EKONOMİ - 13 Mayıs 2022 Cuma 10:57

Yalova’daki midye çiftliklerinde hedef yıllık 200 milyon TL gelir

A
A
A
Yalova’daki midye çiftliklerinde hedef yıllık 200 milyon TL gelir

Yalova kıyılarında faaliyete geçen midye çiftlikleri haziran ayında yapılacak hasada hazırlanıyor.

Yalova kıyılarında faaliyete geçen midye çiftlikleri haziran ayında yapılacak hasada hazırlanıyor. Marmara Denizi’ni temizleme ve resif görevi yapacak çiftliklerin tam kapasite ile çalışmaya başlamasıyla yıllık 200 milyon TL gelir elde etmesi hedefleniyor.


Tarım ve Orman Bakanlığının desteğiyle müsilaja karşı önlem olması da amaçlanan midye tesislerinde Akdeniz midyelerinin yetiştirildiği yapılıyor. Yıllık 9 bin ton kapasiteye sahip 7 tesisten kurulumu tamamlanan 4 tesiste haziran ayında yapılacak ilk hasat nedeniyle hummalı bir çalışma yürütülüyor.


İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, Çınarcık ilçesi açıklarında kurulan çiftlikte yapılan midye ekimi, sınıflandırma çalışmalarını inceledi.


2019 yılından itibaren Marmara Denizi’nde avcılığın yanı sıra yetiştiricilik için faaliyetlere başladığını kaydeden Parıldar, 7 midye işletmesinin tam kapasite ile üretime geçmesiyle yıllık 9 bin ton üretim yapacağını anlattı. Çiftliklerden 4 tanesinin kurulumunun gerçekleştirildiğini ve bunların yıllık 6 bin ton kapasiteli olduğunu ifade eden Parıldar, 3 bin ton kapasiteli 3 çiftliğin kurulum çalışmasının ise devam ettiğini söyledi.



Midye çiftlikleri su ürünlerinden gelen gelirleri katbekat arttıracak


Midyenin dışarıdan bir beslemeye ihtiyaç duymayan bir su ürünü olduğunu ve denizi temizlediğini ifade eden Parıldar, çiftliklerin resif görevi göreceğine de vurgu yaptı. Parıldar, balıkların yumurtalarını bırakabilecekleri güvenli bir sahayı ortaya çıkartıldığını belirterek şöyle konuştu:


“Marmara Denizi’nde geçen yıl yaklaşık 14 bin ton balık avcılığı yapıldı. Yaklaşık 275 milyon lira kazanç elde edildi. Midye çiftlikleri yakın gelecekte Yalova’mızın balıkçılıktan, su ürünlerinden elde etmiş olduğu gelirleri katbekat arttıracak. Aynı zamanda da ülkemizde talebin daha fazla, arzın daha az oldu bir ürünü de güvenilir, izlenebilir ve sağlıklı bir şekilde tüketiciye sunmayı sağlayacağız.”



“Yıllık ekonomiye katkıları 200 milyon liraya yakın olacak”


Yalova’da yeni midye çiftliği başvurularına kapalı olduğunu dile getiren Parıldar, üreticilerin ciddi bir yatırım yaptığına dikkati çekti. Tesislerin istihdama da katkı sunacağını anlatan Parıldar, “Bu 9 bin ton kapasiteli midye çiftliklerimiz tam kapasite ile üretime geçtikleri zaman Allah nasip ederse yıllık ekonomiye katkıları 200 milyon liraya yakın olacak. Yıllara göre üretim maliyetleri değişiyor. Bugün itibariyle yaklaşık bin tonluk bir çiftliğin 14-15 milyon liralık bir maliyeti oluyor. Denizdeki araçları, teknesi, işleme makineleri hariç. Yani avcılıktan elde etiğimiz gelir kadar Marmara Denizi’nde midye çiftlikleri üretiminden Allah nasip ederse gelir elde edeceğiz" dedi.


Parıldar, Türkiye’de ilk ’İyi tarım uygulamaları sertifikalı’ ve ’organik tarım sertifikalı’ midye üretimi yapmak için girişimlerde bulunduklarını söyledi.



Kaçak midye avcılığında 20’ye aşkın tekneye el konuldu


2020 yılından bugüne kadar 320 günü aşkın deniz denetimi yaptıklarına dikkati çeken Parıldar, uygulanan 90 işlemden çoğunluğunun yasak midye avcılığı üzerine olduğunu söyledi. Kaçak avcılıkta ele geçirilen teknelere el konulduğunu anlatan Parıldar, “Bu anlamda da 20’ye aşkın tekneye el koyduk. Özellikle bunlar midyede yasak av araçları olan tekneler. Bunların hepsinin mülkiyetini kamuya geçirdik ve avcılıktan men ettik. Ele geçirdiğimiz 7 bin çuval midyeyi de doğal yaşam alanına iade ettik” diye konuştu.



