ÇEVRE - 08 Mayıs 2025 Perşembe 14:37

Seralarda yetiştirilen çiçekler Şanlıurfa’yı güzelleştirecek

A
A
A
Seralarda yetiştirilen çiçekler Şanlıurfa’yı güzelleştirecek

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, şehir estetiğini koruma ve ekonomik kaynakları verimli kullanma hedefiyle, park, meydan ve orta refüjleri süsleyen mevsimlik çiçekleri kendi seralarında yetiştiriyor. Dışa bağımlılığı azaltmak ve sürdürülebilir bir üretim modeli geliştirmek amacıyla başlatılan çalışmalar kapsamında, belediye kendi çiçeğini kendisi üreterek önemli bir maliyet avantajı sağlıyor.


Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığına bağlı Akçakale İşletmesi’ndeki kurulan modern seralarda, otomatik sistemlerle desteklenen üretim altyapısı sayesinde çiçek ve fidan üretimi daha verimli hale getirildi. Seralarda görevli uzman personeller tarafından tohumdan fideye kadar her aşama titizlikle takip ediliyor. Fideler yeşerdikten sonra Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı ekipleri tarafından sahaya sevk edilerek şehrin farklı noktalarına dikiliyor.


Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Akçakale’de kurulan seralar sayesinde üretim kapasitesini büyük ölçüde artırdı. Akçakale İşletmesinde yılda 250 bin adet yazlık mevsimlik çiçek ve 250 bin adet kışlık mevsimlik çiçek (hercai menekşe, süs lahanası) üretimi gerçekleştiriliyor. Böylece toplamda 500 bin adet çiçek, kent genelindeki park, bahçe ve refüjleri süslemek üzere kullanıma sunuluyor.


Çiçek üretiminin yanı sıra, belediye peyzaj düzenlemelerinde kullanılan bitkilerin üretimini de kendi imkânlarıyla sürdürüyor. Akçakale İşletmesinde yıllık 10 bin adetlik çalı grubu üretimi yapılırken, berberis, biberiye, gül, taflan ve şimşir gibi türler park ve bahçeleri renklendiriyor. Ayrıca çınar, dut, melia ve ligustrum gibi ağaç türlerinin üretimi de yine bu seralarda gerçekleştiriliyor.


Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı bünyesindeki uzman mühendisler tarafından üretilen tüm bitkiler bir yandan şehirde görsel zenginliği artırırken, diğer yandan ekonomik sürdürülebilirliğe katkı sunuyor. Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı ekipleri, üretilen bitkileri sahaya sevk ederek şehrin dört bir yanını belediyenin kendi üretimi olan rengârenk çiçeklerle süslüyor.


Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Halil Hatipoğlu, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar’ın destekleriyle üretim kapasitelerini artırdıklarını ve önümüzdeki yıllarda daha fazla üretim gerçekleştirmeyi planladıklarını belirtti.



Seralarda yetiştirilen çiçekler Şanlıurfa’yı güzelleştirecek

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Yozgat Binlerce yıllık Roma Hamamı, ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor Yozgat’ın Sarıkaya ilçesinde bulunan ve halk arasında ‘Kral Kızı Hamamı’ olarak da bilinen 2 bin yıllık Roma Hamamı yerli ve yabancı turistleri ağırlıyor. Roma İmparatorluğu döneminde, yaklaşık 2 bin yıl önce inşa edildiği değerlendirilen hamam, Anadolu’da antik çağlardan günümüze kadar işlevini koruyarak ulaşan nadir yapılar arasında yer alıyor. Termal su kaynağı üzerine kurulan yapı, hem mimarisi hem de sürekli akan sıcak suyuyla dikkat çekiyor. Sarıkaya Belediyesi’nde Roma Hamamı’nın Sorumlu Şefi olarak görev yapan Rasim Şahin günlük ortalama 50 ile 200 arası ziyaretçi geldiğini belirtti. Şahin, okul gezisi için öğrencileri sıklıkla ağırlayan Roma Hamamı’na en son gelen ziyaretçilerin Fransız turistler olduğunu söyledi. Şahin, "Bisiklet ile dünya turuna çıkan iki tane Fransız arkadaş geldi. Burayla alakalı fikirlerini beyan ettiler. Buraya gelen ziyaretçilerin yorumları güzel. Karşılama, ağırlama, çay kahve ikramımız, fotoğraf çekimi olsun gerekli ilgi alakayı gösteriyoruz. Roma Hamamı’nı ziyarete gelen vatandaşlarımız için ören yerini ziyaretleri bittikten sonra rahatça oturup kahve içebilecekleri bir alanı bize sunan Sarıkaya Belediye Başkanı Osman Gözan’ın katkılarıyla tahsis edilmiştir. Ayrıca hediyelik eşya bölümümüz de mevcut" dedi. Yıl boyunca yerli turistlerin yanı sıra yurt dışından da gelen ziyaretçileri ağırlayan Sarıkaya Roma Hamamı, Yozgat’ın kültürel mirasının en önemli simgelerinden biri olarak öne çıkıyor.