EKONOMİ - 03 Nisan 2026 Cuma 13:13

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı Aksaray’da

A
A
A
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı Aksaray’da

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı bir dizi ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere Aksaray’a geldi. İlk olarak Jeotermal kaynaklı sera üretimi yapan işletmeyi gezen Bakan Yumaklı burada yaptığı açıklamada savaş ve tarıma etkisi hakkında "Tarımsal girdilere yönelik almış olduğumuz bütün tedbirler yerinde. Hiçbir sorun olmayacak hamdolsun" dedi.



Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı Aksaray’ın merkeze bağlı Dikmen Köyü’nde faaliyet gösteren Jeotermal kaynaklı sera üretimi yapan işletmeyi ziyaret etti. Üretimle ilgili incelemelerde bulunan Bakan Yumaklı burada yaptığı açıklamada: "Tarımın stratejik bir sektör olduğunu, dünya son 5 senede çok farklı olaylarla bir sınamayla karşı karşıya olduğunu görmüş olduk. Pandemi ile başladı, küresel krizler oluştu. Son dönemde de özellikle savaş şartlarıyla birlikte gıda ile alakalı herkeste bir endişe oluşmuş durumda. Dolayısıyla stratejik bir sektör derken aslında ne kadar hayati bir sektör olduğunda ifade etmeye çalışıyoruz hep birlikte. Buna ilişkin en başta şunu söyleyeyim. Özellikle savaş şartlarının başlamasıyla birlikte İsrail, Amerika Birleşik Devletleri ve İran arasındaki doğal olarak tarımsal girdilerle ilgili bir endişe oldu. Bunu ilk andan itibaren söyledik. Bunlarla ilgili hazırlıklı olduğumuzu ifade ettik. Ben buradan tekrar bu konularda vatandaşlarımızın bizim açıklamalarımızı beklemelerini, bizim açıklamalarımıza itibar etmelerini özellikle istirham ediyorum. Bakın o ilk günlerdeki konuşulan şeylerin hiçbirisi şu anda yok. Ancak maalesef ki çok azınlık da olsalar bir kötü düşünce veya bir kötü şeyleri söyleme konusunda kendisini maalesef ki hazırlıklı tutan bir grubun oluşturmaya çalıştığı hava artık yok. Dolayısıyla başta gübre olmak üzere tarımsal girdilerle ilgili almış olduğumuz bütün tedbirler hamdolsun şu anda yerinde. Elbette ki takip ediyoruz savaşın gidişatını. Bunlarla ilgili de kısa, orta, uzun faaliyetlerimizi ve tedbirlerimizi planlamış vaziyetteyiz. Dolayısıyla hiçbir sorun olmayacak hamdolsun. İklim değişikliğini konuştuk. Küresel krizleri konuştuk. Şimdi de hepimizin yaşadığı ve takip ettiği gibi jeopolitik riskleri konuştuk. Yani ülkeler arasında sadece Orta Doğu’da olanlar değil, aynı zamanda Rusya, Ukrayna’da dünyada gıda anlamında çok önemli bir endişeyi ortaya koymuştuk. Bunların hepsini bundan sonra da yaşamak mümkün. Ancak bakanlık olarak bize düşen, bizim yapmamız gereken, üretimden sorumlu bir bakanlık olarak, bu ülkenin insanının gıda arz güvenliğini temin etmekten sorumlu, üreticilerimizle birlikte el ele kol kola bu süreçleri en iyi bir şekilde atlatmak. Üreticimizin sürdürülebilir bir şekilde bu üretimi yapması, tüketicilerimizin de uygun fiyatlarla ürünlerini almasını sağlamak. Bu konuda gerçekten gece gündüz çaba sarf ediyoruz. Aynı zamanda hepiniz yine takip ediyorsunuz. Bütün bunların farklı yansımaları da oluyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde biz sorumlu, kendi konularından sorumlu bütün bakanlar olarak gece gündüz çalışmaya devam ediyoruz, edeceğiz. Ülkemiz inşallah bundan mümkün olan en az şekilde etkilenmiş olarak çıkacak" dedi.



