SAĞLIK - 07 Ocak 2026 Çarşamba 16:41

Görme engelli öğrenci, yapay zeka asistanı sayesinde 4 yılda ilk kez tek başına kantine gidebildi

A
A
A
Görme engelli öğrenci, yapay zeka asistanı sayesinde 4 yılda ilk kez tek başına kantine gidebildi

Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde(OMÜ) hayata geçirilen "Yapay Zekâ Görme Engelli Asistanı" projesini kullanan görme engelli üniversite öğrencisi Seda Arslan, eğitim gördüğü 4 yıl boyunca ilk kez kimseye ihtiyaç duymadan tek başına kantine gidebildiğini söyledi.


Ondokuz Mayıs Üniversitesi, görme engelli bireylerin kampüs binalarında kimseye ihtiyaç duymadan güvenli ve bağımsız şekilde hareket edebilmesini amaçlayan "Yapay Zekâ Görme Engelli Asistanı" projesini uygulamaya aldı. Yapay zekâ destekli uygulama sayesinde kullanıcılar, bina girişlerinden sınıflara, kantinlere ve ortak alanlara kadar adım adım yönlendiriliyor.


Projeyi deneyimleyen OMÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü 4. sınıf öğrencisi görme engelli Seda Arslan, uygulamanın hayatında önemli bir değişim oluşturduğunu ifade etti. Görme engelli bireyler için bir yerde yürümenin tamamen ezbere dayalı olduğunu belirten Arslan, "Gittiğimiz yerlerde kendi kendimize kodlar oluşturuyoruz. Üniversitede 4 yılda kendi kendime kodlarımı oluşturmuştum ama hiç kantine inmemiştim. Tek başımayken, yanımda bir arkadaşım olmadığında kantine hiç gitmiyordum" dedi.


Uygulamayı deneme sürecinde ilk kez tek başına kantine gittiğini vurgulayan Arslan, "Bu süreçte uygulamayı denerken artık tek başıma kantine inebildim. Denemesini de yaptık ve hiçbir zorlanma yaşamadım. Binanın girişinden her aşamasına kadar erişilebilirliği sağlamak için tüm adımlar tek tek hesaplanmış" diye konuştu.


Fakültede ilk görme engelli öğrencilerden biri olduğunu belirten Arslan, bu yıl mezun olacağını ifade ederek, "Bizden sonra görme engelli arkadaşlarımız da geldi. Ben mezun olduktan sonra da üniversiteye gelecek görme engelli öğrencilerin, kampüs kapısından girdikleri andan itibaren kimseye ihtiyaç duymadan sadece telefonlarıyla bu süreci yönetebilecek olmaları bizi çok mutlu ediyor" ifadelerini kullandı.



Görme engelli öğrenci, yapay zeka asistanı sayesinde 4 yılda ilk kez tek başına kantine gidebildi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Muharrem İnce adına düzenlenen sahte dekont davasında mütalaa açıklandı Eski Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce ile Cumhurbaşkanı Danışmanı Maksut Serim adına düzenlenen sahte dekonta ilişkin sosyal medya paylaşımlarını ve İnce’ye yönelik sahte cinsel içerikli görüntüleri yaydıkları iddiasıyla 12 sanığın yargılandığı davada, savcı esas hakkında mütalaasını sundu. Ankara 35. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya, bazı tutuksuz sanıklar ile taraf avukatları katıldı. Mahkeme hakimi, önceki duruşma esasa hakkında mütalaa için süre verildiğini ifade ederek, Cumhuriyet Savcısına söz verdi. Cumhuriyet Savcısı, sanıklar Salim Faruk K., Soner Hakkı Ç., Yusuf T., Gülsün A., Kadir A., Mehmet Ali C., Murat T., Seyfullah T., Tekin A., Tülün K. ve Ozan Özgür D. hakkında Muharrem İnce’ye "hakaret" suçundan açılan davanın ön ödemeye tabi olması ve sanıkların ödemeyi yapmış olmaları nedeniyle düşürülmesini talep etti. Sanık Arkan G.’nin ise ön ödeme yapmadığı için "hakaret" suçundan hapisle cezalandırılması talep edildi. Savcı, sanıklar Gülsün A., Mustafa Cengiz Ç., Salim Faruk K. ve Seyfullah T.’nin "Cumhurbaşkanına hakaret" suçundan alt sınırdan uzaklaşılarak hapisle cezalandırılmalarını istedi. Sahte dekontta verileri kullanılan mağdurlar yönünden, sanıklar Arkan G., Gülsün A., Kadir A., Mehmet G., Murat T., Mustafa Cengiz Ç., Salim Faruk K., Seyfullah T., Tülün K. ve Tekin A.’nın "kişisel verileri hukuka aykırı yayma" suçundan cezalandırılmaları talep edildi. Cumhuriyet Savcısı, "sahte dekont" eyleminin aldatıcılık kabiliyetinin bulunmaması nedeniyle bu sanıkların "resmi belgede sahtecilik" suçundan beraatlerini istedi. Cumhuriyet Savcısı, İnce’nin özel hayatına ilişkin görüntü ve sesleri ifşa ettikleri iddiasıyla yargılanan sanıklar Yusuf T., Mehmet G., Ozan Özgür D., Salim Faruk K., Soner Hakkı Ç. hakkında, "söz konusu görüntülerin İnce’ye ait olmaması ve bu nedenle suçun yasal unsurlarının oluşmadığı" gerekçesiyle "özel hayatın gizliliğini ihlal" suçundan beraatlerini talep etti. Mütalaa sonrası söz alan sanıklar ve avukatları, esas hakkındaki mütalaaya ilişkin savunma yapmak için mahkemeden ek süre talebinde bulundu. Bu talebi kabul eden mahkeme sonraki duruşmayı 8 Nisan’a erteledi.