küçükbaş hayvanlar, hava sıcaklıklarının düşmesi ve kar yağışının başlamasıyla birlikte daha güvenli alanlara çekildi. Üreticiler, kış şartlarının ağırlaşması nedeniyle sürülerini Erzincan merkez ve çevre köylere indirerek ahırlara aldı. Kış boyunca hayvanların yem, saman ve arpa ile besleneceği öğrenildi. Üreticilerden İlhan Koyun, nisan ayı sonunda koyunlarını yaylaya çıkardıklarını belirterek, "Aylarca yaylada kaldık, süt ve peynir üretimi yaptık. Aralık ayının sonlarına doğru havalar sertleşince geri dönmek zorunda kaldık. Kış aylarında yem ve saman temini bizim için en büyük sıkıntı" dedi. Tulum peyniri üreticisi Özkan Beydili ise bahar aylarında çıktıkları yaylalarda aralık ayına kadar kaldıklarını ifade ederek, soğuk havanın etkisini artırmasıyla köylerine dönmek zorunda kaldıklarını söyledi. Beydili, hayvancılığın büyük emek ve fedakârlık gerektirdiğini vurguladı. Üretici Ferdi Kaya da ilkbaharda yaylaya çıkarılan koyunların yaz boyunca otlatıldığını ve peynir üretimi yapıldığını belirterek, "Hava şartları sertleşince dönüş hazırlıklarına başladık. Hayvanlar ilkbahara kadar yem ve arpa ile beslenecek" diye konuştu. Erzincan’da her yıl kış mevsimiyle birlikte yaşanan bu dönüş, bölgedeki küçükbaş hayvancılığın doğayla iç içe süren zorlu üretim sürecini bir kez daha gözler önüne serdi.
Bursa Bursa’da geniş çaplı asayiş uygulaması Bursa’da polis ekiplerince gerçekleştirilen asayiş ve kumar uygulamalarında 1 aranan şahıs yakalanırken, kumar oynatılan iş yerine adli işlem yapıldı. Bursa İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü koordinesinde Nilüfer, Osmangazi ve Yıldırım ilçelerinde geniş çaplı asayiş uygulaması gerçekleştirildi. Yapılan sabit asayiş uygulamasında 182 araç kontrol edilirken, 254 şahsın sorgulaması yapıldı. Uygulamada 1 aranan şahıs yakalandı. Osmangazi ilçesi Emek bölgesinde 5 ayrı noktada yapılan sabit asayiş uygulamasında ise 78 araç kontrol edilirken, 214 şahıs sorgulandı. Ahlak Büro Amirliği koordinesinde Osmangazi, Nilüfer ve Yıldırım ilçelerinde yapılan kumar uygulamasında 10 iş yeri denetlendi. Denetimlerde 1 iş yerinde kumar oynandığı tespit edilerek iş yeri sorumlusu hakkında "Kumar Oynamak İçin Yer ve İmkan Sağlamak" suçundan adli işlem yapıldı. Kumar oynayan şahıslara idari yaptırım uygulandı. Ayrıca 1 iş yerinde 4207 Sayılı Kanuna muhalefet, 2 iş yerinin ruhsatsız olduğu tespit edildi. Ruhsatsız iş yerlerinden biri zabıta ekiplerince mühürlendi. Uygulamada 225 şahsın UYAP sorgulaması yapıldı. Ahlak Büro Amirliği koordinesinde Osmangazi ilçesinde yapılan umuma açık iş yeri uygulamasında ise 149 şahsın sorgulaması yapılırken, denetlenen 5 iş yerinden 2’sinde çalışan toplam 3 şahsın SGK kaydının olmadığı tespit edildi. Polis ekiplerinin kent genelindeki asayiş uygulamalarının kararlılıkla sürdürüleceği bildirildi.