EĞİTİM - 20 Kasım 2024 Çarşamba 15:56

Avrasya Üniversitesi’nden 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları gününde anlamlı etkinlik

A
A
A
Avrasya Üniversitesi’nden 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları gününde anlamlı etkinlik

Avrasya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelişimi Bölümü ve Çocuk Gelişimi Kulübü "Haklarıma Saygılı Ol" temalı konferans günleri düzenliyor. 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Gününde başlayan konferans günlerinin açılış programına Avrasya Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Yavuz Özoran, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Dr. Hüseyin Mollaoğlu, Trabzon İl Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube Md. Vekili Taner Paslı ve Siber Suç ve Soruşturma Araştırma Uzmanı İhsan Tozluyurt katıldı.


Programın açılış konuşmasını yapan Avrasya Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Yavuz Özoran, "Unutmamalısınız ki çocuklar küçük hakları olan bireyler değildir. Çocukların büyüklerle eşit hakları vardır. Dünyada kabul edilmiş uluslararası belgelerde çocukların hakları sonradan değil doğdukları andan itibaren verildiği belirtilmiştir. Çocuklar bu haklara evde değil, sokakta, okulda, otobüste, parkta, sinemada ve aklınıza gelebilecek her yerde sahiptir. Çocuklar bu haklara kendi ülkesinde değil, tüm dünyada sahiptir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün sözüyle tamamlamak istiyorum. Çocukları sağlıklı ve bilgili yetiştirilemeyen uluslar, temeli çürük binalar gibi çabuk yıkılır" dedi.


Trabzon Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Dr. Hüseyin Mollaoğlu ise "Çocuk işçiliğinin önlenmesi konusunda bakanlığımız önemli destekler sunmaktadır. Bu noktada Trabzon’da bin beş yüz aileye ekonomik destek programı sunmaktayız. Bu desteklerden yararlanan çocuk sayısı ise yaklaşık üç bin çocuğumuzdur. Burada çocuk işçiliğinden bahsederken şunu da atlamamak gerekiyor. Göçmen çocuklarında eğitime katılması noktasında bakanlığımızın Avrupa Birliği projeleri kapsamında geliştirdiği yabancıların şartlı eğitim programı projesi ile birlikte özellikle Ortahisar Sosyal Hizmetler Müdürlüğümüzün yürüttüğü alan çalışmasında ortaya konan destekler Trabzon’daki göçmen çocuklara yönelik hizmetleri arttırmaktadır. İl müdürlüğü olarak paydaşlarımızla birlikte risk altında olduğunu tespit ettiğimiz çocuklara ve ailelerine yönelik sosyal yardımlar arttırılmakta ve çocukların eğitim hakkının sürdürülebilirliği için projeler yürütülmektedir" diye konuştu.



Avrasya Üniversitesi’nden 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları gününde anlamlı etkinlik

