EKONOMİ - 21 Temmuz 2024 Pazar 15:34

Başkan Doğan: "Kenevir üretimi noktasında şehrimiz öne çıkıyor"

A
A
A
Başkan Doğan: "Kenevir üretimi noktasında şehrimiz öne çıkıyor"

Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan Kenevir ve İpek Dokuma Atölyesi’nde, kenevirden üretilen iplikle dokunan tekstil ürünlerinin namı dünyaya yayıldı. Birçok ülkeden talep gören ürünler ile kent tarımına ve ekonomisine katkı sağlanıyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, “Kenevir üretimi noktasında şehrimiz özellikle de Vezirköprü ilçemiz öne çıkıyor” dedi.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2019 yılında ‘Türkiye’nin Kenevir Ekim Merkezi’ olarak ilan ettiği Samsun’un Vezirköprü ilçesinde yetişen kenevirler fabrikalarda iplik haline getirildikten sonra Samsun Büyükşehir Belediyesi’ne ait atölyede işlenerek birbirinden güzel ürünlere dönüştürülüyor. Unutulmaya yüz tutmuş geleneksel el ürünlerinin gelecek kuşaklara miras bırakılmasını sağlamak amacıyla kurulan atölyede sadece kadınlar istihdam ediliyor. İlkadım ilçesinde Sevgi Gölü yanında yer alan atölyede kadınlar, 22 tezgâhta günlük 100 metre ip dokuyarak ceketten gömleğe, elbiseden pantolona, ev tekstilinden aksesuara birçok ürün üretiyor. Yazın serin kışın ise sıcak tutan antibakteriyel kumaşlardan üretilen ürünler dayanıklılığı ile de öne çıkıyor.


Atölyede hem meslek öğrenen hem de aile ekonomilerine önemli katkı sağlayan kadınlar, kıyafet ve mefruşattaki başarılarını aksesuarda da gösteriyor. Çanta, broş, kese, takı ve hediye kutusu tasarımları büyük beğeni topluyor. En çok ilgiyi ise ‘First Lady’ modeli aksesuarlar görüyor.


Kenevirden üretilen ürünlere ilgi her geçen gün artıyor. Ürünlere şehir dışından hatta ülke dışından bile yoğun talep oluyor. Amerika, Almanya, Hollanda ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti gibi ülkelere kıyafetten aksesuara birçok ürün gönderiliyor.



“Bir kültür gelecek kuşaklara aktarılıyor”


Kenevir üretiminde de kenevir tekstilinin gelişiminde de Samsun’un önemini vurgulayan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, “Kenevir üretimi noktasında şehrimiz özellikle de Vezirköprü ilçemiz öne çıkıyor. Cumhurbaşkanımızın 2019’da Vezirköprü’yü kenevir üretim merkezi ilan etmesi ile de bu işin önemi daha da arttı. Bu işin bir yönü de antibakteriyel ürünlere, organik ürünlere olan talebin dünyada giderek artması. Bu noktada Kenevir ve İpek Dokuma Atölyemiz önemli bir sorumluluğu üstleniyor. Kadınlarımız atölyemizde çok başarılı ürünler üretiyor ve bu ürünler yoğun talep görüyor. Gördüğümüz memnuniyet bizi daha da mutlu ediyor. Atölyemiz kültürümüzün gelecek kuşaklara aktarılmasında da büyük rol oynuyor” diye konuştu.



Başkan Doğan: "Kenevir üretimi noktasında şehrimiz öne çıkıyor"

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ağrı Kar ve soğuğa rağmen Ağrı Kadın Futbol Takımı’ndan 4 gollü galibiyet TFF Kadınlar 2. Ligi’nde mücadele eden Ağrı Kadın Futbol Takımı, yoğun kar yağışı ve dondurucu soğuklara rağmen sahasında Kahramanmaraş Anadolu Spor Kadın Futbol Takımı’nı 4-1 mağlup etti. Ağrı’da dünden itibaren etkili olan kar yağışı nedeniyle Vali Lütfü Yiğenoğlu Stadı karla kaplandı. Maçın oynanabilmesi için Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Spor Hizmetleri Müdürü Cemil Budak koordinesinde sabah erken saatlerde başlatılan çalışmalarla saha zemnindeki kar kütlesi temizlendi. Yaklaşık 3 saat gecikmeli başlayan karşılaşma, olumsuz hava şartlarına rağmen oynandı. Kar yağışının ardından etkisini artıran dondurucu soğuk, futbolcuları zorladı. Karşılaşma boyunca sahadaki oyuncular kadar yedek kulübesindeki futbolcular da soğuktan korunmak için battaniyelere sarıldı. Zorlu hava şartlarında oynanan mücadelede ev sahibi ekip, oyunun kontrolünü elinde tutmayı başardı. Ağrı Kadın Futbol Takımı’na galibiyeti getiren golleri İrem, Esma, Müjde ve Hasret (penaltıdan) kaydetti. Konuk ekip Kahramanmaraş Anadolu Spor Kadın Futbol Takımı’nın tek golü ise birinci yarıda geldi. Karşılaşmayı Şeker Fabrikası Müdürü Kürşat Erdoğan, Gençlik ve Spor İl Müdürü Ahmet Çelebi, Ticaret Borsası Başkanı Ömer Yıldırım ve Ağrı 1970 Spor Kulübü Asbaşkanı Tekin Yuşan tribünden takip etti. Maçın ardından açıklamada bulunan Ağrı Kadın Futbol Takımı Teknik Direktörü Önder Tunay, zorlu şartlara rağmen sahada mücadeleyi bırakmayan futbolcularını tebrik etti. Tunay, hava koşullarının oyunu zorlaştırdığını ancak takımının gösterdiği performanstan memnun olduğunu ifade etti. Futbolcular ise karşılaşma sonrası yaptıkları açıklamada, havanın çok soğuk olduğunu ancak sahadan galibiyetle ayrıldıkları için mutlu olduklarını dile getirdi.