17 milyar 200 milyon liralık ödeme üreticilerin hesaplarına bugün geçiyor


Temel desteklemelerle ilgili üreticilere müjde veren Bakan Yumaklı, "Bir müjdeyi ifade etmek istiyorum. Bugün itibariyle üreticilerimizin hesaplarına temel desteklerle alakalı 17.2 milyar liralık yani 17 milyar 200 milyon liralık ödeme bugün itibariyle hesaplarına geçmiş olacak. Yani bu Bizim planlamamıza uygun bir şekilde devam eden destek ödemeleri 10 Nisan’da ve 17 Nisan’da toplam 33 milyar liralık bir ödeme ile birlikte artık bu yıl temel destek, üretim planlama desteği ve yem bitkileri desteğini 81 milyarın üzerinde bir rakamla tamamlamış olacağız. Üreticilerimizin, emeklerine ve gayretlerine bir kez daha teşekkür ediyorum" diye konuştu.



Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı Aksaray’da

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Aytaç ailesinin acı günü Manisa Gazeteciler Cemiyeti Onursal Başkanı Ertuğrul Aytaç’ın eşi, Gökmen ve Gökhan Aytaç’ın annesi Nermin Aytaç (77) hayatını kaybetti. Nermin Aytaç’ın vefatı, başta Aytaç ailesi ve sevenleri olmak üzere Manisa basın camiasında büyük bir üzüntüye neden oldu. Uzun yıllar Manisa Gazeteciler Cemiyeti’nin başkanlığını yapan ve cemiyetin Onursal Başkanı olan Ertuğrul Aytaç’ın eşi Nermin Aytaç hayatını kaybetti. Merhume Nermin Aytaç’ın cenazesi, Cuma namazını müteakip Hatuniye Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından Çatal Mezarlığında aile kabristanlığına defnedildi. Manisa Gazeteciler Cemiyeti Onursal Başkanı Ertuğrul Aytaç ile oğulları Gökhan ve Gökmen Aytaç tabutun başında taziyeleri kabul etti. Cenaze namazına AK Parti Manisa Milletvekilleri Murat Baybatur, Tamer Akkal, CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, Yunusemre Belediye Başkanı Semih Balaban, Şehzadeler Belediye Başkanı Hakan Şimşek, MASKİ Genel Müdürü Ali Kılıç, Manisa Büyükşehir Belediyesi Basın Halkla İlişkiler Daire Başkanı Eren Ekici, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Yılmaz, Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap, Manisa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Önder Aydın, gazeteciler, siyasi partilerin temsilcileri, bürokratlar ve çok sayıda vatandaş katıldı. Helallik alınması ve cenaze namazının kılınmasının ardından Nermin Aytaç dualar eşliğinde Çatal Mezarlığındaki Aile Kabristanlığına defnedildi.
Bursa Nilüfer’den kansere farkındalık çağrısı Nilüfer Belediyesi, Ulusal Kanser Haftası kapsamında önemli bir toplumsal farkındalık etkinliğine ev sahipliği yaptı. Söyleşide konuşan uzmanlar, kanserin yüzde 80 oranında önlenebilir olduğuna dikkat çekerken; hastalığı yenenler hikayeleriyle umut aşıladı. Nilüfer Belediyesi, Uludağ Onkoloji Dayanışma Derneği (ONKODAY) iş birliğinde 1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası kapsamında "Bedenin Sana Fısıldar Onu Duy" başlıklı bir etkinlik gerçekleştirdi. Nilüfer Belediyesi Dr. Ceyhun İrgil Sağlık Müzesi’ndeki programa Nilüfer Belediye Başkan Yardımcıları Bukle Erman ve Okan Şahin ile Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir’in eşi Nuray Özdemir katılarak destek verirken, vatandaşlar da yoğun ilgi gösterdi. Moderatörlüğünü Güzin Abraş’ın yaptığı söyleşide konuşan Bursa Uludağ Üniversitesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Türkkan Evrensel, kanserin kalp hastalıklarından sonra en sık görülen ikinci ölüm nedeni olduğunu hatırlattı. Kanserin yüzde 80 oranında çevresel faktörlere bağlı ve önlenebilir olduğunu belirten Evrensel, özellikle meme, rahim ağzı ve kolon kanserinde tarama testlerinin hayat kurtardığını ifade etti. Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Uzmanı Doç. Dr. Kazım Şenol, toplumdaki yanlış inanışların tedaviyi aksattığını belirterek, "Kansere bıçak değmez" algısının yanlışlığına dikkat çekti. Şenol, Türkiye’de tarama testlerine katılımın hala yüzde 30 seviyelerinde kalmasından üzüntü duyduklarını söyledi. Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Uzmanı Doç. Dr. Ezgi Demirdöğen ise akciğer kanserinde sigaranın etkisinin yüksek olduğuna değinerek, mücadelede psikolojik desteğin önemine dikkat çekti. Uludağ Onkoloji Dayanışma Derneği (ONKODAY) Başkanı Füsun Önen’in "Önce ben" demenin önemini aktardığı programda, kanseri yenen isimler de konuştu. Seher Özgen, Zühal Okan, Seher Çarkın Elmalı ve Fatma Asan; hem erken teşhisin önemini, hem de bilim dışı yöntemlerden uzak durulması gerektiğini kendi hikayeleriyle anlattılar. Yüzüncüyıl Mahallesi Ritim Grubu ve Halk Oyunları ekibinin gösterileriyle renklenen etkinliğin sonunda emeği geçenlere teşekkür edildi.
