KÜLTÜR SANAT - 25 Eylül 2025 Perşembe 10:11

Başkan Yazıcıoğlu: "Ahilik üretkenliğin adıdır"

A
A
A
Başkan Yazıcıoğlu: "Ahilik üretkenliğin adıdır"

Tokat’ta 38’inci Ahilik Haftası kutlamaları Hıdırlık Meydanı’nda halk oyunları, şed kuşanma ve plaket töreniyle gerçekleştirildi.


Ticaret Bakanlığı ve Tokat Belediyesi iş birliğiyle Hıdırlık Meydanı’nda 38. Ahilik Haftası kutlama programı gerçekleştirildi. Program kapsamında halk oyunları ekibi gösterisi yer alırken, şed kuşanma ve plaket töreni yer aldı. Düzenlenen programda ev sahibi olarak konuşma yapan Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu; ahilik geleneğinin, Türk töresinin, İslam ahlakının ve milli dayanışma ruhunun yoğrulmuş hali olduğunu belirtti.


"Ahilik kültürünü gelecek kuşaklara aktarmak için buradayız"


Üretken belediyecilik anlayışının köklü ahilik geleneğinin günümüzdeki yansıması olduğunu söyleyen Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu; "Bugün burada, köklü tarihimizin, kültürümüzün ve medeniyetimizin en güçlü dayanaklarından biri olan Ahilik kültürünü yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak için bir aradayız. Hoş geldiniz, safalar getirdiniz. Ahilik, sadece bir esnaf teşkilatı değildir. Ahilik, Türk töresinin, İslam ahlakının ve milli dayanışma ruhunun yoğrulmuş halidir. Ahilik, dürüstlüğün, kardeşliğin, üretkenliğin ve helal kazancın adıdır. Bu büyük geleneğin mimarı Ahi Evran-ı Veli bizlere "Hak için halka hizmeti" düstur olarak bırakmıştır. Hak için halka hizmet anlayışı hem milletimizin hem de devletimizin bekasının teminatıdır. Rahmetli babam Recep Yazıcıoğlu’ndan öğrenmiş olduğum bu düsturu bugün Tokat’ımızda yaşatmaya gayret ediyorum. Tokat, yüzyıllar boyunca Anadolu’nun en önemli ticaret ve kültür merkezlerinden biri olmuştur. Bu şehir, alın teriyle, emeğiyle, el becerisiyle öne çıkan esnafların diyarıdır. Tokat’ın tarihi sokaklarında, hanlarında ve çarşılarında Ahiliğin izlerini görmek mümkündür. Tokatlı esnaflarımız, her zaman dürüstlüğün, samimiyetin ve üretkenliğin en büyük timsali olmuştur. Üretken Belediyecilik anlayışımız da işte bu köklü geleneğin günümüzdeki yansımasıdır. Bizler, Ahi Evran’ın "Eline, beline, diline sahip ol" nasihatini rehber ediniyor, Tokat’ımızda birlik, beraberlik ve kardeşlik ruhunu yaşatmaya çalışıyoruz. Belediyecilikte hizmet anlayışımızı, sadece beton ve asfaltla değil; aynı zamanda kültürümüzü, değerlerimizi ve kardeşliğimizi güçlendirerek ortaya koyuyoruz. Sizler, bu şehrin can damarı, sokaklarımızın, çarşılarımızın bereket kapısı, milletimizin en büyük destekçisisiniz. Ahilik kültürünün bugünkü temsilcileri sizlersiniz. Sizin alın teriniz, bu kentin bereketidir. Siz ürettikçe, Tokat gelişiyor; siz ayakta durdukça, Türkiye güçleniyor. Bizim yolumuz, Türk milletinin yoludur. Bizim yolumuz, Ahi Evran’ın yoludur. Bizim yolumuz, kardeşlikten, üretimden, alın terinden yana olanların yoludur.


Bu vesileyle, Ahilik kültürünü yaşatmak adına düzenlediğimiz bu kutlu programda emeği geçen tüm kurum ve kuruluşlarımıza teşekkür ediyorum. Başta kıymetli esnaflarımız olmak üzere, tüm Tokatlı hemşerilerimi saygıyla, muhabbetle selamlıyor, Ahilik Haftanızı tebrik ediyorum" dedi.


Şed kuşanma töreninde ise yılın ustası seçilen Sadettin İmer, yılın Kalfası seçilen Burak Göçer ve yılın Çırak’ı seçilen Mustafa Mert Yıldırım şedlerini kuşandılar. Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu, yılın ustası, yılın kalfası ve yılın çırağı seçilen esnaflara teşekkür ederek, plaketlerini takdim etti. Programın ardından katılımcılara Ahilik Pilavı ve yemeği ikram edildi.



Başkan Yazıcıoğlu: "Ahilik üretkenliğin adıdır"

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bolu Bolu’da kural ihlali yapan sürücülere ceza yağdı Bolu’da polis ekiplerince gece saatlerinde gerçekleştirilen trafik uygulamasında, kural ihlali yaptığı tespit edilen sürücülere ceza yağdı. Denetimlerde ‘dur’ ihtarına uymama, alkollü araç kullanma, ehliyetsiz araç kullanma, yüksek sesle müzik yayını ve psikoteknik belgesi olmadan ticari araç kullanma gibi ihlaller nedeniyle sürücülere cezai işlem uygulandı. Bolu İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri, Sümer Mahallesi Cumhuriyet Caddesi üzerinde şok uygulama gerçekleştirdi. Cadde üzerinde seyreden araçlar tek tek durdurularak kontrol edildi. Denetimlerde eksiklikleri ve kural ihlalleri bulunan sürücülere cezai işlem uygulandı. Uygulama noktasında polisin "dur" ihtarına uymayan 33 DD 020 plakalı aracın sürücüsüne, "dur" ihtarına uymamaktan 3 bin lira idari para cezası kesildi. 5’inci kez alkollü ve ehliyetsiz yakalandı Denetimlerde durdurulan 06 DIL 816 plakalı aracın sürücüsü H.A.’nın alkollü ve ehliyetsiz olduğu belirlendi. Sürücüye ayrıca yüksek sesle müzik yayını yaptığı gerekçesiyle de işlem uygulandı. Daha önce de aynı suçtan 4 kez işlem yapıldığı öğrenilen H.A.’ya toplam da 353 bin lira idari para cezası kesildi. H.A.’nın 2035 yılına kadar sürücü belgesi alamayacağı öğrenildi. Alkollü taksiciye işlem Kontrol noktasında durdurulan 14 T 0444 plakalı taksinin sürücüsü H.M.T.’nin de alkollü olduğu ve psikoteknik belgesinin bulunmadığı tespit edildi. Sürücüye alkollü ticari araç kullanmaktan 25 bin lira, psikoteknik belgesi olmadan araç kullanmaktan ise 10 bin 666 lira ceza uygulandı. Ayrıca sürücünün ehliyetine el konulduğu öğrenildi. Bolu İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü, trafik güvenliğinin sağlanması amacıyla kent genelindeki denetimlerin kararlılıkla sürdürüleceğini bildirdi.