- 19 Ocak 2018 Cuma 18:39

Uşak’ın yöresel yemekleri Avrupa vizesini aldı

A
A
A
Uşak’ın yöresel yemekleri Avrupa vizesini aldı

Proje koordinatörlüğünü üstlenen Uşak Aşçılar ve Lokantacılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Uşak Aşçılar ve Pastacılar Derneği, Uşak Fatih Sultan Mehmet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile Uşak Belediyesi’nin destekleri sayesinde gerçekleştirilen büyük ve önemli proje için Uşaklı şefler kollarını sıvadı.

Proje koordinatörlüğünü üstlenen Uşak Aşçılar ve Lokantacılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Uşak Aşçılar ve Pastacılar Derneği, Uşak Fatih Sultan Mehmet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile Uşak Belediyesi’nin destekleri sayesinde gerçekleştirilen büyük ve önemli proje için Uşaklı şefler kollarını sıvadı.


Uşak’ın yöresel yemekleri uluslararası gastronomi de yer alabilmesi adına da büyük önem arz eden proje için hazırlıklar son hızla devam ediyor.


Proje için Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu, Uşak Belediyesi ve Uşak Fatih Sultan Mehmet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi yerel ortak olarak, İtalya’dan Training 2000, Fransa’dan Eurotracks ve İngiltere’den MBM TD Center kuruluşları da yurt dışı ortak olarak yer aldığını ifade eden Uşak Aşçılar ve Lokantacılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Şeref Parlas, “Parasal gücü yüksek olan projenin 206 bin Euro’luk Türk parası ile yaklaşık değeri 861 bin TL’’ dedi.


’’Avrupa standartlarında şefler yetiştireceğiz’’ diyen Başkan Parlas, ’’Uşak’ın yöresel lezzetlerini İtalya, Fransa ve İngiltere gibi yurtdışı ortaklarımızda tanıtılması ve diğer yurt dışından gelen şeflerin kendi yöresel lezzetlerini Uşak’a tanıtması bizlere bilgi birikimi olarak çok şey katacaktır.’’ diye konuştu. Projenin devamında 2018 yılı Mayıs ayında Uşak’tan 10 tane aşçı Fransa Paris’te 10 gün kalarak bilgi birikim edinecek. Edinilen bilgiler Uşak’ta uygulanacak. Çekilen yemekler için de patent başvurusu yapılacak. Çekimler için 7 adet yöresel yemeğin çekildiğini belirten Uşak Aşçılar ve Pastacılar Derneği Başkanı Fatih Demir ise, Uşak Tarhanasının patentinin daha önce alındığı, şimdi ise bu yemeklerimizle beraber tamamı için Avrupa tescilini alacaklarını belirtti.


Seçilen yöresel yemekler şöyle; Uşak Tarhanası haricinde, Keşkek, Zini hamursuzu, Cebleme, Gümnü, Döndürme, Ebem Köfte, Alacatene.


UŞAPADER Başkanı Fatih Demir, ’’Bu yıl Mayıs ayında Fransa’ya gidiyoruz. Orada 15 gün kalarak Fransız şeflere bizim yemeklerimizin eğitimini vereceğiz. Ben eğitmen usta olarak buradaki uşaklı ustalarımızın başında gidiyorum. Bu yaptığımız yemekleri yine orada sergileyeceğiz. Oradaki Fransız meslektaşlarımıza Uşak yöre yemeklerinin tarifini ve nasıl yapıldığını anlatacağız.’’ dedi.


