ÇEVRE - 12 Haziran 2023 Pazartesi 15:00

Tuşba Belediyesi’nin ödüllü projesi olan bedesten çarşısı açılış için gün sayıyor

A
A
A
Tuşba Belediyesi’nin ödüllü projesi olan bedesten çarşısı açılış için gün sayıyor

Van’ın Tuşba Belediyesi’nin, Tarihi Kentler Birliği tarafından başarı ödülüne layık görülen Bedesten Çarşısı projesi açılış için gün sayıyor.

Van’ın Tuşba Belediyesi’nin, Tarihi Kentler Birliği tarafından başarı ödülüne layık görülen Bedesten Çarşısı projesi açılış için gün sayıyor.


İstasyon Mahallesi’nde bin 910 metrekare alan üzerinde inşaatına başlanan ve Tuşba ilçesinin ilk çarşı projesi olan Bedesten Çarşısı büyük ölçüde tamamlandı. Toplam 2 bin 685 metrekare kapalı alana sahip olan Bedesten Çarşısı’nın 2 bloktan oluştuğunu dile getiren Tuşba Belediye Başkanı Salih Akman, projenin 3 kattan oluştuğunu ve 14 adet dükkan ile ibadethane ve Aile Destek Merkezi’nin yer aldığını söyledi. Bedesten Çarşısı’nın yakın zamanda tamamlanarak halkın hizmetine sunmayı planladıklarını dile getiren Başkan Akman, “Projemizin yapım süresi 270 iş günü olmasına rağmen çalışmalar çok hızlı bir şekilde ilerliyor. Böyle devam etmesi durumunda planlanan süreden daha kısa bir zamanda bitirilmesini hedefliyoruz. Van’da semt pazarları konusuna farklı bir bakış açısı getirecek olan Bedesten Çarşısı Projemizin açılışı için artık gün sayıyoruz” dedi.


Tarihi Kentler Birliği’nin, 2022 yılında 20’ncisini düzenlediği ve 6 kategoride ödülün verildiği yarışmaya Tuşba Belediyesi’nin İstasyon Mahallesi’nde hayata geçireceği ‘Bedesten Çarşısı’ projesi ‘Başarı Ödülü’ne layık görülmüştü. Başkan Akman, ayrıca hayata geçirilen Bedesten Çarşısı Projesi’ne katkı sunan Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı ile kardeş belediye olan Trabzon Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür etti.



Bedesten nereye nenir?


Bedesten eski dönemlerde ilk yapılış amacı yolcuları ağırlamak için ortaya çıkmış kervansaray olarak yapılmıştır. Zamanla ticarette ilerlemeyi sağlayan ticaret merkezi haline gelen bedestenler sonunda kapalı çarşı olarak hizmet vermeye dönüşmüşlerdir. Bedesten kapalı çarşıların duvarlarının bezenmesi renklendirilip süslenmesi sonucunda bedesten adını almıştır. Tarihi birçok kapalı çarşı aynı zamanda bir bedesten olarak aynı anlamda kullanılmaktadır. Bedesten değerli malların satışının yapıldığı ticari olarak önemli gelir kaynaklarının elde edildiği yerler olarak kullanılmaktadır.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Trabzon Türk sinemasının usta ismi Hülya Koçyiğit Trabzon’da Türk sinemasının usta ismi Hülya Koçyiğit, "Trabzon Film Festivali" dolayısıyla geldiği Trabzon’da Kadın Yaşam ve İstihdam Merkezi’ni ziyaret etti. Burada atölyeleri gezen Koçyiğit’e Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç’in eşi Arzu Genç eşlik ederken, Koçyiğit, kadınların sergilediği ürünleri hayranlıkla inceledi. Koçyiğit, Karadeniz yöresinin geleneksel ve yöresel dokumaları arasında yerini alan yaklaşık bir asırdan beri kullanılan coğrafi işaretli keşanı dokumaya çalışması dikkat çekti. Koçyiğit, Trabzon’a ilk kez 5 yaşında geldiğini belirterek, "Trabzon’a ilk kez 5 yaşındayken gelmiştim ve ömür boyu birçok kez geldim. O nedenle bu gelişim ilk değil ama Trabzon’da ilk kez bir Film Festivali düzenleniyor. ’İlk’ demek biraz cesaret demek. Dilerim başladığı gibi bol bereketiyle inşallah hem şehrimize hem de sinemamıza çok büyük katkılarda bulunur bu festival. O nedenle bugün buradayım, çok da mutluyum. İyi ki bu seferki gelişimde böylesine faydalı bir mekânı ziyaret etmişim. Her biri birbirinden değerli geleneksel el sanatlarımız burada tekrardan hayat buluyor. Genç kadınlar burada bu mesleği, bu sanatı öğreniyor ve yaşatmaya devam ediyorlar. Bu beni çok gururlandırdı. Hepsinin ellerine, emeklerine sağlık. Burası bir yaşam merkezi. Buradan istifade eden bütün kadınları sevgiyle selamlıyorum. Daha nice nice kadınımızın bu imkânlardan yararlanmasını diliyorum" dedi.
Malatya Malatya’da DEAŞ operasyonu: Eylem hazırlığındaki şüpheli tutuklandı Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ile Emniyet Genel Müdürlüğü’nün ortak çalışması sonucu, yeni yılda eylem hazırlığında olduğu tespit edilen DEAŞ terör örgütü destekçisi İbrahim Burtakuçin Malatya’da yakalanarak tutuklandı. Edinilen bilgilere göre, MİT’in yürüttüğü istihbari çalışmalar kapsamında İbrahim Burtakuçin’in Türkiye’de terör örgütü DEAŞ adına faaliyet yürüttüğü, fırsat bulması halinde çatışma bölgelerine geçerek örgüte katılma arayışı içinde olduğu ve yılbaşı döneminde Türkiye’de eylem/saldırı hazırlığı yaptığı belirlendi. Şahsın yurt içi ve yurt dışında çok sayıda DEAŞ sempatizanı ile irtibat halinde olduğu tespit edildi. MİT ve Emniyet Genel Müdürlüğü ekiplerince gerçekleştirilen ortak operasyonla Burtakuçin Malatya’da gözaltına alındı. Şüphelinin ikametinde yapılan aramalarda çok sayıda dijital materyal ile yasaklı yayın ele geçirildi. Ele geçirilen dijital materyaller üzerinde yapılan incelemelerde, DEAŞ’a ait yazılımlar, örgütün sözde bayrak ve flama görselleri, motivasyon amaçlı kullanılan ve örgüte katılımı teşvik eden ses dosyaları, DEAŞ mensupları ve yöneticilerine ait görsel ve videolar ile örgütsel görüşmelere dair içeriklerin bulunduğu tespit edildi. Malatya’da yakalanarak gözaltına alınan İbrahim Burtakuçin emniyetteki işlemlerinin ardından çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.