TEKNOLOJİ - 18 Aralık 2025 Perşembe 13:06

Şırnak’ta gençler için Deneyap Çalıştayı

A
A
A
Şırnak’ta gençler için Deneyap Çalıştayı

Şırnak’ta gençlerin teknoloji alanındaki yetkinliklerini artırmak ve Milli Teknoloji Hamlesi vizyonuna katkı sunmak amacıyla Deneyap Çalıştayı düzenlendi.


Yoğun katılımla gerçekleştirilen programa, Sanayi ve Teknoloji Şırnak İl Müdürü Ahmet Çetin ile Türkiye Teknoloji Vakfı (T3 Vakfı) Şırnak İl Sorumlusu Rukiye Asan katılarak gençler, eğitmenler ve velilerle bir araya geldi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan çalıştayda DENEYAP Teknoloji Atölyelerinde yürütülen eğitim faaliyetleri, öğrencilerin teknoloji ve inovasyon alanındaki projeleri ile geleceğe yönelik hedefler ele alındı. Programda, katılımcılar arasında bilgi ve deneyim paylaşımını artırmaya yönelik kapsamlı görüş alışverişinde bulunuldu. Çalıştay kapsamında eğitim süreçlerinin daha nitelikli hale getirilmesi, uygulamalı çalışmaların güçlendirilmesi ve disiplinler arası iş birliğinin artırılması başlıkları öne çıktı. DENEYAP modeliyle gençlerin erken yaşta teknolojiyle buluşturulmasının önemi vurgulandı.


Programda konuşan T3 Vakfı Şırnak İl Sorumlusu Rukiye Asan, çalıştayın stratejik önemine dikkat çekerek, "Bugün burada gerçekleştirdiğimiz bu çalıştay, yalnızca bir değerlendirme süreci değil Milli Teknoloji Hamlesinin sahadaki karşılığını güçlendiren stratejik bir adımdır. DENEYAP Teknoloji Atölyeleri gençlerimizin sadece teknoloji tüketen değil, geliştiren, üreten, çözümler üreten ve küresel ölçekte rekabet edebilen bireyler yetiştirmeyi hedefleyen çok kıymetli bir eğitim modelidir. Bu modelin başarısı öğrencilerimiz kadar eğitmenlerimizin, gönüllülerimizin, bursiyerlerimizin, paydaşlarımızın aynı hedef doğrultusunda birlikte hareket etmesine bağlıdır. Bugün burada yapılacak değerlendirmeler, eğitim süreçlerinden atölye işleyişine, öğrenci motivasyonundan veli iletişimine kadar birçok başlıkta sahadan gelen gerçek verilerle yol haritamızı güçlendirecektir. İnanıyoruz ki bu çalıştaydan çıkacak her bir öneri, Deneyap ekosistemini daha nitelikli, daha kapsayıcı ve daha sürdürülebilir hale getirecektir" dedi.


Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Ahmet Çetin ise Deneyap Türkiye’nin 2026 vizyonuna vurgu yaparak, "Bugün burada DENAYAP Türkiye’nin 2026 vizyonuna katkı sunacak ve geleceğin yol haritasını birlikte şekillendireceğimiz önemli bir çalıştay vesilesi ile bir araya gelmiş bulunuyoruz. Bu kapsamda düzenlenen teknoloji atölyeleri çalıştayı, mevcut yapının sahadan gelen veriler ile değerlendirilmesi ve yeni dönem öğrenci alım süreçlerinin daha etkin, adil ve sürdürülebilir bir şekilde yapılandırılması amacını taşımaktadır. Milli teknoloji vizyonu doğrultusunda teknoloji üretme etkinliği yüksek bireyler yetiştirmek amacı ile kurulan Deneyap teknoloji atölyeleri bugün 81 ilde 131 atölyeye ulaşmıştır. Ortaokul ve lise düzeyindeki öğrencilerimiz e-sınavdan uygulama sınavına uzanan çok aşamalı ve nitelikli bir seçme sürecinden geçerek, bu atölyelerde eğitim alma hakkı kazanmaktadır. 2018 yılından bu yana 11 farklı eğitim başlığını tamamlayan 9 bin 490 öğrencimiz mezuniyet hakkı elde etmiş, bugüne kadar toplam 42 bin 133 öğrencimize teknoloji eğitimi imkanı sunulmuştur. Yapay zekadan siber güvenliğe, havacılık ve uzay teknolojilerinden robotik ve kodlamaya kadar birçok stratejik alanda eğitimler verilmektedir. Bu çalıştayda ortaya konulacak her görüş ve alınacak her karar geleceğimizin potansiyeline ve ülkemizin teknoloji eko sistemine ve Türkiye Yüzyılı hedeflerine önemli katkılar sağlayacaktır’’ diye konuştu.


