- 28 Aralık 2020 Pazartesi 10:18

Karadenizli bunu da yaptı

A
A
A
Karadenizli bunu da yaptı

Trabzonlu Hasan Altuntaş, çöpe atmak yerine biriktirdiği hurda parçaları ile mini bir tank yaptı.

Trabzonlu Hasan Altuntaş, çöpe atmak yerine biriktirdiği hurda parçaları ile mini bir tank yaptı. Tankın içine ateşleme sistemi yerleştiren makine tamircisi Altuntaş, kumanda ile hareket eden ve gerçeğinden tek farkı boyutu olan tankıyla beğeni topluyor.


Trabzon’da yaşayan Hasan Altuntaş, işyerinde makine tamircisi olarak çalışırken artan parçaları çöpe atmak yerine bir kenara topladı. Hurda parçalardan kamyon yapmak için kolları sıvayan Altuntaş, internette araştırma yaparken kamyonun daha önce yapıldığını ancak tank yapılmadığını fark etti. Sadece çekiç kullanarak tank yapmaya başlayan Altuntaş, daha sonra tankın içine ateşleme düzeneği yerleştirdi. Mermi atmasını planladığı tankın kazaya sebebiyet vermemesi için bu planından vazgeçen Altuntaş, tankın kuru sıkı mermi ve torpil ile ateşleme yapmasını sağladı. Arkadaşından aldığı bozuk matkaplar ile tankın dönüş yapmasını ve hareket etmesi sağlayan Altuntaş, kumanda ile hareket eden ve gerçeğinden tek farkı boyutu olan tankı ile sosyal medyada taktir topladı. Çıkardığı ses ile dikkat çeken tankın geliştirilebileceğini belirten Hasan Altuntaş, “Operasyon bölgelerinde hep askerimiz en önde gidiyor. Normalde robot devrine döndük. Dolayısıyla olası saldırıya karşı insansız araçların en önde olması gerekir. İlk saldırıyı bunlarla bertaraf edebiliriz. Gelişmiş bir sistem yapıldığında karşı saldırı bile yapabiliriz” dedi.



"Tankı yaptıktan sonra bunun ateş etmesi lazım dedim"


Meslek lisesi metal işleri bölümünden mezun olan makine tamircisi Hasan Altuntaş, “Bunu yapmamdaki amaç makine tamiri yaparken artan parçalar oluyordu. Bunları atmamak için böyle bir değerlendirme yapmak istedim. İlk etapta farklı bir şeyler yapacaktım. Mesela kepçe, kamyon bu tarz bir şeyler yapmayı düşündüm. Daha sonra internetten araştırdığımda bunların hep yapıldığını ancak tankın olmadığını gördüm. Bende tank yapmaya karar verdim. Tamamen el işçiliği çekiç kullanarak yaptığım bir çalışma. Tankı yaptıktan sonra bunun ateş etmesi lazım dedim. İçerisine ateşleme düzeneği yerleştirdim. İlk başta gerçek mermi atmasını planlıyordum ancak sonradan kazalara sebebiyet verir diye kurusıkıya çevirdim. Kuru sıkı da ses ve efekt olarak az olduğundan kuru sıkı sayesinde iki tane de aynı şekilde torpil ateşliyorum. Dolayısıyla kurusıkı torpilleri ateşlemeye yarıyor. Bunu yapmam sadece hurdaları değerlendirmemden kaynaklanıyor. Hurdaları da değerlendirirken iş yoğunluğunda yapmayı bırakıyordum. Belki ayda bir gün iki gün bununla uğraşırdım. Bununla uğraşırken kafamı boşaltıyordum daha sonra işime devam ediyordum. Üzerinde sürekli uğraşarak zaman harcamadım. Toplam uğraştığım günler belki bir aydır” şeklinde konuştu.



"Benim hayalim yerin altından giden yani Osmanlı’daki lağımcıların yaptığı görevi insansız bir araçla yapabilmek"


