GÜNDEM - 10 Haziran 2025 Salı 12:15

Bayram Usta’dan asırlık lezzet mesaisi

A
A
A
Bayram Usta’dan asırlık lezzet mesaisi

Afyonkarahisar’da yaşayan 78 yaşındaki emekli din görevlisi Bayram Özdemir, unutulmaya yüz tutmuş geleneksel haşhaş ezme yöntemini kendi geliştirdiği taş mekanizmayla yaşatıyor. İki taş arasında ezdiği haşhaşla müşterilerinin taleplerini yerine getiren Özdemir, geçmişin izlerini günümüze taşıyan bu yöntemle kültürel mirası korumaya çalışıyor.


Özdemir’in atölyesinde haşhaş, taş yüzeyler arasında sürtülerek eziliyor. Bu doğal yöntem, haşhaşın hem aromasını hem de besin değerini muhafaza ediyor. Tamamen taşla yapılan ezme işlemi, haşhaşın daha kıvamlı ve aromatik olmasını sağlıyor. Ezilen haşhaş, Afyonkarahisar mutfağında önemli bir yere sahip. Kahvaltılıklarda, çörek ve böreklerde sıkça kullanılan bu ürün, yoğun aromasıyla sofralara geleneksel bir tat katıyor.



"Taşla ezilen haşhaş daha lezzetli"


Usta Bayram Özdemir, 2000 yılında emekli olduktan sonra Sandıklı’dan merkeze taşındığını ve burada iki katlı bir ev yaptığını söyledi. Evinin alt katını atölyeye dönüştürerek işe koyulduğunu anlatan Özdemir, 11-12 yıldır taşla haşhaş ezdiğini kaydetti. Özdemir konuşmasına şöyle devam etti:


"Emekli din görevlisiyim. 2000’de emekli olduktan sonra Sandıklı’dan buraya taşındık. Buraya iki katlı ev yaptık, halkımıza hizmet için Afyon’umuzun simgesi olan haşhaşı en güzel şekilde taşla sürtmeye başladık. 11-12 senedir haşhaşı sürtüyoruz. Alanlar çok memnun. Buradan sadece Afyon’a değil, Ankara, İstanbul, Antalya’ya da gidiyor. Çok memnunlar. Taşla ezilen haşhaş daha lezzetli oluyor. Çünkü taş, haşhaşı tamamen eziyor, hiçbir şey bırakmıyor. Diğer makineler böyle parçalayamıyor. Onun için taşla ezilen haşhaş daha kıvamlı, daha aromatik oluyor."



Bayram Usta’dan asırlık lezzet mesaisi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Giresun Otizmin renklerini tuvale yansıttı Giresun’un Görele ilçesinde eğitim gören özel gereksinimli öğrenci Ulaş Topal, açtığı ilk kişisel resim sergisiyle ziyaretçilerin beğenisini kazandı. Küçük yaşına rağmen ortaya koyduğu eserlerle dikkat çeken Ulaş, hayal dünyasını renklerle buluşturdu. Görele Hasan Ali Yücel İlkokulu 3. sınıf öğrencisi olan otizmli Ulaş Topal’ın kişisel resim sergisinin açılışına Görele Kaymakamı İbrahim Civelek, Görele Belediye Başkanı Aysel Uzun, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Tolga Erener, İlçe Milli Eğitim Müdürü Şenel Dede, daire amirleri, öğretmenler, öğrenciler ve veliler katıldı. Sergide Ulaş Topal’ın birbirinden farklı çalışmaları sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Otizmin kendisine kazandırdığı farklı bakış açısını tuvallerine yansıtan küçük ressamın eserleri, davetlilerden tam not aldı. Ulaş’ın annesi Sevcan Cebeci, oğlunun resim yapmaya çok küçük yaşlarda başladığını belirterek, herhangi bir özel eğitim desteği almadan kendi yeteneğiyle çizimler yaptığını söyledi. Oğlunun zamanla kendisini geliştirdiğini ifade eden Cebeci, öğretmenlerinin ilgisi ve desteği sayesinde ilk kişisel sergiyi açmanın mutluluğunu yaşadıklarını dile getirdi. Sergiyi gezen davetliler ise Ulaş’ın her eserinde farklı bir hikâye ve güçlü duygular bulunduğunu ifade etti. Küçük sanatçı da resimlerini tek tek anlatarak katılımcılara duygu dolu anlar yaşattı. Öğretmenlerinin desteğiyle sanat yolculuğunda önemli bir adım atan Ulaş Topal’ın sergisi, sanatın engel tanımadığını bir kez daha gözler önüne serdi.