Yapılan yemeklerin Fransa’da sergilenmesinin ardından yabancı şeflerinde Uşak’a geleceğini ifade eden Demir, ’’ ’Gastronomide Kültürel Yemeklerin Buluşması’ adı altında bakanlığımızın da onayladığı bu projeyle yabancı şefler Uşak’a gelecek ve bizim yöresel yemeklerimizi yapacaklar. İnşallah bu büyük projeyle Avrupa’da ses getireceğiz. Uşak Belediyesi ve Başkanımız Nurullah Cahan, bu projeye bizzat öncülük edip destek olarak ülkemizi Uşak’ın temsil etmesi adına büyük efor sarf ettiler. Kendilerine de büyük teşekkürlerimi sunuyorum.’’ diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Zonguldak Devrek’te “Tarla Günü” etkinliği Devrek İlçesinde çiftçilere yönelik “Tarla Günü” etkinliği düzenlendi. Zonguldak’ın Devrek İlçesinde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Devrek İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünün organizasyonu ile hayata geçirilen “Tarla Günü” programında ilçe protokolü bir araya geldi. Devrek’in Dedeoğlu Köyünde düzenlenen programda Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı Yenilik Yayım Projesi kapsamında Yem Bitkileri Gülü Gelemen Üçgülü’nün tarladaki temsili hasadı gerçekleştirildi. Düzenlenen etkinlikte konuşan Zonguldak İl Tarım ve Orman Müdürü Nihat Ağan,” Tarla günü etkinliği düzenlememizin temel amacı çiftçiliğin ve tarımın önemini gündemde tutmak, hem de tarımdaki yeni gelişmeleri ve bakanlığımızın getirdiği yenilikleri size aktarmak amacıyla burada bir araya gelmiş bulunmaktayız. Değişen iklim koşullarına uygun verimi yüksek, kaliteli üretim hedefiyle ekim yapmaktayız. Bugün burada hep birlikte ekimi yapılan baklagil yem bitkisi olan Gelemen Üçgülü’nün biçimini ve hasadını yapacağız. Gelemen üçgülü Yenilik Yayım Projesi kapsamında Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından 2020 yılında tescil edilen, tek yıllık serin iklim yem bitkisidir. Ortalama bir metreye kadar uzar yeşil ve kuru ot verimi yüksek olan bir bitkidir. Gelemen Üçgülünün avantajı erken gelişme gösterir ve değişik toprak tiplerinde yetişebilmekte, yüksek oranda tohum üretme yeteneğine sahiptir. Gelemen Üçgülü yabancı tozlaşma ile tozlanır. Bunun için bambus ve balarısı kolonileri için iyi bir nektar ve polen kaynağıdır. Tozlaşma arıların etkinliği büyük önem arz etmektedir. Dedeoğlu Köyümüzde 153 adet büyükbaş hayvan bulunmakta köyümüz bazında 2023 yılı destekleme ödemesi yapılmıştır.2022 yılı buzağı desteklemesinde 26.000 TL ödeme yapılmıştır” diye konuştu. Düzenlenen programa; Devrek Kaymakamı Muhammed Evlice, Devrek Belediye Başkanı Özcan Ulupınar, Zonguldak İl Tarım ve Orman Müdürü Nihat Ağan, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Volkan Hızarcı’nın yanı sıra çok sayıda daire müdürleri vatandaşlar katıldı
Muş Doğaseverlerden Mehmetcan Bağları’na doğa yürüyüşü Muş’ta sosyal medya platformları aracılığıyla bir araya gelen doğaseverler, kentin ünlü Mehmetcan Bağları’na doğa yürüyüşü düzenledi. Katılımın yoğun olduğu etkinlikte doğa tutkunları, şehrin doğal güzelliklerini keşfetti. Muş Kültür Sanat Spor ve Doğa Derneği tarafından Muş’un meşhur Mehmetcan Bağları’na gezi düzenlendi. Sosyal medya platformları üzerinden bir araya gelen katılımcılar, doğanın eşsiz güzelliğinin tadını çıkarırken, aynı zamanda şehrin tarihi ve kültürel değerlerini de yakından tanıma fırsatı buldu. Gezi boyunca dernek yetkilileri, katılımcılara Muş’un tarihi ve kültürel mirası hakkında bilgiler verdi. Muş Kültür Sanat Spor ve Doğa Derneği Başkanı Ufuk Bayrak, bölgenin doğal güzelliklerini koruma ve daha fazla kişiye tanıtma konusunda kararlı olduklarını dile getirerek, “Dernek olarak geçmiş yıllardan beri tarihi mekân gezileri ve doğa yürüyüşleri düzenliyoruz. Bugün de onlardan birini yapmış bulunmaktayız. Sosyal medya hesabımızdan duyuru yapıyoruz. Duyuruya iştirak eden katılımcılarla beraber Muş’un özellikle bağlarını geziyoruz. Muş’ta bulunan özellikle öğrenci ve memur kesimin Muş’u tanıması ve değerlerimizin farkına varmaları için bu gezileri düzenliyoruz. Bugün de sabah 10 gibi tarihi Ulu Cami önünde buluştuk. Oradan hareketle şu anda Mehmetcan Bağları dediğimiz bölgeye geldik. Bölgemiz gerçekten meyve ağaçlarıyla, üzüm bağlarıyla meşhur bir bölgedir” dedi.