TEKNOLOJİ - 06 Mayıs 2026 Çarşamba 13:47

BİLİMFEST Samsun’a görkemli açılış

A
A
A
BİLİMFEST Samsun’a görkemli açılış

Samsun Büyükşehir Belediyesi (SBB) öncülüğünde düzenlenen "BİLİMFEST", açılış töreni ile başladı. Açılışta konuşan SBB Başkanı Halit Doğan, "Çocuklarımızın ve gençlerimizin hem bugünün hem de yarının dünyasına en donanımlı şekilde hazırlanması gerektiğine inanıyoruz" dedi.


Bilim ve teknolojiyi vatandaşlarla buluşturmayı hedefleyen BİLİMFEST, bugün ziyaretçilerini ağırlamaya başladı. 9 Mayıs’a kadar sürecek festival, her gün 09.30 ile 16.30 saatleri arasında Bilim Samsun Kent Park yerleşkesinde bilim meraklılarını bir araya getiriyor. Samsun Büyükşehir Belediyesi koordinasyonunda ve TÜBİTAK 4007 Bilim Şenlikleri Destekleme Programı kapsamında hayata geçirilen BİLİMFEST, "Samsun’un Bereketli Topraklarında Bilimle Yeşeren Gelecek" temasıyla düzenleniyor.


Bugün düzenlenen törenle açılan festivalin açılış konuşmasını yapan SAMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Bilgin, organizasyonda emeği geçen tüm paydaşlara şükranlarını sundu.


Daha sonra kürsüye gelen Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Sabri Kılıç, "Samsun, kurtuluş mücadelesinin ilk adımının atıldığı şehir. Birçok projede de öncülük yapıyor. 23 Nisan’da Türkî Cumhuriyetlerden yüzlerce çocuğu ilimizde misafir etti. Bugün de bilim adına çocuklarımız bir araya geldi. Bilim insanı küçük yaşta yetişir. Çocukları o nedenle küçük yaşta yönlendirmeliyiz. Dolayısıyla bu bilim festivali de o açıdan önem arz ediyor" diye konuştu.



"Çocuk ve gençlerin yarının dünyasına en donanımlı şekilde hazırlanması gerektiğine inanıyoruz"


Festival ile genç ve çocukları bilime yaklaştırmayı hedeflediklerini dile getiren Başkan Halit Doğan, "Bilim Samsun’da gerçekleştirdiğimiz bu anlamlı buluşma, şehrimizin sadece geçmişiyle değil, bilimle inşa edilen geleceğiyle de ne kadar güçlü olduğunun bir göstergesidir, ilanıdır. Samsun Büyükşehir Belediyesi olarak çocuklarımızın ve gençlerimizin hem bugünün hem de yarının dünyasına en donanımlı şekilde hazırlanması gerektiğine inanıyoruz. Bu vizyonun en kıymetli meyvelerinden biri olan bugünkü BİLİMFEST Samsun, TÜBİTAK’ın sunduğu çok değerli desteklerle hayata geçmiştir. Bizler, Samsun’un bereketli topraklarında bilimle yeşeren gelecek diyerek yola çıktık. Şehrimizin bilim ve teknoloji vizyonunu iki ana sütun üzerinde yükseltiyoruz: Samsun Keşif Kampüsü ve içinde bulunduğumuz Bilim Samsun. Bu merkezlerimizde sürdürdüğümüz atölye çalışmaları ve etkinliklerde 2025-2026 eğitim döneminde tam 250 bin katılımcı sayısına ulaştık. Bu devasa rakam sadece bir istatistik değil, Samsunlu gençlerimizin keşfe, icada ve nitelikli eğitime olan büyük potansiyelinin bir göstergesidir. Bir çocuğun gözündeki merak, bir gencin zihnindeki fikir geleceğin ilk adımıdır" şeklinde konuştu.


