ÇEVRE - 09 Haziran 2021 Çarşamba 13:08

Van Büyükşehir Belediyesinden sokak hayvanları için bilgilendirme toplantısı

A
A
A
Van Büyükşehir Belediyesinden sokak hayvanları için bilgilendirme toplantısı

Van Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyelerine sokak hayvanları ile ilgili değerlendirme ve bilgilendirme eğitimi verdi.

Van Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyelerine sokak hayvanları ile ilgili değerlendirme ve bilgilendirme eğitimi verdi.


Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanlığı, sokak hayvanları ile ilgili değerlendirme ve bilgilendirme toplantısı yaptı. Büyükşehir Belediyesi Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezinde gerçekleştirilen toplantıya Sağlık İşleri Daire Başkanı Adil Allahverdi, Van Doğa Koruma ve Milli Parklar İl Şube Müdürlüğü ekipleri, veteriner hekimler ve 13 ilçe belediyenin hayvan bakım ekipleri katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Sağlık İşleri Daire Başkanı Adil Allahverdi, “Her birimiz hayvan dostuyuz, belediyeler olarak da çalışmalarımızı bu yönde yürütüyoruz. Sokak hayvanları bizlerle aynı çevreyi, aynı ortamı kullandıkları için de onların canı ve sağlığından da bizler sorumluyuz. Bugün burada toplanmamızın amacı da can dostlarımız için neler yapabiliriz, yapmış olduklarımızı da bir adım öteye nasıl taşıyabilirizdir. Toplantımız Van’ımıza hayırlı olsun” dedi


Toplantıda ayrıca sokak hayvanları ile ilgili karşılaşılan durumlarda belediyelerin alacağı tedbirler, sokak hayvanlarının problemlerinin nedenleri, kısırlaştırma ve sebepleri ve köpeklerin saldırma sebepleri gibi konular ele alındı.


Hayvan Sağlığı ve Koruma Şube Müdürü Abdullah Saraçer, sokak hayvanların bakımı ile ilgili bilgi verirken, ilçe belediyelerin görev ve sorumlukları, 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu, hayvanların korunmasına dair uygulama yöntemi, hayvanlarda kısırlaştırma gibi konular hakkında bilgilendirme yaptı. Toplantı soru cevap şeklinde son buldu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Amasya Asırlık son değirmen devletin desteğiyle ayakta Amasya’nın Gümüşhacıköy ilçesinde bulunan 100 yıllık su değirmeni, devletin desteğiyle yapılan restorasyon çalışmasıyla ayakta kalarak yeni yüzyıla tutundu. 60 yaşındaki Yaşar Dokgöz’ün emeğiyle tahılları öğüten asırlık değirmen, bu geleneğin yöredeki son örneği olarak zamana direniyor. Kadim geleneğin bölgede ayakta duran tek temsilcisi İlçe merkezine 2 kilometre mesafedeki Sekü köyünde Yedi Değirmenler mevkiinde bulunan asırlık su değirmeni, bu kadim geleneğin bölgede ayakta duran tek temsilcisi olarak kayıtlara geçti. Dereden sağlanan suyun gücüyle çevirdiği taşa dökülen tahılları öğüten değirmen Gümüşhacıköy Kaymakamlığı’nın 2017 yılında yaptırdığı restorasyon çalışmasıyla elden geçirilerek hizmet vermeyi sürdürdü. Çocukluğundan bu yana aile yadigarı değirmende çalıştığını belirten değirmenci Yaşar Dokgöz, “Mesleği babamdan öğrendim. Buğday, arpa, mısır gibi tahılları burada öğütüyoruz. Faaliyetleri durmuştu. Onarıma ihtiyacı vardı. Gümüşhacıköy Kaymakamlığı ve Amasya İl Özel İdaresi’nin desteğiyle restore edildi. 7 yıldır tıkır tıkır çalışıyor” dedi. Komşu illerden de müşteri geliyor Çevre köyler, ilçeler ve komşu illerden bile müşterilerinin bulunduğunu anlatan evli, 3 çocuk ve 7 torun sahibi Dokgöz, “Duyanlar geliyor. Kimi un alıyor. Kimisi öğütmek için buğday getiriyor. Öğütüp gönderiyoruz. Müşterilerimize, dostlarımıza kapımız her zaman açık” diye konuştu. Yörede yetiştirilen Üveyik buğdayından üretilen unu müşterilerine tavsiye eden Dokgöz’ün tek yardımcısı ise 40 yıllık hayat arkadaşı eşi Nuran Dokgöz. Dokgöz çiftçi, geçimlerini sağladıkları asırlık değirmende yaşamlarını sürdürüyor.