GÜNDEM - 27 Mart 2026 Cuma 11:04

Kadın kursiyerlerden Afrika’ya Kur’an-ı Kerim hediyesi

A
A
A
Kadın kursiyerlerden Afrika’ya Kur’an-ı Kerim hediyesi

Zonguldak’ın Alaplı ilçesinde kadın kursiyerlerin desteğiyle bin 200 adet Kur’an-ı Kerim, ihtiyaç sahibi coğrafyalara ulaştırılmak üzere yola çıktı.


Türkiye Diyanet Vakfı’nın (TDV) "Hediyem Kur’an Olsun" kampanyası kapsamında Alaplı İlçe Müftülüğü koordinesinde Ramazan ayı başında başlatılan "Haydi Alaplı" seferberliği, özellikle Tepekent Kur’an Kursu kursiyerleri ve TDV Alaplı kadın gönüllülerinin yoğun çalışmalarıyla büyüdü. Kurs öğreticisi İmran Çetin öncülüğünde yürütülen çalışmalar sonucunda 240 bin 50 TL bağış toplanarak Türkiye Diyanet Vakfı’na teslim edildi. Toplanan bu destekle birlikte bin 200 adet Kur’an-ı Kerim, ihtiyaç sahibi coğrafyalara ulaştırılmak üzere yola çıktı.


Kampanyanın öncüsü İmran Çetin, Afrika’da Kur’an öğrenmeye çalışan çocukların yaşadığı zorlukların kendilerini derinden etkilediğini belirterek şunları söyledi:


"İmkânsızlıklar nedeniyle ayetleri ağaç kabuklarına yazarak öğrenmeye çalışan öğrencileri görünce harekete geçtik. Bu hayra ortak olan herkese gönülden teşekkür ediyorum."


Kampanyaya destek veren kursiyerler Hacı Kadın Bakır ve Melek Dönmez ise, Afrika’daki çocukların yaşadığı zorlukların kendilerinde büyük bir sorumluluk duygusu oluşturduğunu ifade ederek, "Onların bir Mushaf’a kavuştuğunda yaşayacağı mutluluğu hayal ederek yola çıktık. Tek isteğimiz o çocukların yüzünde bir tebessüm oluşturabilmekti" ifadelerini kullandı.


Alaplı İlçe Müftüsü Dr. Yılmaz Çelik ise yapılan çalışmanın sadece bir yardım değil, aynı zamanda bir insanlık görevi olduğunu vurguladı. Çelik, "Bugün hâlâ bazı coğrafyalarda çocuklar Kur’an-ı Kerim’e ulaşamadığı için ayetleri tahta levhalara yazıp silerek öğrenmeye çalışıyor. Bu dayanışma, gidemeyene gitmek, ulaşamayana ulaşmaktır" dedi.


Çelik, kampanyaya katkı sunan tüm gönüllülere teşekkür ederek Alaplı’da başlatılan bu anlamlı dayanışmanın artarak devam edeceğini ifade etti.