Gaziantep Gaziantep’te balıkçıyı öldüren sanıkların yargılanmasına başlandı Gaziantep’te husumetlisi tarafından pompalı tüfekle vurularak hayatını kaybeden balıkçı Hayri Taşkın davasında 4 sanık hakim karşısına çıktı. Gaziantep’te husumetlisi tarafından pompalı tüfekle vurularak hayatını kaybeden Hayri Taşkın’ın ölümüne ilişkin dava, Gaziantep 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya tutuklu sanıklar Arif A., Adem K., Mücahit Ahmet U., tutuksuz sanık Müslüm K., maktul avukatı ve taraf avukatları salonda hazır bulundu. "Sen daha ölmedin mi" Duruşmada dinlenen tanık Mehmet Ö., "Biz 4 arkadaş parkta oturuyorduk. Daha sonra yanımıza maktul Hayri geldi. Yanımıza motorlu 2 kişi geldi. Arkadaki kişi Hayri’ye ‘Sen daha ölmedin mi’ dedi. Ardından maktüle 3 el ateş etti. Biz o sırada yere yattık. Kaldığımızda Hayri yerde yatıyordu. Olayı gerçekleştiren kişilerin yüzünde maske vardı. Olaydan sonra motor ile kaçtılar" dedi. "Hayri’ye 3 el ateş etti" Diğer tanık Mahmut D. ise, "Olay günü alkol alıyorduk. Daha sonra yanımıza Maktul Hayri geldi. Ardından yürüyerek biri gelip Hayri’ye ‘Sen daha ölmedin mi’ dedi. Ardından Hayri’ye 3 el ateş etti. Yüzünde maske yoktu. Ben emniyette verdiğim ifademde sanık Ekrem’in maktule sıktığını gördüğümü söyledim" ifadelerini kullandı. Tutuklu sanık Mücahit Ahmet U., olayla hiçbir ilgisinin bulunmadığını ifade etti. "Boşuna uğraşmayın. Biz Hayri’yi öldürdük" Diğer tutuklu sanık Adem K., "Olay günü Ekrem yanıma geldi. Seyfettin’in başının belada olduğunu söyledi. Daha sonra birlikte onun yanına gitmek istedi. Bende silah varsa ben gelmem dedim. Ekrem, "Tamam sen beni götür sadece sana bir şey olmayacak’ dedi. Bende bu yüzden silahın olmadığını düşünerek onu istediği yere götürdüm. Orada silahı çıkardı. Bende Arif ile birlikte onların ailesine haber vermeye gittik. Fakat yolda yanımıza Seyfettin ve Ekrem geldi. Bize ‘Boşuna uğraşmayın. Biz Hayri’yi öldürdük’ dedi. Bizde bunun üzerine karakola gidip olayı anlattık. Benim olayla ilgim yok. Tahliyemi talep ediyorum" dedi. Duruşmada savunma yapan Arif A., "Seyfettin pazar günü yanıma geldi. Birlikte gezmek istedi. Motora binip gezmeye başladık. O sırada parkın oradan geçerken Seyfettin, maktulü görüp öldürmek istediğini söyledi. Neden diye sorunca ise daha önce öldürülen bir arkadaşının intikamını almak istediğini söyledi. Ardından Ekrem’i arayıp silah istedi. Ben kendisine engel olmaya çalıştım. Fakat Ekrem ve Adem motor ile yanımıza geldi. Bize olay yerinden gitmemizi söylediler. Bizde Adem ile birlikte ailelerine haber vermeye gittik. Fakat yolda yanımıza Seyfettin ve Ekrem geldi. Bize ‘Boşuna uğraşmayın. Biz Hayri’yi öldürdük’ dedi. Bende bunun üzerine karakola gidip olayı anlattım. Benim olayla ilgim yok. Tahliyemi talep ediyorum" ifadelerini kullandı. Daha önce maktulün yakını tarafından silahla ağır yaralanan tutuksuz sanık Müslüm K., olay günü işte olduğunu, sanıklar Seyfettin K. ile Ekrem B.’yi hiçbir şekilde görmediğini ve olayla herhangi bir ilgisinin bulunmadığını ifade etti. Cumhuriyet savcısı mütalaasında, tutuklu sanıklar hakkında, delillerin henüz tam olarak toplanmamış olması ve kaçma şüphesinin bulunması gerekçeleriyle, her birinin