Konuşmaların ardından Deneyap sınıflarında oluşturulan çalışma gruplarında; eğitmenler, gönüllüler, öğrenciler ve veliler fikirlerini paylaşarak çalıştaya aktif katılım sağladı. Çalıştay, gençlerin teknolojiye yön veren bireyler olarak yetişmesine yönelik güçlü mesajlarla sona erdi.



Şırnak’ta gençler için Deneyap Çalıştayı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Manisa TSO’dan sürdürülebilir üretim çağrısı Manisa Ticaret ve Sanayi Odası (Manisa TSO) Başkanı Mehmet Yılmaz, iklim değişikliğinin tarım ve üretim üzerindeki etkilerine dikkat çekerek verimli, dijital ve ölçek ekonomisine dayalı yeni bir üretim modeline geçilmesi gerektiğini vurguladı. Yılmaz, sürdürülebilir büyüme için üretici ve yatırımcının desteklenmesinin şart olduğunu ifade etti. Manisa Ticaret ve Sanayi Odası (Manisa TSO) Şubat Ayı Olağan Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Ümit Türek başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yılmaz, iklim değişikliğinden küresel ticarete, finansmana erişimden yatırım ortamına kadar birçok başlıkta önemli değerlendirmelerde bulundu. Toplantının açılışında Ramazan ayının birlik ve dayanışma duygularını güçlendirdiğini belirten Başkan Mehmet Yılmaz, Ramazan’ın ülkeye ve tüm İslam Alemine huzur ve bereket getirmesi temennisinde bulundu. İklim değişikliği ve tarım vurgusu Konuşmasında iklim değişikliğinin etkilerine geniş yer ayıran Yılmaz, bu yıl yağışların yoğun yaşandığını ancak ani ve aşırı yağışların sel ve su baskınlarına neden olarak çiftçi ve esnafı olumsuz etkilediğini ifade etti. Tarım kenti olan Manisa için su ve toprak yönetiminin hayati öneme sahip olduğunu vurgulayan Yılmaz, değişen iklim şartlarına uygun tarım politikalarının geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Verimsiz üretim modellerinin, küçük ve parçalı tarım arazilerinin ve rasyonel olmayan su kullanımının sürdürülebilir olmadığını belirten Yılmaz, ölçek ekonomisine dayalı, dijital çözümleri içeren ve dünya örneklerini dikkate alan yeni bir üretim anlayışına ihtiyaç olduğunu kaydetti. Küresel gelişmeler ve ticaret Başkan Yılmaz, küresel siyasi risklerin piyasalar üzerindeki etkilerine de değindi. Ukrayna-Rusya savaşı, Orta Doğu’daki gelişmeler ve ABD merkezli ekonomik kararların küresel piyasalarda dalgalanmalara yol açtığını belirten Yılmaz, uluslararası kuruluşların 2026 ve 2027 yılları için dünya ekonomisinde yaklaşık yüzde 3 büyüme beklediğini, Türkiye için ise bu oranın yüzde 4 civarında öngörüldüğünü aktardı. Avrupa Birliği ile Hindistan arasında gündeme gelen ticaret anlaşmasının Türkiye açısından dikkatle takip edilmesi gerektiğini ifade eden Yılmaz, özellikle kimyasallar, plastik, kauçuk ve tekstil sektörlerinde rekabet şartlarının değişebileceğine işaret etti. Faiz ve finansmana erişim mesajı Konuşmasının sonunda ekonomik istikrarın güçlendirilmesi, enflasyonla