İmkanlar çerçevesinde tankın daha büyüğü ve daha gelişmiş olanının yapılabileceğini dile getiren Altuntaş, “Ben bunu sadece hurda malzemelerle hiçbir takım kullanmadan çekiç, ispiral, kaynak makinesi kullandım. Buna çok daha donanımlı, kamera, sensor kontrollü bir çok sistem daha yapılabilir. Günümüz şartlarında ciddi bir ihtiyaç. Operasyon bölgelerinde hep askerimiz en önde gidiyor. Normalde robot devrine döndük. Dolayısıyla olası saldırıya karşı insansız araçların en önde olması gerekir. İlk saldırıyı bunlarla bertaraf edebiliriz. Gelişmiş bir sistem yapıldığında karşı saldırı bile yapabiliriz. Mayınlı arazilerde olsun birçok riskli bölgelerde askerin girmeyeceği bölgelerde bunları kullanabilirsin. İHA’lar, SİHA’ lar bunların daha üst versiyonu gelişim yazılımlarla donatıldı. Bunlarda o kadar yazılım ihtiyacı duyulmuyor. Çevremizden beğenenler oldu tebrik edenler oldu. Test aşamasında iken video çekmiştik sosyal medyada yayınlanınca insanlar gördü. Genelde olumlu tepkiler alıyoruz. En büyük hayalim toprak üstünden gidenler bir de toprak altından gidenler var. Fatih Sultan Mehmet olsun eski padişahlar olsun kaleleri fethi ettiği zaman lağımcılar vardı. Aşılamayan surları yerin altından giderek patlatarak askerlerin içeri girmesini sağlayıp kaleleri feth ederlerdi. Benim hayalim yerin altından giden yani lağımcıların yaptığı görevi insansız bir araçla yapabilmek” ifadelerini kullandı.