ayrı ayrı tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesini talep etti. Mahkeme heyeti, tutuklu sanıklardan Adem K.’nin tutukluluk halinin devamına karar verirken, diğer sanıkların tutuksuz yargılanmak üzere tahliyelerine hükmetti. Dosyadaki eksik hususların giderilmesi amacıyla duruşma ileri bir tarihe ertelendi. Olay geçmişi Olay, 21 Nisan 2025 gece saatlerinde Şahinbey ilçesi Tekstilkent Mahallesi’nde meydana geldi. İddiaya göre, 47 yaşındaki Hayri Taşkın ile husumetlileri arasında tartışma çıktı. Çıkan tartışmanın kısa sürede büyümesi üzerine husumetlilerden biri otomobilden çıkarttığı pompalı tüfek ile Hayri Taşkın’a ateş etti. Saçmaların hedefi olan 4 çocuk babası Taşkın, ağır yaralanarak yere yığıldı. Silah seslerini duyan vatandaşların ihbarı üzerine olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Hastaneye kaldırılan 47 yaşındaki adam kurtarılamadı. Olay yerine gelen sağlık ekipleri ağır yaralanan Taşkın’ı Gaziantep Şehir Hastanesi’ne kaldırdı. Hastaneye kaldırılan Hayri Taşkın, doktorların tüm müdahalelerine rağmen kurtarılamadı. Hayatını kaybeden şahsın cenazesi Gaziantep Adli Tıp Kurumu’nda tamamlanan işlemlerin ardından defnedilmek üzere yakınlarına teslim edildi.
Bilecik Başkan Tekin’den Başkan Bakkalcıoğlu’na sert cevap Pazaryeri Belediye Başkanı Zekiye Tekin, Bozüyük Belediyesi Hayvan Barınağında yaşanan vahşetin sorumluluğunu Pazaryeri Belediyesi’ne yüklemeye çalıştığı gerekçesiyle Bozüyük Belediye Başkanı Mehmet Talat Bakkalcıoğlu’nu eleştirdi. Bozüyük Belediyesi Hayvan Barınağı’nda yaşananlara ilişkin konuşan Bozüyük Belediye Başkanı Mehmet Talat Bakkalcıoğlu, İl Özel İdare ve Pazaryeri Belediyesi tarafından barınaklarına çok sağlıksız köpekler geldiğini ve mecburen almak zorunda olduğunu söylemişti. "Emanete sahip çıkılmadı" Pazaryeri Belediye Başkanı Zekiye Tekin, yaptığı yazılı açıklamada, Bozüyük Belediye Başkanı’nın açıklamalarını ’talihsiz ve gerçeği yansıtmayan’ sözler olarak nitelendirerek, "Bozüyük Belediyesi’nin kendi barınağında yaşanan yönetimsel zafiyetleri ve skandalları, belediyemize dil uzatarak örtbas etmeye çalışması ne siyasi nezaketle ne de vicdanla bağdaşır. Pazaryeri Belediyesi’nin sokak hayvanlarını daha iyi şartlarda yaşatmak amacıyla Bozüyük Belediyesi ile resmi bir protokol imzalanarak, her bir köpek için bin TL ödeme yapılıyor" ifadelerini kullandı. Bu anlaşmanın sorumluluktan kaçmak değil, daha iyi hizmet sunmak amacıyla yapılan bir iş birliği olduğunu, gelinen noktada ise ciddi bir ihmalle karşı karşıya kalındığını kaydeden Tekin, "Biz üzerimize düşeni yaptık, can dostlarımızı ve ödemelerimizi teslim ettik. Ancak karşı taraf bu emanete sahip çıkamamıştır" dedi. Savcılığa başvuru geliyor Pazaryeri Belediyesi’nin konuyu yargıya taşıyacağını duyuran Tekin, barınağa teslim edilen hayvanların akıbetinin netleştirilmesi için kamera kayıtlarının incelenmesini talep edeceklerini açıkladı. Pazaryeri Belediyesi ekiplerinin 26 Mart’ta 4, 30 Mart’ta ise 2 sokak hayvanını Bozüyük barınağına teslim ettiğini açıklayan Tekin, tüm sürecin kayıt altında olduğunu anlattı. Tekin, "Hemşerilerimizin hakkını da, bize emanet edilen can dostlarımızın hukukunu da sonuna kadar savunacağız" dedi.
