ÇEVRE - 07 Temmuz 2025 Pazartesi 10:02

Erçek Gölü’nün kıyıları kuruyor: Uzmanlar uyarıyor

A
A
A
Erçek Gölü’nün kıyıları kuruyor: Uzmanlar uyarıyor

Van’da son yıllarda azalan yağış ve artan buharlaşmayla birlikte yaşanan kuraklık, ‘kuş cenneti’ olarak adlandırılan Erçek Gölü’nün kıyı şeridinde büyük ölçüde su kaybetmesine neden oldu.


Van Gölü havzasında yer alan ve bölgenin önemli sulak alanlarından biri olan Erçek Gölü’nün kıyı şeridin büyük ölçüde su çekilmesi yaşandı. Bu yıl kar ve yağmur yağışlarının mevsim normallerinin altında kalması ile birlikte, küresel ısınmanın etkisiyle gölün kıyı kesimlerinde belirgin bir kuruma yaşanıyor. Özellikle ilkbahar ve yaz aylarında göçmen kuşlara ev sahipliği yapan Erçek Gölü’nün su seviyesi gözle görülür şekilde düşerken, kıyı şeridinde büyük çatlaklar ve kuruyan alanlar oluştu. Göl çevresinde yaşayan vatandaşlar, su seviyesinin her geçen yıl biraz daha geriye çekildiğini ve doğal yaşamın tehdit altına girdiğini ifade ediyor.


Yağışın az ve iklim değişikliğinin etkileriyle birlikte plansız su kullanımı ve buharlaşmadaki artışın gölün su kaybına neden olduğunu söyleyen Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan, "Van Gölü havzasındaki sulak alanların zengin olması, habitatı biyoçeşitliliği ve ekosistem zenginliği doğmakta. Bu sene ani ısınmalar, iklim değişikliği buharlaşmanın çok olması sulak alanları ve derelerin erken kurumasına sebep oldu. Gölün büyük olması nedeniyle kenarları kururken, diğer taraftan da yeni bir habitat oluşmakta. Yaban hayat yönünden kuraklık olarak her hangi bir zenginlik, her hangi bir yok olma yok. Kuruma böyle devam ederse önümüzdeki yıllarda tehlikelere sebep olabilir. Bunun için sularımız kontrollü bir şekilde kullanmamız lazım. Şuan itibarı ile Erçek Gölü’nde her hangi bir yaban hayatı tehlikeye atacak bir sorun yok. Bakıldığı zaman kıyı kesiminde daha önce görülmemiş çatlaklar meydana geldi" dedi.



Erçek Gölü’nün kıyıları kuruyor: Uzmanlar uyarıyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Yürek yakan olayda bir kardeş toprakta, diğeri cezaevinde Manisa’nın Kula ilçesinde geçtiğimiz gün kardeşi tarafından bıçaklanması sonucu hayatını kaybeden 28 yaşındaki genç, düzenlenen törenle son yolculuğuna uğurlandı. Katil zanlısı kardeş ise çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi. Olay, geçtiğimiz gün saat 20.45 sıralarında Kula ilçesi Karataş mevkiinde meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, Hasan Akarsu (28) ile kardeşi U.C.A. (25) arasında henüz belirlenemeyen bir nedenle tartışma çıktı. İkili arasında başlayan tartışma kısa sürede büyüyerek kavgaya dönüştü. Kavga sırasında U.C.A., yanındaki bıçakla ağabeyi Hasan Akarsu’yu ağır yaraladı. Sağlık ekipleri tarafından olay yerinde ilk müdahalesi yapılan Akarsu, ambulansla Kula Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Burada yapılan müdahalenin ardından Akarsu, ileri tetkik ve tedavi için Salihli’de bulunan özel bir hastaneye sevk edildi. Ancak doktorların tüm çabalarına rağmen genç kurtarılamadı. Hasan Akarsu için Şah Süleyman Camii’nde cenaze töreni düzenlendi. İkindi namazını müteakip kılınan cenaze namazına Akarsu’nun ailesi, yakınları, arkadaşları ve çok sayıda vatandaş katıldı. Gencin cenazesi, dualar eşliğinde ilçe mezarlığında toprağa verildi. Öte yandan, olayın ardından gözaltına alınan ve emniyetteki işlemleri tamamlanan U.C.A., geniş güvenlik önlemleri altında adliyeye sevk edildi. Burada hakim karşısına çıkarılan şüpheli, tutuklanarak cezaevine gönderildi. Olayla ilgili soruşturmanın sürdüğü öğrenildi.