EKONOMİ - 07 Haziran 2021 Pazartesi 11:28

Tuşba Belediyesinden dezavantajlı kadınlara yönelik halı ve kilim kursu

A
A
A
Tuşba Belediyesinden dezavantajlı kadınlara yönelik halı ve kilim kursu

Van’ın Tuşba Belediyesi, dezavantajlı kadınlara yönelik açtığı ‘Halı ve Kilim Kursu’nda el emeği ve göz nuru ile dokunan halı ve kilimlerle binlerce yıllık yöresel geleneği sürdürüyor.

Van’ın Tuşba Belediyesi, dezavantajlı kadınlara yönelik açtığı ‘Halı ve Kilim Kursu’nda el emeği ve göz nuru ile dokunan halı ve kilimlerle binlerce yıllık yöresel geleneği sürdürüyor.


Tuşba Belediyesinin Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Van İl Müdürlüğü destekli açtığı ve yaşanan korona virüs pandemisi nedeniyle bir süredir kapalı olan ‘Halı ve Kilim Kursu’, 1 Haziran’da başlayan normalleşme dönemiyle birlikte pandemi kurallarına uygun bir şekilde kapılarını yeniden açıldı. Kalecik Mahallesi’nde bulunan belediyeye ait Tarihi Van Evleri’nde açılan kursa katılan kadınlar, hem aile bütçesine katkıda bulunuyor hem de meslek öğrenerek tarihi bir geleneği sürdürüyorlar. Toplam 25 kadının katıldığı ve İŞKUR Van İl Müdürlüğü tarafından geldikleri her gün için belli bir ücret ödenen kadınlar, Tuşba Belediyesi tarafından kendilerine tahsis edilen servis ile evlerinden alınarak kursa getirilip götürülüyorlar.


Tamamı dezavantajlı kadınlardan oluşan kursiyerlere günlük 6 saat verilen kursun 3 ay süreceği kaydedildi. ‘Halı ve Kilim Kursu’na katılarak sertifika alan kadınların rahatlıkla tek başına halı ve kilim yapabilecek düzeye geldiği ve böylelikle üretim yaparak iş sahibi olabildiği ifade edildi. Aile bütçelerine katkıda da bulunan kadınların, tamamıyla Van yöresine ait motiflerin kullanıldığı halı ve kilimleri yaparak gelecek nesillere aktarıyor.



Van Kilimi


Orta Asya’da Türklerin yaşadığı bölgede ortaya çıktığı ve geliştiği kabul edilen halı ve düz dokuma (kilim) geleneği, Selçuklular yoluyla Anadolu’ya gelmiş ve gelişimini burada sürdürmüştür. Van ve yöresinde dokunan kilimlerde estetik güzelliğinin yanında ilettiği mesaj da çok daha önemlidir. Okuma yazma bilmeyen insanımız ilmek ilmek, motif-motif sevgisini, duygularını, dile alamadığı ve açıkça söyleyemediği aşkını üzüntüsünü kilime işlemiştir. Kilimlerin her motifi bir mesajdır. Her kilim, bir kitap gibi zamanın mesajını günümüze ulaştırmıştır.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Siirt Siirt’te karla mücadelede 200 araç ve 600 kişi sahada Siirt’te karla mücadele kapsamında 200 araç ve 600 personelden oluşan ekiplerin, ulaşımın güvenli ve kesintisiz şekilde sağlanması için 7 gün 24 saat esasına göre görev yaptığı belirtildi. Siirt il genelinde etkili olan kar yağışının yol açtığı olumsuzlukların giderilmesi amacıyla, Siirt Valiliği bünyesindeki Kriz Koordinasyon Merkezinde Karla Mücadele Koordinasyon toplantısı Siirt Valisi ve Belediye Başkan Vekili Dr. Kemal Kızılkaya’nın başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda, il genelinde devam eden kar yağışı kapsamında alınan mevcut tedbirler ve sahada yürütülen çalışmalar değerlendirilerek, ihtiyaç duyulan ilave önlemler ele alındı. Kurumlar arası koordinasyonun güçlendirilmesi, ulaşımda yaşanabilecek aksaklıkların önlenmesi ile vatandaşların can ve mal güvenliğinin sağlanmasına yönelik yapılacak çalışmalar görüşüldü. Karla mücadele kapsamında 200 araç ve 600 personelden oluşan ekiplerin, ulaşımın güvenli ve kesintisiz şekilde sağlanması için 7 gün 24 saat esasına göre görev yaptığı belirtildi. Kar yağışının devam etme ihtimaline karşı tüm ekiplerin teyakkuz halinde sahada çalışmalarını sürdüreceği vurgulandı. GAMER’de gerçekleştirilen toplantıya Vali Yardımcısı Birkan Tatlısöz, İl Emniyet Müdürü Necmettin Öztürk, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Uğur Özmen ile emniyet, jandarma, belediye, İl Özel İdaresi, Karayolları, AFAD, sağlık ve ilgili kamu kurumlarının temsilcileri katıldı.