Kayseri AK Partili Cıngı: "Kayseri’de sadece 2026 yılında 35 milyar TL’ye yaklaşan yatırımlar sürüyor" AK Parti Kayseri Milletvekili Dr. Murat Cahid Cıngı, TBMM’de gerçekleştirdiği ve Kayseri’ye son 23 yılda yapılan kamu yatırımlarını konu alan basın toplantısının ikinci bölümünde eğitim, turizm, tarım ve şehirleşme alanlarındaki yatırımları kamuoyuyla paylaştı. Bir önceki toplantıda ulaşım, sağlık, sanayi ve teknoloji yatırımlarını değerlendirdiklerini hatırlatan Cıngı, Kayseri’nin son 23 yılda merkezi bütçeden 500 milyar TL’yi aşan yatırım aldığını ve bu süreçte Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı kalkınma hamlelerinden birinin hayata geçirildiğini ifade etti. Milletvekili Cıngı, Kayseri’de eğitim altyapısının köklü bir dönüşüm geçirdiğini belirterek, 2002-2003 eğitim yılından günümüze kadar öğrenci sayısının 240 binden 330 bine, sınıf sayısının 6 bin 900’den 14 bine, öğretmen sayısının 9 bin 700’den 24 bine yükseldiğini, okul sayısının ise 713’tenbin 164’e çıkarıldığını ifade etti. Son 23 yılda eğitim alanında toplam 20 milyar TL’nin üzerinde yatırım yapıldığını vurgulayan Cıngı, Kayseri Üniversitesi ve 2 üniversitenin daha kurulması ile birlikte Kayseri’nin yaklaşık 70 bin üniversite öğrencisine ev sahipliği yapan güçlü bir yükseköğretim merkezi haline geldiğini kaydetti. Turizm alanında son 23 yılda yaklaşık 5 milyar TL yatırım yapıldığını ifade eden Cıngı, 2024 yılında 965 bin, 2025 yılında ise 1 milyon 100 bin turistin Kayseri’yi ziyaret ettiğini belirterek 2026 yılı hedefinin 1 milyon 500 bin turist olduğunu açıkladı. Milletvekili Cıngı aynı zamanda Kayseri’nin turizmde lokomotif gücü olan Erciyes Dağı’nda yapılan yatırımlarla bölgenin uluslararası standartlara ulaştığını vurgulayarak Erciyes Kayak Merkezi’nin yapılan yatırımlar ile birlikte şehre yaklaşık 300 milyon Dolar gelir oluşturduğunun da altını çizdi. Tarım alanındaki yatırımlara da değinen Cıngı, Kayseri’de 650 bin dekarlık alanın sulamaya açıldığını, bu rakamın 1 milyon 300 bin dekara çıkarılmasının hedeflendiğini belirtti. Milletvekili Cıngı, Devlet Su İşleri tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında toplamda 185 tesisin tamamlandığını ve 212 projenin yapımının sürdüğünü söyledi. Ayrıca Sera Organize Tarım Bölgesi ile birlikte Kayseri’nin yüksek teknolojili tarımda da önemli bir merkez olmasının hedeflendiğini vurguladı. Şehirleşme alanında yapılan yatırımlarla Kayseri’nin yaşam kalitesinin önemli ölçüde yükseldiğini belirten Cıngı, TOKİ tarafından bugüne kadar 24 bin konutun hak sahiplerine teslim edildiğini vurguladı. Sosyal yaşam alanlarının da güçlendirildiğini kaydeden Cıngı, Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi başta olmak üzere millet bahçeleri, parklar, spor tesisleri ve yeşil alanlarla şehrin modern bir yaşam alanına dönüştüğünü belirtti. Sadece 2026 yılı içerisinde Kayseri’de ulaşım, eğitim, tarım, sağlık, enerji ve turizm başta olmak üzere birçok alanda toplam 35 milyar TL’ye yaklaşan yatırımın sürdüğünü ifade eden Cıngı, yapılan her yatırımın sadece bugünü değil, geleceğin Kayseri’sini de inşa ettiğini vurguladı. Milletvekili Cıngı, açıklamasının sonunda Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere yatırımların hayata geçirilmesinde emeği geçen tüm kurum ve kuruluşlara, bakanlarımıza, belediye başkanlarımıza ve bürokratlarımıza teşekkür ederek Kayseri’nin Türkiye Yüzyılı vizyonunda güçlü bir şekilde yoluna devam edeceğini belirtti.