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Giresun Bu köprülerden geçmek yürek ister Giresun’un Bulancak ilçesinde Kovanlık grup yolu ile Yeşilhisar köyünü ayıran Pazarsuyu Deresi üzerindeki tahta ve demir asma köprüler, can güvenliğini tehdit ediyor. Özellikle yağışlarla birlikte debisi yükselen dereye rağmen sağlam olmayan köprüyü kullanmak zorunda kalan vatandaşlar, her geçişte adeta ölümle burun buruna geliyor. Pazarsuyu Deresi üzerinde yıllardır yenilenmeyen ve çürüyen tahtalardan oluşan asma köprü, sel sularının etkisiyle daha da riskli hale geldi. Alternatif geçiş güzergahı bulunmayan köy sakinleri, köprüyü kullanmak zorunda kaldıklarını belirttiler. Yeşilhisar köyü sakinlerinden Mecit Baş, kendisini bildi bileli aynı çileyi çektiklerini ifade ederek, köprünün hayati risk oluşturduğunu söyledi. Baş, "Bu köprüde yıllardır mücadele veriyoruz ama sonuç alamadık. Engelli çocuğum var, okula gidip gelirken büyük zorluk yaşıyoruz. Kendim bu köprüden düştüm, yaralandım. Sel suları yüksek olmadığı için boğulmaktan kurtuldum. Annemin cenazesini bile tabutla köprüden geçiremediğimiz için dereden taşımak zorunda kaldık" dedi. Sel dönemlerinde köprünün daha da tehlikeli hale geldiğini vurgulayan Baş, "Çelik teller üzerinde, çürümüş tahtalarla karşıya geçiyoruz. Dere taştığında tamamen mahsur kalıyoruz. Ne köye ulaşabiliyoruz ne de ilçe merkezine gidip temel ihtiyaçlarımızı karşılayabiliyoruz. Sel suları yükseldiğinde yoldaysak eve geçemiyoruz, evdeysek yola ulaşamıyoruz. Evimizde yangın çıktı, evimiz yandı itfaiye gelemedi" ifadelerini kullandı. Düşen de var, ölen de Bölgede yaşayan başka vatandaşların da aynı sıkıntıyı yaşadığını belirten Baş, "Köyümüzün aynı yol güzergahındaki komşularımız, akrabalarımız da kendi imkanlarıyla yaptığı asma ahşap köprüleri kullanıyor. Hatta engelli bir vatandaşımız var, köprüyü kullanmak zorunda kalıyor ve sık sık köprüden düşme vakaları yaşanıyor. Aynı köprüde geçmişte can kayıpları dahi oldu. Ancak vatandaşlar olarak sel sularına rağmen kullanmaya devam ediyoruz ve her an yıkılma riski taşıyan ahşap asma köprülerimizin yapılmasını istiyoruz. Bize araba geçecek beton köprüler değil, can güvenliğimizi sağlayacak yaya köprüler olsa yeter" diye konuştu.
Adana Gül serada 5, çiçekçide 50-100 lira Adana’da Anneler Günü öncesi yerli gülün tanesi serada 5 liraya satılırken çiçekçiler ve çiçek sitelerinde gül 50-100 TL arasında alıcı buluyor. Anneler Günü öncesi çiçekçilerde yoğunluk yaşanıyor. Çiçekçiler, Anneler Günü’nde talepleri karşılamak için gece gündüz çalışırken gül üreticilerinde de hasat mesaisi sürüyor. Sabahın erken saatlerinde gül seralarına giden işçiler gülleri kesiyor, dikenlerinden ayırıyor ve paketleyip satışa hazır hale getiriyor. Serada 5, çiçekçide 50-100 lira Türkiye’nin en önemli tarım üretim merkezlerinden Adana’dan yurdun dört bir yanına gönderilen güller, dalında 5 liradan alıcı buluyor. Dönüme ortalama 6 bin gül alan üreticiler, verimden memnun ancak Anneler Günü için Hollanda’dan ithal edilen güller nedeniyle fiyatlar düşük seyrediyor. Bahçelerde 5 liradan satılan güller, kentteki ve diğer illerdeki çiçekçilerde ise ortalama 50-100 liradan vatandaşlara satılıyor. Öte yandan, Adana’daki çiçekçilerde 21 adet gülün kampanya kapsamında 599 TL’ye satılması dikkat çekti. "Gülleri alıp annelere ücretsiz olarak dağıtacağız" Gül üreticisi Ogün Sever Okur, fiyatların çok düşük seyrettiğini bu sebeple de hasat yapmayıp gülleri annelere ücretsiz dağıtacaklarını anlatarak, "Çiçek fiyatları çok düşük. 5 lira bizim maliyetimizi kurtarmıyor o nedenle biz kendi adımıza hasat yapmayacağız. Bu gülleri alıp annelere ücretsiz olarak dağıtacağız" dedi. "Denetim mekanizması olmalı" Üretici Ersen Okur ise, "5 liralık fiyat, işçiliğini kurtarmıyor, masrafını kurtarmıyor. Bu fiyatlar gül ithalatı olduğundan kaynaklanıyor. Her sene bu aylarda, özel günlerde ithal güller nedeniyle para kazanamıyoruz. Bir tane gül, serada 5 lira ama çiçekçilerde 100 lira. Haksız kazanç var ve denetim mekanizmasının olması lazım" diye konuştu.
Kocaeli Başkan Ömeroğlu TOKİ kura tarihini açıkladı Dilovası Belediyesinin mayıs ayı olağan meclis toplantısında, ilçede yürütülen projeler masaya yatırıldı. Belediye Başkanı Ramazan Ömeroğlu, Diliskelesi sahil parkından Millet Bahçesi’ne, kadınlara özel spor salonundan 1145 konutluk TOKİ projesinin kura çekimine kadar ilçenin çehresini değiştirecek birçok yatırımın son durumu hakkında bilgiler verdi. Dilovası Belediyesi mayıs ayı olağan meclis toplantısı, Belediye Başkanı Ramazan Ömeroğlu başkanlığında gerçekleştirildi. Gündem maddelerinin oy birliği ve oy çokluğuyla kabul edildiği toplantıya devam eden projeler görüşüldü. Saygı duruşu ve açılış konuşmasıyla başlayan meclis toplantısında, son dönemde okullarda yaşanan üzücü olaylara değinen Başkan Ömeroğlu, hayatını kaybeden öğrenci ve öğretmenlere rahmet dileyerek ilçe genelinde okul güvenliği için Kaymakamlık, emniyet, jandarma ve Milli Eğitim Müdürlüğü ile ortak çalışmalar yürütüldüğünü ifade etti. Meclis toplantısında ilçenin çehresini değiştirecek altyapı, üstyapı ve sosyal yaşam alanı projeleri hakkında meclis üyelerine ve vatandaşlara bilgiler veren Başkan Ömeroğlu, ilçedeki yatırımların son durumunu özetledi. Kura çekimi 8 Mayıs’ta yapılacak Ömeroğlu, Diliskelesi sahilinde yenileme ve sahil park çalışmalarının başladığını belirterek, TOKİ 3. etap 1145 konut projesinde hak sahipleri için kura çekiminin 8 Mayıs’ta yapılacağını açıkladı. Park ve yeşil alanlarda bakım çalışmalarının büyük ölçüde tamamlandığını ifade eden Ömeroğlu, Tavşancıl’da kadınlara yönelik spor salonunun hizmete açıldığını söyledi. Belediyeye ait yüzme havuzunun tadilatının tamamlanarak sezonun açıldığını belirten Ömeroğlu, yaz boyunca öğrencilere yönelik çeşitli etkinlikler düzenleneceğini ve gençlerin sosyal medya bağımlılığından uzaklaştırılmasının hedeflendiğini kaydetti. Millet Bahçesi’nin halkın kullanımına açık olduğunu ifade eden Ömeroğlu, Diliskelesi Kültür Merkezi ve düğün salonu inşaatının da devam ettiğini söyledi. Açılış konuşmasının ardından meclis gündem maddelerine geçildi. Maddeler, oy birliği ve oy çokluğuyla kabul edildi.