SAĞLIK - 10 Nisan 2024 Çarşamba 09:49

Her yıl yaklaşık 10 milyon insan kanser nedeniyle hayatını kaybediyor

A
A
A
Her yıl yaklaşık 10 milyon insan kanser nedeniyle hayatını kaybediyor

Kanser yüzünden dünyada yılda 10 milyon insan hayatını kaybederken, kanser tedavisinin yıllık maliyeti de 16 trilyon dolar olduğu belirtildi. Umut ve Yaşam Derneği Üyeleri, kanser tedavisi gören çocuklar ve aileleri iftar yemeğinde bira raya geldi.


Trabzon Büyükşehir Belediyesi EYOF Parkı Tesisleri’nde düzenlenen iftar yemeğine, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Umut ve Yaşam Derneği yönetim kurulu üyeleri, gönüllüler ve Trabzon Yaşamak Güzel Derneği üyeleri katıldı.


Burada bir konuşma yapan Umut ve Yaşam Derneği yönetim kurulu başkanı Dr.Nimet Baki, meme ve kolon kanseri taramalarının sıklaştırılması gerektiğini belirterek, “Ülkemizde yılda ortalama 41 bin akciğer, 24 bin de meme kanseri vakası görülüyor” dedi.


Baki, Kanserle mücadele sürecinde atılması gereken adımlara dikkat çekerek, “Yıllık kanserin dünyaya maliyeti 16 trilyon dolar. Dolayısıyla bir taraftan kanser yılda 10 milyon canı alırken, ekonomiye de büyük bir yük getiriyor. Meme ve kolon kanseri taramaları sıklaştırılmalı, HPV aşısı ulusal takvime alınmalı ve kanser araştırmaları desteklenmeli. Türkiye’de de durum çok farklı değil Ülkemizde yılda ortalama 41 bin akciğer, 24 bin de meme kanseri vakası görülüyor. Yıllık öngörüler bu şekilde” diye konuştu.


Kanserlerin yüzde 30, yüzde 50’sini önlemek mümkün


Kanserlerin yüzde 30, yüzde 50’sini önlemenin mümkün olduğunu kaydeden Baki, “Tütün ürünlerinden uzak durmak, sağlıklı beslenme, düzenli fiziksel aktivite gibi temel yöntemlerle kanserlerin yüzde 30, yüzde 50’sini önlemek mümkün. Bu nedenle ülkelerin kanserin önlenmesi konusuna yatırım yapması ve tedavi sürecini de beraberinde yürütmesi ciddi yol almalarını sağladı. Yeni tedavi yöntemleriyle erişkin kanserlerinde yaşama şansı yüzde 70, çocukluk çağı kanserlerinde ise yüzde 80’e ulaştı. Ulusal Aşı Programı’na rahim ağzı kanserine karşı koruma sağlayan HPV aşısı ulusal takvime alınmalı, dedi.


Yemeğin ardından Umut ve Yaşam Derneği yönetim kurulu başkanı Dr.Nimet Baki, Trabzon Yaşamak Güzel derneği başkanına plaket taktim ederken, kanser tedavisi gören çocuklara hediyeler ve bayramlıkları dağıtıldı.



Her yıl yaklaşık 10 milyon insan kanser nedeniyle hayatını kaybediyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kahramanmaraş Başkan Görgel: “Yangının büyük bölümü kontrol altına alınmış durumda” Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fırat Görgel, ahşap ve mobilya imalatı üzerine faaliyet gösteren fabrikada çıkan yangınla ilgili olarak “Yangının büyük bölümü kontrol altına alınmış durumda. Allah’tan yangın can kaybına yol açmadı, herhangi bir kaza ve sıkıntıya yol açmadan yangını söndüreceğiz” dedi. Kahramanmaraş’ta ahşap ve mobilya imalatı üzerine faaliyet gösteren fabrikadaki alanda incelemede bulunan Başkan Görgel, yetkililerden bilgi alıp fabrika sahiplerine ve yakınlarına geçmiş olsun dileklerini iletti. Yangının büyük bir bölümünün kontrol altına alındığını ifade eden Başkan Görgel, “Burası büyük bir mobilya fabrikası, bize gelen ihbarın ardından kısa sürede gelip yangını söndürmeye çalışıyoruz. Yangının büyük bölümü kontrol altına alınmış durumda. Kimyasal maddelerin de olduğu için yangının söndürmek kolay değil. Gerçekten arkadaşlarımız büyük bir özveri ile çalışıyor. Biraz önce kum ocağı atölyemizde kaza meydana geldi, bir kardeşimiz canımız vefat etti. Ne yazık ki zor bir gece geçiriyoruz. Allah’tan yangın can kaybına yol açmadı, herhangi bir kaza ve sıkıntıya yol açmadan yangını söndüreceğiz” dedi. Başkan Görgel, yangın söndürme çalışmalarına itfaiye daire başkanlığının ekiplerinin yanı sıra orman bölge ve emniyet teşkilatının da destek verdiğini ifade etti.
İstanbul Akademisyenin kızını sözlü taciz ettiği ileri sürülen kadına adli işlem başlatıldı Türk-Alman Üniversitesi Akademisyeni ve Akşam Gazetesi yazarı Tacettin Kutay’ın 6 yaşındaki kızını sözlü taciz ettiği ileri sürülen kadın hakkında "Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik veya Aşağılama-Hakaret" suçlarından adli işlem başlatıldı. Kutay, olaya ilişkin sosyal medya hesabından videolu bir paylaşım yaparak şunları kaydetti: “6 yaşındaki kızım Fulya ile Göztepe’de yürüyorduk. İlahi söylemek istedi ve ’Ey aşıkı dildade’ okumaya başladı. ’Lailahe illallah Muhammedurrasulullah’ derken videodaki kadın yanımızdan geçiyordu. Durdu ve Fulya’ya ’Bunları size nerede öğretiyorlar anaokulunda mı?’ diye sordu. ’Ben öğretiyorum’ dedim. ’El kadar çocukların beynini bu saçmalıklarla yıkıyorsunuz. Ben üniversite hocasıyım, siz ne cahil insanlarsınız’ dedi. Bu gemi azıya almışlık, şuursuzluk sokak ortasında altı yaşında çocukları sözlü taciz etmeye kadar vardı. Varın gerisini siz hesap edin.” Edinilen bilgilere göre, Kutay’ın polisi araması üzerine M.G. (73) isimli şüpheli işlemler için karakola götürülürken her iki taraf da birbirinden şikayetçi oldu. Emekli hemşire olduğu öğrenilen M.G. hakkında "Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik veya Aşağılama- Hakaret" suçlarından, Kutay hakkında ise "Hakaret" suçundan adli işlem başlatıldı. Dosyaları ikmalen adliyeye gönderilen şahıslar adli makamlarca karakoldan serbest bırakıldı.