ÇEVRE - 25 Mayıs 2026 Pazartesi 10:33

Kuruyan Delibaş deresi 25 yıl sonra yeniden coştu

A
A
A
Kuruyan Delibaş deresi 25 yıl sonra yeniden coştu

Yozgat’ın Sorgun ilçe merkezinde bulunan Eğriöz-Delibaş deresi 25 yıl sona yeniden coştu.


Sorgun ilçe merkezinde bulunan Eğriöz-Delibaş Deresi kuraklıkların etkisi ile son 25 yıldır kurumuştu. Son dönemlerde aralık devam eden yağışlarla dere 25 yıl sonra yeniden coştu. Delibaş deresi 25 yıl önceki görüntüsüne yeniden kavuştu.


Osman Çavuş Mahallesi’nde ikamet eden Vehbi Şahin "2000 yılından sonra ilk defa böyle bir sel gelmşti. Ogühn bugündür derenin böyle aktığını görmemiştik. Önceden Nisan-Mayıs aylarında su vardı, Haziran gelince kesiliyordu. Bu sene Haziran ayına gelmemize rağmen derinin debisi oldukça yoğun" dedi.


"95 yılından beri hiç bu kadar yüksek seviyede görmemiştik"


Osman Çavuş Mahallesi Muhtarı Ali Çetin, son 30 yıldır derenin ilkkez bu kadar yoğun bir şekilde aktığını belirterek, "Yağmurlarımızdan dolayı derelerimiz güzel bir şekilde akıyor. En son ben bunu 1994-95 yıllarında görmüştüm. Eymir yoluna kadar taşmıştı. Ondan beri fazla yükseklik görmedik. Belki 10 sene önce oldu ama en son 95 yılından beri hiç bu kadar yüksek seviye görmemiştik. Allah’a şükürler olsun bu sene yağmurlarımız bol sularımız çok. Bundan 2-3 saat önce suyun debisi hemen hemen duvar boyuna kadardı. Zarar ziyan yok. Sorgun Delibaş bugün az daha delirecekti. Delibaş’ın nerede ne yapacağı belli olmaz. Eğriöz buradan büyük ama Delibaş da onlardan aşağı sayılmaz. Eskiden Salih Paşa Camiisi, Çay Mahallesi ve Hanbaşı Mahallesini seller sular götürdü. 48 yaşındayım. En çok 95 yılını hatırlıyorum. Bunlar da onun yanında fazla sayılmaz ama yine de şükürler olsun iyi" dedi.



Kuruyan Delibaş deresi 25 yıl sonra yeniden coştu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri İldem’e yapılan sosyal tesis genç ve yaşlıları bir araya getirecek İlçede her yaştan vatandaşın ihtiyacına hitap edebilecek hizmetlerin mimarı olmaya devam eden Melikgazi Belediyesi; İldem Gesi Fatih Mahallesi’nde yapımını tamamladığı sosyal tesiste tefriş çalışmalarına başladı. Emekli vatandaşların ve gençlerin bir araya gelerek vakit geçirebilecekleri, sosyalleşebilecekleri bir sosyal tesisi daha Melikgazi ilçesine kazandırmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyleyen Melikgazi Belediye Başkanı Doç. Dr. Mustafa Palancıoğlu; "İldem Gesi Fatih Mahallesi’nde Hz. Ebubekir Cami’nin ön tarafında müsait bir ortam vardı. Buradaki abilerimiz, emeklilerimiz ve gençlerimizin bir araya gelerek çay kahve içip sohbet edecekleri bir mekâna ihtiyaç vardı. Biz de Melikgazi Belediyesi olarak güzel ve nitelikli bir tesisimizi buraya kazandırıyoruz. Bu sosyal tesisimizde çay, kahve, tost gibi farklı imkanlar ve çeşitli etkinliklerimiz olacak. Bu tesisin hemen karşısında zaten bizim çok güzel bir akıl küpü kütüphanemiz var. Yoğun bir şekilde gençlerimiz burayı kullanılıyor. Onun alt katında kafeteryası var. Gençlerimiz inşallah hem orayı hem de burayı kullanacaklar. Tesisimiz mahallede birlik ve beraberliğin de pekişmesine vesile olacak. Bu sosyal tesisimiz çok hızlı bir şekilde bitti. Şimdi tefrişine başlıyoruz. Tüm eksikleri tamamlandıktan sonra hizmete açacağız. İldem bölgesine hayırlı olsun" dedi.
Manisa Hayırseverden 5 engelliye bayram hediyesi Hayırsever Mesut Şafak’ın merhume eşi adına bağışladığı akülü araçlar, bedensel engelli vatandaşlara özgürlük ve umut oldu. Kurban Bayramı öncesi dağıtılan araçlar ailelere de büyük mutluluk yaşattı. Manisa Bedensel Engelliler Derneği Başkanı Yasemin Yıldız, Manisalı hayırsever Mesut Şafak’ın Kurban Bayramı öncesinde Manisa ve ilçelerinde yaşayan 5 bedensel engelli vatandaşa akülü araç hediye ederek çifte bayram sevinci yaşattığını söyledi. Hayırsever Mesut Şafak’ın, merhume eşi adına alınan markalı 5 akülü aracı ihtiyaç sahibi engelli vatandaşlara ulaştırdığını belirten Dernek Başkanı Yasemin Yıldız, yapılan desteğin engelli bireylerin sosyal hayata katılımı açısından büyük önem taşıdığını ifade etti. Yıldız, "Değerli hayırseverimizin mal ve can zekâtıyla arkadaşlarımız sosyal hayata çıkmakta özgürlüklerine kavuştular. Ailelerinin yükü hafifledi. En güzeli ise akülü araçtan öte arkadaşlarıma huzur bağışlandı. Mesut amcamızın evlatlarına Allah sağlıklı uzun ömürler versin. Merhume eşi Mukadder ablamızın mekanı cennet olsun. Böyle duyarlı hayırseverlerin çoğalmasını temenni ediyoruz. Unutmayalım, her sağlıklı insan bir engelli adayıdır. Aday olmadan adaylara destek verilmelidir." dedi. Hayırsever Mesut Şafak’ın araç teslimlerinde kendileriyle birlikte 5 ilçeyi ziyaret ederek vatandaşların mutluluğuna ortak olduğunu kaydeden Yıldız, Kula ilçesindeki teslim programına Kula Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü İsmail Danaç’ın da katıldığını söyledi. Kula’da diyaliz hastası Zekeriya Morgül’e akülü aracının evinde teslim edildiğini belirten Yıldız, "Ailenin mutluluğu görülmeye değerdi." ifadelerini kullandı. Akülü aracına kavuşan Zekeriya Morgül ise duygularını, "Hayal bile edemediğim akülü aracım gerçeğim oldu. Derneğimizden, hayırseverimizden ve bizi buluşturan Kula Sosyal Yardımlaşma Müdürümüzden Allah razı olsun." sözleriyle dile getirdi.