Hedef iç piyasa sonra dünyaya ihracat


174 bin metrekare alanda 2 bin 574 ton kapasiteli bir çiftlik kurduklarını, geçen yıl haziran ayında üretime başladıklarını anlatan midye çiftliğinin Su Ürünleri Mühendisi Ali Evsen de, Haziran ayında satışa başlayacaklarını belirterek, "Bu sene hedefimiz 800 ton civarında ürün elde etmek. Tam kapasiteye ulaşmamız 2 seneyi bulacak. İç piyasa olmakla birlikte asıl hedefimiz ihracat yapmak, katma değerli ürün, işlenmiş ürün elde etmek ve sadece Avrupa değil tüm dünyaya ihracatını gerçekleştirmek istiyoruz" dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Trendyol Süper Lig: Galatasaray: 6 - Sivasspor: 1 (Maç sonucu) Trendyol Süper Lig’in 35. haftasında Galatasaray, sahasında karşılaştığı Sivasspor’u 6-1 mağlup etti. Maçtan dakikalar (İkinci yarı) 47. dakikada Mertens’in caza sahası dışı sol çaprazdan sert vuruşunda meşin yuvarlak savunmaya çarparak az farkla üstten kornere gitti. 53. dakikada Köhn’ün sol taraftan içeriye çevirdiği topta Ziyech’in savunmayı geçerek sol çaprazdan vuruşunda top kaleci Ali Şaşal’da kaldı. 54. dakikada Tungunboev’in sağ taraftan kullandığı köşe vuruşunda Manaj’ın ön direkte kafayla içeri çevirdiği topu Caner Osmanpaşa arka direkte tamamladı. 2-1 59. dakikada Mertens’in sağ taraftan ortasında Icardi’nin altı pas çizgisi üzerinden vuruşuyla meşin yuvarlak ağlara gitti. 3-1 60. dakikada Hakim Ziyech’in ceza sahası dışından kaleyi karşıdan gören alandan sert vuruşunda top sol üst köşeden ağlarla buluştu. 4-1 70. dakikada Charisis’in ara pasında topla buluşan Manaj’ın vuruşunda top ağlarla buluştu. VAR’dan gelen uyarıyı dinleyen hakem Arda Kardeşler, pozisyonun ofsayt olduğu gerekçesiyle golü iptal etti. 73. dakikada Barış Alper’in pasında topla buluşan Icardi, kafayla pasını geriye çıkardı. Pozisyonu iyi takip eden Mertens’in sert vuruşunda meşin yuvarlak filelere gitti. 5-1 85. dakikada Kerem Aktürkoğlu’nun sağ taraftan kullandığı serbest vuruşta Icardi’nin penaltı noktasına yakın bir yerden vuruşunda meşin yuvarlak sağ kale direğinin dibinden ağlarla buluştu. 6-1 Hakemler: Arda Kardeşler, Esat Sancaktar, Serkan Olguncan Galatasaray: Muslera, Kaan Ayhan, Nelsson (Sanchez dk. 74), Abdülkerim Bardakcı, Köhn, Torreira (Vinicius dk. 82), Kerem Demirbay (Berkan Kutlu dk. 74), Ziyech (dk. 82), Mertens (Kerem Aktürkoğlu dk. 74), Barış Alper Yılmaz, Icardi Yedekler: Günay Güvenç, Eyüp Aydın, Zaha, Ndombele, Aurier Teknik Direktör: Okan Buruk Sivasspor: Ali Şaşal Vural, Murat Paluli (Kerem Atakan Kesgin dk. 78), Poungouras (Caner Osmanpaşa dk. 46), Appindangoye Camara, Uğur Çiftçi, Charisis, İbrahim Akdağ (Caktas dk. 77), Bartuğ Elmaz (Turgunboev dk. 46), Koita, Manaj Yedekler: Nikolic, N’Jie, Emrah Başsan, Kvet, Emre Gökay, Menig Teknik Direktör: Bülent Uygun Goller: Hakim Ziyech (dk. 11 ve 60), Dries Mertens (dk. 38 ve 73), Mauro Icardi (dk. 59 ve 85) (Galatasaray) Caner Osmanpaşa (dk. 54) (Sivasspor) Sarı kartlar: Uğur Çiftçi, Camara, Manaj (Sivasspor)
Aksaray Arabanın üzerine çıktı, hem yaralıları izledi hem sağlık ekiplerini aradı Aksaray’da düğün konvoyunda seyrederken önüne çıkan köpeğe çarpmamak için manevra yapan otomobilin bahçe duvarına çarptığı kazada 2 kişi ağır yaralandı. Yaralı yakınlarından birisi, kaza yapan aracın üzerine çıkarak hem yaralıları izledi hem de 112 Acil Çağrı Merkezini aradı. Kaza, Aksaray’ın merkeze bağlı Yeşilova beldesi yolunda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, düğün konvoyunda 38 DN 768 plakalı Tofaş marka otomobili ile seyreden M.A. (22), önüne aniden köpek çıkması sonucu direksiyonu kırdı. Sürücünün direksiyonu kırmasıyla araç kontrolden çıkarak yolun kenarında bulunan müstakil evin bahçesine çarptı. Aracın ön kısmının hurdaya döndüğü kazada sürücü ve yanında yolcu olarak bulunan Osman A. yaralandı. Kazayı fark eden konvoydaki diğer sürücü ve yolcular yaralılara ilk müdahaleyi olay yerinde yaparken, yaralıların yakınlarından birisi kaza yapan aracın üzerine çıkarak hem yaralıları izledi hem de 112 Acil Çağrı Merkezini arayarak yardım istedi. İhbar üzerine olay yerine jandarma ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kısas ürede olay yerine gelen jandarma ekipleri yolda bir başka kazanın yaşanmaması için güvenlik önlemleri alırken, 112 Acil Yardım ekipleri de yaralılara ilk müdahaleyi olay yerinde yol üzerinde yaptı. İlk müdahalelerinin ardından ambulanslara taşınan yaralılar Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisine kaldırıldı. Burada tedavi altına alınan yaralıların durumlarının ağır olduğu öğrenilirken kazayla ilgili inceleme başlatıldı.