Kadın kursiyerlerden Afrika’ya Kur’an-ı Kerim hediyesi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Konya Fransa’dan bisikletle yola çıkan çift Karapınar’da mola verdi Fransa’dan bisikletleriyle yola çıkan 66 yaşındaki çift Konya’nın Karapınar ilçesinde mola verdi. Bin 800 kilometre bisikletle yol yapan çift, "Türkiye’nin doğası gerçekten güzel, insanları çok sıcak ve yardımsever. Bu misafirperverliği birçok ülkede görmek mümkün değil" dedi. Fransa’dan bisikletleriyle yola çıkarak dünya turuna çıkan 66 yaşındaki Patrik ve Cothezime Le Saux çifti, uzun yolculuklarının ardından Konya’nın Karapınar ilçesine ulaştı. Geçtiğimiz 17 Nisan’da başlayan yolculuklarında İtalya ve Yunanistan gibi ülkeleri geçen çift, Türkiye’de ise Fethiye, Alanya, Konya ve birçok kenti ziyaret etti. "Bu misafirperverliği birçok ülkede görmek mümkün değil" Yaklaşık 50 yıldır bisiklet tutkunu olduğunu söyleyen Patrik le Saux, seyahatlerini sadece bir gezi değil, aynı zamanda farklı kültürleri tanıma fırsatı olarak gördüklerini ifade etti. Le Saux, "Bisikletle yolculuk yapmak bize özgürlük hissi veriyor. Gittiğimiz ülkelerde insanlarla tanışıyor, onların yaşamlarını ve kültürlerini yakından görme fırsatı buluyoruz. Bu bizim için çok değerli bir deneyim. Şu ana kadar yaklaşık bin 800 kilometre pedal çevirdik. Günlük ortalama 70 ila 80 kilometre yol yapıyoruz. Türkiye’nin doğası gerçekten güze, insanları çok sıcak ve yardımsever, yol boyunca durduğumuz yerlerde bize sürekli ikramlarda bulunuyorlar. Bu misafirperverliği birçok ülkede görmek mümkün değil" dedi. Türk sürücülerin bisikletlilere karşı oldukça saygılı davrandığını da söyleyen le Saux, Türkiye’de geçirdikleri günlerden büyük mutluluk duyduklarını belirtti. Karapınar’da vatandaşların ilgisiyle karşılaşan Fransız çift, yolculuklarına Türkiye’nin farklı şehirlerini keşfederek devam edeceklerini söyledi.
İstanbul Avcılar’da alkollü sürücü dehşeti Avcılar D-100 kara yolunda, yol ortasında arıza yapan araca arkadan gelen süratli ve alkollü sürücünün çarpmasıyla 5 aracın karıştığı zincirleme kaza meydana geldi. 1’i ağır 4 kişinin yaralandığı facia sonrası, sürücü gözaltına alındı. Kaza anı güvenlik kamerasına yansıdı. Olay, dün gece saatlerinde D-100 kara yolu Avcılar mevkiinde meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, seyir halindeki bir otomobil kara yolu üzerinde arıza yaptı. Araçta bulunan 3 kişi ne olduğunu anlamak için aşağıya inip araç başında beklediği sırada, trafikte son sürat makas atarak ilerlediği iddia edilen İ.K. (33) yönetimindeki otomobil, duran araca hızla arkadan çarptı. 5 araç birbirine girdi: Ortalık savaş alanı Çarpmanın şiddetiyle savrulan araçlar nedeniyle arkadan gelen diğer otomobiller de duramayarak kazaya karıştı. Toplamda 5 aracın birbirine girdiği zincirleme kaza nedeniyle kara yolu adeta savaş alanına döndü. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda polis ve sağlık ekibi sevk edildi. Sağlık ekiplerinin olay yerindeki ilk müdahalesinin ardından kazada yaralanan 4 kişi ambulanslarla çevre hastanelere kaldırıldı. Hastanede tedavi altına alınan yaralılardan 1’inin durumunun ciddiyetini koruduğu ve hayati tehlikesinin bulunduğu öğrenildi. Arıza yapan aracın başında bekleyen 3 kişi ise kazadan şans eseri hafif sıyrıklarla kurtuldu. Kaza sonrası, 1.12 promil alkollü olduğu belirlenen ve çevredekilere saldırganlık gösteren sürücü İ.K., polis tarafından kelepçelenerek gözaltına alındı. Kaza anı güvenlik kamerasına yansıdı.