Hasan Altuntaş’ın arkadaşı Necati Sağlam ise “Hasan arkadaşımızı çok iyi değerlendirmek lazım. Trabzonlu insanların zekâsı var ancak elinden tutanı yok. Bu arkadaşım düşünmüş gayret etmiş böyle bir şey yapmış bunun değerlendirilmesi lazım. Böyle insanların elinden tutmak lazım. Artık teknolojiyi ilerletmek lazım bu arkadaşımız kafası çalışan takdir edilen ender bulunan insanlardan biri” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Eskişehir Arıköy’de arıcılık eğitimi alan genç kız böcek korkusunu yendi Turizm sektöründe çalışırken Sibirya ve Galler’de araştırma projelerinde görev alan Nilay Boyluoğlu, böcek korkusunu bir kenara bırakıp Odunpazarı Belediyesi tarafından hizmete açılan Arıköy’de eğitim alarak arıcılığa başladı. Eskişehir’de yaşayan Nilay Boyluoğlu, hayalinin her zaman doğa ile iç içe olmak olduğunu ve arıcılık yapma isteğinin bulunduğunu söyledi. Arıcılık hayalinin gerçekleşmesinin önünde bazı engellerinin bulunduğunu ifade eden Boyluoğlu, “Doğada olmak istiyorum. Hep kendimi arayan bir insandım, arıcılık yapacağım dedim ancak bazı engellerim vardı. Çok emek yoğun bir iş, kolay değil gerçekten. Ancak doğada olmayı, hayvanlarla çalışmayı seven herkes yapabilir diye düşünüyorum. Turizimciydim. Okulum bitti. Uzun bir süre yurtdışı projeleri ile ilgilendim. Sibirya’ya gittim. Tamamen sürdürülebilir bir projeydi. Daha sonra Galler’e gittim. O da ofis işi proje araştırma işiydi. Geçen yıl şubat ayında Türkiye’ye döndüm ve dedim ki, ben doğada olmak istiyorum. Çocukluğumdan kendimi bildim bileli örümcek ve böcek korkum vardı. Bütün korkularımı aşmaya karar verdim. Geçen yıl mart ayında Odunpazarı Belediyesi tarafından açılan arıcılık kursuna kayıt oldum. Böylece arıcılık serüvenim başlamış oldu. Eğitim veren hocalarımız çok donanımlı ve bilgiliydi. Temmuz ayında belediye tarafından hizmete açılan Arıköy’de uygulama eğitimlerine geçtik. Harika bir yer olmuş. Lavanta bahçesi, hobi evleri, arılar Böyle başladı serüven" dedi. “Arıcılığa ilgisi olan herkesi bu kurslara davet ediyorum" 10 kovanla başladığı arıcılık serüvenine bölme yaparak 20 kovana çıkarttığını belirten Boyluoğlu, “Uzun vadeli bir yola çıktım. Kovan sayımı arttırıp bu yolda ilerlemek istiyorum. Daha da büyümek istiyorum. Çevreme ve yakın çevreme şu an ulaştım. Arıcılık konusunda daha da büyümek istiyorum. Çok emek yoğun bir iş kolay değil gerçekten ancak doğada olmayı seven, hayvanlarla çalışmayı seven herkes yapabilir diye düşünüyorum. Öncelikle Odunpazarı Belediyesi’ne sunduğu imkânlar için çok teşekkür ediyorum. Arıcılığa ilgisi olan herkesi bu kurslara davet ediyorum. Ben çok faydasını gördüm. Arıcılığa ilgisi olan insanların bu kurslardan faydalanmalarını isterim” şeklinde konuştu.
Ordu Ordu’nun sakin şehrinde Mayıs Yedisi coşkusu Ordu’nun sakin şehir unvanına sahip Perşembe ilçesinde, belediye tarafından organize edilen Mayıs Yedisi Şenlikleri, binlerce vatandaşı bir araya topladı. Doğu Karadeniz’de her yıl mahalli bayram olarak kutlanan yüzlerce yıllık geçmişe sahip olan Mayıs Yedisi, Perşembe ilçesinde davul ve zurna eşliğinde kutlandı. Perşembe Belediyesi tarafından düzenlenen etkinlikte binlerce vatandaş bir araya gelirken, vatandaşlar için tekne turları düzenlendi. Yerel sanatçılar tarafından verilen konser eşliğinde vatandaşlar keyifli dakikalar yaşadı. Etkinlikte Ordu Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekiplerince suda gösteriler yapıldı, ardından dalgıçlar tarafından denizde Türk bayrağı açıldı. “Katılım çok yüksek” Perşembe Belediye Başkanı Cihat Albayrak, Mayıs Yedisi etkinliklerinde kırsaldaki vatandaşların sahil kasabasına indiğini söyledi. Festivalde farklı etkinliklerin düzenlendiğini belirten Albayrak, katılımın oldukça fazla olduğunu ifade ederek, “Vatandaşlarımız ücretsiz tekne turlarından da faydalandığı, denize kavuştuğu, baharın gelişini kutlamış olduğu çok güzel bir festival. Katılım bu yıl gerçekten çok yüksek. Vatandaşlarımız ile birlikte olarak kaymakamımız, bürokratlarımız ve sivil toplum kuruluşlarımızın da katılımıyla güzel bir etkinlik oldu. İnşallah önümüzdeki yıl bu etkinlikleri taçlandırarak daha güzelini yapmış olacağız” dedi. Vatandaşlar ise her yıl düzenli olarak Mayıs Yedisi kutlama etkinliklerine katıldıklarını, ilçede düzenlenen bu tür organizasyonların kendilerini mutlu ettiğini söylediler.
Tekirdağ Halk Günü’nde vatandaşların istek ve görüşleri dinleniyor Tekirdağ Süleymanpaşa Belediye Başkanı Volkan Nallar, düzenlediği Halk Günü toplantısında vatandaşlarla bir araya geldi. Süleymanpaşa Belediyesi Tarihi Belediye Binası’nda gerçekleşen toplantıda Süleymanpaşa’da yaşayan vatandaşların istek ve görüşlerini dinleyen Başkan Volkan Nallar, gün boyunca yüzlerce kişiyle görüşme gerçekleştirdi. Gün sonunda açıklamalarda bulunan Belediye Başkanı Volkan Nallar, “Seçim döneminde verdiğim en büyük sözlerden biri Süleymanpaşa Belediyesi’ni birlikte yönetmekti. Bu noktada Halk Günü etkinliğimizi hazırladık. Vatandaşlarımızın taleplerini dinledik. Yaşadıkları sorunlar hakkında bilgi aldık. Bu noktada bazı vatandaşlarımızın da fikirlerinden yararlandık. Güzel bir çalışma oldu” dedi. “Halk Günü etkinliklerimiz devam edecek” Halk Günü etkinliğini devam ettirip görev süresi boyunca düzenli olarak yapmak istediğinin altını çizen Başkan Nallar, “Göreve başlayalı yaklaşık 45 gün oldu. Bu süreçte belediyemize yüklenen borçların tespitiyle mücadele ettik. Aynı zamanda devam eden hizmetlerimizin aksamaması için planlamalar yaptık. Bundan sonraki süreç adım atma süreci. Bütçemiz doğrultusunda Süleymanpaşalı hemşehrilerimin taleplerini de göz ardı etmeden önemli adımlar atacağız. Halk Günü etkinliklerimiz devam edecek. Vatandaşlarımız talep edecek, bizler de yapacağız. Bu görevi bana halk verdi, bu belediyeyi de halkla birlikte yöneteceğim” ifadelerini kullandı.