SAĞLIK - 30 Haziran 2025 Pazartesi 14:44

Son kullanma tarihi geçmiş ve bozulmuş ürün satan 42 işletmeye ceza kesildi

A
A
A
Son kullanma tarihi geçmiş ve bozulmuş ürün satan 42 işletmeye ceza kesildi

Şanlıurfa’da gerçekleştirilen denetimlerde son kullanma tarihi geçmiş ve sağlıksız şekilde saklanan çok sayıda bozuk gıda ürünü ele geçiren ekipler, 42 işletmeye ceza kesti.


Halk sağlığını koruma amacıyla denetimlerini aralıksız sürdüren Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi zabıta ekipleri, marketlere yönelik kapsamlı kontroller gerçekleştirdi. Denetimlerde, son kullanma tarihi geçmiş tavuk, yoğurt, süt, çikolata, cips ve gazlı içecekler başta olmak üzere birçok ürüne rastlandı. Ayrıca bazı ürünlerin tarihi geçmemiş olmasına rağmen bozulduğu ya da uygun olmayan şekilde muhafaza edildiği tespit edildi.


Halk sağlığını tehdit ettiği gerekçesiyle bu ürünlere el konulurken, imha edilmesi için gerekli işlemler başlatıldı. Sağlıksız şekillerde gıda muhafaza ettiği belirlenen işletmelere cezai işlem uygulanırken, ilk kez ihlalde bulunan işletmelere uyarı verildi. Zabıta ekipleri, işletme sahiplerini son kullanma tarihine dikkat etmeleri ve uygun depolama ortamında sağlamaları konusunda bilgilendirdi.


Bu arada zabıta ekipleri, son bir ay içinde, kurallara uymadığı tespit edilen 42 işletmeye cezai işlem uyguladı. Zabıta Daire Başkanlığı yetkilileri, vatandaşlara da çağrıda bulunarak şüpheli ürünlerle karşılaşmaları durumunda alo 153 iletişim hattı üzerinden bildirimde bulunmalarını istedi.



Son kullanma tarihi geçmiş ve bozulmuş ürün satan 42 işletmeye ceza kesildi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara TŞOF tarafından basılmış ve mühürlenmiş plakalara cezai işlem uygulanmayacak Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) tarafından basılan ve mühürlenen plakalara kanunda belirtilen standartların dışında dahi olsa cezai işlem uygulanmayacak. İçişleri Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgilere göre, plaka değişim işlemleri sırasında yoğunluk ve kuyruk oluşması üzerine İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi’nin talimatları doğrultusunda, denetimler 1 Nisan 2026 tarihine kadar rehberlik ve bilgilendirme çalışması şeklinde gerçekleştirilecek. Ayrıca bu kapsamda 27 Şubat’tan itibaren kesilen cezaların, Bakan Çiftçi’nin talimatlarıyla iptal edilecek. Yetkilendirilmiş kuruluş olan Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) tarafından basılmış ve mühürlenerek vatandaşlara verilmiş plakaların, kanunda belirtilen standartlar dışında dahi olsa cezai işleme konu edilmeyecek. Sadece vatandaşın, yetkili kuruluş tarafından basılmış ve mühürlenmiş plakayı aldıktan sonra plaka üzerinde ekleme veya değişiklik yapması durumunda 4 bin TL idari para cezası ve diğer müeyyidelerin uygulanacak. Yetkili kuruluş olan TŞOF dışında, yetkisiz şekilde plaka basan yerlerden alınan gayriresmi, sahte plakaları araçlarında kullananlar için ise 140 bin TL idari para cezası ve diğer müeyyidelerin uygulanmasına devam edilecek. Ayrıca edinilen bilgilere göre bunun da kanunun açık amacı olan başta uyuşturucu, göçmen kaçakçılığı ve terör gibi suçlarla mücadele kapsamında kamu düzeninin sağlanması ve vatandaşlarımızın güvenliğinin temini açısından önemli bir gereklilik olduğu ifade edildi.