Bugün düzenlenen festival haricinde de öğrencileri bilimle buluşturduklarının altını çizen Doğan, "Bu yaptığımız aktivitelerdeki amacımız, Samsun’u bilime merak duyan her gencin vazgeçilmez bir durağı haline getirmek. Gençlerimizi sadece teorik bilgilerle değil, onları rekabetçi dünyaya hazırlayan projelerle destekliyoruz. Bunun neticesi olarak da geçtiğimiz yıl içerisinde prestijli platformlara 310 öğrencimiz, 57 danışmanımızla birlikte tam 214 proje ile katılım sağladık. Şu anda da Antalya’da devam eden robot yarışmaları finallerinde 19 robot, 10 öğretmen ve 40 öğrenciden oluşan takımlarımız şehrimizi temsil ediyor. Bilim her çocuğun hakkıdır diyerek 60 köy okulumuza ulaşarak 2 bin 800 evladımızı bilimsel faaliyetlerle tanıştırdık. 17 ilçemizde düzenlediğimiz çocuk şenlikleriyle 55 bin 809 çocuğumuzun hem öğrenmesine hem şehre aidiyetlerine katkı sağlamış olduk. Aynı anlayışla hayata geçirdiğimiz PETEK Gençlik Merkezlerimizle gençlerimizin sadece ders çalıştığı değil, aynı zamanda kendini geliştirdiği, sosyalleştiği ve üretimle buluştuğu çok yönlü bir yaşam alanını hayata geçirmiş olduk. BİLİMFEST Samsun’un şehrimize, ülkemize ve geleceğimize hayırlar getirmesini diliyorum. İnşallah çocuklarımız burada çok mutlu olurlar. Öğrenci arkadaşlarımız kendi geleceklerine dair önemli hikâyeler burada elde ederler. Burada bir robotumuz var. İkinci robot da çıktı. Yazılımları yapılıyor. İkinci robotumuz da hayata geçmiş olacak. Arkadaşlarımızın bilim yolculuğuna onlar da katkı sağlamış olacaklar" ifadelerini kullandı.


Öte yandan festival programı ise oldukça zengin bir içeriğe sahip. Tarım teknolojilerinden doğa bilimlerine, çevre bilincinden mühendislik uygulamalarına kadar geniş bir yelpazede hazırlanan 60 farklı atölye çalışmasında katılımcılar keyifle vakit geçiriyor. BİLİMFEST yalnızca atölyelerle sınırlı kalmıyor. Festival süresince düzenlenecek bilim şovları, sahne performansları, çevre temalı tiyatro gösterileri ve uzman isimlerin gerçekleştireceği söyleşiler etkinliğe renk katıyor. Aynı zamanda festival süresince tüm veliler ve çocuklar için otobüs ve tramvaylar ücretsiz hizmet veriyor.



