EKONOMİ - 06 Mart 2023 Pazartesi 11:59

Hamsi sezonu kapattı, vatandaş istavrit ve mezgite yöneldi

A
A
A
Hamsi sezonu kapattı, vatandaş istavrit ve mezgite yöneldi

Karadeniz’de bu yıl ince olmasından dolayı çoğu zaman tercih edilmeyen hamsi sezonu kapattı.

Karadeniz’de bu yıl ince olmasından dolayı çoğu zaman tercih edilmeyen hamsi sezonu kapattı. Soğuk havaya rağmen palamutun bol olması nedeniyle en durgun sezonunu yaşayan hamsinin olmayışı vatandaşı bugünlerde istavrit ve mezgite yöneltti.


1 Eylül’de balıkçıların ‘Vira Bismillah’ demesi ile başlayan av sezonu hem balıkçıyı hem de vatandaşı palamut ile güldürdü. Bol şekilde avlanan palamutun ardından kendini gösteren hamsi ise çoğu zaman inceliği nedeniyle tercih edilmedi. Uzun süre tezgahları süsleyen hamsi iriliğine göre sezon boyunca 25-80 TL’den arasında satıldı. Kış aylarında özellikle Karadeniz Bölgesi’nin önemli besin maddelerinden biri olan hamsi sezonu kapatırken, tezgahta hamsiyi göremeyen vatandaş bugünlerde istavrit ve mezgite yöneldi. Trabzon’un Ortahisar ilçesindeki Moloz mevkiindeki balık tezgahlarında istavrit 60-90 TL’den, mezgit 50-80 TL’den, sargan 100-110 TL, somon 90 TL, palamut 50 TL, tirsi 40 TL, izmarit ise 25 TL’den satışa sunulurken, Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki kuvvetli fırtına nedeniyle de balıkçılar da dün geceden bu yana denize açılamadı.



Hamsi eli ayağını çekti


Balıkçı esnafı Turgay Memiş, bu sezon hamsinin küçük olması nedeniyle vatandaşın şikayetçi olduğunu belirterek hamsi için sezonun bittiğini söyledi. Vatandaşın istavrit ve mezgite ilgi gösterdiğini kaydeden Memiş, “Hamsinin elini ayağını çektiğini söyleyebiliriz. Bu sene hamsi zaten küçük geldi. Vatandaş ondan biraz şikayetçi. Bundan sonra tahminime göre hamsi olmaz. Ama bunun yanında bol balık çeşitleri var. İstavrit, mezgit, sargan, somon, alabalık bol miktarda geliyor. Hamsi dün vardı ama bugün gelmedi. Sezonda mükemmel bir palamut oldu. Tahmin etmediğimiz şekilde 4.5 ay boyunca hamsi tezgahlarda oldu. İnşallah seneye büyük hamsi çıkar. Bugün baktığımızda istavrit 60-90 TL’den, mezgit 50-80 TL arasında değişiyor. İzmir’den gelen balıklar var 25 TL’den satılıyor. Gelen vatandaş hamsiyi soruyor ama hamsiden çok şikayetçiler. Bu sezon satılan hamsiler çok ince ve taze idi. Bu sene hamsinin ince çıkmasının sebebi de bol palamutun olmasıdır. Sezon erken bitti diyemeyiz hamsi olarak sezonu bitirdik diyelim ama bundan sonra Ramazan Bayramına kadar bol balık çıkmasını bekliyoruz” dedi.



“Bu sene palamut bol oldu, hamsi de fena gitmedi”


Balıkçı esnaflarından Gökhan Aydın ise av sezonunun bu sene iyi geçtiğini dile getirerek “Balık yemedim diyen yalan konuşur. Bu sene palamut bol oldu, hamsi de fena gitmedi. Hamsi yavaş yavaş azalmaya gidiyor. Vatandaş bu sene iyi balık yedi. Sezon bitene kadar istavrit, mezgit çıkar. Fiyatlar normal seyrediyor. İstavrit ve mezgit 60 TL’den satılıyor. Sargan 110 TL, palamut 50 TL, tirsi 40 TL, izmarit 25 TL’den satılıyor. Vatandaş hamsiyi soruyor ancak ince olduğu için tercih de edilmiyordu. Çoğu tekne limana çekti. Sezon yavaş yavaş bitiyor. Ramazan ayında da inşallah balık çıkar da vatandaş bol bol tüketir” ifadelerini kullandı.



