KÜLTÜR SANAT - 05 Ekim 2017 Perşembe 13:51

"Vana ilk adım" projesi ile öğrenciler Van’ın tarihi yerlerini geziyor

A
A
A
"Vana ilk adım" projesi ile öğrenciler Van’ın tarihi yerlerini geziyor

Van Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren Gençlik Merkezleri “Van’a ilk adım” projesi kapsamında, Yüzüncü Yıl Üniversitesi’ni kazanan gençlere ilimizin tarihi ve turistik değerlerini tanıtmaya devam ediyor.

Van Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren Gençlik Merkezleri “Van’a ilk adım” projesi kapsamında, Yüzüncü Yıl Üniversitesi’ni kazanan gençlere ilimizin tarihi ve turistik değerlerini tanıtmaya devam ediyor.


Projenin ilk adımı olarak tanıtım ve ulaşım amacıyla Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi kampüsü içerisinde yer alan Kredi Yurtlar Kurumuna ait erkek ve kız yurtları önünde gençlik merkezleri standı kuruldu. Gençlik liderleri üniversiteyi yeni kazanan gençlere il ve ilçelerde gençlere hizmet veren gençlik merkezlerinin tanıtımlarını yaparak onlara ilin tarihi ve turistlik mekânlarını tanıtma projelerinden biri olan “Van’a ilk adım” projesi için organize edilen program hakkında bilgi verdiler. 1 Ekim Pazar günü 80 erkek üniversiteli öğrenci ile İskele, Van Kalesi, Edremit sahili, Edremit Kız Kalesi gibi yerleri tanıttılar. Yapılan gezi sonrası gençleri İpekyolu Gençlik Merkezi’nde ağırlayan gençlik liderleri, gençlik merkezleri tarafından yürütülen faaliyet, kulüp ve akademi çalışmaları hakkında bilgiler verdiler.


Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Nevzat İnanç, “Van Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü ailesi olarak ilk amacımız, başlattığımız "Van’a ilk adım" projesindeki temel amacımız ilimize üniversite okumaya gelen gençlerimize kentimizi tanıtmak, sevdirmek, şehrimiz ile duygusal bir bağ kurmalarına vesile olmaktır. Ayrıca Her daim onların hizmetinde olan gençlik merkezlerimizle bir bağ kurmalarını sağlamaktır. Gençlik merkezi ailesi olarak her zaman yanlarında olduğumuzu hissettirmektir. Gerçekleştirdiğimiz bu programla gençlerimize ilimizin tarihi bölgelerini tanıtarak geçmişle bağ kurdurmaya çalıştık. Van merkez kampüsü, Gevaş ve Erciş’te üniversiteye yeni başlayan 480 civarında kız ve erkek gencimiz bu oryantasyon eğitiminden istifade edecektir” dedi.


Programdan oldukça memnun kalan gençler kendilerine bu imkanı sunan başta, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü olmak üzere emeği geçen herkese teşekkürlerini dile getirdiler.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Amasya Asırlık son değirmen devletin desteğiyle ayakta Amasya’nın Gümüşhacıköy ilçesinde bulunan 100 yıllık su değirmeni, devletin desteğiyle yapılan restorasyon çalışmasıyla ayakta kalarak yeni yüzyıla tutundu. 60 yaşındaki Yaşar Dokgöz’ün emeğiyle tahılları öğüten asırlık değirmen, bu geleneğin yöredeki son örneği olarak zamana direniyor. Kadim geleneğin bölgede ayakta duran tek temsilcisi İlçe merkezine 2 kilometre mesafedeki Sekü köyünde Yedi Değirmenler mevkiinde bulunan asırlık su değirmeni, bu kadim geleneğin bölgede ayakta duran tek temsilcisi olarak kayıtlara geçti. Dereden sağlanan suyun gücüyle çevirdiği taşa dökülen tahılları öğüten değirmen Gümüşhacıköy Kaymakamlığı’nın 2017 yılında yaptırdığı restorasyon çalışmasıyla elden geçirilerek hizmet vermeyi sürdürdü. Çocukluğundan bu yana aile yadigarı değirmende çalıştığını belirten değirmenci Yaşar Dokgöz, “Mesleği babamdan öğrendim. Buğday, arpa, mısır gibi tahılları burada öğütüyoruz. Faaliyetleri durmuştu. Onarıma ihtiyacı vardı. Gümüşhacıköy Kaymakamlığı ve Amasya İl Özel İdaresi’nin desteğiyle restore edildi. 7 yıldır tıkır tıkır çalışıyor” dedi. Komşu illerden de müşteri geliyor Çevre köyler, ilçeler ve komşu illerden bile müşterilerinin bulunduğunu anlatan evli, 3 çocuk ve 7 torun sahibi Dokgöz, “Duyanlar geliyor. Kimi un alıyor. Kimisi öğütmek için buğday getiriyor. Öğütüp gönderiyoruz. Müşterilerimize, dostlarımıza kapımız her zaman açık” diye konuştu. Yörede yetiştirilen Üveyik buğdayından üretilen unu müşterilerine tavsiye eden Dokgöz’ün tek yardımcısı ise 40 yıllık hayat arkadaşı eşi Nuran Dokgöz. Dokgöz çiftçi, geçimlerini sağladıkları asırlık değirmende yaşamlarını sürdürüyor.