GÜNDEM - 03 Mayıs 2026 Pazar 13:18

İlkokul çağındayken çırak olarak başladı, yarım asrı aşkın süredir bisiklet tamir ediyor

A
A
A
İlkokul çağındayken çırak olarak başladı, yarım asrı aşkın süredir bisiklet tamir ediyor

Sakarya’da yarım asrı aşkın süredir bozulan bisikletleri hayata döndüren emektar tamirci İhsan Vatan, zamana direniyor. Eski bisikletlere ilginin azaldığını ve sadece tamiratla geçinmenin artık mümkün olmadığını vurgulayan 64 yıllık usta, mesleğin geleceği için teknolojiye ayak uydurmanın şart olduğuna dikkati çekti.


Mesleğe 1962 yılında amcasının yanında adım atan İhsan Vatan (64), yılların getirdiği birikimle arızalı ve eskiyen bisikletleri onararak yeniden kullanıma sunuyor. Ancak değişen tüketim alışkanlıkları ve yeni neslin talepleri, yarım asrı aşan ustanın mesleğinin dinamiklerini de değiştirdi.



"Sadece tamirle ev geçindirmek çok zor"


Ailelerin onarımdan ziyade yeni bisiklet almaya yöneldiğini ifade eden Vatan, sadece eski usul tamiratla ayakta kalmanın artık mümkün olmadığını söyledi. Bugün yeni bir bisikletin 15-20 bin lira civarında satıldığını aktaran Vatan, "Eski bisikletlere bakan yok. Herkes yeni bisiklet alma eğiliminde. Çocuklar da ailelerine daima yeni bisiklet aldırmaya çalışıyor. Bu zamanda yine para kazanılır ancak yeni bisiklet satarsanız, acentelik yaparsanız veya motosiklet ile elektrikli bisiklet tamiri de yaparsanız ayakta kalırsınız. Elektrikli bisikletler şu anda çok revaçta. Sadece tek bir işle, onarımla ev geçindirmek çok zor" dedi.



"Sektöre girecek gençler yeniliklere açık olmalı"


Mesleği sürdürmek isteyen gençlere tavsiyelerde bulunan usta tamirci, çağa ve teknolojinin getirdiği yeniliklere ayak uydurmanın önemine dikkati çekti. Vatan, dükkan açacak gençlerin meraklı ve gelişime açık olması gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:


"Kendilerini geliştirmeliler. Sadece tamir değil, yeni bisikletler satacak, şarjlı ve elektrikli bisikletlerden de anlayacaklar. Her ikisini de bir arada yürütmek zorundalar. Ayrıca malzemeye ağırlık verecekler. Dükkanda her türlü yedek parçayı, lastiği, donanımı bulundurmak zorundalar ki müşteri geldiğinde mağdur olmasın, anında çözüm bulabilsin."



İlkokul çağındayken çırak olarak başladı, yarım asrı aşkın süredir bisiklet tamir ediyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Konya KONESOB’ta Karabacak yeniden başkan seçildi Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nde (KONESOB) seçim heyecanı yaşandı. Tek liste halinde girilen olağan genel kurulda Muharrem Karabacak güven tazeleyerek başkanlığa seçildi. KONESOB Olağan Genel Kurulu, Karatay Gençlik Merkezi’nde yoğun katılımla gerçekleştirildi. Genel kurulda ilk olarak divan heyeti oluşturuldu. Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Adlıhan Dere’nin divan başkanlığını yaptığı genel kurulda, 4 yıllık çalışma faaliyet raporu izlendi. Genel kurulda bir konuşma yapan Başkan Muharrem Karabacak, "Bugün burada böylesine güçlü, köklü, ve büyük bir ailenin neferi olmaktan duyduğum gurur, onur ve heyecanını özellikle belirtmek istiyorum. ‘Derdi olmayanın sevdası olmaz’ göreve geldiğimiz ilk günden itibaren odalarımızın esnaf ve sanatkarlarımızın her daim yanında olduk. Hiçbir zaman yalnız bırakmadık. Gece gündüz demeden 7/24 esasıyla esnafımızın derdiyle dertlendik. Sevdamıza doğru yol aldık. Kapısını çalmadığımız esnaf, halini sormadığımız sanatkarımız kalmadı diye düşünüyoruz. İstişare ettik, dinledik. Gerçekleştirdiğimiz istişare toplantılarıyla sorunlara birlikte çözüm bulduk ve bugün geldiğimiz noktada Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğimizin projeleri, yenilikçi icraatları ve kurumsallığıyla Türkiye’de örnek gösterilen birlikler içerisine girdik. Ortaya koyduğumuz salon gösteriyor birlik ruhuyla, iletişim anlayışıyla, esnaf ve sanatkarlarımızın hep birlikte güçlü ve gür sesi olduk. Bugün burada sizlerle birlikte yeniden bismillah diyoruz. Yeni bir döneme daha aynı inançla, aynı heyecan ve kararlılıkla giriyoruz" dedi. Konuşmaların ardından seçime geçildi. Genel kurulda, tek lise ile Muharrem Karabacak yeniden başkanlığa seçilerek güven tazeledi. Muharrem Karabacak başkanlığındaki KONESOB’un yeni yönetimi şu isimlerden oluştu; "Yönetim kurulu asil üyeler; Osman Alp, Kadır Kağnıcıoğlu, Emin Baranok, Feridun Göner, Fikri Kurt, Mehmet Ünlügül, Mehmet Günbaş, Osman Büker. Yönetim kurulu yedek üyeler; Veli Baranok, Faruk Aydın, Ali Yazar, Süleyman Çevik, Hasan Ünvar, Ahmet Dolmacı, Erdem Öztek, Hüseyin Küçükavcılar, Ali Gökçek. Denetim kurulu asil üyeler; Abdullah Acıbadem, Muhlis Bülbül, Ali Serdar Uzal, Mehmet Adil, Mustafa Ünver. Denetim kurulu yedek üyeler; Cemal Kınaç, Mustafa Elmalı, Abdullah Çiftci, Arif Bağcı, Muhittin Sever. Disiplin kurulu asil üyeler; Veyis Güçlü, Bilal Duvarcı, Muhammet Acar, Abidin Dilber, Ramazan Kuşpınar. Disiplin kurulu yedek üyeler; Arif Yeşildaş, Ömer bardakçı, Levent Emir, Ahmet Sönmez ve İsmail Yabanoğlu."