KÜLTÜR SANAT - 24 Eylül 2025 Çarşamba 15:43

Türkiye’de yılın ahisi Sinop’tan seçildi

A
A
A
Türkiye’de yılın ahisi Sinop’tan seçildi

Sinop’ta 38. Ahilik Haftası, mehteran eşliğinde yürüyüş ve çeşitli etkinliklerle kutlandı. Türkiye’de "yılın ahisi" ünvanı ise Sinoplu şekerci Mehmet Gürbüz’e verildi.


Program, sabah saatlerinde Sinop Valiliği Atatürk Anıtı önünde düzenlenen çelenk sunma töreniyle başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Bafra Müftülüğü Din Görevlileri Derneği Mehteran Takımı marşlar söyledi. Protokol ve vatandaşların eşlik ettiği yürüyüş, Sakarya Caddesi ve Kaleyazısı güzergâhından Tarihi Pervane Medresesi’ne kadar devam etti.


Pervane Medresesi’nde gerçekleştirilen törende günün anlamına ilişkin konuşmalar yapıldı. AK Parti Sinop Milletvekili Nazım Maviş, "Bizim tabirimizle Şekerci Mehmet Amca, sadece şekerci değil; ahlakın, kültürün ve esnaflık geleneğinin temsilcisidir" dedi.


Vali Mustafa Özarslan da "Sinop’ta ve Türkiye’de yılın ahisi seçilen Mehmet Gürbüz’ü tebrik ediyoruz. Ahilik kültürünü devam ettiriyoruz, devam ettireceğiz" ifadelerini kullandı.


Tören sonunda Yılın Ahisi Mehmet Gürbüz’e kaftanı Vali Özarslan, Milletvekili Maviş, Belediye Başkanı Gürbüz ve Odalar Birliği Başkanı Yüksel tarafından giydirildi. Yılın Kalfası Çağdaş Tiryaki ile Yılın Çırağı Atakan Özden’e de plaket takdim edildi.



Türkiye’de yılın ahisi Sinop’tan seçildi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bolu Bolu’da kural ihlali yapan sürücülere ceza yağdı Bolu’da polis ekiplerince gece saatlerinde gerçekleştirilen trafik uygulamasında, kural ihlali yaptığı tespit edilen sürücülere ceza yağdı. Denetimlerde ‘dur’ ihtarına uymama, alkollü araç kullanma, ehliyetsiz araç kullanma, yüksek sesle müzik yayını ve psikoteknik belgesi olmadan ticari araç kullanma gibi ihlaller nedeniyle sürücülere cezai işlem uygulandı. Bolu İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri, Sümer Mahallesi Cumhuriyet Caddesi üzerinde şok uygulama gerçekleştirdi. Cadde üzerinde seyreden araçlar tek tek durdurularak kontrol edildi. Denetimlerde eksiklikleri ve kural ihlalleri bulunan sürücülere cezai işlem uygulandı. Uygulama noktasında polisin "dur" ihtarına uymayan 33 DD 020 plakalı aracın sürücüsüne, "dur" ihtarına uymamaktan 3 bin lira idari para cezası kesildi. 5’inci kez alkollü ve ehliyetsiz yakalandı Denetimlerde durdurulan 06 DIL 816 plakalı aracın sürücüsü H.A.’nın alkollü ve ehliyetsiz olduğu belirlendi. Sürücüye ayrıca yüksek sesle müzik yayını yaptığı gerekçesiyle de işlem uygulandı. Daha önce de aynı suçtan 4 kez işlem yapıldığı öğrenilen H.A.’ya toplam da 353 bin lira idari para cezası kesildi. H.A.’nın 2035 yılına kadar sürücü belgesi alamayacağı öğrenildi. Alkollü taksiciye işlem Kontrol noktasında durdurulan 14 T 0444 plakalı taksinin sürücüsü H.M.T.’nin de alkollü olduğu ve psikoteknik belgesinin bulunmadığı tespit edildi. Sürücüye alkollü ticari araç kullanmaktan 25 bin lira, psikoteknik belgesi olmadan araç kullanmaktan ise 10 bin 666 lira ceza uygulandı. Ayrıca sürücünün ehliyetine el konulduğu öğrenildi. Bolu İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü, trafik güvenliğinin sağlanması amacıyla kent genelindeki denetimlerin kararlılıkla sürdürüleceğini bildirdi.