Doğu Karadeniz için kuvvetli rüzgar ve fırtına uyarısı


Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, Doğu Karadeniz’in iç kesimlerinde güney yönlerden fırtına 50-80 km/saat, yüksek kesimlerde kuvvetli fırtına yer yer hamleli tam fırtına 80-100 km/saat şeklinde eseceği tahmin edildiği belirtildi. Yapılan uyarıda, meydana gelmesi muhtemel ulaşımda aksamalar, soba ve doğalgaz kaynaklı baca gazı zehirlenmesi, ağaç ve direk devrilmesi, çatı uçması gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerektiğini ifade edilirken, kuvvetli rüzgar ve fırtınanın Pazartesi akşam saatlerinde etkisini kaybetmesi bekleniyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bilecik Bu bayramda eşini dostunu bıraktı, beslediği kuşlara koştu Bilecik’te yaklaşık 2 yıldır Şehitler Parkı’na inen yaklaşık 300 güvercine bakan Hüseyin Ortakaya, Ramazan Bayramı’nda olduğu gibi bu bayramda eşini dostunu bırakıp beslediği kuşlara koştu. Bilecik’te her gün yüzlerce kuşun beslendiği ve Sultan Ahmet Meydanı olarak adlandırılan Şehitler Parkı’ndaki meydanda, Ramazan Bayramı’nda olduğu gibi bu bayramda güvercinlere kaldı. Kuşları her gün hem kendi hem de vatandaşların aldığı yemlerle besleyen Hüseyin Ortakaya, bayramda vatandaşların telaşeden güvercini unutacağı kaygısına kapılıp beslediği kuşlara koştu. Burada kuşların ilk olarak sulukları meydanda bulunan şadırvandan aldığı suyla temizleyen Hüseyin Ortakaya, ardından kuşları yemledi. "Hayvanlarımızın sularını ve yemlerini vermekteyim" Hüseyin Ortakaya, 2 yıldır buradaki güvercinleri beslediğini anlatarak, "Buradaki güvercinlere bakmaktayım. Evet, geçen bayramda olduğu gibi bu bayramda da bakmaya devam etmeye başladım. Hayvanlarımızın sularını ve yemlerini vermekteyim. Benden görerek diğer vatandaşlar ve arkadaşlarımız, Bilecikliler de yardım ediyorlar. 300-400 tane kuş var burada bu senekileri yavrularla beraber. Kimileri ölüyor, kimileri tekrar yeniden yumurtluyor" dedi. "Burası küçük bir Sultan Ahmet Meydanı" Hüseyin Ortakaya açıklamasının devamında, "Burası aynı küçük bir Sultan Ahmet Meydanı gibi. İnsanlar buraya gelerek, kuşları besliyor. Ben de buğday alamayınca çöp konteynerlerin kenarlarına bırakılan ekmekleri toplayarak onları veriyorum. Sularını dolduruyorum ve her 2 saatte bir değişmiyorum. Çünkü banyo yaptıkları için suda kirleniyor" dedi. "Bayramda bunları besleyip ardından çocuklarım yanına gideceğim" Hüseyin Ortakaya, son olarak bayramın ikinci günü güvercinleri besleyerek, ardından çocukların yanına gideceğini sözlerini ekledi.
Konya Fransa’dan bisikletle yola çıkan çift Karapınar’da mola verdi Fransa’dan bisikletleriyle yola çıkan 66 yaşındaki çift Konya’nın Karapınar ilçesinde mola verdi. Bin 800 kilometre bisikletle yol yapan çift, "Türkiye’nin doğası gerçekten güzel, insanları çok sıcak ve yardımsever. Bu misafirperverliği birçok ülkede görmek mümkün değil" dedi. Fransa’dan bisikletleriyle yola çıkarak dünya turuna çıkan 66 yaşındaki Patrik ve Cothezime Le Saux çifti, uzun yolculuklarının ardından Konya’nın Karapınar ilçesine ulaştı. Geçtiğimiz 17 Nisan’da başlayan yolculuklarında İtalya ve Yunanistan gibi ülkeleri geçen çift, Türkiye’de ise Fethiye, Alanya, Konya ve birçok kenti ziyaret etti. "Bu misafirperverliği birçok ülkede görmek mümkün değil" Yaklaşık 50 yıldır bisiklet tutkunu olduğunu söyleyen Patrik le Saux, seyahatlerini sadece bir gezi değil, aynı zamanda farklı kültürleri tanıma fırsatı olarak gördüklerini ifade etti. Le Saux, "Bisikletle yolculuk yapmak bize özgürlük hissi veriyor. Gittiğimiz ülkelerde insanlarla tanışıyor, onların yaşamlarını ve kültürlerini yakından görme fırsatı buluyoruz. Bu bizim için çok değerli bir deneyim. Şu ana kadar yaklaşık bin 800 kilometre pedal çevirdik. Günlük ortalama 70 ila 80 kilometre yol yapıyoruz. Türkiye’nin doğası gerçekten güze, insanları çok sıcak ve yardımsever, yol boyunca durduğumuz yerlerde bize sürekli ikramlarda bulunuyorlar. Bu misafirperverliği birçok ülkede görmek mümkün değil" dedi. Türk sürücülerin bisikletlilere karşı oldukça saygılı davrandığını da söyleyen le Saux, Türkiye’de geçirdikleri günlerden büyük mutluluk duyduklarını belirtti. Karapınar’da vatandaşların ilgisiyle karşılaşan Fransız çift, yolculuklarına Türkiye’nin farklı şehirlerini keşfederek devam edeceklerini söyledi.