mücadelenin sürdürülmesi ve üretim ile yatırım ortamının desteklenmesinin önemine değinen Yılmaz, üretim yapan, ihracat gerçekleştiren ve istihdam sağlayan işletmelerin finansmana erişiminin kolaylaştırılmasının büyük önem taşıdığını vurguladı. Yüksek finansman maliyetlerinin yatırım ortamını zorladığını ifade eden Yılmaz, iş yapan ve üreten kesimin desteklenmesinin ekonomik istikrar açısından büyük önem taşıdığını söyledi. Toplantı, gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından sona erdi.
Şanlıurfa Haliliye’ye 2 milyar liralık yatırım Dicle Elektrik, Şanlıurfa’nın Haliliye ilçesinde bugüne kadar gerçekleştirdiği 2 milyar 168 milyon TL’lik yatırımla enerji altyapısını baştan sona yeniledi. Modern şebeke çalışmalarıyla muhtemel kesinti sürülerini en aza indirilirken, enerji verimliliğinde önemli bir artış sağlandı. Kayıpsız, kesintisiz ve kaliteli enerji dağıtımı hedefiyle çalışmalarını sürdüren Dicle Elektrik, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan altı ilde olduğu gibi Şanlıurfa’nın Haliliye ilçesinde de sürdürülebilirlik odaklı yatırımlarına devam ediyor. Şirket, son 13 yılda Haliliye ilçesine toplam 2 milyar 168 milyon TL tutarında yatırım gerçekleştirerek bölgenin enerji altyapısını baştan sona dönüştürdü. Merkezden kırsala kesintisiz enerji arzını amaçlayan yatırımlar sayesinde hem müşteri memnuniyeti arttı hem de enerji performansında gözle görülür iyileşmeler yaşandı. Bölge, mahalle ölçeğinde de güçlendirildi Dicle Elektrik’in Haliliye’de hayata geçirdiği altyapı yatırımları, arıza ve kesinti ihtimalini önemli ölçüde azaltırken, enerji verimliliğini üst seviyeye taşıdı. Şirketin sürdürülebilirlik stratejisi doğrultusunda dijitalleşmeyi odağına alan çalışmalar; bakım, onarım ve yeni enerji nakil hatlarıyla desteklendi. Sırrın Mahallesi’ne 467 milyon TL, İmam Bakır Mahallesi’ne 160 milyon TL, Kısas ve Konuklu mahallelerine toplamda 150 milyon TL, Karşıyaka Mahallesi’ne 100 milyon TL ve Bağlarbaşı, Süleymaniye ile Yavuz Sultan Selim mahallelerine 100 milyon TL değerinde yatırım yapılarak, mahalle ölçeğinde de bölge güçlendirildi. Yatırımlar geleceğin enerji ihtiyaçlarını da karşılayacak Yapılan çalışmalarla Haliliye’de merkez mahallelerden kırsala kadar geniş bir alanda enerji altyapısı modernize edildi. Yeni trafo merkezleri, yer altı şebekeleri ve aydınlatma projeleriyle birlikte ilçede hissedilir düzeyde enerji kalitesi artışı sağlandı. Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Dicle Elektrik Şanlıurfa İl Müdürü Naci Obut, "Haliliye’de yaptığımız yatırımlar sadece bugünü değil, geleceğin enerji ihtiyaçlarını da karşılamaya yönelik. Dijitalleşme sayesinde arıza tespiti, bakım ve onarım süreçlerini daha hızlı yürütüyoruz. Özellikle kırsal mahallelerde yaşayan vatandaşlarımızın kesintisiz enerjiye erişimini önceliğimiz olarak görüyoruz" ifadelerini kullandı.