Eskişehir Çocuklar için tasarladı, büyüklerin akınına uğradı Eskişehir’de el emeği ürünleriyle turistlerin ilgisini çeken Güler Üstün’ün tasarladığı parmak kuklaları, çocukların konuşma gelişimine katkı sağlarken, çocuklar için ürettiği gözlük aksesuarları ise büyüklerden yoğun ilgi görüyor. Eskişehir’in tarihi ve turistik yerlerinden biri olan Odunpazarı bölgesinde açtığı tezgahta kendi el emeği göz nuru ürünlerini sergileyen Güler Üstün, yerli ve yabancı turistlerin odak noktası haline geldiğini belirtti. Özellikle mikro ve küçük boyutlu tasarımlar üzerine yoğunlaşarak fark oluşturmaya çalışan Üstün, rengarenk tezgahıyla hem çocukların hem de yetişkinlerin yoğun ilgisiyle karşılaşıyor. Tasarımlarının estetik görünümünün yanı sıra işlevselliğiyle de öne çıktığını belirten esnaf, her bütçeye uygun olarak sunduğu çok amaçlı aksesuarların gördüğü ilgiden büyük memnuniyet duyduğunu dile getiriyor. "Çocuklar birbiriyle konuştururken fark ettim" Tasarladığı parmak kuklalarının çocuklar üzerindeki olumlu etkisini tesadüfen keşfettiğini aktaran Üstün, "Şöyle bir ürünüm var, bunlar parmak kuklaları. Konuşma zorluğu olan çocuklarda konuşmayı geliştirebiliyor. Çocuklar tezgaha gelip birbirleriyle konuşturmaya başlayınca anladım onu. Yani çocuklar bunları konuşturarak konuşmasını geliştiriyor" dedi. "Gözlük aksesuarı için Yalova’dan geliyorlar" Bazı tasarımların tamamen kendisine ait olduğunu ve çocuklara gözlüğü sevdirmek amacıyla başladığı bir projenin büyükler tarafından daha çok ilgi gördüğünü belirten Üstün, şu ifadeleri kullandı: "Bazı tasarımlar kendime ait mesela, şu gözlük kenarına taktığım şeyler. Kendim tasarladım. Küçük çocuklar vardır, numaralı gözlük takıyorlar. İşte onlara bir özellik katsın diye yapmıştım ama büyükler daha çok alıyorlar. Tezgahımı ziyarete gelen turistler hepsini çok beğeniyorlar. Gözlük kenarını alanlar 60 yaşın üstünde insanlar. Yalova’dan gelip alışveriş yapıyorlar, sadece o gözlük aksesuarı için." "Üniversiteliler iğnelikleri çok seviyor" Her bütçeye uygun ürün sunmaya gayret ettiğini ve tasarımlarının çok amaçlı kullanılabildiğini vurgulayan Üstün, "Özellikle küçük ürünler üzerinde çalıştığım için dikkat çekiyor. Mesela iğnelikleri üniversiteli gençler falan da çok seviyor, beğeniyor. İlk önce bu küçük ayıcıklarla başladım. Sonra Winnie the Pooh ekledim, kurbağaları ekledim. Kışın berelere takılıyor, yazın ise kot ceketlere, çantalara takılabiliyor. Ve fiyatlarımı da uygun yapıyorum ki herkes alabilsin" şeklinde konuştu.
Mersin Mersin’de kurbanlıklar kaçtı, bayram neşesi kameralara yansıdı Mersin’in Bozyazı ve Tarsus ilçelerinde kaçan kurbanlıklar ilginç görüntüler oluşturdu. Kameralara yansıyan bayram klasiğinde, kurbanlıkları yakalamak için verilen mücadele dikkat çekti. Bozyazı ilçesi Kaledibi Mahallesi’nde Erkan Uysal ve ailesine ait kurbanlık, kesim öncesi kaçarak mahallede kısa süreli kovalamacaya neden oldu. Kaçan kurbanlığın peşine düşen Uysal ailesi ile mahalle sakinleri, hayvanı yakalamak için seferber oldu. Evin çevresinde ve seralar arasında yaşanan zorlu kovalamaca, güvenlik kamerasına saniye saniye yansıdı. Görüntülerde vatandaşların kurbanlığı yakalamak için verdiği mücadele dikkat çekti. Bir süre kaçmayı sürdüren kurbanlık, uzun uğraşlar sonucu seraların arasında yakalanarak kontrol altına alındı. Çevrede bulunan vatandaşların da ilgiyle takip ettiği olayda renkli görüntüler oluştu. Kurbanlığın sahibi Erkan Uysal, yaşadıkları anları şu sözlerle anlattı: "Bayram namazını kıldık. Kurbanlık burada bağlıydı, bir anda elimizden kaçtı. Kardeşimle babam kaçış yönlerini tuttu. Tam köşeye sıkıştırdığımızı zannediyorduk, bir anda hiç ummadığımız bir taraftan kaçmaya devam etti. Hayvan istikrarını sürdürdü. Haliyle zor anlar yaşadık ama sonunda tuttuk. Bizim için bayramda güzel bir anı ve eğlence olarak kaldı. Şükürler olsun, sonunda etini de yedik." Sahibinin elinden kaçan keçi trafiği altüst etti Öte yandan Tarsus ilçesinde sahibinin elinden kaçan kurbanlık keçi ise trafiği altüst etti. Gazipaşa Mahallesi’nde yaşanan olayda üst geçidin üzerine çıkarak araçların arasında kaçışını sürdüren keçi, sahibine ve trafikteki araçlara zor anlar yaşattı. Köprü üzerinde seyir halindeki bazı araç sürücüleri durarak hayvanı yakalamak için sahibine yardımcı olmaya çalışsa da keçi kaçışına devam etti. Kurbanlık, uzun uğraşlar sonucu yakalandı.