BİLİMFEST Samsun’a görkemli açılış

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kırıkkale Kırıkkale’de motosiklet kazası geçiren sürücülere kask hediye edildi Kırıkkale’de Karayolu Güvenliği ve Trafik Haftası kapsamında düzenlenen etkinlikte, kaza yapan motosiklet sürücülerine kask hediye edildi. Kırıkkale’de Karayolu Güvenliği ve Trafik Haftası dolayısıyla etkinlik düzenlendi. Cumhuriyet Meydanı’nda yapılan etkinlikte emniyet, jandarma ve ilgili kurumlara ait ekipmanlar sergilendi. Vali Hüseyin Engin Sarıibrahim, stant ziyareti sırasında kolluk kuvvetlerinin kullandığı yerli ve milli teknoloji ürünlerini inceleyerek yetkililerden bilgi aldı. Yapay zeka destekli polis yaka kamerasına dikkati çeken Sarıibrahim, bu tür sistemlerin trafik ve asayiş denetimlerinde sahadaki ekiplerin işini kolaylaştırdığını, denetim süreçlerine de önemli katkı sağladığını söyledi. Sarıibrahim, Türkiye’nin yerli ve milli üretimde önemli bir aşama kaydettiğini belirtti. Programda, daha önce trafik kazası geçiren motosiklet sürücülerine kask hediye edildi. Vali Sarıibrahim, Belediye Başkanı Ahmet Önal, İl Emniyet Müdürü Mustafa Işık ve İl Jandarma Komutanı Albay Hasan Acar, sürücülere kasklarını teslim ederek güvenli sürüş konusunda uyarılarda bulundu. Babasıyla birlikte trafik kazası geçiren bir çocuğun, kask takdimi sırasında Vali Sarıibrahim’e söylediği "Bizi Allah korudu Valim" sözleri ise dikkat çekti. Etkinlikte çocuklara yönelik trafik temalı faaliyetler de düzenlendi. Çocuklar, trafik kuralları hakkında bilgilendirilirken çeşitli oyunlarla keyifli vakit geçirdi. Kask hediye edilen motosiklet sürücüsü Hilal Ceylan, kask kullanımının hayati önem taşıdığını belirterek, "Kask kullanmadan kesinlikle sürüş yapmayalım. Çünkü başımızdan darbe aldığımızda felç kalabiliriz, farklı kazalar geçirebiliriz. Bu yüzden kasksız sürüşü tavsiye etmiyorum" dedi. Kask alan Gökalp Cebeci ise trafik ekiplerine teşekkür etti.
Samsun Yeni Nesil Yeteneklerin Sosyal İnovasyon Alanında Güçlendirilmesi Çalıştayı Samsun Büyükşehir Belediyesi (SBB) tarafından "Yeni Nesil Yeteneklerin Sosyal İnovasyon Alanında Güçlendirilmesi Çalıştayı" düzenlendi. 5-6 Mayıs tarihlerinde iki gün süren çalıştay yoğun katılımla sona erdi. SBB, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun Üniversitesi ve Üsküdar Üniversitesi iş birliğiyle düzenlenen "Yeni Nesil Yeteneklerin Sosyal İnovasyon Alanında Güçlendirilmesi Çalıştayı" düzenlendi. 5 Mayıs’ta başlayarak 6 Mayıs’ta sona eren etkinlik; akademi, kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları ile öğrencileri aynı çatı altında buluşturdu. İki gün boyunca yoğun katılımla gerçekleşen çalıştayda öğrencilerin sosyal inovasyon, girişimcilik ve sürdürülebilir kariyer alanlarında güçlendirilmesini hedeflendi. Çalıştayın ilk gününde alanında uzman konuşmacılar sosyal inovasyonun günümüzdeki önemi, tasarım odaklı düşünme yaklaşımı ve proje geliştirme süreçlerine dair kapsamlı sunumlar gerçekleştirdi. "Çalıştay dolu dolu geçti" Etkinliğin ikinci gününde de program yoğun bir şekilde devam etti. Sabah saat 09.00’da başlayan oturumlar gün boyu süren uzman buluşmalarıyla devam etti. Katılımcılar, SBB Çok Amaçlı Salon / Ömer Halisdemir Salonu’nda gerçekleştirilen program kapsamında uzmanlarla bir araya gelerek bilgi ve deneyim paylaşımında bulundu. Gün sonunda yapılan değerlendirme oturumunda ise elde edilen çıktılarla birlikte katılımcı geri bildirimleri detaylı şekilde değerlendirildi.
Mersin Mersin’in lojistik gücü Avrupa’ya tanıtılıyor Mersin Deniz Ticaret Odası ev sahipliğinde, Eurochambres ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği iş birliğiyle yürütülen Türkiye-AB İş Diyaloğu II (TEBD II) projesi kapsamında düzenlenen çalışma ziyareti başladı. Avrupa Birliği tarafından finanse edilen program, 5-8 Mayıs 2026 tarihleri arasında gerçekleştirilirken, Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden gelen oda ve borsa yöneticileri Mersin’de bir araya geldi. Dört gün sürecek programda, kentin uluslararası lojistik kapasitesi tanıtılarak yeşil ekonomi ve dijital dönüşüm alanlarında iş birliği fırsatları ele alınıyor. Programın açılış toplantısı Mersin Deniz Ticaret Odası’nda yapıldı. Toplantıya Eurochambres ve TOBB temsilcilerinin yanı sıra Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu yetkilileri ile oda yöneticileri katıldı. Açılışta konuşan MDTO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Bedii Canatan ve Genel Sekreter Fuat Gedik, Mersin’in Doğu Akdeniz’deki stratejik konumuna dikkat çekerek, kentin Avrupa ile Orta Doğu ve Orta Asya arasında önemli bir ticaret köprüsü olduğunu vurguladı. Programın, Mersin’in liman, lojistik ve turizm potansiyelinin tanıtılması açısından önemli bir fırsat sunduğu ifade edildi. Toplantıda TEBD II Proje Direktörü Pınar Erdil, TOBB AB Dairesi Uzmanı Tuğçe Duru Kaya ve AB Türkiye Delegasyonu Program Müdürü Özgür Öcal da değerlendirmelerde bulunarak, proje kapsamında Türkiye ile Avrupa iş dünyası arasındaki iş birliğinin güçlendirilmesinin hedeflendiğini belirtti. Etkinlik kapsamında düzenlenen oturumlarda, Mersin’in ticari kapasitesi ve enerji verimliliği projeleri katılımcılara aktarıldı. Programın devamında Mersin Büyükşehir Belediyesi Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi’nde ’Enerji Verimliliği ve Yeşil Lojistik’ konulu konferans düzenlendi. Konferansta ticaretin enerji maliyetleri ve yeşil lojistikteki güncel gelişmeler ele alındı. Program çerçevesinde Mersin Uluslararası Limanı, Mersin Serbest Bölgesi ve çeşitli lojistik tesislerde incelemeler yapılacak. Ayrıca denizcilik eğitimi alanında faaliyet gösteren kurumlar ziyaret edilerek kentin eğitim altyapısı yerinde incelenecek. Programın son bölümünde ise Silifke ve Taşucu bölgelerinde sürdürülebilir turizm ve gastronomi alanındaki çalışmalar tanıtılacak.